Una dintre cele mai comune afectiuni ale copilariei este fara indoiala raceala. Desi atunci cand copilul este mic toate mamicile se ingrijoreaza si vegheaza copilul zi si noapte, pe masura ce el creste, racelile devin un lucru banal si atat copilul, cat si mama, incep sa se obisnuiasca cu ele si sa treaca mai usor peste aceste mici neplaceri.
Nu putem preveni fiecare raceala a copilului nostru. Putem face insa cateva lucruri pentru e evita ca el sa se molipseasca de la ceilalti membri ai familiei de fiecare data cand acestia sufera de raceala.
• Este recomandat ca, mai ales in cazul nou-nascutilor, dar si a copiilor sub trei ani, sa rugam persoanele care iau contact cu copilul sa se spele pe maini inainte de a il atinge.
• Nu este bine sa permitem vizitele persoanelor bolnave.
• Fereste copilul de fumul de tigara. Copiii expusi fumului de tigara sunt mai predispusi la raceli si viroze respiratorii.
Simptomele racelii la copii
Cand copilul raceste prezinta o serie de simptome, ca in cazul oricarei alte boli. De obicei, raceala debuteaza cu cateva stranuturi si un nasuc care curge. De asemenea, poate avea usturimi in gat si dificultati la inghitire. La fel ca si in cazul unui adult, copilului poate sa ii scada pofta de mancare si sa fie putin mai iritabil decat de obicei. Cel mai ingrijorator pentru mamici este insa cresterea temperaturii, care este un simptom normal atunci cand nu este mai mare de 38°C.
Medicii spun ca nu exista medicamente care sa faca raceala sa dispara de la o zi la alta. Exista totusi diverse remedii prin care putem alina suferinta copilului.
• Asigura-te ca se odihneste mai mult decat de obicei.
• Ai grija sa bea cat mai multe lichide.
• Daca face febra, ii poti da medicamente antipiretice (contra febrei), cu conditia sa fie medicamente indicate pentru varsta lui. Citeste cu atentie prospectul fiecarui medicament sau intreaba farmacistul.
• Daca tuseste si are sub trei ani, nu ii da copilului tau medicamente care suprima tusea. Acestea ii pot face mai mult rau decat bine. In aceasta privinta este bine sa consulti intotdeauna medicul pediatru.
• Nasul infundat poate fi eliberat cu ajutorul unui aspirator nazal (seringa-bec). Daca mucusul este prea gros, poti folosi cateva picaturi de solutie salina pentru a inmuia mucusul si apoi incerci cu aspiratorul nazal.
Cand mergem la pediatru cu copilul racit?
• Daca ai un copil racit care are sub trei luni, cel mai bine este sa consulti imediat medicul pediatru. Simptomele unei raceli la un bebelus atat de mic pot fi inselatoare si o simpla raceala poate degenera in afectiuni mai grave. Nu incerca sa il tratezi ca pe un copil mai mare si in nici un caz nu ii da medicamente fara sfatul medicului.
• In ceea ce priveste copilul mai mare de trei luni, ar trebui sa mergi cu el la medicul pediatru daca observi ca are dificultati in respiratie, narile i se dilata si contracta puternic, unghiile sau buzele se albastresc, nasucul secreta mucus gros si verzui.
• De asemenea trebuie sa mergi imediat la medic daca bebelusul are o tuse care persista mai mult de o saptamana, il dor urechile, are temperatura mai mare de 38°C si este mai adormit sau mai morocanos.
Toata lumea stie ca nu putem vindeca de azi pe maine o raceala. Uneori poti preveni o raceala sau o gripa cu un vaccin. Dar cand raceala totusi apare, nu avem ce face decat sa asteptam sa treaca. Desi este foarte greu sa iti privesti puiul bolnavior, incearca sa nu dramatizezi prea mult. Pana sa gasesti tu toate remediile perfecte, vei observa ca, foarte vesel si inocent, copilul tau deja se joaca sanatos si umple casa de bucurie.