Tratamentul tusei productive la copii

Tratamentul tusei productive la copii

Roxana Cristea

Tratamentul tusei productive la copii, pentru a fi eficient, necesită în primul rând atenția părinților, care trebuie să învețe cum să distingă tipurile de tuse, pentru a determina dacă aceasta  este inofensivă sau este un semn de boală. Fiecare detaliu caracteristic pentru tuse productivă la copii, poate ajuta medicul să ofere un tratament eficient. Tusea productivă este specifică pentru afecțiunile bronșice sau pulmonare. La început, este recomandată încercarea unor remedii naturiste pentru ameliorarea disconfortului creat de tuse. Dacă aceste remedii nu au fost eficiente, se poate apela la siropurile pentru diferite tipuri de tuse. Episoadele de tuse care durează mai mult de 7 zile ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru părinți. Iată ce este tusea productivă la copii, dar și care este tratamentul eficient pentru vindecarea ei.

Caracteristici ale tusei productive la copii

Tusea productivă (umedă) este tusea însoțită de expectorații cu mucus (flegmă). Atunci când se produce o acumulare de flegmă în gât, aceasta irită căile aeriene și creează disconfort. Copilul simte nevoia să tușească și să elimine mucusul. Tusea productivă este o modalitate eficientă pentru organismul copilului tău de a scăpa de fluide care nu sunt necesare în tractul respirator inferior. Dacă tusea este rezultatul unei infecții bacteriene, substanțele eliberate vor conține bacterii pe care medicul le poate detecta cu un test, cum ar fi o cultură. Copiii mai mari pot scăpa ușor de mucozități pentru că sunt în stare să le scuipe. Probleme apar în cazul copiilor mici care nu știu să elimine sputa și astfel mucozitățile se adună în gât și pot provoca vomă.
 
gura-unui-copil-din-care-ies-bacterii-verzi

Cauzele tusei productive la copii

Numeroase afecțiuni medicale care afectează copiii au tusea umedă ca simptom (anumite alergii, astm și infecții ale tractului respirator, cum ar fi bronșita, gripa, pneumonia și răcelile comune). De cele mai multe ori, tusea productivă apare la copii atunci când aceștia au contactat o răceală. Pentru că răcelile banale nu sunt periculoase, copiii își vor putea vedea în continuare de activitățile specifice vârstei, iar tusea va trece odată cu răceala.

Tratamentul tusei productive la copii

Deoarece tusea productivă îndeplinește o funcție importantă la copii, aceea de a ajuta tractul respirator să elimine substanțe care nu sunt necesare organismului, părinții ar trebui să ajute tusea să-și atingă scopul. Așa că dă-i copilului tău cât mai multe lichide cum ar fi sucul de mere, ceaiuri sau supe calde. Mierea ajută foarte mult gâtul piticului, dar nu se dă copilului mai mic de 1 an. Siropurile de tuse nu sunt recomandate bebelușilor decât la recomandarea medicilor.

Pentru confortul copilului tău...asigură-te că aerul din "spațiul" lui este de bună calitate. Nu-l expune la fum de țigară și înlătură odorizantele din cameră.

Iată câteva remedii naturiste care ajută la calmarea tusei:
 
  • Ceapa este recunoscută din bătrâni ca fiind un leac "miraculos" pentru răceală. Aceasta ameliorează tusea, dar și durerile de gât. Cel mai ușor este să prepari un ceai de ceapă la care adaugi câteva lingurițe de miere. La farmaciile naturiste găsești și sirop de ceapă. Consumul de ceapă crudă ajută în prevenirea răcelilor și implicit a tusei.
  • Usturoiul este un antimicrobian și expectorant eficace și acest lucru îl face un agent de valoare în lupta cu tusea. Usturoiul zdrobit și încălzit un pic în tigaie, consumat cald îl poate vindeca pe cel mic de tuse. Include usturoiul în felurile de mâncare care permit acest ingredient și îl vei feri pe copil de răceală. Usturoiul cald calmează gâtul și ajută la lichefierea mucusului gros, făcând mai ușoară eliminarea sputei.
  • Siropul de ridiche neagră vindecă orice fel de tuse (seacă sau productivă), având și proprietăți imunostimulatoare. Este excelent pentru copii. Bunicii procedau astfel: luau o ridiche neagră pe care o spălau bine, îi decupau un capac și în scobitură puneau zahăr. Lăsau ridichea lângă sobă (la căldură) și siropul rezultat îl foloseau în tratarea tusei.
  • Există sirop din mugur de brad ușor de găsit la farmaciile naturiste sau în gospodăriile de la țară, dar există și un sirop făcut din ace de brad care tratează tusea persistentă și crește imunitatea. Ambele sunt adjuvante recunoscute în tratarea tusei și pot fi administrate la copii. Mugurii de brad au proprietăți antibiotice și antiseptice, dar au și proprietăți calmante. Siropul din muguri de brad este foarte ușor de făcut în casă. Mugurii se spală bine apoi se pun la fiert în apă (astfel încât mugurii să fie bine acoperiți de apă). Se fierb cam o ora, apoi se lasă în oală până a doua zi. Siropul astfel obținut se îndulcește cu zahăr.

borcan-plin-cu-sirop-din-muguri-de-brad-si-o-lingura-de-lemn-din-care-curge-sirop-dar-si-multi-muguri-de-brad-in-jurul-borcanului

  • Mierea ajuta copilul sa elimine mucusul si calmeaza gatul iritat. O poti folosi si ca indulcitor pentru ceaiurile antitusive. De asemenea, doua lingurite de miere intr-o cana de lapte cald vor face minuni pentru gatul piticului. Alt remediu pe baza de miere este terciul din malai. Se prepara o "mamaliga lichida", dar in loc de apa este bine sa folosestilapte. Acest amestec se indulceste "bine" cu miere naturala. Mierea nu este indicata copiilor mai mici de un an.
  • Ceaiurile din plante medicinale cum ar fi cimbrul, cimbrisorul, patlagina, busuiocul, teiul, sau ceaiul din coji de nuci, sunt de asemenea remedii naturiste pentru tusea copiilor.
Dr. Bardas Mihai, medic de familie, recomandă siropurile de tuse homeopate cum ar fi cel de pătlăgină. "Este bine să încercăm remedii naturale, dacă acestea nu dau rezultate cel mai bun sfat este să consultați un medic. Siropul de pătlăgină ar fi prima mea alegere, fără să consult pacientul. Nu face rau, la fel cum nu fac rău nici ceaiurile de chimen, tei, busuioc. Mierea ajută și ea în caz de tuse."

Alte tipuri de tuse la copii

Tusea seacă (tuse neproductivă) nu produce expectorații (flegmă), spre deosebire de o tuse umedă. Tusea uscată determină urcarea mucusului în gât și producerea unor gadilaturi deranjante, care îl fac pe copil să tușească și mai des, mai ales noaptea. Din punct de vedere medical, în cele mai multe cazuri, o tuse seacă la copii nu înseamnă nimic grav și este ușor de tratat. De cele mai multe ori, tusea avertizează că urmeaza o răceală.

Tusea lătrătoare (crup) este o afecțiune cauzată de un virus sau de o alergie.

Tusea convulsivă (pertussis) este o boală contagioasă provocată de o bacterie care afecteazaă căile respiratorii. Copiii mai mici de un an sunt cei mai expuși pentru că nu au fost încă vaccinați împotriva acestei boli.

Tusea și febra, împreună, înseamnă răceală. Temperatura mai mare de 39 de grade Celsius poate însemna pneumonie. Mergeți repede la medic.

Tusea poate provoca vomă la copiii care tușesc foarte mult. Și mucozitățile acumulate în gât pot provoca voma.

Tusea, în general, se agravează noaptea pentru că poziția corpului nu permite eliminarea mucozităților. Acestea se strâng în gâtul copilului și corpul reacționează prin tuse.
Daca tusea durează câteva săptămâni, trebuie să iei legătura cu medicul pediatru.

Remedii tuse copii

Pe lângă remediile naturiste ce implică consumul de usturoi, ceapă sau sirop de ridiche neagră, următoarele remedii sunt potrivite mai ales dacă este tuse productivă la copii fără febră, care va trece mai rapid. Mămicile care vor să afle și ce remedii au folosit alți părinți pentru copii lor, pot afla mai multe păreri despre tuse productivă la copii pe forum. Acolo este locul în care mămicile sunt sfătuite ce să facă. Află mai jos și alte remedii naturiste pentru tuse productivă la copii.

copil-cu-ochelari-rotunzi-care-sta-in-pat-iar-in-fata-lui-este-o-tava-cu-miere-lamaie-o-cana-cu-ceai-si-pastile

  • Supa de pui: este un fel de mâncare foarte iubit de cei mici. În același timp, supa este bogată în vitamine și are proprietăți antiinflatorii. Supa de pui este excelentă pentru tuse productivă la copii, mai ales dacă micuțul tău nu bea apă, deoarece ea ajută la hidratarea corpului.
  • Ceaiul de ghimbir: este foarte bun pentru tusea productivă, deoarece are proprietăți expectorante. Totodată, ceaiul de ghimbir este un decongestionant și antibacterian puternic. Pentru un copil, 2 căni pline cu ceai de ghimbir pe zi sunt suficiente.
  • Folosește un umidificator: pentru a evita uscarea gâtului. Folosit pe timpul nopții, umidificatorul emoliază căile respiratorii și le păstrează curate. Aerul uscat provoacă adesea tuse.
  • Soluțiile saline: ajută la eliminarea mucusului și elimină toxinele din tractul respirator. Soluțiile saline pot fi preparate și acasă foarte simplu. În 100 ml de apă fiartă, pune jumătate de linguriță de sare de masă. După ce s-a răcit, toarnă amestecul într-un pulverizator.
  • Sirop de pin: calmează tusea rapid și reface mucoasa canalului respirator. Copii pot lua maxim 2 – 3 lingurițe cu sirop de pin pe zi.
  • Apa: hidratarea este esențială în cazul tusei, deoarece ea menține gâtul umed și hidratează organismul. Un copil trebuie să consume între 6 – 7 pahare cu apă pe zi.

Tuse productivă copii tratament

Este normal să te întrebi cât durează o tuse productivă la copii, deoarece îți vezi micuțul timorat și obosit. Perioada de tuse productivă la copii acoperă, în general 7 – 8 zile. Dacă în tot acest timp nu se vede o ameliorarea acestui disconfort, este un semn al unor complicații.

Cu privire la schema de tratament pentru tuse productivă la copii, medicul este singura persoană care poate decide ce medicamente poate lua copilul tău. NU îi administra celui mic pastile fără a cere părerea medicului. După epuizarea tuturor remediilor naturale pentru ameliorarea tusei, se utilizează, de obicei așa-numitele OTC-uri (Over The Counter) sau medicamente eliberate fără prescripție medicală. În această clasă intră antitusivele, mucoliticele și expectorantele. Cele 3 nu trebuie combinate între ele, deoarece pot avea efecte adverse precum convulsii, creșterea bătăilor inimii sau pierderea cunoștinței.

copil-care-tuseste-si-se-afla-intr-o-farmacie

În octombrie 2008, Asociația Produselor de Sănătate pentru Consumatori (CHPA), a recomandat ca OTC-urile să nu fie administrate copiilor sub 4 ani. Pe de altă parte, paracetamolul și ibuprofenul pot fi date pentru tuse productivă la copii mai mici de 4 ani, pentru ameliorarea durerilor în piept provocate de tuse, doar cu acceptul din partea unui specialist. De asemenea, în cazurile grave când tusea durează mai mult de 14 zile, medicul poate decide administrarea unor medicamente care să ajute la fluidizarea mucusului. Dozele sunt decise în funcție de vârstă, de greutate și punând în balanță beneficiile și riscurile. După vindecare, sunt recomandate imunostimulatoarele, deoarece infecțiile și tusea apar pe fondul unui sistem imunitar slăbit.

Sirop tuse productivă copii eficient

Siropurile pentru tuse productivă la copii se dovedesc adesea un aliat de nădejde pentru părinți. Îniante de a-i da copilului tău orice sirop, citește cu atenție prospectul. Tusea productivă este un simptom frecvent întâlnit pentru bolile pulmonare. Tusea productivă se caracterizează prin formarea de mucus în exces în căile respiratorii. Prin tuse, copii încearcă să elimine acel mucus. Mai jos ai variante de sirop pentru tuse productivă la copii.

  • Humex expectorant pentru copii, 100 ml: eficient în tratamentul afecțiunilor respiratorii acute. Humex este varianta ideală pentru micuții care au probleme cu expectorația. Humex se eliberează din farmacii doar cu prescripție medicală și este recomandat doar copiilor cu vârsta peste 2 ani.
  • Mucosolvan Junior, 100 ml: scade vâscozitatea mucusului și îl ajută pe cel mic să-l elimine mai ușor. Mucosolvan este un sirop cu acțiune de până la 8 – 12 ore. Efectele lui se văd la 30 – 40 de minute de la administrare. Mucosolvan poate fi administrat copiilor începând cu vârsta de 1 an.
  • Mucosin sirop 15 mg/5 mg x 100 ml: indicat în tratamentul bronșitelor acute și cronice. Mucosin se eliberează pe bază de prescripție medicală și este indicat copiilor începând cu vârsta de 2 ani.

Sirop tuse lătrătoare copii

Tusea lătrătoare este cauzată de un virus sau o alergie. În timpul tusei lătrătoare, căile respiratorii se inflamează, iar în jurul corzilor vocale apre o umflătură, care îi îngreunează copilului respirația. Atunci când aerul intră în laringe, apare un sunet numit stridor. Acest stridor este asemănător unui sunet muzical grav. Stridorul nu trebuie tratat cu superficialitate, ci reprezintă o urgență medicală, deoarece există riscul de sufocare la copii mici de 3 ani.

copil-blond-care-sta-in-pat-invelit-si-tuseste-si-are-langa-el-multe-servetele

Pentru tratarea tusei lătrătoare, există câteva variante de siropuri pentru copii, cum ar fi:

  • Meltus sirop expectolin pentru copii, 100 ml: are efect expectorant și ajută la fluidizarea mucusului. De asemenea, are efect bactericid, înlăturând bacteriile ce întrețin tusea. Este recomandat începând cu vârsta de 2 ani.
  • GrinTuss Pediatric sirop de tuse pentru copii, 180 ml: are acțiune emolientă și calmantă. GrinTuss este un sirop pe bază de uleiuri esențiale de lămâie și portocale. Este indicat copiilor începând cu vârsta de 1 an.
  • Imunotus sirop pentru copii, 150 ml: este un supliment alimentar pentru menținerea sănătății căilor respiratorii. Poate fi utilizat și pentru tuse productivă la copii, deoarece favorizează expectorația și ajută la fluidizarea secrețiilor nazale. Imunotus este indicat și ca metodă de prevenție împotriva răcelii și a gripei. Copii peste 2 ani pot lua Imunotus.
  • Stodal sirop, 200 ml: face parte din categroia medicamentelor homeopatice și este utilizat în tratamentul simptomatic al tusei.

Tusea la bebeluși

Tusea apare la bebeluși, deoarece sistemul lor imunitar este vulnerabil. Tusea nu este o boală în sine, ci un simptom pentru alte afecțiuni. La copii cu vârste mai mari, diagnosticarea se face mai rapid, dar la bebeluși lucrurile sunt mai dificile. Tipul de tuse pe care bebe îl are, îl ajută pe medic să pună diagnosticul corect. Pe lângă tuse productivă la copii, mai întâlnim și alte tipuri de tuse cum ar fi: seacă sau uscată, lătrătoare sau șuierătoare. Dacă bebe tușește, dar are și alte simptome precum febra peste 38℃, dificultăți în respirație sau este deshidratat, atunci mergi de urgență cu el la medic.

Citește și: Tusea seacă la bebeluși

Tratament tuse bebeluși 4 luni

Bebelușii atât de mici tușesc foarte rar, iar atunci când se întâmplă părinții trebuie să aibă motive de îngrijoarare. Alergiile, infecțiile virale sau răcelile sunt printre cele mai frecvente cauze ale tusei pentru bebelușii de 4 luni. NU îi administra bebelușului tău medicamente. Pediatrul este singurul care îi poate da un tratament medicamentos micuțului tău. Administrația Națională a Medicamentului (ANMDMR) permite pastilele doar pentru tuse productivă la copii de 1 an sau peste 6 ani.

bebelus-cu-bluza-roz-care-sta-pe-spate-si-i-se-face-tratament-cu-aerosoli-de-catre-o-femeie-cu-verigheta

Ce poți face tu acasă pentru tuse productivă la copii de 4 luni este să:

  • Aerisești camera micuțului tău cât mai des. De multe ori, mediul în care stă bebe favorizează apariția tusei. De asemenea, el nu are voie să inhaleze parfumuri puternice sau fum de țigară.
  • Folosești aromaterapia, fiindcă aceasta îi calmează tusea bebelușului tău. Aromaterapia ajută la purificarea aerului și îi oferă bebelușului un somn profund. Pentru tuse productivă la copii doterra poate fi aliatul tău. Dottera este o companie specializată în creearea de uleiuri esențiale, realizate doar din ingrediente 100% naturale.
  • Întrebi pediatrul despre aerosoli. Dacă tusea productivă a lui bebe nu cedează în 2 – 3 zile, atunci trebuie să mergi cu el la medic. În situația în care este necesară administrarea pe termen scurt a unor medicamente, prin aerosoli treaba devine mult mai simplă. Datorită vaporilor, medicamentele sunt trimise în tractul respirator fără durere și foarte rapid. De asemenea, îi poți face chiar tu acasă tratament cu aerosoli copilului tău.

Calmare tuse copii noaptea

Noaptea sunt orele propice pentru apariția episoadelor de tuse productivă la copii. Motivul fiind acela că pe timpul nopții nu consumăm lichide sau siropuri, iar căile respiratorii se usucă. La copii este mai greu să oprești acel disconfort, ei fiind mai sensibili la multe lucruri. Află mai jos ce să faci noaptea pentru tuse productivă la copii.

baiat-care-sta-in-pat-noaptea-si-este-acoperit-cu-o-plapuma-si-tuseste-cu-mana-la-gura

Toate aceste recomandări îl vor ajuta pe copilul tău să aibă un somn mai liniștit.

  • Oferă-i lichide: apă sau ceai cu miere. Ambele sunt remedii foarte bune pentru umezirea căilor respiratorii. Noi îți recomandăm să-i oferi neapărat celui mic un ceai cu miere, deoarece are efect emolient și calmant, ambele necesare pentru un somn profund. Mierea NU se recomandă copiilor sub 1 an, deoarece există riscul de botulism.
  • Capul mai ridicat față de restul corpului: pentru a nu favoriza apariția unor episoade de tuse pe timpul nopții, pune-i copilul o pernă mai înaltă sub cap fix înainte de somn.
  • Picături cu soluție salină: înmoaie mucusul și calmează. Sunt recomandate mai ales noaptea, deoarece sunt ușor de administrat, iar cel mic își poate relua somnul imediat.
  • Câteva lingurițe cu miere: acționează ca un antitusiv natural. Mierea are puterea de a calma rapid episoadele cu tuse. Dacă nu se poate consuma ca atare, se poate adăuga în ceai sau lapte cald. Pentru copii între 2 – 5 ani este recomandată o jumătate de linguriță cu miere, iar pentru tuse productivă la copii peste 6 ani, câte o linguriță.
  • Ține-l departe de alergeni: praful sau odorizantele de cameră reprezintă surse pentru debutul unui episod de tuse. În camera micuțului tău nu trebuie să existe mirosuri puternice. De asemenea, este recomandat să-i schimbi lenjeria de pat la maxim 5 – 6 zile, aceasta fiind un mediu propice pentru acarieni.

Tusea productivă se caracterizează prin acumularea de mucus în căile respiratorii. Copiilor mici le este greu să elimine mucusul, deoarece nu au dezvoltat simțul expectorației. Bronșita, gripa, pneumonia sau răceala sunt cei mai întâlniți factori pentru apariția de tuse productivă la copii. În primă fază, tratamentul tusei productive este format din remedii naturiste ce au ca scop ameliorarea disconfortului. Ceapa, usturoiul, mierea, ceaiul de ghimbir sau siropul de pin sunt remedii eficiente pentru tuse productivă la copii. Dacă tusea se încăpățânează să nu treacă, atunci se ajunge la administrarea de siropuri expectorante. De asemenea, noaptea ai grijă ca mediul în care stă micuțul tău să fie curat și oferă-i lichide dacă tușește. În cazul în care tusea nu cedează sub nicio formă în maxim 7 – 10 zile, atunci mergi rapid cu micuțul tău la medic, deoarece poate fi un semn al unei boli grave.

Surse: children.webmd.com, livestrong.com, parenting.com, today.com, childrens.com, healthline.com, webmd.com, reginamaria.ro, dozadesanatate.ro, romedic.ro, healthcare.utah.edu, csid.ro, farmaciatei.ro, totuldespremame.ro, sfatulmedicului.ro, ncbi.nlm.nih.gov, fda.gov, desprecopii.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Cum corectăm urechile clăpăuge la copii?
Cum corectăm urechile clăpăuge la copii?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    PRX T33: ce este și cum acționează tratamentul de rejuvenare și revitalizare
    PRX T33: ce este și cum acționează tratamentul de rejuvenare și revitalizare

    PRX-T33 este un tratament cosmetic inovator, care a câștigat popularitate în rândul persoanelor în căutarea unei soluții eficiente pentru rejuvenarea pielii,...

    Ce este chimioterapia preventivă, tratamentul pe care îl urmează în prezent Kate Middleton
    Ce este chimioterapia preventivă, tratamentul pe care îl urmează în prezent Kate Middleton

    Săptămâna trecută, Kate Middleton, prințesa de Wales, a anunțat, într-un video, că se află la începutul unui tratament bazat pe chimioterapie preventivă, după ce...

    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist
    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist

    Sarcina reprezintă perioada din viața unei femei în care au loc numeroase schimbări, atât din punct de vedere psihologic, cât și la nivelul corpului. În sarcină,...

    Soția mea a refuzat tratamentul de cancer ca să o alăpteze pe fiica noastră, până și-a dat ultima suflare
    Soția mea a refuzat tratamentul de cancer ca să o alăpteze pe fiica noastră, până și-a dat ultima suflare

    Dragostea și spiritul de sacrificiu de care dau dovadă mamele sunt adesea incredibile. O mamă din Australia le-a demonstrat din plin alegând să nu urmeze tratamentul pentru o...

    Încep din nou tratamentul pentru fertilizare și sunt îngrozită...
    Încep din nou tratamentul pentru fertilizare și sunt îngrozită...

    Infertilitatea este una dintre cele mai grele experiențe prin care poate trece o femeie. Cu toate că există tratament pentru fertilitate, acesta nu este un proces ușor și nici unul 100%...

    Dr. Craiu despre deciziile eronate ale medicilor legate de tratamentul copiilor în România
    Dr. Craiu despre deciziile eronate ale medicilor legate de tratamentul copiilor în România

    Pentru că au început școlile și grădinițele, au început și virozele respiratorii cu tuse, febră și obstrucție nazală. Așa că mulți părinți dau fuga la medic pentru...

    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii
    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii

    E natural ca, atunci când copilul suferă, fie că îl doare gâtul sau îl tulbură urechea, să intrăm într-o stare de nervozitate atroce, virând ușor...

    O fetiță de 13 ani cu leucemie devine înger păzitor pentru alți copii bolnavi. „Dorința mea este ca alți copii să-și poată împlini dorințele”
    O fetiță de 13 ani cu leucemie devine înger păzitor pentru alți copii bolnavi. „Dorința mea este ca alți copii să-și poată împlini dorințele”

    Chiar dacă stau zi de zi sub amenințarea unor boli grave, anumite persoane nu uită să se gândească și la suferința celor aflați într-o situație similară. Printre...

    © 2025 Qbebe