Tratamente naturiste pentru tuse la copii
NATURA este cea mai buna sursa de sanatate si iti ofera in mod sigur si remedii pentru tusea sacaitoare.
Ceapa
Ceapa este recunoscuta din batrani ca fiind un leac "miraculos" pentru raceala. Aceasta amelioreaza tusea, dar si durerile de gat . Cel mai usor este sa prepari un ceai de ceapa la care adaugi cateva lingurite de miere. La farmaciile naturiste gasesti si sirop de ceapa. Consumul de ceapa cruda ajuta in prevenirea racelilor si implicit a tusei.
Usturoiul
Usturoiul este un antimicrobian si expectorant eficace si acest lucru il face un agent de valoare in lupta cu tusea . Usturoiul zdrobit si incalzit un pic in tigaie, consumat cald il poate vindeca pe cel mic de tuse. Include usturoiul in felurile de mancare care permit acest ingredient si il vei feri pe copil de raceala. Usturoiul cald calmeaza gatul si ajuta la lichefierea mucusului gros, facand mai usoara eliminarea sputei.
Ridichea neagra
Siropul de ridiche neagra vindeca orice fel de tuse (seaca sau productiva), avand si proprietati imunostimulatoare. Este excelent pentru copii. Bunicii procedau astfel: luau o ridiche neagra pe care o spalau bine, ii decupau un capac si in scobitura puneau zahar. Lasau ridichea langa soba (la caldura) si siropul rezultat il foloseau in tratarea tusei.
Bradul
Exista sirop din mugur de brad usor de gasit la farmaciile naturiste sau in gospodariile de la tara, dar exista si un sirop facut din ace de brad care trateaza tusea persistenta si creste imunitatea. Ambele sunt adjuvante recunoscute in tratarea tusei si pot fi administrate la copii.
Mugurii de brad au proprietati antibiotice si antiseptice, dar au si proprietati calmante. Siropul din muguri de brad este foarte usor de facut in casa. Mugurii se spala bine apoi se pun la fiert in apa (astfel incat mugurii sa fie bine acoperiti de apa). Se fierb cam o ora, apoi se lasa in oala pana a doua zi. Siropul astfel obtinut se indulceste cu zahar.
Mierea (sau propolisul pentru copiii mai mari)
Mierea ajuta copilul sa elimine mucusul si calmeaza gatul iritat. O poti folosi si ca indulcitor pentru ceaiurile antitusive. De asemenea, doua lingurite de miere intr-o cana de lapte cald vor face minuni pentru gatul piticului. Alt remediu pe baza de miere este terciul din malai. Se prepara o "mamaliga lichida", dar in loc de apa este bine sa folosesti lapte. Acest amestec se indulceste "bine" cu miere naturala. Mierea nu este indicata copiilor mai mici de un an.
Ceaiurile din plante medicinale cum ar fi cimbrul, cimbrisorul, patlagina, busuiocul, teiul, sau ceaiul din coji de nuci, sunt de asemenea remedii naturiste pentru tuse la copii.
Ce trebuie sa faci pentru confortul copilului care se confrunta cu tuse
Este bine de stiut ca o raceala cu tuse dureaza intre 7 si 10 zile. Niciun remediu, fie el natural sau medicamentos, nu garanteaza vindecarea rapida, insa trebuie sa faci tot ce-ti sta in putinta ca al tau copil sa se simta cat mai confortabil si sa-si vada linistit de activitatile zilnice.
Pentru inceput ar trebui sa scoti din camera copilului orice fel de odorizant si sa te asiguri ca piticul respira un aer curat, nepoluat, fara fum de tigara, mirosuri sau parfumuri grele.
Tusea poate fi obositoare, asa ca ar fi bine ca micutul sa se odihneasca. Pentru un somn mai linistit trebuie ca nasul sa fie bine curatat cu solutie sarata (pe baza de sare de mare). Daca nu-si poate sulfa nasul, foloseste un aspirator nazal pentru curatare. Nu ar strica sa-i pui copilului o perna in plus, daca are mai mult de 12 luni, astfel crizele de tuse vor fi mai rare.
Umidificatorul este un real ajutor pentru e evita infundarea puternica a nasului si ameliorarea tusei.
Nu da copilului siropuri de tuse si medicamente fara sa ai prescriptie medicala. Incearca tratamente naturiste pentru tusea copilului si daca micutul nu scapa de ea, mergeti impreuna la medicul pediatru.
Surse: www.babycenter.com; health.india.com; www.umm.edu/altmed; www.sfatulmedicului.ro