Studiul a fost realizat în cadrul „Universității Warwick” (din Marea Britanie) și a fost publicat săptămâna trecută în „Molecular Psychiatry”. În acest studiu au fost implicați 11.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 ani.
Coordonatorul studiului a precizat că s-a pornit de la premisa că un copil cu vârsta între 6 și 12 ani ar trebui să beneficieze de 9-12 ore de somn pe zi. Cu toate acestea, specialiștii au observat că, în ultimii ani, copiii și adolescenții dorm din ce în ce mai puțin din cauza programului mai încărcat de la școală, a timpului tot mai mare petrecut în fața ecranelor, dar și a multitudinii de activități sociale în care se implică.
Acest fenomen creează consecințe nedorite, spun experții de la „Universitatea Warwick”. Astfel, s-a constatat, în urma analizării structurii creierului copiilor și adolescenților, că:
• O durată redusă de somn este asociată tulburărilor mentale (de la depresie, anxietate, până la comportamente agresive), pe măsură ce copiii înaintează în vârstă
• Cu cât un copil va dormi mai puțin, cu atât performanțele sale cognitive vor fi mai reduse
• Există o legătură directă între somnul insuficient și stările depresive survenite mai târziu
• Se remarcă un volum mai redus al creierului în anumite porțiuni implicate în procesele de învățare, de autocontrol, de organizare, de planificare, cum ar fi: cortexul prefrontal (reprezintă partea creierului care se maturizează cel mai târziu și care are printre cele mai importante funcții: luarea deciziilor, autocontrolul, capacitatea de organizare, găsirea de soluții pentru rezolvarea de probleme etc.), cortexul temporal (legat de procesarea rapidă a cuvintelor scrise), precuneusul (reprezintă o circumvoluție a creierului, în zona lobului parietal), girusul fusiform (o circumvoluție foarte lungă ce se întinde de-a lungul lobului frontal și a celui occipital)
• Regiunile din creier cu volum mai mare erau asociate cu mai multe ore de somn, ceea ce implică și prezența unor performanțe cognitive mai ridicate- De exemplu, s-a putut sesiza că, în cazul copiilor ce dormeau mai puțin de 7 ore, problemele de comportament erau cu 53% mai frecvente decât în rândul celor care dormeau 9-11 ore pe zi. În privința performanțelor de ordin cognitiv, acestea erau, în medie, cu 7,8% mai mici decât ale celor ce se bucurau de suficient somn
Prin intermediul acestor concluzii, cei care au coordonat studiul au dorit să transmită următorul mesaj: de somnul sănătos din anii copilăriei depinde nu numai realizarea progreselor în plan cognitiv, ci și evitarea tulburărilor psihice de mai târziu.
Studiul analizat reprezintă un punct de pornire spre o înțelegere mai exactă a corelațiilor dintre structurile creierului, numărul orelor de somn și sănătatea mentală.
Surse: futurity.org, neurosciencenews.com, sciencedaily.com
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com