Cum e să fii un tată tânăr în societatea actuală? Oamenii presupun că ești nefericit, dar nu e întotdeauna așa!

Cum e să fii un tată tânăr în societatea actuală? Oamenii presupun că ești nefericit, dar nu e întotdeauna așa!

Mariana Voinea

Situația tăticilor tineri din întreaga lume nu este deloc centralizată. Studiile și statisticile se concentrează mai mult asupra mamelor tinere. Este momentul să aflăm și opinia și provocările taților tineri, judecați de multe ori greșit de societate ca fiind iresponsabili...

În timp ce în unele cupluri, bărbatul este mai în vârstă decât partenera lui, în altele ambii au aceeași vârstă sau bărbatul este tânăr și privit ca fiind încă nepregătit pentru provocările unei vieți de familie. A aduce pe lume un copil la o vârstă fragedă, atât pentru mamă, cât și pentru tată, reprezintă o mare provocare.

În general, nimeni nu felicită tinerii tătici, ci îi întreabă „Cum s-a întâmplat una ca asta?”. Din această cauză, un bărbat pe nume Kev Stoodley a înființat o asociație în anul 2017 pentru a ajuta tații care încă nu au împlinit încă vârsta de 25 de ani. Motivația lui a fost că mamele primesc tot sprijinul din lume, dar tații tineri nu sunt băgați în seamă.

Statisticile referitoare la mamele adolescente sau femeile care dau naștere copiilor până în vârsta de 20-25 de ani sunt numeroase, însă nimeni nu ia în calcul și câți bărbați devin tați la vârste fragede. Kev susține că unul din cele mai mari obstacole în viața de părinte a unui tătic tânăr îl reprezintă stereotipurile și prejudecățile celor din jur.

„Cred că toată lumea judecă greșit tații tineri, gândindu-se că sunt dezinteresați și reprezintă chiar un risc pentru copiii lor. Tinerii tătici nu sunt deloc apreciați în societate, ci văzuți ca o reală problemă”, susține Kev.

„TU ești tatăl copilului?”

tata cu fetita bebelus

Unul din bărbații despre care vorbește Kev este Tyler Reed, un tătic în vârstă de doar 22 de ani. Tyler susține că viața i s-a schimbat complet după ce fiica lui în vârstă de doar 10 luni, pe nume Aurianna, a intrat în viața lui. Tăticul mult prea tânăr din Sunderland a trebuit să facă față numeroaselor dificultăți după nașterea copilului.

„Când am scos-o pe fiica noastră pentru prima dată din casă și ne-am plimbat cu ea prin oraș mă simțeam ca și cum sunt doar de decor. Nu m-a abordat nimeni în plimbările noastre să mă întrebe cum mă descurc cu fetița mea, sau să vorbească pur și simplu cu mine. Străinii sau cunoscuții se opreau și vorbeau doar cu mama fetiței, iar eu eram lăsat undeva pe fundal. Chiar și la programările pe care le aveam la spital cu iubita mea, eram adesea întrebat „TU ești tatăl?”, își amintește bărbatul.

Tyler este nu numai părinte cu normă întreagă, ci și principalul sprijin financiar al familiei și al iubitei sale, Destiny, primind în mod regulat sprijin financiar de la acțiunea de caritate căreia Kev i-a pus bazele.

Această asociație de caritate ajută tinerii tătici din regiune să își sprijine financiar familia, dar și să poată schimba scutece, să poată ajuta la băița copilului și să îi poată acorda primul ajutor, dacă este necesar.

Recent am aflat că mai există alți tătici tineri la fel ca mine, care se confruntă cu sentimente de izolare și cu probleme psihice din cauza singurătății după nașterea copilului. Unul din 10 bărbați se confruntă cu anxietatea și depresia în primele șase luni după ce devin tătici.

Sincer, fără sprijinul celor care au înființat acest centru de ajutor, nu știu cum m-aș fi descurcat. Am probleme cu depresia la fel ca și o tânără mămică și mă străduiesc să fie totul bine și să îmi dau seama ce am de făcut pe viitor, pentru binele fetiței noastre”, mărturisește el.

Un alt tată din sutele de bărbați care au primit sprijin din partea asociației caritabile este James Withycombe. James, în vârstă de 21 de ani, și-a abandonat studiile universitare atunci când fiica sa Violet a venit pe lume, acum 9 luni. Din păcate, la câteva luni de la nașterea fetiței, s-a despărțit de mama acesteia, fosta lui parteneră.

„Nu am avut nimic la început pentru că locuiam împreună și ne descurcam cum puteam. Dintr-o dată a trebuit să fac rost de dublu pentru a-mi susține familia. Fosta mea parteneră a primit sprijinul de care a avut nevoie pe grupurile site-urilor de socializare”, susține James.

Din fericire, asociația caritabilă i-a permis lui James să-și ia fiica și să se plimbe împreună cu ea și cu alți tătici în situația lui, împreună cu copiii lor. „Este foarte greu să mă plimb cu Violet și cu alți copii de seama ei sau puțin mai mari, pentru că îmi este dificil să găsesc alți tătici ca și mine”, susține James care locuiește în Durham.

Cu toate acestea, bărbatul mărturisește că astfel a primit șansa discute cu alte persoane în situația lui, de vârsta lui și cu preocupări asemănătoare.

Cum influenteaza comportamentul tatalui dezvoltarea copilului tau

Întrebarea este: câți alți tineri precum James sau Taylor sunt în întreaga lume?

tata cu bebelusul

Interesant este faptul că nu avem date statistice oficiale despre tinerii tătici”, conform specialistei Anna Tarrant care s-a ocupat de studierea vieții tăticilor tineri în anul din anul 2020. Profesoară de Sociologie la Universitatea Lincoln, Anna susține că nu sunt suficiente date despre bărbații care au devenit tătici în tinerețe nicăieri în lume.

Se stimează că ar fi vorba de 1 din 10 tătici care au vârsta sub 25 de ani, dar aceste date se bazează exclusiv pe statisticile referitoare la sarcinile mamelor adolescente. Specialista mărturisește că nu a  găit nicăieri în căutările ei, date concrete în acest sens, iar unii bărbați nici măcar nu sunt menționați în certificatul de naștere al copilului.

Rolul tatalui in familie: trucuri in echilibru emotional

„Dacă este așa tânăr, este un tată iresponsabil”

tata se joaca cu bebelusul

Pentru a-și duce la bun sfârșit cercetarea ei în legătură cu tinerii tătici, Anna a lucrat cu asociația de caritate înființată de Kev și vede rolul tatălui tânăr cu alți ochi.

Tăticii tineri sunt adesea văzuți într-o manieră foarte negativă, dar de fapt își iubesc la fel de mult copiii și își doresc să îi crească și să fie alături de ei. Comparativ cu mamele tinere, tații nu primesc același sprijin, iar acest lucru îi poate influența în mod negativ”, susține ea.

Kev, cel care a înființat asociația pentru tăticii tineri este el însăși însuși tatăl a doi copilași și lucrează sau colaborează cu peste 100 de tătici tineri pe an. El se așteaptă ca în anii care urmează, cifrele să crească și el să poată ajuta și alți bărbați să-și depășească condiția de „tată iresponsabil”, așa cum sunt văzuți în societate.

Unul din tații care îi sprijină pe cei aflați la început de drum este Nathan Noble, care la vârsta de 27 de ani are un băiat în vârstă de 4 ani și principalul lui scop este să îi scoată pe ceilalți tătici în parc sau la activități împreună cu copiii lor pentru a-i ajuta să se apropie de aceștia.

Cred că vârsta contează foarte mult pentru că noi nu suntem puși pe același piedestal ca și tații trecuți de o anumită vârstă, ci suntem văzuți ca fiind iresponsabili”, susține Nathan.

Acesta susține că a întâlnit cazuri în care tăticii tineri și-ar fi dat și viața pentru a deveni cea mai bună versiune a lor și cel mai bun tată pe care l-ar putea avea copilul lor. În ceea ce îl privește pe James, bărbatul susține că sprijinul pe care l-a primit de la ceilalți tătici și de la asociația pe care o frecventează l-a ajutat foarte mult și că acum petrece timp de calitate cu fiica lui.

Așa cum societatea tinde să eticheteze și să judece mămicile tinere, și tăticii tineri sunt în vizorul perfecționiștilor. A fi mamă sau tată nu ține cont de vârstă, etnie, studii sau potență financiară, ci doar de dorința de a oferi copilului un trai cu adevărat liniștit și o copilărie frumoasă.

Să încercăm să nu îi mai judecăm pe cei din jur după concepții greșite și să oferim oricui o șansă, chiar și tăticilor care nici măcar nu a împlinit vârsta de 20 de ani.

Surse foto: facebook.com

Surse articol: bbc.com

Articolul urmator
Mărturia dureroasă a unui tată cu doi copii, rămas văduv. „Am încercat să o salvăm, dar a fost prea târziu”
Mărturia dureroasă a unui tată cu doi copii, rămas văduv. „Am încercat să o salvăm, dar a fost prea târziu”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    M-am căsătorit cu soțul meu pentru că așa vrea societatea
    M-am căsătorit cu soțul meu pentru că așa vrea societatea

    Numele meu este Lavinia și am 37 de ani. Sunt psihoterapeut și îmi iubesc meseria, îmi iubesc soțul și sunt mulțumită cu viața mea, însă mă roade extrem de tare o...

    Robert de Niro vorbește sincer despre cum este să fii tată la 80 de ani. „E cel mai minunat sentiment. Vreau să fiu cât mai mult timp lângă ea"
    Robert de Niro vorbește sincer despre cum este să fii tată la 80 de ani. „E cel mai minunat sentiment. Vreau să fiu cât mai mult timp lângă ea"

    Celebrul actor Robert De Niro este tată pentru a șaptea oară la venerabila vârstă de 80 de ani. Micuța Gia îl fascinează și îl determină să își dorească...

    Viața așa cum nu am vrut-o! Am fost victima abuzurilor de tot felul, dar am învățat să nu mai las pe nimeni să mă calce în picioare
    Viața așa cum nu am vrut-o! Am fost victima abuzurilor de tot felul, dar am învățat să nu mai las pe nimeni să mă calce în picioare

    Viața mea... nu știu exact cum să o descriu; cred că un "rollercoaster" ar fi pe aproape. M-am lovit de atâtea lucruri, pe care cu mintea mea de copil nu am putut să le...

    Cum te porți când ești îndrăgostit, dar încă nu ți-ai dat seama, în funcție de zodie
    Cum te porți când ești îndrăgostit, dar încă nu ți-ai dat seama, în funcție de zodie

    Dragostea poate pătrunde în viața ta când nici nu te-ai aștepta, luându-te prin surprindere. Dacă anumite persoane caută să găsească mereu pretexte pentru a fi...

    Un tată cu 6 copii, care a parcurs zilnic 25 de km cu bicicleta pentru a-și întreține familia, a primit cadou o mașină de la oamenii impresionați de povestea lui
    Un tată cu 6 copii, care a parcurs zilnic 25 de km cu bicicleta pentru a-și întreține familia, a primit cadou o mașină de la oamenii impresionați de povestea lui

    Un bărbat care făcea zilnic sacrificii pentru a-și întreține familia a primit cadoul vieții lui. După ce a parcurs zilnic, timp de 6 luni, 25 de kilometri cu bicicleta, tatălui...

    Am vrut cu disperare să fiu mamă dar totul a fost un dezastru. Nimic nu a mers așa cum plănuiam
    Am vrut cu disperare să fiu mamă dar totul a fost un dezastru. Nimic nu a mers așa cum plănuiam

    Așteptările nu corespund întotdeauna cu realitatea. Aș spune chiar aproape niciodată. Această femeie din SUA, pe nume Alexis, a așteptat cu sufletul la gură să devină mamă...

    Copilul meu a fost diagnosticat cu autism la 5 ani. Mi-a fost extrem de greu să accept, dar am înțeles, în cele din urmă, că trebuie să-l iubesc așa cum este
    Copilul meu a fost diagnosticat cu autism la 5 ani. Mi-a fost extrem de greu să accept, dar am înțeles, în cele din urmă, că trebuie să-l iubesc așa cum este

    La două decenii după ce copilul ei a fost diagnosticat cu autism, mama a acceptat într-un final că este diferit de cei din jurul lui și că așa va fi și la maturitate. Cuibul...

    Părintele Vlad Pimen, despre oamenii care divorțează prea ușor. „Înainte, haina o cârpeai, orice se repara, acum toate sunt de unică folosință, așa e și cu căsătoria"
    Părintele Vlad Pimen, despre oamenii care divorțează prea ușor. „Înainte, haina o cârpeai, orice se repara, acum toate sunt de unică folosință, așa e și cu căsătoria"

    Invitat la podcastul „Acasă la Măruță”, părintele Pimen Vlad explică din experiența sa de viață care sunt principiile unei căsnicii sănătoase, de ce ajung oamenii la...

    © 2025 Qbebe