Remedii naturale pentru răceală și gripă

Remedii naturale pentru răceală și gripă

Isabela Polnar

Remediile naturale pentru răceală și gripă sunt folosite pentru a ameliora și chiar a trata simptomele afecțiunilor specifice sezonului rece. Atunci când îți vezi copilul că suferă, fie chiar și din cauza unei banale răceli, ai face orice pentru ca el să se simtă mai bine și dai fuga la farmacie, fără să te gândești că ai putea incerca, mai intâi, o varianta tradițională bazată pe remedii naturale pentru răceală și gripă. De cele mai multe ori medicamentele au efecte adverse și pot face mai mult rău decât bine, așa că amintește-ți cum te trata bunica pe tine de răceală și încearcă apoi cu copilul tău. Dacă simptomele de boală se înrăutățesc mergi la medic. Iată cele mai eficiente remedii naturale pentru răceala și gripă, laudate de mămici, tătici și bunici.

Ceapa

Ceapa este recunoscuta din batrani ca fiind un leac “miraculos” pentru raceala. Aceasta amelioreaza tusea, dar si durerile de gat . Cel mai usor este sa prepari un ceai de ceapa  la care adaugi cateva lingurite de miere. La farmaciile naturiste gasesti si sirop de ceapa. Consumul de ceapa cruda ajuta in prevenirea racelilor si chiar a gripei.
Pentru ceaiul de ceapa se iau doua cepe curatate si se fierb timp de 10 minute (in 3 cani cu apa). Zeama astfel obtinuta se amesteca cu miere si se bea de mai multe ori pe zi.

Usturoiul

Usturoiul este un antimicrobian si expectorant eficace si acest lucru il face un agent de valoare in lupta cu raceala si gripa. Usturoiul zdrobit si incalzit un pic in tigaie, consumat cald te poate vindeca de tuse. Include usturoiul in felurile de mancare care permit acest ingredient si toata familia va fi ferita de raceala. Usturoiul cald calmeaza gatul si ajuta la lichefierea mucusului gros , facand mai usoara eliminarea sputei.
Pasta de usturoi si miere - Pentru inflamatii si dureri in gat, pasta de usturoi cu o lingura de miere face minuni. Se zdrobesc cativa catei de usturoi, se amesteca cu miere si se inghite pasta astfel obtinuta. Usturoiul contine multe substante antibacteriene si este un aliat de nadejde in starile de raceala si gripa.

Supa de pui

Supa de pui a fost si este utilizata pentru a trata afectiuni ale tractului respirator, adesea asociate cu raceala sau gripa.
 Ca sa intelegi cat este de vechi si de apreciat acest remediu, trebuie sa stii ca Pedacius Dioscorides, un medic inrolat in armata lui Nero (imparat roman) a descris pentru prima data in anul 60 d.Hr., intr-o carte, efectele benefice ale supei de pui. 
Supa de pui contine cisteina de aminoacizi, similar cu acetylcysteina din medicamentele prescrise pentru subtierea mucusului din plamani (pentru a putea fi mai usor eliminat)
Un studiu recent arata ca supa de pui are in componenta si mult calciu.

Ceaiul de tei

Ceaiul de tei este recunoscut pentru proprietatile sale de relaxare. Ceea ce nu stie foarte multa lume este faptul ca el poate fi un remediu ideal pentru starile gripale, mai ales daca i se adauga putina scortisoara si cateva frunze de menta proaspata. Copiii mai mari pot bea si 3 cani pe zi.

Măceșele

Macesele - Macesele sunt foarte bogate in  vitamina C, iar ceaiul de macese face minuni in starile de gripa. Poti incerca si pulberea de macese - o lingurita pe zi - in cazul in care boala nu da semne de vindecare.

Echinaceea

Indiferent de cum este administrata (extract, tincturi, comprimate), echinaceea este un remediu deosebit de eficient in lupta cu raceala si gripa. Ba mai mult, in sezonul rece poate fi luata preventiv in cure de cate doua saptamani, cu pauza de o luna, pentru a feri organismul de bolile sezonului rece.

remedii naturale pentru raceala si gripa

Miere, lămâie și ghimbir

Proprietatile terapautice ale mierii sunt binecunoscute. Simptomele racelii si ale gripei pot fi ameliorate cu ajutorul unui ceai de lamaie cu miere. Laptele cald cu miere da rezultate foarte bune in calmarea gatului iritat si a tusei. Este recomandat inainte de culcare pentru un somn mai linistit.
Ghimbirul trateaza tusea seaca si este un excelent antibiotic natural. O feliuta de ghimbir cu putina sare se mesteca pentru putin timp, asta daca poti suporta gustul puternic si aromat de ghimbir. Daca nu…poti face un ceai din ghimbir, rezultatele sunt la fel de bune.
Comprese calde cu suc de lamaie - Sucul de lamaie este un remediu cunoscut in lupta cu raceala si gripa. Cu toate ca majoritatea oamenilor prefera sa consume lamaia in stare proaspata pur si simplu ori alaturi de o cana aburinda de ceai, sucul de lamaie poate fi utilizat si in comprese, pe piept sau pe frunte. Se spune ca reduce febra si amelioreaza starea generala a bolnavului.
Sirop de lamaie cu miere - Se fierbe o lamaie timp de 10 minute dupa care se stoarce, iar sucul de amesteca cu doua linguri de miere. Siropul obtinut se lasa la racit si se iau cate doua inghitituri, dimineata si seara.

Ridichea neagra

Siropul de ridiche neagra vindeca orice fel de tuse (seaca sau productiva), avand si proprietati imunostimulatoare. Este excelent pentru copii. Bunicii procedau astfel: luau o ridiche neagra pe care o spalau bine, ii decupau un capac si in scobitura puneau zahar. Lasau ridichea langa soba (la caldura) si siropul rezultat il foloseau in tratarea tusei.

Salvia

Cataplasme cu ceai de salvie - Salvia a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri in lupta cu bolile din sezonul rece. In starile febrile, cataplasmele cu ceai de salvie va pot fi de real ajutor pentru ca imbunatatesc rapid starea bolnavului. In cazul in care raceala sau gripa nu dau semne de vindecare, pe langa cataplasme este indicat si ceaiul de salvie.

Turmeric

Turmericul este radacina uscata a plantei Curcuma Domestica(sofran Indian). Este un remediu traditional care are proprietati antibacteriene. Un pahar de lapte cald cu o jumatate de lingurita de praf de turmeric amelioreaza simptomele racelii. Gargara cu ceai de turmeric ajuta la tratarea tusei.

Propolis

Din batrani, oamenii cred in puterile tincturii de propolis, in mod special atunci cand vorbesc de o boala virala, cum ar fi o raceala, o tuse sau o gripa la copii. Cateva picaturi de  tinctura pot fi dizolvate in apa sau suc, sau puse pe o bucata de paine. Acest supliment va ajuta organismul copilului sa lupte impotriva acestor boli, inainte ca ele sa se agraveze, sa devina severe.
Se iau cate 3-5 picaturi, dimineata si seara, fie cu ceai, fie cu o lingurita de miere. Propolisul este un dezinfectant natural si intareste sistemul imunitar, ajutand la refacerea organismului. Nu sunt recomandate produsele apicole in cazul copiilor mai mici de un an. Tinctura de propolis nu este recomandata bebelusilor pentru ca are in componenta si alcool.
Iata o reteta de tinctura de propolis pe care o poti face si tu acasa: Se amesteca 260 g de propolis bine maruntit si un litru de alcool dublu rafinat de 98 de grade. Amestecul se tine la loc ferit de lumina timp de 14 zile, agitandu-se de cateva ori pe zi. In ziua a-14-a se strecoara prin tifon si se poate folosi ca supliment alimentar  dar se poate aplica si direct pe piele.
Tinctura de propolis se pastreaza in sticle mici, inchise la culoare intr-un spatiu aerisit. A se feri de lumina.
Daca nu ai timp sau ingredientele necesare sa faci acasa tinctura de propolis, o gasesti in toate farmaciile naturiste.

Proposept M, cpr. de supt Proposept M, comprimate de supt pentru copii este un produs natural pe baza de propolis care are acțiune antioxidanta, actiune decongestionanta si un gust placut pentru cei mici. Cu un continut de tinctura de propolis, ulei esential de menta, ulei esential de eucalipt, ulei esential de pin, ulei esential de busuioc, albastru de metilen si riboflavina, Proposept M ajuta in eliberarea cailor respiratorii, in ameliorarea disconfortului cauzat de durerea de gat si chiar si in combaterea halenei. Produsul este un supliment alimentar si nu trebuie sa inlocuiasca o dieta variata si echilibrata si un stil de viata sanatos.

Sirop de brad

Exista sirop din mugur de brad usor de gasit la farmaciile naturiste sau in gospodariile de la tara, dar exista si un sirop facut din ace de brad care trateaza tusea persistenta si creste imunitatea. Ambele sunt adjuvante recunoscute in tratarea simptomelor de raceala si gripa si pot fi administrate la copii.
Mugurii de brad au proprietati antibiotice si antiseptice, dar au si proprietati calmante. Siropul din muguri de brad este foarte usor de facut in casa. Mugurii se spala bine apoi se pun la fiert in apa (astfel incat mugurii sa fie bine acoperiti de apa). Se fierb cam o ora, apoi se lasa in oala pana a doua zi. Siroul astfel obtinut se indulceste cu zahar.
In caz de raceala sau gripa la copii exista pericolul de deshidratare. De aceea este recomandat sa-i dai piticului cat mai multe lichide, inclusiv ceaiuri.  Ceaiurile din plante medicinale cum ar fi cimbrul, cimbrisorul, patlagina, busuiocul, teiul, sau ceaiul din coji de nuci, sunt de asemenea remedii naturiste pentru raceala si gripa la copii.

Ce este raceala?

Fiecare segment al aparatului respirator este expus unor afectiuni proprii,  incepand din partea de sus, nas si gat, unde se poate instala raceala, caracterizata prin inflamatie la nivelul mucoasei nazale, a gatului si a sinusurilor. Racelile sunt cauzate de mai multe tipuri de virusuri care provoaca practic aceleasi simptome. Racelile dispar de la sine si antibioticele se pot utiliza doar daca apar complicatii bacteriene. Antibioticele trateaza doar infectiile bacteriene, nu infectiile virale. Pentru copiii mai mari (peste 6 ani) exista anumite medicamente care reduc din severitatea simptomelor de raceala si bineinteles remedii naturale care pot fi la fel de eficiente, mult mai ieftine si nu fac niciun rau.

Ce este gripa

Gripa este o infectie a nasului, gatului si uneori a plamanilor. Gripa este adesea confundata cu raceala, dar simptomele gripei sunt mai multe si mult mai severe: febra (mai mare de 38 de grade Celsiu); frisoane; dureri de cap; dureri musculare; rinoree, ameteala, oboseala; perderea poftei de mancare; tuse, dureri in gat, greata, varsaturi, slabiciune, dureri la nivelul urechii, diaree, irascibilitate.
Sugarii cu gripa pot parea agitati dintr-o data sau pur si simplu „nu arata bine”, tind sa doarma prea mult (din cauza febrei) si refuza sanul mamei sau biberonul.
Dupa 5 zile, febra si alte simptome dispar, dar vor ramane, poate, o tuse, congestia nazala si o stare de slabiciune. In general, toate simptomele gripei dispar dupa o saptamana sau doua. Gripa trebuie tratata serios, deoarece poate duce la pneumonie si alte complicatii care pot pune viata copilului in pericol, mai ales pe cea a sugarilor.
Gripa este o boala contagioasa care se raspandeste foarte usor. Prin stranut sau tuse, virusul ajunge in aer si este contactat de alte persoane care respira aerul respectiv.
Ce faci cand copilul tau are raceala sau gripa?
-    Nu te grabi sa-i dai medicamente, mai ales aspirina sau antibiotice;
-    Da-i copilului multe lichide;
-    Asigura-te ca se odihneste suficient;
-    Da-i paracetamol sau ibuprofen daca are febra;
-    Schimba-i hainutele daca transpira;
-    Nu-l scoate din casa daca are febra;
-    Nu-l lasa sa intre in contact cu alti copii pentru ca-i poate contamina si pe ei;
-    Curata-i bine nasucul cu aspiratorul nazal (daca nu poate sa-si sufle nasul);
-    Decongestioneza-i caile respiratorii cu spray nazal sau cu solutie pe baza de sare de mare;
-    Suna-ti medicul pentru indrumari.

fetita bolnava

 

Cum tratezi febra copilului tau?

Daca reusesti sa-i scazi febra copilului si celelalte simptome se vor ameliora.
Asadar, nu baga copilul sub paturi calduroase si nici nu-i da haine suplimentare, chiar daca piticul are frisoane. Febra nu va scadea daca micutul pacient este infofolit, ba din contra ar putea sa creasca. Incearca sa-i dai o imbracaminte usoara adecvata temperaturii din camera si o patura usoara pentru somn. In camera ar trebui pastrata o temperatura constanta, nici prea rece nici prea cald.
Acetaminofenul (paracetamol) si ibuprofenul ajuta la scaderea febrei la copii. Uneori medicii te sfatuiesc sa folosesti ambele tipuri de medicamente.

Ce spune medicul despre raceala si gripa la copii

Dr. Rodica Lazar-Contes, medic primar pediatru spune ca: "Raceala este un termen popular. Ea este data tot de un virus. Frigul sau curentul sunt factori care favorizeaza si agraveaza, dar factorul determinant este intotdeauna un virus. Gripa este data de un virus gripal (sunt cateva mii). Diferenta dintre raceala si gripa este ca in cazul racelii virusul care o provoaca este mai benign.
Tratamentul de prima intentie nu este niciodata antibioticul, nici in caz de raceala usoara nici in caz de gripa. Daca dupa cateva zile se constata ca au aparut complicatii, atunci medicul poate sa prescrie un antibiotic. In tara noastra, spre deosebire de alte tari, se face exces de antibiotice si de catre pacienti si de catre medici. Daca facem exces de antibiotice, in timp, virusii vor dezvolta o rezistenta crescuta la aceste medicamente si nu mai putem trata la fel de usor infectiile.
Bebelusii sub 6 luni, daca sunt alimentati natural sunt imunizati impotriva infectiilor si implicit a gripei. Dupa 6 luni se poate face si vaccinul antigripal, exista si medicamente homeopate care te ajuta in preventia gripei.
Daca bebe trece dintr-o raceala in alta, trebuie sa faci niste investigatii sa vezi daca nu are deficiente imunitare, sau carente simple de fier, de calciu sau de vitamine. Se pot investiga si carentele imunitare de la o varsta foarte mica”.


Nu uita ca remediile naturale pentru raceala si gripa trateaza simptomele si nu afectiunea in sine. Nici medicamentele nu pot vindeca o raceala sau o gripa, cat ai bate din palme. Asta inseamna ca aceste afectiuni sezoniere vor trece dupa 7 pana la 14 zile, indiferent de tatament. In cazuri foarte usoare nu se recomanda decat remedii naturale pentru raceala si gripa, in cazuri mai grave, cand apare temperatura mare, cand piticul acuza dureri musculare si de cap, cand copilul are stari de lesin si de somnolenta, doar medicul poate avea un tratament eficient pentru micutul pacient.

 


Surse: drugs.com; webmed.com; ncbi.nlm.nih.gov

 

Articolul urmator
Ceai de busuioc: beneficii și proprietăți
Ceai de busuioc: beneficii și proprietăți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Decizie radicală a vedetelor în plin sezon de gripă, nu și-au dus copiii la grădiniță. „Este o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți"
    Decizie radicală a vedetelor în plin sezon de gripă, nu și-au dus copiii la grădiniță. „Este o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți"

    Cazurile de gripă sunt în creștere, iar părinții încearcă să ia toate măsurile necesare pentru a-și proteja copiii. Printre aceștia se numără și Anca Serea și...

    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator
    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator

    Caz de triplă infecție virală la un copil de 3 ani din București, raportat de Spitalul de Copii „Victor Gomoiu”. Micuțul a fost depistat cu gripă, Covid-19 şi virus...

    Peste 300 de cazuri de gripă pe zi la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, după relaxarea măsurilor sanitare. Ce spun medicii
    Peste 300 de cazuri de gripă pe zi la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, după relaxarea măsurilor sanitare. Ce spun medicii

    Sute de copii s-au prezentat, în ultimele zile, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” din București, cu simptome de gripă și...

    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală
    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală

    Să îți vezi copilul pe patul de spital, în stare gravă, este una dintre cele mai grele încercări prin care poate trece un părinte. Într-o asemenea situație s-a...

    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție
    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție

    Ca părinți, ne temem adesea să nu fim mult prea protectori, să nu îl închidem pe bebe într-o închisoare de sticlă, minimizându-i astfel expunerea necesară...

    O fetiță de 4 ani a murit de gripă
    O fetiță de 4 ani a murit de gripă

    Chiar dacă, potrivit Ministerului Sănătății, în țara noastră nu se înregistrează o epidemie de gripă în momentul de față, medicii spun că, de la începutul...

    Am crezut că fiica mea are o simplă răceală, dar am aflat că situația era mult mai gravă
    Am crezut că fiica mea are o simplă răceală, dar am aflat că situația era mult mai gravă

    O mamă de peste hotare povestește experiența îngrozitoare prin care a trecut, după ce a dus-o pe fiica ei la spital și a descoperit că aceasta a fost infectată cu un virus...

    România este la un pas de epidemie de gripă! Au fost înregistrate peste 140.000 de infecții respiratorii într-o săptămână
    România este la un pas de epidemie de gripă! Au fost înregistrate peste 140.000 de infecții respiratorii într-o săptămână

    Cazurile de gripă sunt în continuă creștere, în România! Peste 140.000 de cazuri de gripă clinică, infecții virale ale căilor respiratorii superioare și pneumonii...

    © 2025 Qbebe