Ajutor de șomaj 2021: cum se acordă și ce valoare are

Ajutor de șomaj 2021: cum se acordă și ce valoare are

Mirela Floricescu - Redactor

Ajutorul de șomaj reprezintă o sumă de bani oferită de către stat persoanelor care nu mai muncesc, din diferite motive. Ajutorul de șomaj are ca scop principal asigurarea unui trai decent persoanei respective, până ce aceasta își va găsi un loc de muncă. Pentru a beneficia de ajutorul de șomaj trebuie depuse mai multe documente, în care este prezentat motivul exact pentru ca solicitantul ajutorului de șomaj nu mai lucrează. Iată mai jos toate informațiile pe care trebuie să le știi despre acest ajutor de șomaj în 2021, dar și care este suma de bani pe care o poți primi de la stat.

Cine poate primi ajutorul de șomaj?

Ajutorul de șomaj este reglementat de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor de șomaj și stimularea forței de muncă. Legea prevede faptul că au dreptul la ajutorul de șomaj toate persoanele care nu au un loc de muncă sau care au venituri provenite din activități autorizate legale mai mari sau mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (ISR). Valoarea ISR-ului în 2021, este de 500 de lei. În aceeași Lege nr. 76/2002 mai este prevăzut faptul că pot lua ajutor de șomaj și „absolvenții cu vârsta de cel puțin 16 ani, care nu s-au putut angaja într-o perioadă de 60 de zile de la terminarea școlii, chiar dacă nu au un stagiu de cotizare minim.”

femeie-blonda-cu-ochelari-si-coc-sta-cu-mana-la-cap-si-citeste-de-pe-niste-hartii

Așadar, absolvenții sunt o excepție, dar în lista de solicitanți care au avut sau nu venituri autorizate și pot solicita un ajutor de șomaj în 2021 intră cei care:

  • Și-au încheiat contractul de muncă din motive neimputabile lor
  • Și-au încheiat raportul de muncă în calitate de membru cooperator
  • Au lucrat într-o firmă care și-a încheiat recent activitatea
  • Și-au încheiat mandatul pentru care au fost numiți sau aleși (oamenii care își desfășoară activitatea în funcții elective sau care au fost numite în cadrul autorității executive, legislative sau judecătorești)
  • Sunt deja pensionate pe motiv de invaliditate, dar care au drept de muncă parțial și nu și-au găsit încă un loc de muncă
  • Și-au încheiat activitatea desfășurată în baza raportului juridic, în temeiul căruia au realizat venituri în alte state ale Uniunii Europene, din motive care nu le pot fi imputate
  • O situație mai rară vorbește despre aceia a căror reintegrare în muncă, dispusă printr-o hotărâre judecătorească definitivă, nu mai este posibilă la firma la care au fost încadrate în muncă anterior

Ține cont de faptul că un ajutor de șomaj în 2021 NU se acordă persoanelor care se încadrează în condițiile pentru pensionare. De asemenea, pentru a obține această indemnizație de șomaj este obligatorie înregistrarea la agenția pentru ocuparea forței de muncă aflată pe raza domiciliului.

Pe de altă parte, există mai multe obligații legale de care trebuie să ți cont dacă deja primești ajutorul de șomaj, printre care se numără:

  • Prezentarea lunară la agențiile de muncă pentru a primi sprijin în vederea obținerii unui loc de muncă
  • Participarea la cursurile de formare profesională oferite gratuit de autorități
  • Căutarea activă a unui loc de muncă

Legea nr. 76/2002 prevede faptul că refuzarea unui loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor, precum și lipsa de la serviciile de formare profesională duc la întreruperea imediată a ajutorului de șomaj.

Ajutor de șomaj 2021: de ce acte ai nevoie pentru a beneficia de șomaj

Conform site-ului oficial al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), solicitanții au nevoie de mai multe documente pentru a obține un ajutor de șomaj în 2021 cum ar fi:

  • Cerere-tip
  • Declarație pe proprie răspundere privind falsul în acte
  • Actul de identitate (original și copie)
  • Actele de studii/calificare (original și copie)
  • Adeverință de șomaj pentru 2021 din care să rezulte că solicitantul este clinic sănătos sau apt de muncă sau că există anumite restricții medicale
  • Adeverință eliberată de Administrația Financiară (ANAF) de pe raza căreia solicitantul are adresa din care să reiasă că a realizat sau nu venituri mai mari sau mici decât valoarea ISR-ului
  • Carnet de muncă în original și copie (dacă este cazul)

În funcție de situația exactă în care te afli la momentul în care soliciți ajutorul de șomaj, lista documentelor necesare poate fi mai mare. Este foarte important să consulți cu atenție lista completă cu toate actele care-ți pot fi solicitate, pe care o găsești aici.

De ce stagiu de cotizare ai nevoie pentru a primi ajutor de șomaj?

Înainte de a depune actele necesare, trebuie să știi că în afara absolvenților, ajutorul de șomaj este acordat numai persoanelor care au rămas fără loc de muncă, dar au un stagiu de cotizare minim, de cel puțin 12 sau 24 de luni anterioare depunerii actelor. Conform Legii nr. 76/2002 un stagiu de cotizare reprezintă „perioada muncită legal, în care s-a datorat și plătit statului contribuția pentru șomaj sau perioada în care o persoană s-a asigurat pe cont propriu pentru șomaj și a plătit contribuția stabilită contractual.”

femeie-cu-bluza-galbena-care-baga-o-moneda-intr-o-pusculita-in-forma-de-porcusor

Dacă vrei să știi cât este șomajul în 2021, află că stagiul de cotizare este foarte important deoarece această valoare pentru șomaj în 2021 depinde de contribuțiile pe care le-ai făcut la stat. De asemenea, persoanele care au mai mulți ani de vechime în muncă și care au contribuit la CAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) nu doar că au dreptul la o sumă mai mare de bani, dar și perioada în care vor primi acest ajutor de șomaj în 2021este mai lungă.

Astfel, indemnizația de șomaj în 2021 se acordă pe o perioadă diferențiată după cum urmează:

  • 6 luni pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de minimum 1 an
  • 9 luni pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de minimum 5 ani
  • 12 luni pentru persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani

Stagiile de cotizare de obțin, în funcție de adresă, de la casele teritoriale de asigurări de sănătate sau online, prin crearea unui cont pe site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii Publice. După completarea formularului de pe site, vei primi pe e-mail un document care trebuie printat și semnat. Apoi, pentru a obține parola și numele de utilizator trebuie să mergi cu documentul semnat la Casa de Pensii de care aparții. În termen de câteva zile de la depunerea cererii, vei primi pe același e-mail datele de conectare.

Înainte de 1 aprilie 2001, vechimea în muncă era atestată cu ajutorul unor adeverințe obținute de la foștii angajatori și a cărții de muncă. Abia după această dată, vechimea în muncă a asiguraților s-a realizat electronic.

Ajutor de șomaj 2021: câți bani dă statul șomerilor

Nu poți afla cât este ajutorul de șomaj în 2021 pentru tine, dacă nu înțelegi cum se calculează acesta. Un ajutor de șomaj în 2021 se calculează ca procent din venitul realizat la locul de muncă anterior și indicatorul social de referință (ISR). Un alt factor care este luat în considerare pentru stabilirea ajutorului de șomaj o reprezintă durata minimă de contribuție la CAS, pe care am precizat-o anterior. Astfel că, persoanele cu o contribuție mai mare la sistemul de sănătate și de pensii nu doar că iau ajutorul de șomaj pe o perioadă mai lungă, ci și au dreptul la o sumă mai mare de bani.

femeie-care-face-calcule-pe-un-calculator-in-timp-ce-tine-si-un-pix-in-mana

După cum stabilește Legea nr. 76/2002 valoarea ajutorului de șomaj este calculată după cum urmează:

  • Absolvenții cu vârsta de peste 16 ani fără un loc de muncă primesc un ajutor de șomaj în 2021 în valoare de 250 de lei, care reprezintă 50% din indicatorul social de referință
  • Persoanele cu 1 an de contribuții primesc 75% din valoarea indicatorului social de referință, adică 375 de lei
  • Persoanele care au mai mult de 1 an de contribuții primesc tot 75% din valoarea indicatorului social de referință la care se mai adaugă o sumă calculată prin aplicarea unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare. Pentru cei cu 3 ani de contribuții se adaugă 3% din media salariilor din ultimele 12 luni, pentru contribuțiile de 5 ani se adaugă 5%, persoanele cu un stagiu de cotizare de 10 ani primesc în plus 7%, iar aceia cu o contribuție de minimum 20 de ani beneficiază de 10%.

Dacă vrei să afli care este valoarea ajutorului de șomaj la care ai dreptul conform Legii nr. 76/2002 poți folosi uncalculator de șomaj în 2021 unde trebuie doar să bifezi salariul brut pe care l-ai avut în ultimele 12 luni consecutive și vechimea în muncă. Găsești aici un astfel de calculator online pentru șomaj.

Un ajutor de șomaj în 2021 poate fi de un real ajutor persoanelor care din diverse motive au rămas fără loc de muncă. Ajutorul de șomaj este acordat pe o perioadă fixă și se calculează luând în considerare stagiul minim de cotizare la sistemul de sănătate și de pensii. Persoanele cu un stagiu de cotizare de mai mulți ani beneficiază de un ajutor de șomaj în 2021 mai mare și îl primesc pe o perioadă mai lungă. Este important să te interesezi și de toate obligațiile pe care le ai dacă obții acest ajutor de șomaj, pentru a nu te afla în situația de a rămâne fără el.

Surse: cnpp.ro, anofm.ro, cnas.ro, avocatnet.ro, fanatik.ro, ilfov.anofm.ro, cursvalutar.ro, calculator-salarii.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Cum e să fii un tată tânăr în societatea actuală? Oamenii presupun că ești nefericit, dar nu e întotdeauna așa!
Cum e să fii un tată tânăr în societatea actuală? Oamenii presupun că ești nefericit, dar nu e întotdeauna așa!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Femeile sau cuplurile care nu pot face copii vor primi ajutor de la stat în valoare de până la 15.000 de lei
    Femeile sau cuplurile care nu pot face copii vor primi ajutor de la stat în valoare de până la 15.000 de lei

    Începând din luna decembrie, Guvernul va acorda câte 15.000 de lei celor care au nevoie de fertilizare în vitro. Anunțul a fost făcut ieri, de ministrul Familiei,...

    Am făcut cursuri de prim ajutor cu fiul meu și el i-a salvat viața prietenului său. DA, copiii ar trebui să știe să acorde primul ajutor
    Am făcut cursuri de prim ajutor cu fiul meu și el i-a salvat viața prietenului său. DA, copiii ar trebui să știe să acorde primul ajutor

    Tu știi să acorzi primul ajutor? Încă nu? Trebuie neapărat să faci cursuri în acest sens! Astfel, nu vei risca să fii martor/ă la o tragedie pe care o poți evita. Un...

    Cum ne facem copiii să înțeleagă că este în regulă să ceară ajutor?
    Cum ne facem copiii să înțeleagă că este în regulă să ceară ajutor?

    Este esențial să cerem ajutor atunci când avem nevoie. Însă uneori, nu știm cum și când să cerem ajutor. Copiii, cu atât mai mult, au nevoie să fie ghidați ca...

    Se extinde concediul paternal, care acum se va acorda și pentru fiecare copil născut
    Se extinde concediul paternal, care acum se va acorda și pentru fiecare copil născut

    Guvernul a aprobat, vineri, acordarea concediului pentru tați la nașterea fiecărui copil, nu numai la primul copil și a extins categoriile de persoane care pot beneficia de acest drept.

    O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube
    O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube

    Internetul poate fi util pentru copii! Pe lângă faptul că îi ajută să se familiarizeze, încă de la vârste foarte fragede, cu mediul digital, internetul abundă...

    Scrisoare deschisă de la un profesor de Geografie: „Dragi părinți, când un profesor acordă doar note de 9 și de 10, ceva este profund în neregulă”
    Scrisoare deschisă de la un profesor de Geografie: „Dragi părinți, când un profesor acordă doar note de 9 și de 10, ceva este profund în neregulă”

    Profesorul anonim este un proiect al platformei Edupedu, prin care un cadru didactic povestește publicului de pe internet situațiile care se întâmplă la școală. Astăzi, un...

    Ajutor! Copilului meu îi e frică să tragă apa la toaletă și nu știu cum să rezolv asta!
    Ajutor! Copilului meu îi e frică să tragă apa la toaletă și nu știu cum să rezolv asta!

    Într-un articol anterior recent, povesteam despre frica de a merge la toaletă - o problemă cu care se confruntă mulți copii. Acum aduc în atenția dumneavoastră un alt...

    Ajutor! Fiica mea de 11 ani are cea mai dezordonată cameră din lume. Cum să o determin să țină curățenie?
    Ajutor! Fiica mea de 11 ani are cea mai dezordonată cameră din lume. Cum să o determin să țină curățenie?

    Printre provocările unei mame se regăsește și aceasta: să-și familiarizeze copilul cu ceea ce înseamnă ordinea, curățenia. În acest scop, te străduiești adesea să-i...

    © 2025 Qbebe