Ce este stomatita?
Stomatita este un proces inflamator al mucoasei cavitatii bucale, intalnit destul de frecvent la copii, in special la cei mici. Stomatita este un termen nespecific, comun pentru o inflamatie care apare in oricare dintre structurile gurii umane. Vorbim despre stomatita atunci cand apar aftele bucale, iritarea gurii dar si cand observam in gura copilului vezicule sau blistere.Stomatita este un semn ca au aparut probleme in tractul digestiv si intestinal al copilului sau ca trebuie sa-i schimbi micutului periuta si sa insisti asupra igienei orale.
Cauzele stomatitei la copii
Stomatitele pot avea diverse cauze, de la virusuri, bacterii, pana la alergii si ulceratii mecanice. Cauzele stomatitei la copii pot fi:
- Toxice ( stomatitele toxice sunt determinate de mercur, plumb, fosfor etc)
- Iritative (factorii iritativi pot fi: defectuoasa igiena a gurii, aparate dentare necorespunzatoare, alimentele fierbinti sau prea condimentate, abuzul de tutun sau de alcool la adolescenti)
- Infectioase (stomatitele infectioase sunt provocate de streptococ, stafilococ, pneumococ, anaerobi, alte virusuri)
- Alergice
- Alimentare
- Ciupercile pot provoca si ele un tip de stomatita numita stomatita candidozica.
Alte cauze ale stomatitei: starile alergice, sindromul de malnutritie, diabetul, afectiunile hepatice, uremia. De asemenea, tratamentul prelungit cu antibiotice poate sa provoace anumite forme de stomatite. Stomatitele pot sa apara si in caz de: rujeola, scarlatina, parotidita epidemica, febra tifoida sau leucemii.
Simptomele stomatitei la copii
Principalele simptome ale stomatitei la copii sunt aftele (blistere rosii )in gura. Acestea sunt dureroase in special pentru copii, care pot refuza mancarea.Alte simptome:
- Iritatii rosiatice la baza gurii cu o crusta galbuie
- Dureri resimtite in cavitatea bucala
Tratamentul stomatitei la copii
Diagnosticul se face prin examinarea cavitatii bucale. Cel mai bine ar fi sa mergi cu micutul pacient la un medic. Acesta iti va spune daca este nevoie de tratament medicamentos. In general, antibioticele nu fac parte din schema de tratament in cazul stomatitelor la copii.Iti poti ajuta copilul administrandu-i probiotice si clatindu-i gurita cu tinctura de propolis. Este posibil ca , din cauza gustului amarui, copilul sa refuse propolisul, dar insista pentru ca face bine. Propolisul poate fi combinat cu ceai de musetel. Consumul de lichide ajuta si in caz de stomatita. Sucul de lamaie are proprietati antiseptice si poate grabi vindecarea leziunilor bucale. Ceiul de salcie poate fi folosit in tratarea stomatitei pentru ca are proprietati antiseptice, cicatrizante si astringente. Si ceaiul din frunze de urzica ajuta. Insa , cea mai eficienta protectie impotriva stomatitei este IGIENA BUCALA CORECTA.
In caz de stomatita la copii trebuie evitate alimentele reci sau fierbinti, mancarurile sarate sau acide.
Lezinile se vindeca intr-o saptamana, cel mult doua.
Stomatita la copii tinde sa recidiveze.
Surse: diethealthclub.com; webmd.com; healthline.com; arborele-vietii.blogspot.ro