Top 5 riscuri de care sa iti feresti copilul vara

Top 5 riscuri de care sa iti feresti copilul vara

Louise Tanase - Contributor

Vara este anotimpul preferat de majoritatea copiilor si adultilor, nu numai pentru ca afara este cald, ci si pentru ca este anotimpul celei mai asteptate vacante. Din pacate insa, tot vara este si anotimpul in care copilul tau poate fi expus unor riscuri care ii pot afecta santataea. Qbebe iti dezvaluie care sunt riscurile de care sa iti feresti copilul vara.

Oricat de multa grija ar incerca sa aiba de copiii lor, exista situatii neplacute si chiar periculoase la care parintii nu se gandesc. Desi, teoretic parintii stiu ca "pericolele sunt la tot pasul", dorinta de a le conferi copiilor independenta sau chiar de a-si oferi lor insisi putina relaxare ii poate pune pe cei mici in pericol. Qbebe iti dezvaluie care sunt cele mai frecvente pericole in anotimpul vacantelor si cum ii poti feri pe cei mici de acestea.

Riscuri la locul de joaca

 Loc de joaca

Locul de joaca este, probabil, unul dintre locurile in care cei mici isi petrec cel mai mult timp in vacanta, de aceea este important sa ii acorzi o atentie deosebita.

Riscul demonstrat: Medicii de la camerele de garda ale spitalelor pentru copii spun ca vara foarte multi copii cad de pe dispozitivele de catarat, alunecat sau din leagane si, in general, se ranesc la nivelul fetei, capului si bratelor, ajungand la fracturi de oase.

Cum poti sa feresti copilul: Bineinteles ca nu poti sa previi intotdeauna acest gen de incidente periculoase, insa nu strica niciodata sa iti iei cateva masuri de precautie. De exemplu, medicii recomanda ca micutii de varsta prescolara sa nu se catere, urce sau legene la o inaltime mai mare de 1,20 metri. De asemenea, solul spatiului de joaca ar trebui sa asigure un impact amortizat, echipamentele spatiului de joaca sa fie bine intretinute si in stare perfecta de functionare si sa nu existe cuie sau carlige in locuri accesibile copiilor.

Riscurile mersului pe bicicleta

 Copil pe bicicleta
Majoritatea copiilor isi doresc sa invete sa mearga pe bicicleta si apoi sa cutreiere parcurile, padurile si cartierul in care locuiesc impreuna cu prietenii loc. Mersul pe bicicleta este o activitate fizica benefica pentru copii. 

Riscul demonstrat: Desi este o activitate foarte placuta atat pentru copii, cat si pentru adulti, mersul pe bicicleta poate fi riscant. Copiii se lovesc adeseori de obstacole din cele mai diverse sau pierd controlul bicicletei si cad, insa cele mai grave accidente cu bicicleta se intampla atunci cand copiii sunt loviti sau agatati de autovehicule aflate in miscare.

Cum poti sa feresti copilul: Este adevarat ca nu poti sa eviti absolut orice lovire de un obstacol ori cadere, insa este obligatoriu ca micutii sa poarte echipamentul de protectie atunci cand merg cu bicicleta: casca de protectie, genunchiere si cotiere. Cumpara-le copiilor echipament de protectie adecvat: casca trebuie sa fie fixa pe capul copilului, cotierele si genunchierele sa nu alunece. Nu lasa copiii sa mearga cu bicicleta pe strada ori in zone unde circula masini cel putin pana la varsta de 10 ani si invata-i sa traverseze corect, coborand de pe bicicleta si asigurandu-se in ambele parti inainte de a cobori de pe bordura.

Riscurile mersului pe skateboard si scuter

 Copil cu skateboard
  La varsta pubertatii si apoi in adolescenta, copiii cauta noi modalitati de a se distra impreuna cu prietenii, iar skateboardul si scuterul le inspira o doza de maturitate, dar le confera si senzatii interesante. Din nefericire, aceste mijloace de a se distra, nu le asigura copiilor siguranta in fiecare moment. 

Riscul demonstrat: Traumatismele craniene si fracturile mainilor sunt cele mai comune pericole in cazul copiilor care merg cu un skateboard ori cu un scuter. In general, copiii se ranesc atunci cand invata sa se dea cu un skateboard ori cand invata sa conduca un scuter. De asemenea, raniri frecvente intalnim in randul copiilor care au invatat deja sa foloseasca un skateboard si incearca sa faca diverse miscari spectaculoase ori amuzante, ori a celor care stiu sa mearga pe scuter si o fac cu o viteza prea mare.

Cum poti sa feresti copilul: In primul rand, invata-l sa poarte tot timpul o casca de protectie, echipament de protectie pentru incheieturile mainilor, coate si genunchi si incaltaminte cu talpa antiderapanta. Copiii sub 6 ani nu ar trebui sa foloseasca un skateboard, iar cei sub 16 ani nu au voie sa mearga pe scuter.

Riscurile expunerii la caldura excesiva

 Copil in piscina pe colac
Vara este unul dintre anotimpurile in care activitatile in aer liber sunt preferate de copii. Vacantele de vara ale copiilor pot fi puse in pericol de caldura excesiva.

Riscul demonstrat: Copiii pot fi epuizati de temperaturile prea ridicate si se pot deshidrata grav daca stau prea mult timp la soare. Simptomele deshidratarii includ paliditate, ameteala, dureri de cap, oboseala accentuata inexplicabila, greata si voma. Copiii sub 4 ani sunt, in mod deosebit, mai sensibili la caldura.

Cum poti sa feresti copilul: In primul rand, nu expune copiii la temperaturi foarte ridicate - in zilele caniculare, copiii nu ar trebui sa iasa afara intre orele 11,00 si 17,00. De asemenea, asigura-te ca cei mici beau suficienta apa, chiar daca spun ca nu le este sete. Niciodata nu lasa copiii singuri in masina, deoarece temperatura in masina creste rapid. Imbraca-i in haine deschise la culoare, din bumbac 100%, lejere si invata-i sa isi acopere capul cu o palarie, o sapca, orice care sa ii fereasca de razele directe ale soarelui.

Intoxicatia alimentara

 
Vara este anotimpul in care creste alarmant numarul intoxicatiilor alimentare, atat in randul copiilor, cat si al adultilor. Mancarea depozitata si preparata necorespunzator si nerespectarea unor reguli elementare de igiena pot provoca intoxicatii alimentare grave.

Riscul demonstrat: Bacteriile se dezvolta foarte rapid vara, mai ales in alimentele lasate in aer liber la gratare si picnicuri, dar si in acelea lasate la temperatura camerei. Simptomele intoxicatiei alimentare sunt greata, crampele, starile de voma, diareea si, in cele mai severe cazuri, temperatura ridicata si scaunul cu sange.

Cum poti sa feresti copilul: In primul rand, fii mereu atenta ca alimentele pe care le achizitionezi sa nu aiba termenul de valabilitate expirat si sa fie ambalate corespunzator. De asemenea, asigura-te ca toate alimentele din casa sunt depozitate corespunzator indicatiilor de pe ambalaj, mai ales in ceea ce priveste temperatura. Ai grija ca toata lumea sa se spele temeinic pe maini inainte de a atinge mancarea si foloseste vase separate pentru alimentele crude si cele gatite pentru a impiedica o eventuala contaminare. Ai grija sa prepari termic bine toate alimentele care necesita acest lucru. Nu lasa niciodata mancarea in afara frigiderului mai mult de jumatate de ora atunci cand este foarte cald. Cand mancati in aer liber, acopera mancarea si pastreaza toate alimentele in lazi frigorifice.

La ce pericole crezi ca mai este expus copilul tau in timpul verii si cum incerci sa il protejezi?

Articolul urmator
Noul truc care îți face copilul să doarmă toată noaptea. Ai auzit de cearceaful senzorial?
Noul truc care îți face copilul să doarmă toată noaptea. Ai auzit de cearceaful senzorial?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Avertizare APC: fructe importate cu cantități de pesticide uriașe! Iată de care trebuie să te ferești
    Avertizare APC: fructe importate cu cantități de pesticide uriașe! Iată de care trebuie să te ferești

    Asociația Pro Consumatori (APC) a realizat o analiză a notificărilor referitoare la retragerea de la comercializare a fructelor cu reziduuri de pesticide peste limita maxim admisă de...

    Tot mai multe românce aleg să nască acasă. Care este motivul și ce riscuri implică
    Tot mai multe românce aleg să nască acasă. Care este motivul și ce riscuri implică

    Nașterea acasă, în confortul propriului cămin, alături de partenerul de cuplu, sună idilic, nu? Imediat după naștere, părinții își țin pruncul în brațe și mama...

    Zodii care nu vor să se gândească la iubire vara asta
    Zodii care nu vor să se gândească la iubire vara asta

    Fie că își doresc să-și ia un răgaz pentru a se gândi la proiecte importante, fie că vor să petreacă mai mult timp în compania familiei și prietenilor sau pur și...

    Top 10 melodii românești cu care îmi "terorizez" copilul. Eu le spun Momma's Therapeutic Playlist
    Top 10 melodii românești cu care îmi "terorizez" copilul. Eu le spun Momma's Therapeutic Playlist

    ”Mami, azi ești bine dispusă, nu-i așa?”, mi-a spus ieri Anya exasperată în mașină când am luat-o de la școală. M-am uitat în oglinda retrovizoare...

    Top 5 meserii de evitat când îți alegi soțul, realizat de o avocată specializată în divorțuri
    Top 5 meserii de evitat când îți alegi soțul, realizat de o avocată specializată în divorțuri

    Plecând de la o statistică generală și de la experiențele avute de-a lungul timpului în profesia ei, o avocată a adus în discuție faptul că și meseria pe care o are...

    10 fraze prin care îți rănești profund copilul și ce să spui în schimb
    10 fraze prin care îți rănești profund copilul și ce să spui în schimb

    Cuvintele au o forță mai mare decât îți închipui. Ele pot da aripi, speranță, pot schimba în bine o stare sau, dimpotrivă, pot crea nesiguranțe, temeri și...

    Încearcă-le! 26 de fraze care îți vor calma copilul când are o criză de nervi
    Încearcă-le! 26 de fraze care îți vor calma copilul când are o criză de nervi

    Printre marile provocări din viața de părinte este să găsești soluții inspirate pentru a restabili echilibrul, liniștea, când copilul tău trece printr-o criză emoțională....

    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi
    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi

    Cu toții vrem să facem ceea ce este mai bine pentru copiii noștri. De multe ori, însă, din dorința de a-i ține cât mai departe de orice i-ar outea răni emoțional sau...

    © 2024 Qbebe