Tratamentul tusei seci la copii

Tratamentul tusei seci la copii

Roxana Cristea

Tratamentul tusei seci la copii nu este atât de dificil pe cât pare. Dacă tusea seacă apare de la răceală sau aer uscat, atunci remediile naturiste sunt aliatul orcărui părinte. Trebuie să iei primele măsuri încă de la debutul tusei, adică să-i oferi lichide calde micuțului, să-i aerisești camera des sau să îi dai siropuri din ingrediente naturale. Tot ce poți face tu acasă este să încerci aceste remedii naturiste. NU îi administra copilului niciun medicament. Pentru tuse seacă la copii persistentă și care nu trece în maxim 14 zile, este esențial să ceri ajutorul medicului. Încearcă să îi oferi medicului cât mai multe detalii cu privire la tusea copilului tău, pentru ca el să-i dea cel mai eficient tratament. Află mai jos toate variantele de tratament pentru tuse seacă la copii.

Caracteristici ale tusei seci la copii

Tusea este un reflex brusc și adesea repetat care ajută la curățarea căilor respiratorii de secreții, iritanți, particule străine și microbi. Reflexul de tuse este format din trei faze: o inhalare, o expirație forțată și o eliberare violentă a aerului din plămâni. De obicei, acest gest reflex, în stare repetitivă, indică prezența unei afecțiuni. Când copilulcopil-care-tuseste tușește, de cele mai multe ori, este vorba despre o răceală. Tusea seacă la copii, cunoscută și sub numele de tuse neproductivă nu produce expectorații (flegmă), spre deosebire de o tuse umedă, dar este extrem de sâcâitoare și agasantă pentru copil, având în vedere că acesta obosește foarte ușor. În plus, o tuse seacă poate persista multă vreme. Acest tip de tuse determină urcarea mucusului în gât și producerea unor gâdilături deranjante, care îl fac pe copil să tușească și mai des, mai ales noaptea. Atunci somnul copilului este perturbat. De aici...oboseală, plâns. Din punct de vedere medical, în cele mai multe cazuri, o tuse seacă la copii nu înseamnă nimic grav și este ușor de tratat. De cele mai multe ori, tusea avertizează că urmează o raceală.

Cauze ale tusei seci la copii

Cea mai frecventă cauză a unor episoade de tuse este o infecție a tractului respirator, cum ar fi răceala, gripa, pneumonia, pertussis sau foarte rar, tuberculoza. De asemenea, după o infecție virală, copilul poate rămâne cu o tuse uscată, neproductivă. Asta înseamnă ca micuțul va avea o senzație de apăsare în piept și gâdilături în gât. Pentru această tuse nu există tratament. De obicei trece de la sine.

baiat-in-pijama-care-tuseste-si-se-tine-cu-mana-de-piept

Alte cauze ale tusei seci la copii sunt:

  • Astmul: cei mai mulți copii cu astm au căile respiratorii inflamate sau umflate, dar uneori singurul simptom este o tuse agravată de infecții virale, sau o tuse nocturnă, ori una declanșată de efort fizic și aer rece. Cert este că în cazul astmului vorbim despre o tuse seacă și sâcâitoare.
  • Afecțiuni ale nasului sau ale sinusurilor: secrețiile nazale cauzate de rinită sau o infecție a sinusurilor (sinuzita) poate produce tuse seacă.
  • Probleme esofagiene sau stomacale: la unii copii, o tuse seacă apare atunci când fluidul din stomac se deplasează înapoi în gât. Acest fenomen se numește reflux gastric și poate apărea chiar și la bebeluși.
  • Infecții bacteriene ale căilor respiratorii inferioare: uneori, bacteriile pot afecta căile respiratorii inferioare, provocând astfel iritații în gât și tuse.
  • Înghițire sau aspirare de corpuri străine: cum ar fi jucării sau produse alimentare. Acestea pot fi inhalate accidental la orice vârstă, dar cel mai frecvent se întâmplă la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 4 ani. Aceste corpuri străine, înghițite sau aspirate de copil, pot provoca o tuse persistentă.
  • Expunerea la fum de tutun și alți poluanți: (fum provocat de arderea lemnului, de la toba de eșapament a mașinilor, aerul poluat din anumite orașe industrializate) poate duce la o tuse seacă și poate agrava o tuse provocată de astm sau rinită.
  • Alergiile: cauzează tuse sau strănut. Un alergolog îți va putea spune, pe baza unor teste, la ce este alergic micuțul tău și ce este de făcut în cazul în care factorul declanșator nu poate fi îndepărtat de copil.
  • Aerul prea uscat: poate provoca tusea seacă.
  • Obiceiul de a tuși: există la unii copii. În acest caz tusea nu are o cauză fizică recunoscută. Vorbim de o tuse seacă și repetitivă, care apare doar pe timpul zilei. Uneori, copiii stresați au acest obicei.

Alte tipuri de tuse la copii

  • Tusea productivă sau umedă: este însoțită de expectorații cu mucus (flegmă). Atunci când se produce o acumulare de flegmă în gât, aceasta irită căile aeriene și creeaza disconfort. Copilul simte nevoia să tușească și să elimine mucusul. Probleme apar în cazul copiilor mici care nu știu să elimine sputa și astfel mucozitățile se adună în gât și pot provoca voma.
  • Tusea lătrătoare sau crup: este o afecțiune cauzată de un virus sau de o alergie.
  • Tusea convulsivă sau pertussis: este o boală contagioasă provocată de o bacteriă care afectează căile respiratorii. Copiii mai mici de 1 an sunt cei mai expuși, pentru că nu au fost încă vaccinați împotriva acestei boli.

baiat-blond-care-sta-in-pat-si-tuseste-faa-a-tine-mana-la-gura

Tusea și febra, împreună, înseamnă răceală. Temperatura mai mare de 39 de grade Celsius poate însemna pneumonie. Mergeți repede la medic.
Tusea poate provoca voma la copiii care tușesc foarte mult. Și mucozitățile acumulate în gât pot provoca voma.
Tusea, în general, se agravează noaptea deoarece poziția corpului nu permite eliminarea mucozităților. Acestea se strâng în gâtul copilului și corpul reacționează prin tuse.
Daca tusea durează câteva săptămâni, trebuie să iei legătura cu medicul pediatru.

Iată pe scurt câteva modalități de a-ți ajuta copilul să treaca peste o tuse seacă:

Inhalarea de aer uscat este una dintre cauzele de tuse seaca la copii. Poți lua în considerare utilizarea unui umidificator. Astfel, umiditatea din aer crește, iar acest lucru ajută la reducerea congestiei nazale și calmează gâtul iritat.
Deshidratarea este o complicație comună în cele mai multe boli, chiar și în caz de tuse uscată. Incurajează-ți copilul să bea multe lichide, inclusiv apă, ciorbă caldă (supa de pui functionează întotdeauna) și sucuri de fructe. Lichidele nu numai că reduc riscul de deshidratare, dar ajută la reducerea senzației de uscăciune și iritatțe în gât .
Înlătură din camera orice sursă de poluare cu substanțe iritative (fum, spray, odorizante de cameră, miros de gaz, petrol, etc)
Nasul trebuie sa fie permanent curat. Poți folosi picături nazale cu apă de mare care nu fac niciun rău.
Întreabă întotdeauna un medic pediatru înainte de a da unui copil cu vârsta mai mica de 3 ani un medicament de tuse.

Găsești mai jos, explicate pe larg, care sunt toate metodele de tratament și calmare pentru tuse seacă la copii.

Tratamentul tusei seci la copii

Dr. Adrian Dumitrescu, vicepresedinte al Societatii Romane de Homeopatie, medic pediatru si homeopat, NU susține administrarea de medicamente în momentul în care copilul prezintă o simplă răceala sau o tuse sezonieră: "Personal, eu nu tratez cu medicamente o răceală simplă apărută la mine sau la copilul meu, nici homeopat și nici în alt fel. Intervin doar în cazul în care organismul este depășit". Acesta consideră că este mult mai bine ca părinții să lase organismul copilului să "lupte" cu boala pentru a "antrena" sistemul imunitar.

Tratament tuse seacă puternică

Dacă ai încercat toate remediile naturiste de mai sus, dar tusea celui mic persistă, atunci trebuie să mergi cu el de urgență la medic. Bronșita sau astmul sunt printre cele mai frecvente cauze ale tusei puternice sau persistente. În acele cazuri, se impun tratamente cu antihistaminice, dextrometorfan, analgezice care să reducă durerea, codeină sau benadril. Astfel de tratamente medicamentoase se dau numai cu prescripție medicală. NU începe din proprie inițiativă administratrea de pastile la copilul tău. Orice substanță greșit dată poate duce la creșterea ritmului cardiac la copii.

Tratament tuse seacă iritativă

Durerile în gât și uscăciunea sunt disconforturi produse de supărătoarea tuse seacă la copii. Eucaliptul, propolisul și mierea sunt cele 3 ingrediente ce au efecte benefice asupra gâtului iritat. De asemenea, nu renunța și la a-i oferi copilului supe și ceaiuri calde, dar și 7 – 8 pahare cu apă pe zi. În ceea ce privește alegerea ceaiurilor, pe lângă tei sau ceapă, îl poți încerca pe cel de mentă sau de ghimbir. Ambele luptă împotriva inflamației și susțin sistemul imunitar.

mama-care-tine-cana-cu-ceai-din-care-bea-fetita-ei-blonda-care-sta-in-pat

Tratamentul cu uleiuri esențiale reprezintă o altă tehincă foarte bună pentru tusea seacă iritativă. Uleiurile esențiale potrivite pentru bebelușii peste 3 luni sunt de mușețel, salvie, portocală sau mandarină, iar pentru copii peste 2 ani se pot introduce uleiurile esențiale de lavandă, ghimbir sau arbore de ceai. Pentru tusea seacă sunt recomandate ca picăturile de ulei să fie puse în umidificator. Vaporii din aer îi vor calma micuțului iritația produsă de tuse.

Calmare tuse seacă copii

Tusea este o adevărată problemă pentru copii, deoarece îi poate împiedica să se odihnească. Totodată, episoadele cu tuse pot apărea oricând. Pentru a-l ajuta pe cel mic să treacă mai ușor peste acest disconfort, poți ajuta la calmarea episoadelor de tuse seacă la copii. Găsești aici cele mai eficiente metode de pus în aplicare imediat.

feto=ita-blonda-care-sta-langa-un-umidificator-si-pare-uimita

  • Masajul cu balsam mentolat: calmează rapid un episod de tuse seacă la copii de 2 ani și mai mari. Masajul cu balsam mentolat este indicat înainte de somn. Îți poți masa copilul doar pe brațe și piept, niciodată pe față.
  • Umidificarea aerului: uscarea gâtului duce la apariția tusei seci. Pentru a evita un moment neplăcut, este bine să pui în camera micuțului tău un umidificator. Acesta emoliază căile respiratorii și le păstrează curate.
  • Hidratare intensă: apa este recomandată pentru copii, dar și alte lichide precum ceaiurile, compoturile sau supele calde. Oferă-i copilului tău între 7 – 8 pahare cu apă atunci când are tuse seacă, deoarece ea îl va menține hidratat.
  • Aerosolii: se dovedesc utili atunci când vorbim de tuse seacă la copii persistentă. În 2 – 3 zile de folosire a remediilor naturiste, ar trebuie să vezi o ameliorarea a situației. Dacă nu, trebuie să dicuți cu medicul. Acesta poate decide în privința administrării unor medicamente pentru tratarea tusei seci. Pentru tuse seacă la copii aerosolii sunt varianta optimă de a le da tratament medicamentos. Prin vapori, cantitatea de medicamente este trimisă direct către tractul respirator fără durere și foarte rapid.
  • Soluțiile saline: umezesc gâtul și elimină toxinele din căile respiratorii. Pentru bebeluși, soluțiile saline sunt ajutătoare, deoarece ei dorm mult, iar în timpul somnului își vor ține gurița deschisă. Acest fapt duce la uscarea gâtului. De asemenea, pentru tuse seacă la copii peste 6 luni se pot folosi și aspiratoarele nazale.
  • Gargara cu apă sărată: favorizează eliminarea toxinelor din tractul respirator și calmează rapid tusea seacă. Sarea este un dezinfectant natural. Pentru a prepara gargara trebuie să pui o jumătate de linguriță de sare în 250 ml de apă călduță.

Calmare tuse copii noaptea

În timpul nopții, există șanse foarte mari ca micuțul tău să tușească. Motivul fiind acela că el doarme cu gurița deschisă, ceea ce duce la uscarea căilor respiratorii. Pentru a te asigura că va avea un somn odihnitor, oferă-i copilului tău înainte de somn un ceai sau un pahar cu apă. Pe de altă parte, laptele cald este emolient și relaxează copii, ajutându-i să aibă un somn profund. Pentru tuse seacă la copii peste 2 ani se poate da și o jumătate de linguriță cu miere. Totodată, poziționează-i capul mai sus față de restul corpului, prin așeazarea a două perne una peste cealaltă. Tot pentru tuse seacă la copii noaptea sunt foarte utile și picăturile cu soluție salină. Mămicile interesate și de alte metode efciente, pot afla despre tuse seacă la copii forum, tot de la alte femei trecute prin aceleași experiențe cu puii lor.

Citește și: Tratamentul tusei productive la copii

Remedii tuse copii: cum îngrijim puii cu ingrediente naturale

Niște remedii naturale pentru tuse seacă la copii sunt numai bune, fiindcă ele nu le pot face rău micuților, ba din contră au efecte vizibile în ameliorarea stării lor de sănătate. Aceste remedii pentru tuse seacă la copii sunt formate din ingrediente pe care, în mare parte, le găsim în casele noastre mereu. Iată ce poți face pentru ca tusea seacă a copilului tău să dispară.

  • Mierea: are efect antibacterian, emolient, antiinflamator și acționează ca antitusiv natural. Mierea este un produs minune când vine vorba de tuse. Câteva lingurițe cu miere pe zi, vor ameliora considerabil tusea seacă a copilului tău. Mierea NU este recomandată copiilor sub 1 an, deoarece există riscul de botulism. Între 2 – 5 ani este suficientă doar o jumătate de linguriță cu miere, iar peste 6 ani se pot da între 1 – 2 lingurițe pe zi.

copil-cu-tricou-galben-are-un-castron-cu-miere

  • Sare pe piept: calmează rapid orice episod de tuse. Pune o punguță cu sare de mare încălzită pe pieptul copilului tău și las-o acolo pentru 15 minute. Sarea are proprietăți antitusive, de aceea este considerată un aliat pentru tuse seacă la copii.
  • Sirop de ridiche neagră: calmează iritația gâtului și tusea la copii mai mari de 1 an. Tot ce trebuie să faci pentru a obține acest tratament naturist pentru tuse seacă la copii este să tai partea de sus a unei ridichii, sub forma unui capac. Apoi scoate jumătate din conținut și toarnă în gaura formată miere. Acoperă ridichea cu acel capac format anterior și las-o până a doua zi. Vei vedea că în interior se formează un sirop destul de gros.
  • Sirop de iederă: este un decongestionant natural și emolient. Nu este un sirop recomandat copilor sub 2 ani. Siropul sau extractul de iederă este foarte eficient și pentru tusea seacă puternică. Pe de altă parte, consumul îndelungat de sirop de iederă poate avea efecte adverse precum diaree sau greață.
  • Sirop din muguri de brad: are efect antibacterian și calmant pentru tuse seacă la copii. Ameliorarea tusei se observă la 15 – 20 de minute de la administrare.
  • Ceaiul de ceapă: are un conținut ridicat de quercitină, vitamina C și sulf. Acest trio are puterea de a calma orice episod de tuse seacă la copii. De asemenea, ameliorează și durerile din piept rămase în urma tusei. Pentru copii peste 2 ani se poate îndulci cu miere, iar pentru cei sub această vârstă se bea neîndulcit.

pahare-transparente-cu-apa-si-bucati-taiate-de-ceapa-iar-in-jurul-lor-sunt-alte-cepe-taiate-sau-intregi

  • Ceaiul de tei: calmează tusea și îl ajută pe cel mic să se relaxeze. Ceaiul de tei este foarte bun seara, deoarece oferă un somn profund și liniștitor.
  • Ceaiul de scai vânăt: este emolient și calmează tusea foarte repede. În cazul tusei productive, este expectorant și ajută la fluidizarea mucusului și la eliminarea sa mai ușoară.
  • Extractul de cimbrișor: este un antiseptic natural și protejează sănătatea tractului respirator. Pentru copii între 3 – 12 ani se dau 3 picături de extract de cimbrișor per kg.

Comprese pentru tuse la copii

Folosite încă din cele mai vechi timpuri pentru răceli sau gripe, compresele se dovedesc a fi benefice și pentru tratarea tusei. Aceste comprese sunt excelente pentru tuse seacă la copii, fiindcă au efect calmant. Compresa cu miere de albine este poate cea mai întâlnită. Pentru a face compresa ai nevoie de 3 – 4 linguri cu miere, 2 linguri cu făină, puțin ulei, o bucată de tifon, un șervețel și un plasture. Într-un bol amestecă făina, mierea și uleiul până obții o pastă mai groasă. Apoi întinde amestecul pe șervețel. După acest pas, împachetează șervețelul în tifon. Compresa este gata de așezat pe pieptul copilului (nu în zona inimii). Asigură-te că este prinsă bine cu plasturele, deoarece trebuie lăsată acolo pentru 3 – 4 ore. Acest tratament naturist NU este recomandat bebelușilor mai mici de 6 luni.

fetita-blonda-cu-parul-lung-si-pulover-mov-sta-in-pat-intinsa-pe-spate-si-este-invelita-si-isi-tine-mana-la-gura-pentru-ca-tuseste

La fel de eficiente pentru tuse seacă la copii sunt și compresele călduțe cu decoct de mușețel. Diferența între ceai și decoct stă în modul de preparare. În ceai, plantele trebuie adăugate atunci când apa fierbe, iar amestecul trebuie lăsat la infuzat pentru 15 – 20 de minute, iar la decoct apa caldă se adaugă peste plante și totul trebuie lăsat la fiert pentru 15 minute. După ce ai făcut decoctul, pune o parte într-o bucată generoasă de vată și învelește-o cu tifon. Poți așeza apoi compresa călduță pe pieptul copilului tău.

Sirop tuse seacă copii

Siropurile conțin ingrediente care ameliorează tusea. Pentru fiecare tip de tuse, există variante de siropuri emoliente, expectorante sau imunostimulatoare. Pentru tuse seacă la copii trebuie musai să alegi un sirop emolient, care are puterea de a calma iritația și uscăciunea gâtului. Îniante de a-i da copilului tău orice sirop din farmacii, noi îți recomandăm să discuți cu medicul. El îți poate spune dacă este bun sau nu siropul pe care tu vrei să-l cumperi. Mai jos ai câteva opțiuni de sirop pentru tuse seacă la copii.

barbat-care-toarna-sirop-dintr-o-sticla-cu-sirop

  • Tussodep, 150 ml: previne uscarea gâtului și reduce iritația produsă de tuse. Tussodep este indicat copiilor începând cu vârsta de 6 luni, deoarece nu conține posibili alergeni, precum lactoză sau gluten. Tussodep formează o barieră împotriva bacteriilor și a radicaliilor liberi. Doza recomandată este de 2,5 ml de sirop, dizolvați în apă, de 2 ori pe zi și numai după mese.
  • Coldtusin Junior, 120 ml: acționează în 15 minute de la administrare, prin calmarea simptomelor asociate cu tusea seacă și productivă. Coldtusin Junior are efect emolient, expectorant și antiinflamator. Este indicat doar copiilor de la 6 ani în sus. Doza recomandată este de 15 ml de sirop de 3 – 4 ori pe zi.
  • Bebedril, 125 ml: se administrează doar pentru tuse uscată la copii de peste 6 luni. Bebedril este un sirop fără zahăr sau parabeni. O pipetă cu 5 ml, o dată pe zi, este suficientă. În fiecare zi după administrare, pipeta care vine alături de sirop trebuie curățată.
  • Allerdep, 150 ml: este un imunostimulator care susține funcționarea normală a sistemului respirator. Bebelușiilor de 6 luni, li se pot da 10 ml de sirop de 3 – 4 ori pe zi, după mese. Allerdep este și o metodă de prevenție împotriva răcelii și a gripei.
  • Minunino, 100 ml: calmează tusea uscată și iritațiile produse de aceasta. Este recomandat doar copiilor de peste 4 ani.

Antitusive tuse seacă

Antitusivele fac parte din categoria OTC-urilor (Over The Counter), adică acele pastile care se eliberează fără prescripție medicală. NU îi da copilului tău niciun antitusiv, înainte de a primi acceptul din partea medicului. Copii sunt predispuși la complicații serioase, dacă li se dau medicamente fără o schemă din partea unui specialist. Accelerarea ritmului cardiac este un efect advers al OTC-urilor. Începând cu anul 2008, Administrația Produselor de Sănătate pentru Consumatori (CHPA), a recomandat ca OTC-urile să nu fie administrate copiilor mai mici de 4 ani. Doar paracetamolul sau ibuprofenul pot fi luate și de copii sub 4 ani, dar numai sub stricta supraveghere a medicului. Nici Agenția Națională a Medicamentului (ANMDMR), nu autorizează folosirea OTC-urilor la copii mai mici de 6 ani. Înainte, pentru tuse seacă la copii se foloseau decongestionantele și antihistaminicele și dextrometorfanul (un antitusivfoarte popular). Dextrometorfanul se găsește sub formă de siropuri, spray-uri sau pastile și acționează prin ameliorarea tusei neproductive.

Tusea este un reflex normal care ajută la curățarea de secreții a căilor respiratorii. Tusea seacă sau neproductivă este în cele mai multe cazuri semnul unei răceali, gripe sau pneumonii. Mai rar, ea poate fi un simptom pentru astm, probleme esofagiene, alergii sau infecții bacteriene ale căilor respiratorii. Pentru tuse seacă la copii există o multitudine de remedii naturiste. Începând de la ceaiuri de ceapă sau de tei, sirop de ridiche neagră sau de muguri de brad, supa de pui, soluții saline sau un umidificator. Hidratarea este un alt punct pe care trebuie să-l ai în vedere. Gâtul uscat favorizează apariția tusei, mai ales noaptea, de aceea îniante de somn asigură-te că puiul tău a consumat măcar un ceai sau un pahar cu apă. Tusea seacă este mai persistentă, însă dacă nu se văd semne de vindecare după maxim 10 – 14 zile, trebuie să mergi la pediatru cât mai repede. Medicul poate decide administrarea unor medicamente pentru tratarea tusei seci, pe bază de dextrometorfan sau codeină. Mămicile trebuie să fie alături de puii lor, pentru a-i ajuta să depășească această problemă sâcâitoare și agasantă.

Surse: sfatulmedicului.ro, buzzle.com, children.webmd.com, healthline.com, webmd.com, medicalnewstoday.com, littleremedies.com, medicinenet.com, singlecare.com, hopkinsallchildrens.org, reginamaria.ro, mamasicopilul.ro, aromateria.ro, planetamami.com, csid.ro, doc.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Comoția cerebrală la copii. În ce condiții apare, cât de periculoasă este și cum trebuie să acționeze părinții?
Comoția cerebrală la copii. În ce condiții apare, cât de periculoasă este și cum trebuie să acționeze părinții?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    PRX T33: ce este și cum acționează tratamentul de rejuvenare și revitalizare
    PRX T33: ce este și cum acționează tratamentul de rejuvenare și revitalizare

    PRX-T33 este un tratament cosmetic inovator, care a câștigat popularitate în rândul persoanelor în căutarea unei soluții eficiente pentru rejuvenarea pielii,...

    Ce este chimioterapia preventivă, tratamentul pe care îl urmează în prezent Kate Middleton
    Ce este chimioterapia preventivă, tratamentul pe care îl urmează în prezent Kate Middleton

    Săptămâna trecută, Kate Middleton, prințesa de Wales, a anunțat, într-un video, că se află la începutul unui tratament bazat pe chimioterapie preventivă, după ce...

    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist
    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist

    Sarcina reprezintă perioada din viața unei femei în care au loc numeroase schimbări, atât din punct de vedere psihologic, cât și la nivelul corpului. În sarcină,...

    Soția mea a refuzat tratamentul de cancer ca să o alăpteze pe fiica noastră, până și-a dat ultima suflare
    Soția mea a refuzat tratamentul de cancer ca să o alăpteze pe fiica noastră, până și-a dat ultima suflare

    Dragostea și spiritul de sacrificiu de care dau dovadă mamele sunt adesea incredibile. O mamă din Australia le-a demonstrat din plin alegând să nu urmeze tratamentul pentru o...

    Încep din nou tratamentul pentru fertilizare și sunt îngrozită...
    Încep din nou tratamentul pentru fertilizare și sunt îngrozită...

    Infertilitatea este una dintre cele mai grele experiențe prin care poate trece o femeie. Cu toate că există tratament pentru fertilitate, acesta nu este un proces ușor și nici unul 100%...

    Dr. Craiu despre deciziile eronate ale medicilor legate de tratamentul copiilor în România
    Dr. Craiu despre deciziile eronate ale medicilor legate de tratamentul copiilor în România

    Pentru că au început școlile și grădinițele, au început și virozele respiratorii cu tuse, febră și obstrucție nazală. Așa că mulți părinți dau fuga la medic pentru...

    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii
    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii

    E natural ca, atunci când copilul suferă, fie că îl doare gâtul sau îl tulbură urechea, să intrăm într-o stare de nervozitate atroce, virând ușor...

    O fetiță de 13 ani cu leucemie devine înger păzitor pentru alți copii bolnavi. „Dorința mea este ca alți copii să-și poată împlini dorințele”
    O fetiță de 13 ani cu leucemie devine înger păzitor pentru alți copii bolnavi. „Dorința mea este ca alți copii să-și poată împlini dorințele”

    Chiar dacă stau zi de zi sub amenințarea unor boli grave, anumite persoane nu uită să se gândească și la suferința celor aflați într-o situație similară. Printre...

    © 2025 Qbebe