Top 10 cele mai bune esențe pentru aromaterapie

Top 10 cele mai bune esențe pentru aromaterapie

Andreea Constantin

Aromaterapia sau terapia cu uleiuri esențiale este considerată un tratament de vindecare holistic care folosește extracte naturale din plante pentru a susține sănătatea și starea de bine. Uleiurile, fie că sunt obținute din frunzele, florile sau din semințele plantelor, reușesc să stimuleze simțul mirosului, de unde și denumirea de aromaterapie. Acestea sunt benefice pentru starea noastră de bine, pentru a scăpa de stresul cotidian sau pentru a reuși să avem un somn odihnitor. Fiecare ulei esențial are o serie de proprietăți, utilizări și efecte unice. Combinarea uleiurilor esențiale pentru a crea un amestec sinergic creează și mai multe beneficii. În cele ce urmează veți afla care sunt cele mai bune esente pentru aromaterapie și care sunt beneficiile acestora.

Uleiul esențial de lavandă

Este unul din cele mai populare și versatile uleiuri. Enumerăm doar câteva dintre beneficiile acestuia: este antiseptic, antiinflamator, analgezic și antifungic, grăbește vindecarea rănilor minore, ameliorează și combate acneea. Dacă îl aplicăm pe scalp, acesta previne căderea excesivă a părului și stimulează creșterea acestuia. În aromaterapie, este folosit pentru stare de bine și relaxare, mirosul de lavandă calmează sistemul nervos și are un efect liniștitor în caz de anxietate, stres, atacuri de panică, oboseală cronică sau depresie. El poate preveni insomniile, susține funcțiile cognitive, ameliorează simptomele de greață și diminuează crampele menstruale.

ulei de lavanda
Uleiul esențial de ylang ylang

Ylang Ylang este o floare galbenă, în formă de stea, care crește pe arborele Cananga odorata, fiind originar din țările din jurul Oceanului Indian. Acest ulei esențial este utilizat pe scară largă la realizarea parfumurilor și în aromaterapie, fiind utilizat în ceremonii religioase și de căsătorie de-a lungul secolelor. Studiile efectuate de-a lungul timpului au dovedit faptul că uleiul de ylang ylang ajută la reducerea anxietății, are proprietăți antibacteriene, antifungice și antiinflamatoare, poate reduce spasmele muşchilor netezi şi al sistemului cardiovascular și are efect decongestiv pentru piele.

Uleiul esențial de iasomie

Este folosit de sute de ani în scop terapeutic, dar și pentru efectele sale afrodisiace. Mirosul plăcut al uleiului de iasomie este folosit în aromaterapie pentru ameliorarea depresiei sau pentru tratarea insomniei. Proprietățile relaxante ale acestui ulei îți vor fi de mare ajutor și vei adormi mai ușor. Ingredientele active din uleiul de iasomie contribuie la întărirea sistemului imunitar și luptă împotriva virusurilor și bacteriilor, având proprietăți dezinfectante care ajută și la tratarea micilor leziuni cutanate. Folosirea acestui ulei fie în aromaterapie, fie aplicat direct pe piele, poate reduce impactul emoțional, precum și simptomele fizice cauzate de menopauză.

Uleiul esențial de eucalipt

Uleiul de eucalipt este unul din cele mai folosite uleiuri pentru tratarea diverselor afecțiuni, având beneficii dovedite pentru sănătatea noastră. Încă din cele mai vechi timpuri, acesta a fost folosit pentru combaterea tusei, dezinfectarea rănilor și împrospătarea respirației. Diluat în apă, uleiul de eucalipt contribuie la combaterea stresului și oboselii și la instalarea unei senzații de calm. Acest ulei este folosit în mod regulat în produsele cosmetice: săpunuri, parfumuri, deodorant datorită proprietăților sale antibacteriene și antimicrobiene.

Uleiul esențial de lămâie

Este unul din cele mai populare uleiuri din citrice datorită versatilității și proprietăților sale antioxidante. Acesta poate fi folosit în numeroase moduri: ajută la albirea naturală a dinților, poate fi utilizat ca un produs de curățare pentru uz casnic și de curățare a hainelor murdare, până la un ameliorator pentru starea de spirit și un calmant pentru greață. Acest ulei are efecte tonice asupra minții și corpului și poate fi folosit pentru susținerea întregului organism și promovarea unei stări bune de sănătate. Este un ulei cu efect de curățare pe toate planurile, care oferă energie și bună dispoziție, atât de necesare în perioadele stresante. De asemenea, acesta poate fi folosit pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea.

Uleiul esențial de mentă

Este folosit într-o gamă largă de produse cosmetice și alimentare, iar beneficiile lui sunt miraculoase în ceea ce privește frumusețea și sănătatea. Uleiul de mentă ameliorează durerile de cap sau cele musculare, decongestioneaza căile nazale și ajută la eliminarea gazelor din intestine, calmând durerile de la nivelul stomacului. Folosit în aromaterapie, acesta poate reduce anxietatea, încordarea și agitația, și te poate ajuta să te detașezi de gândurile negative.

ulei de menta
Uleiul esențial de Patchouli

Patchouli este o plantă verde miraculoasă, o specie din familia Pogostemon, din care fac parte și salvia, levănțica și menta care provine din culturile Asiei. Uleiul de patchouli ajută la tratarea acneei și a petelor pigmentare, ajută la regenerarea celulară, este un bun deodorant natural, calmează febra, previne infecțiile și ajută la buna funcționare a întregului metabolism. În aromaterapie, acesta ajută la tratarea depresiei, stimulează activitatea intelectuală, oferă energie și vitalitate, dezvolta intuiția, imaginația.

Uleiul esențial de portocală

Este extras din coaja portocalei dulci, prin presare la rece. Proprietățile acestui ulei sunt numeroase: este un antibacterian natural, remediu pentru hipertensiunea arterială și este capabil să îmbunătățească fluxul de sânge, poate vindeca inflamațiile interne sau externe, hidratează buzele uscate și combate îmbătrânirea pielii datorită aportului de vitamina C. Uleiul esențial de portocală este un antidepresiv excelent și este folosit cu succes în amestecurile pentru obținerea unui somn liniștit datorită acțiunii sedative.

Uleiul esențial de scorțișoară

Cel mai frecvent, este utilizat în problemele sistemului imunitar și pentru a ajuta organismul să combată viruşii. Uleiul de scorțișoară previne răcelile, combate infecțiile pielii, fiind un remediu excelent pentru persoanele care suferă de psoriazis sau alte boli care afectează pielea și combate oboseala. Masajele cu ulei de scorțișoară ameliorează simptomele oboselii fizice și psihice. Mirosul esenței este unul pregnant și persistent, acțiunea sa este în principal antibacteriană, antifungică și antiparazitară.

Uleiul esențial de rozmarin

Principalele proprietăți terapeutice ale rozmarinului sunt analgezice, antiseptice, astringente, digestive, diuretice, stimulante și tonice generale. Uleiul esențial de rozmarin este adesea utilizat pentru vindecarea indigestiei, ameliorarea flatulenței, crampelor stomacale, constipației și a balonării. Dacă te simți obosit, inhalează puțin ulei de rozmarin deoarece este un remediu foarte bun pentru oboseala mentală, dar și pentru depresie. Uleiul esențial de rozmarin este folosit pentru reducerea intensităţii emoţiilor puternice, echilibrând relaţiile interumane.

În final, trebuie să menționăm faptul că, pe lângă beneficii, unele esențe pot avea și efecte secundare de scurtă durată, tocmai de aceea folosirea uleiurilor esențiale trebuie făcută sub îndrumarea unui medic. Afla mai multe detalii aici.

Surse foto: freepik.com

Articolul urmator
M-am căsătorit cu fratele celei mai bune prietene din copilărie, iar acum ea nu mai vorbește cu mine
M-am căsătorit cu fratele celei mai bune prietene din copilărie, iar acum ea nu mai vorbește cu mine

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun
    Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun

    Un cofetar profesionist cu o experiență de peste 10 ani, împarte cu noi secretele sale pentru cele mai gustoase fursecuri de Crăciun pe care, spune el, le vom savura până la...

    Cele mai bune alimente pentru rinichi
    Cele mai bune alimente pentru rinichi

    Rinichii îndeplinesc funcții vitale și sunt expuși la diverse toxine, ceea ce îi poate îmbolnăvi la un moment dat. Din fericire, poți să-i protejezi nu doar prevenind...

    Cele mai bune ceaiuri pentru splină
    Cele mai bune ceaiuri pentru splină

    Splina este localizată între coaste și diafragmă, în partea stângă a abdomenului superior. Pentru a-și menține funcționarea optimă, splina poate fi protejată...

    Ulei pentru riduri adânci: cele mai bune variante
    Ulei pentru riduri adânci: cele mai bune variante

    Uleiurile de față pot fi folosite ca parte a unei rutine de îngrijire a pielii pentru a ajuta la reducerea aspectului ridurilor adânci. Aceste uleiuri conțin substanțe...

    Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani
    Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani

    Sănătatea este esențială, după cum bine știm, dar aprecierea reală pentru sănătate apare mai târziu în viață, în cazul multora dintre noi. Undeva în jurul...

    Cele mai bune alimente pentru ochi
    Cele mai bune alimente pentru ochi

    Ca să poți face față numeroaselor provocări din viața de zi cu zi, ai nevoie și de ochi sănătoși. Pentru a-ți îndeplini acest obiectiv, este important să adopți o dietă...

    Ciorba de cartofi ca la mânăstire: cele mai bune rețete
    Ciorba de cartofi ca la mânăstire: cele mai bune rețete

    Cartofii au fost mult timp un element de bază în bucătăria românească, fiind folosiți într-o varietate de feluri de mâncare. Dintre numeroasele moduri...

    © 2025 Qbebe