Raceala la copii: Ghid pe varste

Raceala la copii: Ghid pe varste

Irina Olteanu - Redactor Senior

Raceala la copii reprezinta cea mai comuna afectiune intalnita in primii ani de viata. Un copil raceste in medie de 8 pana la 10 ori pana la varsta de 1 an, apoi imbolnavirile se raresc pe masura ce sistemul sau imunitar se maturizeaza, dobandind mecanisme de aparare impotriva virusurilor de raceala. Important este ca parintii sa previna, sa fie atenti la simptomele copilului, apoi sa aplice schema de tratament si remediile corespunzatoare particularitatilor de varsta ale copilului.

Raceala la nou nascuti (0-6 luni)

Nou-nascutul nu are sistemul imunitar suficient dezvoltat incat sa lupte impotriva infectiilor, prin urmare o raceala poate afecta un nou-nascut mai mult decat ar afecta organismul unui copil mai mare. In primele luni de viata parintii ar trebui sa fie pregatiti pentru cel putin 2-3 episoade de raceala.

Doamna doctor Nakisa Seraficeanu, medic specialist pediatru cu competente in ultrasonografie Clinica Medicala Persepolis www.clinicamedicalapersepolis.ro:

"Raceala sau infectia acuta de cai respiratorii superioare (IACRS) este una dintre cele mai comune cauze de prezentare la medicmedicul pediatru. Aceasta poate surveni la orice varsta, prevalenta lor creste o data cu socializarea copiilor (gradinita sau cresa). Sugarii, mai ales cei alimentati cu lapte matern, se imbolnavesc mai rar deoarece anticorpii se transmit de la mama la copil.

IACRS de regula sunt usoare si se autolimiteaza; uneori insa ele se pot dovedi si mult mai grave, sub forma de epiglotita sau se pot suprainfecta transformandu-se in penumonii virale interstitiale sau otite. De aici rezulta si importanta diagnosticului corect si a planului terapeutic adecvat pentru fiecare caz; nu este necesara prescrierea de antibiotice pentru o raceala comuna, insa trebuie avute in vedere antecedentele patologice, varsta si chiar conditia sociala fiecarui copil, de aceea niciodata nu se foloseste tratamentul prescris unui frate la un alt frate. Trebuie descurajata administrarea empirica de tratamente, de exemplu de catre parinti." 

Simptome ale racelii la nou nascuti

In primele saptamani de viata veti observa o cantitate mica de mucus in nasul bebelusului, uneori chiar veti identifica  bule din nas cand acesta respira. Acesta nu constituie un simptom de raceala si nu ii creeaza disconfort bebelusului. Curgerea nasului de asemenea poate fi un simptom al prezentei unei alergii; este vorba de o secretie apoasa (la fel ca in raceala). In plus, si in cazul alergiei si al racelii, acestea sunt insotite de stranut (la alergie stranutul devine persistent).

Cele mai comune simptome observate in cazul instalarii unei raceli la bebelusi sunt:
- febra mai mare de 38 C
- ochii inlacrimati
- buzele bebelusului sunt albastre sau vinetii
- respiratie suieratoare sau greoaie
- bebelusul este agitat si nervos
- lipsa poftei de mancare
- mucozitati prezente
- stranut si tuse

Tratament pentru tratarea racelii nou-nascutului

Raceala creeaza bebelusului disconfort, mai ales unui nou-nascut (0-2 luni). In cazul in care sugarul are nasul infundat din cauza unei raceli, acestuia ii va fi dificil sa suga. De asemenea, faptul ca va fi nevoit sa respire pe gura ii va crea o stare de agitatie.


In astfel de cazuri trebuie luate urmatoarele masuri:
- desfundarea nasului folosind apa de mare, ser fiziologic sub forma de spray sau picaturi. Dupa aplicarea picaturilor sau sprayului, se aspira mucozitatile din fiecare nara a bebelusului cu ajutorul unei pompite pentru nas. Aceasta procedura se repeta de cel putin 3 ori pe zi, insa mai ales inainte de orele de somn si de masa.
- verificarea temperaturii nou-nascutului; in cazul in care acesta are febra mai mare de 38 de grade Celsius trebuie sa mergeti de urgenta la spital, fiindca pot aparea convulsiile.


- hidratarea este foarte importanta; bebelusul plange, se agita si transpira asadar are nevoie de hidratare corespunzatoare. Daca bebelusul este alaptat la san se are in vedere sa suga cate putin la fiecare 15 minute. Daca alaptarea se face cu formula, se administreaza bebelusului cateva lingurite de ceai.
- insistati ca bebelusul sa manance corespunzator, insa nu il fortati. Alaptarea cu formula sau lapte de la san ii ofera o alimentatie buna si il ajuta sa lupte cu raceala. De asemenea, atunci cand bebelusul suge, invata sa isi curete si nasul in mod natural.

Doamna doctor Nakisa Seraficeanu, medic specialist pediatru cu competente in ultrasonografie Clinica Medicala Persepolis www.clinicamedicalapersepolis.ro ne ofera informatii cu privire la principalele tipuri de infectii respiratorii superioare:

"Nazofaringitele virale sunt cel mai des intalnite in acest sezon, rinoreea fiind unul dintre simptomele cele mai evidente alaturi de faringele hiperemic (gatul rosu). De asemenea, este prezenta febra (aparre la aproximativ toate cazurile; febra poate fi moderata (38) sau mai grava (40). Pot exista crosete febrile mari si chiar la distante mici. Febra depinde de gazda (de varsta si de caracterul imunitar), dar si de virus (nu exista informatii clare despre numarul lor deoarece in fiecare an mai apar forme noi). Tratamentul nazofaringitei acute este intotdeauna simptomatic si se administreaza medicatii in functie de simptomele aparute, scopul fiind acela de a reduce inflamatia si sansele de suprainfectie (administrarea antipireticelor si a antininflamatoarelor, picaturilor nazale etc.)

Laringotraheitele sau traheobronsitele sunt infectii tract- respiratorii mai grave in care respiratia copilului poate sa fie suierata si zgomotoasa, uneori fiind atat de grave incat se impune spitalizarea (datorita lipsei de oxigen survenit de inflamatia laringotraheala). Cazurile moderate pot fi tratate acasa. Tratamentul nu necesita antibiotic, insa pacientul trebuie sa beneficieze de aerul umed si rece, tratament cortizonic prin aerosol sau pe gura, uneori chiar adrenalina in aerosol combinata sau nu cu un bronhodilatator sunt conditiile obligatorii. Pacientii spitalizati trebuie sa aibe o sursa de oxigen, uneori fiind necesara si intubatia.

Epiglotitele sunt forme mai rar intalnite acum gratie vaccinarii impotriva hemophilus influenza (ele sunt incorporate in mediccalendarul vaccinariilor obligatorii impreuna cu vaccinul DTP si hepatita B). In trecut epiglotita era intalnita la pacienti cu varsta 1-5 ani. Tabloul clinic seamana cu laringotraheita (acelasi faringe inflamat, insa inflamatia este atat de grava incat obliga copilul sa prezinte o pozitie caracteristica cu capul dat in spate, nu vrea sa stea intins, practic capul si corpul sunt in pozitie de tripod: bolnavul sta in maini ghemuit, cu limba protruzionata). Simptomele epiglotitei sunt: dificultatea de inghitire, pierderea vocii, febra ridicata. Spre deosebire de laringotraheita, medicul prefera sa nu examineze copilul cu apasatorul de limba acesta putand agrava inflamatia gatului. Spitalizarea in cazul epiglotitei este obligatorie, pacientul primeste intotdeauna antibiotic, iar in rest tratamentul este acelasi ca si in cazul laringotraheitei.

Rinosinuzita acuta este deseori confundata cu o raceala banala. Este important sa se stie ca inflamatia mucoasei nazale (obstructia nazala) si rinoreea de regula au un curs prelungit (vindecarea variaza intre 10 si 20 de zile) si trebuie sa se amelioreze si sa nu devina purulenta. O rinoree care dureaza peste 10 zile si nu se amelioreaza, la care reapare tusea si febra dupa ameliorarea initiala sau febra care dureaza peste 3 zile reprezinta simptome de rinosinuzita care se poate confirma cu un exudat nazal sau cu analize de sange (hemoleucograma). O rinosinuzita dovedita necesita antibioterapie: la cei mici 10-14 zile iar la adulti 5-7 zile, iar copiii sub varsta de 6 ani nu ar trebui sa primeasca antibiotic sub 7-10 zile. Folosirea antibioticelor in mod inadecvat sau folosirea incorecta a antibioticelor face ca boala sa persiste si conduce la folosirea mai multor tipuri de antibiotice in mod repetat, ceea ce rezulta in rezistenta organismului la antibiotice. Curatarea nasului si uneori folosirea agentilor steroizi intranazali la copii mai mari de 2 ani fac parte din schema terapeutica. Folosirea aspiratorului nazal, in afara de cele medicale este strict interzisa !(aspiratoarele casnice au presiunea foarte mare si exista praf in motorul aspiratorului provocand edem si suprainfectie). Medicul poate prescrie si alte medicamente mucolitice.

Faringita bacteriana poate aparea mai ales din cauza streptococului beta hemolitic grupa A. Este o infectie des intalnita mai ales la copiii care frecventeaza cresa sau gradinita. Apare faringele hiperemic adesea cu puncte de puroi, febra de la 38 de grade in sus, inflamatia ganglionilor submandibulari si laterocervicali, insa din tabloul clinic lipseste rinoreea si tusea care sunt caracteristice bolilor virale. Existenta testelor rapide ajuta la diferentierea usoara a diagnosticului faringitei streptococice betahemolitice grupa A cu alte forme de faringita, ceea ce duce la un diagnostic si tratament rapid, astfel prevenind alte complicatii grave ale acestei boli (glomerulonefrita, reumatism articular acut, insuficienta mitrala). Tratamentul consta in administrarea antibioticelor (amoxiclinia sau penicilina). Trebuie administrate cel putin 10 zile. Uneori medicul poate considera administrarea dozelor intramusculare ale antibioticului. Informati intotdeauna medicul daca in familie exista cazuri de alergie la penicilina (medicul va efectua testarea la penicilina inainte de administrarea intramusculara)."

Recomandari

Nu administrati nou-nascutului antibiotic sau alt medicament pentru tratarea racelii, inainte de a consulta medicul pediatru sau neonatologul. In cazul sugarilor, raceala poate fi cauzata de o infectie bacteriana. Astfel, bebelusul poate avea febra mare si atunci cand raceala este insotita de febra medicul poate recomanda administrarea unei doze de paracetamol.


De obicei, tusea apare cel mai frecvent in timpul somnului. In cazul in care copilul este culcat pe spate, mucozitatile nazale i se scurg in jos, adica in gat. Organismul uman este conceput astfel incat mucozitatile sa nu alunece pe trahee si dispune de un mecanism de protectie. Acesta provoca tusea pentru ca mucozitatile sa fie expectorate. In astfel de cazuri, copilul va dormi mai bine pe burta (cu toate acestea, nu este considerat sigur ca un nou-nascut sa fie culcat pe burta). Puteti, de asemenea, sa il culcati pe o perna (introdusa sub saltea) astfel incat capul sa ii fie mai ridicat decat restul corpului.

 bebelus in bratele mamei plangand

 

Raceala la copii de 6- 24 luni

La aceasta varsta bebelusii si copiii mici racesc cel mai des si, de asemenea, ei prezinta un risc marit de a dezvolta si alte complicatii.

Simptome de raceala la copii

Raceala este o infectie a nasului, a gatului, si (uneori) a plamanilor. In cazul in care copilul prezinta oricare dintre urmatoarele semne, ar trebui sa suni medicul pediatru:
- este foarte obosit si irascibil o mare parte din timp 
- nu se hraneste bine
- tuse
- diaree
- varsaturi
- febra
- nas infundat sau mucozitati abundente

Remedii

Administrarea unei scheme de tratament medicamentos:


Raceala la copiii mai mici de 2 ani, de obicei, va trebui sa fie tratata cu medicamente care lupta impotriva infectiei virale - tratament simptomatic (adresat ameliorarii simptomelor). Un astfel de tratament functioneaza cel mai bine atunci cand administrarea se incepe cat mai curand posibil de la aparitia simptomelor, de preferinta in termen de 48 de ore. Panadol sau Nurofen (mai exista si alte denumiri comerciale cum sunt Calpol sau Ibalgin/Algin), in forma lichida sunt cele mai des recomandate de medici. Desi aceste medicamente nu sunt recomandate pentru a fi administrate la copii cu varsta mai mica de 1 an, reactiile adverse, grave, sunt destul de rare. Medicii si parintii trebuie sa se informeze foarte bine cu privire la riscurile cauzate de posibile reactii adverse ale organismului bebelusului cauzate administrarea unui tratament alopat. Acetaminofenul (paracetamol) si ibuprofenul ajuta la reducerea febrei la copii. Uneori, medicii recomanda alternarea ambelor tipuri de medicamente (la interval de 4 ore), dar si efectuarea de aerosoli (substantele variaza in functie de afectiune). Intotdeauna consultati-va cu medicul sau asistenta medicala/farmacistul inainte de a oferi bebelusului orice medicament.

Efectuarea unui vaccin antigripal


Toti bebelusii odata cu implinirea varstei de 6 luni beneficiaza de recomandarea pentru un vaccin antigripal, chiar daca au racit sau nu, pana atunci (vaccinul antigripal nu va fi administrat copiilor mai mici de 6 luni). Acesta poate fi administrat bebelusului dupa 4 saptamani de la efectuarea primului vaccin din schema obligatorie de vaccinare.
Exista doua tipuri de vaccin antigripal: unul este injectabil, iar celalalt este pulverizat in nasul copilului. Trebuie sa stiti ca desi vaccinul antigripal sub forma injectabila contine virusi inactivi, nu este posibil ca bebelusul sa contacteze gripa prin administrarea sa. Vaccinul antigripal sub forma de spray nazal foloseste un virus viu, slabit, in locul unuia inactiv ca in cazul vaccinul antigripal. Acesta se administreaza numai copiilor sanatosi care au implinit 2 ani. De asemenea, persoanele care au contact apropiat cu un copil mai mic de 6 luni ar trebui sa beneficieze de acesta.

Recomandari


Siropurile pentru tuse trebuie folosite numai la recomandarea pediatrului deoarece majoritatea dispun de o serie de reactii adverse. Discutati cu medicul pediatru sau mergeti de urgenta la spital in cazul in care nu ii scade febra, copilul nu a urinat de o perioada lunga de timp (circa 8 ore), daca plange si nu are lacrimi.

curatarea nasului bebelusului

 

Raceala la copii cu varsta intre 2- 6 ani

Racela si gripa au simptome similare - ambele sunt boli contagioase respiratorii - dar exista cateva diferente cheie. O raceala este, in general, mai usoara decat gripa, iar cea din urma este asociata de obicei cu febra, dureri si frisoane. Racelile, de asemenea, evolueaza mai lent, in timp ce, de obicei, gripa apare subit. La copiii mici febra poate insoti raceala, deoarece corpurile lor nu sunt inca obisnuite sa lupte cu infectia fara a ridica temperatura corpului.

Simptome


Racelile sunt cele mai frecvente boli in randul copiilor de toate varstele. Incpand cu varsta de 2 ani organismul copilului a dobandit anticorpi si acest virus respirator dureaza de la cateva zile, pana la maxim o saptamana.
Iata care sunt cele mai frecvente simptome de raceala la copii:
- stranut
- rinoree (curgerea nasului)
- tuse
- gat uscat
- dureri musculare usoare si/sau dureri de cap
- ochi inlacrimati
- febra (de multe ori mare)
- oboseala
- durere in gat
- simptome stomacale cum ar fi greata, varsaturi, diaree; acestea sunt mult mai frecvente la copii decat la adulti

Remedii

Odata ce copilul a trecut peste mai multe episoade virale in primii 2 ani de viata, organismul lui este mai bine pregatit sa lupte cu boala. Puteti in continuare sa preveniti aparitia racelii prin insistarea asupra regulilor de baza: spalarea pe maini si curatarea nasului. Totodata puteti preveni raceala prin stimularea sistemului imunitar al copilului: alimentatie sanatoasa, miscare, progam de somn regulat si vaccinare.
Insa, in cazul in care copilul, chiar daca ati respectat masurile preventive de mai sus, cel mic raceste, nu exista mai multe optiuni atunci cand vine vorba de administrarea tratamentului alopat. Daca copilul este mai mare de 6 ani, i se poate administra un decongestionant pentru a atenua simptomele, dar trebuie sa va consultati cu medicul pediatru asupra celei mai bune optiuni. Daca medicatia alopata nu constituie o optiune pentru voi, puteti incerca tratamente alternative homeopate:

- Baie de abur. Este important ca aerul din camera copilului sa nu fie uscat. Este indicat sa folositi un umidificator de camera sau sa puneti un bol de apa rece pe sursa de caldura.

- Tratament cu miere de albine. Pentru tuse sau dureri in gat, mierea de albine (o jumatate de lingurita pentru copiii cu varsta intre 2 si 5 ani, 1 lingurita pentru copiii cu varsta intre 6 si 11 ani si 2 lingurite pentru copiii mai mari de 12 ani) poate fi calmanta, la fel ca si piureurile de fructe reci sau un castron de supa de pui calda. Nu este indicata copiilor mici din cauza riscului de botulism

- Frectie. De asemenea, aplicarea unei creme mentolate pe pieptul copilului, prin miscari circulare, poate calma tusea. Uneori aceasta poate irita caile respiratorii ale copilului.

- Baie calduta. In cazul in care copilul are febra mai mare de 38 grade C, sunati medicul pediatru. Pentru febra usoara, o baie calduta poate fi de ajutor (nu rece).

- Hidratare si alimentatie corespunzatoare. In cazul in care copilul prezinta diaree si varsaturi, asigurati-va ca ii oferiti suficiente lichide pentru a-l mentine hidratat. Portii mici de orez sau supa cu fidea sunt ideale in cazul in care copilul are diaree. Sunati medicul pediatru imediat daca observati sange in voma sau scaunul copilului.

- Acetaminofenul este singura substanta aprobata pentru copiii mai mari de 6 luni, insa numai cu recomandarea medicului. Pentru copiii peste 6 ani se poate incepe administrarea de siropuri pentru tuse specifice. Nu se administreaza copiilor si persoanelor sub 18 ani aspirina, aceasta fiind asociata cu aparitia sindromului Reye.

Recomandari

Sunati medicul pediatru sau mergi la camera de garda cu copilul daca:
- simptomele de raceala sau gripa se manifesta si dupa o saptamana de la aparitie
- febra mare (peste 38 grade Celsius)
- varsaturi sau diaree, mai mult de cateva ore sau in cazul in care exista sange sau in voma sau diaree
- dificultati de respiratie sau/si buzele si unghiile devin vinetii
- dureri de urechi
- copilul pare neobisnuit de letargic, somnoros sau irascibil

temperatura la copii


Raceala la copii se manifesta relativ similar, indiferent de varsta copilului. Formele de tratament sunt diferite, in unele cazuri fiind necesare si antibiotice, antihistamice sau alte medicamente asociate. Este insa extrem de important sa respectati schemele de tratament recomandate de medic si sa incercati sa preveniti aparitia virozelor prin respectarea regulilor de igiena si intarirea sistemului imunitar al celor mici.

Doamna doctor Nakisa Seraficeanu, medic specialist pediatru cu competente in ultrasonografie Clinica Medicala Persepolis www.clinicamedicalapersepolis.ro:

"Desi IACRS reprezinta una din cauzele absentei copiilor din colectiv si a parintilor de la munca, sub un tratament adecvat ele nu devin complicate, netratate sau incomplet tratate. Aceastea pot insa deveni complicate provocand alte boli mai grave cum ar fi otita acuta, bronsita, bronsiolita, pneumonia, meningita sau abcesele intracraniene. Raceala simpla dureaza in jur de 14 zile, durata manifesta este de aproximativ 6 zile. Frecventarea cresei creste faza manifestarii bolii cu inca 8-9 zile, facand sa apara complicatii. Acest lucru este valabil si pentru copii mai mari, dar cu durata mai mica. Cu alte cuvinte, un copil care sta acasa cat trebuie se va vindeca mult mai rapid.
Majoritatea infectiilor respiratorii acute sunt usor de tratat si uneori ele se pot vindeca singure, insa organismul omului reactioneaza diferit in functie de virus, factori de mediu etc. De aceea, orice infectie acuta trebuie tratata la timp si in mod medicadecvat. Prevenirea lor se face printr-o igiena adecvata si nu neaparat prin diferite forme de antioxidante prescrise pentru imunitate (imunitatea este prestabilita genetic, antioxidantele doar intaresc peretele celular).
Cele mai bune masuri de prevenire sunt:
1. Spalarea mainilor
2. Masca de unica folosinta/medicala (indiferent de varsta, individul care tuseste sau prezinta rinoree prin purtarea mastii nu le va transmite si celor din jur infectia)
3. Evitarea colectivului in faza acuta a bolii
4. Vaccinarea (desi aceasta nu ne scapa de toate formele de raceli, reduce numarul de boli acute respiratorii).
5. Consumul lichidelor (apa si ceaiul ajuta la congestia nazala si scad febra)
6. Consumul antioxidantelor, vitaminelor D si C precum si probioticelor de asemenea contribuie la intarirea sistemului imunitar."


Voi cum ati tratat raceala in primii ani de viata ai copilului?

Citeste si:

Ce faci cand copilul tau este racit?

Raceala la copii: trucuri eficiente de la homeopat 

Medicamente recomandate pentru raceala la copii 

Remedii naturale pentru raceala si gripa 

Medicamente recomandate pentru raceala si gripa: sfaturi de la specialisti 

De ce racesc mai des unii copii?  

Multumim doamnei doctor Nakisa Seraficeanu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse:

www.webmd.com; kidshealth.org; www.patient.co.uk; www.babycenter.com; www.nhs.uk

Articolul urmator
Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste
Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare
    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare

    În perioada în care copilul tău este în primii săi ani de viață, te gândești că mai este drum lung până când va fi nevoie să discuți cu el...

    Povestea incredibilă a mamei care are trei copii de vârste diferite, toți născuți în aceeași zi
    Povestea incredibilă a mamei care are trei copii de vârste diferite, toți născuți în aceeași zi

    O mămică de peste granițe se confruntă cu o adevărată provocare în fiecare an, pe 11 ianuarie, de ziua celor trei copii ai săi care nu, nu sunt tripleți, ci doar născuți...

    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

    Încă din primele clipe de viață ale copilului, știi cât de multă nevoie are de un somn odihnitor, care să-i stimuleze dezvoltarea. De asemenea, tot ce îți dorești...

    Cei mai tineri „angajați”! Azilele de bătrâni din Japonia caută copii de vârste mici pentru a înveseli persoanele vârstnice
    Cei mai tineri „angajați”! Azilele de bătrâni din Japonia caută copii de vârste mici pentru a înveseli persoanele vârstnice

    Se fac interviuri de angajare la un azil de bătrâni din Japonia. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească candidații: să poarte scutece, să aibă maxim 3 ani...

    Părinții unei fetițe supraviețuitoare de cancer au creat un ghid pentru părinții care au copii bolnavi. „Dacă aș fi știut aceste lucruri atunci, m-aș fi simțit mai puțin speriată”
    Părinții unei fetițe supraviețuitoare de cancer au creat un ghid pentru părinții care au copii bolnavi. „Dacă aș fi știut aceste lucruri atunci, m-aș fi simțit mai puțin speriată”

    O mămică a cărei fetițe a învins lupta cu cancerul a conceput, cu sprijinul cadrelor medicale, un Ghid Oncologic. Această aplicație este foarte utilă pentru părinții ai căror...

    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală
    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală

    Să îți vezi copilul pe patul de spital, în stare gravă, este una dintre cele mai grele încercări prin care poate trece un părinte. Într-o asemenea situație s-a...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție
    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție

    Ca părinți, ne temem adesea să nu fim mult prea protectori, să nu îl închidem pe bebe într-o închisoare de sticlă, minimizându-i astfel expunerea necesară...

    © 2024 Qbebe