Sangerari nazale la copii: cauze, simptome, tratament

Sangerari nazale la copii: cauze, simptome, tratament

Roxana Cristea

Sangerarile nazale la copii au foarte multe cauze care nu pun sanatatea copilului sub semnul intrebarii. Insa, de cele mai multe ori micutii se sperie la vederea sangelui. Asa ca, mamicile trebuie sa-si pastreze calmul si sa transforme problema intr-o poveste in care copilul este eroul principal. Iata ce trebuie sa stii despre sangerarile nazale la copii.

copil cu sangerari nazaleCauzele sangerarilor nazale la copii

Cand unul sau mai multe vase de sange din nas se sparg apar sangerarile nazale sau epistaxis.
Hemoragiile nazale sunt mai frecvente la copii pentru ca acestia sunt mai firavi, capilarele din zona nasului sunt sensibile si copii se lovesc mai des.

Sangerarile nazale au o multitudine de cauze:
- Trauma. Introducerea unui obiect strain in nas poate provoca traume vaselor de sange sensibile din zona nasului. Acestea se sparg si astfel apare sangerarea. Si suflatul nasului cu putere poate crea o trauma.
- Schimbarile bruste de temperatura. La frig si apoi la cald sau invers, vasele se contracta si se dilata intr-un ritm rapid. Astfel se creeaza o presiune pe vasele de sange care se sparg.
- Probleme in coagularea sangelui. In acest caz organismul nu dispune de capacitatea de a initia coagularea sangelui, ceea ce face ca micutul sa fie predispus la sangerari nazale.
- Deficienta de vitamina K este una dintre cauzele problemelor de coagulare. Vitamina K ajuta in procesul de formare a cheagurilor.
- Infectii. Virusurile si bacteriile elibereaza anumite substante chimice care pot distruge vasele de sange.
- Medicamente. Anumite medicamente pot provoca modificari in sange si in comportamentul sangelui. De exemplu, aspirina este un medicament care are un efect anticoagulant.
- Anumite afectiuni pot provoca sangerari nazale ( anemie, boala von Willebrand, sindromul Osler - Weber - Rendu)
- Manevra Valsalva sau incordarea organismului, fortarea anumitor zone ale corpului poate provoca sangerari nazale. La copii acest lucru se poate intampla cand sunt constipati.

Tipuri de sangerari nazale la copii

Hemoragiile nazale la copii sunt in general inofensive, dar ar putea semnala si o boala grava. Iata care sunt principalele tipuri de sangerari nazale:
Sangerarile nazale recurente se intampla numai la anumite perioade de timp. Un episod de hemoragie nazala poate avea loc astazi si altul saptamana viitoare. Sangerarile nazale recurente au loc din cauza schimbarilor climatice si sunt sezoniere. Daca hemoragia apare doar atunci cand aerul devine uscat si fierbinte, avem de-a face cu sangerari nazale recurente. Copilul are nevoie de atentie medicala daca sangerarile apar frecvent, nu sunt legate de un anotimp sau de schimbari climatice, sau daca se constata si alte simptome, cum ar fi sangerarea la nivelul gingiilor si vanatai. Aceste semne pot indica o problema de sanatate.
Epistaxisul constant. Acest tip de hemoragie nazala se intampla pe o perioada mai lunga de timp si dureaza in jur de 45 de minute, in timp ce sangerarile comune nu tin mai mult de 15 minute. Epistaxisul constant este intotdeauna alarmant.
Sangerarile bruste sau spontane. Acestea se pot intampla in orice moment al zilei, indiferent de activitatea copilului, chiar daca piticul se joaca sau se odihneste. Aceasta este cea mai frecventa forma de hemoragie nazala.
Sangerarile nazale cronice. Afectiunile cronice sunt definite ca boli care au continuitate. Sangerarile nazale sunt considerate cronice daca episoadele de hemoragie apar de mai bine de 6 luni. Sangerarile nazale cronice apar din cauza unei afectiuni cronice ( hepatite cronice sau boli de rinichi), din cauza consumului pe termen lung a unor medicamente care pot provoca hemoragii nazale, sau malformatii vasculare.
Sangerarile nazale abundente. In acest caz vorbim de o cantitate mare de sange eliminata pe nas. Acest tip de sangerare descrie o hemoragie severa, abundenta si continua. In acest caz sunati la 112, copilul are nevoie de ajutor medical de urgenta.

Simptomele asociate sangerarilor nazale

In unele cazuri, sangerarile nazale la copii sunt insotite de alte simptome asociate.Acestea ajuta la recunoasterea unor afectiuni si diagnosticare corecta a bolii de care sufera micutul pacient. Simptomele asociate sunt:
- sangerari gingivale
- vanatai parute in special la extremitatile superioare
- edem facial sau durere
- blocaj nazal
- dureri de cap sau de gat
- prezenta unor alergii

Diagnosticarea sangerarilor nazale

Diagnosticarea sangerarilor nazale se face prin anumite analize si proceduri care vor cauta:
Prezenta unor cruste pe septul nazal (semne de infectii si inflamatii)
Prezenta vaselor de sange proeminente pe septul nazal (s-a observat ca sangerarile apar acolo unde capilarele sunt proeminente).
Prezenta unor granuloame piogenice si tumori in nas.
Pentru a exclude alte afectiuni care pot cauza sangerarile nazale la copii se fac urmatoarele analize:
Hemoleucograma completa care arata daca este vorba de anemie sau lipsa trombocitelor responsabile de coagulare.
Studii de coagulare care determina daca micutul pacient are probleme de coagulare.
RMN - pentru a vizualiza structurile interne ale nasului
Angiografie - pentru a vizualiza structura vaselor de sange si posibile obstacole.
Endoscopie si biopsie- pentru a determina daca exista tumori

Tratamentul sangerarilor nazale

Tratamentul sangerarilor nazale consta in masuri de prim ajutor, care se fac si in caz de sangerare severa pana la sosirea ajutorului medical.
In caz de hemoragie nazala, mama nu intra in panica si face urmatoarele manevre:
Pozitioneaza copilul cu partea superioara a corpului inclinata spre inainte. Tine gura copilului deschisa pentru ca micutul sa nu inghita sange. Prinde partea superioara a narilor cu degetul mare si degetul aratator si aplica o sursa rece la nas si obraji. In cazul in care procedura nu se opreste sunati la 112 sau mergeti cu copilul la cea mai apropiata unitate medicala.
Hemoragia severa poate fi tratata cu terapie intravenoasa de lichide, cauterizarea cu nitrat de argint in cazul in care vasele de sange sparte pot fi gasite, crema antiseptica in caz de infectie, chirurgical daca sunt tumori prezente.
Sangerarile nazale la copii sunt comune, aproape 30% dintre copiii cu varste cuprinse intre 1 luna si 5 ani au episoade de sangerari nazale si procentele cresc odata cu varsta. Astfel 56% dintre copiii de la 6 la 10 ani si 64% dintre copiii de varste cuprinse intre 11 si 15 ani au episoade de sangerari nazale.

Surse: ehealthwall.com; emedicinehealth.com; symptomstreatment.org
Articolul urmator
Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament
Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament
    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament

    Poate ai auzit de termenul medical "eritem polimorf" și te-ai întrebat ce înseamnă mai exact. În acest articol, vei afla ce este eritemul polimorf, precum și tot ce...

    Dermatomiozita: cauze, simptome și tratament
    Dermatomiozita: cauze, simptome și tratament

    Dermatomiozita este o afecțiune rară, autoimună, caracterizată prin inflamația mușchilor și a pielii.

    © 2025 Qbebe