Otita la copii: cauze, simptome, tratament

Otita la copii: cauze, simptome, tratament

Roxana Cristea

Otita la copii este o afectiune comuna, tratabila si usor de recunoscut. Din pacate, piticul care sufera de otita este irascibil, nu are pofta de mancare, face febra si are dureri in ureche. Orice mamica trebuie sa stie ce este otita, care sunt cauzele, simptomele si ce tratament va primi micutul pacient.

copil la doctorCe este otita?

Otita este o infectie care apare la urechea medie (spatiul din spatele timpanului). La adulti, secretiile formate in aceasta zona sunt eliminate prin trompa lui Eustachio. La copii, aceasta nu este complet maturizata si nu functioneaza asa cum ar trebui, in consecinta nu se elimina tot lichidul strans in urechea medie. Asa ca, exista riscul ca in spatiul din spatele timpanului sa ramana lichid. Bacteriile din nas, gat, urechi se multiplica usor in acest lichid si provoaca otita. De aceea, o infectie respiratorie si chiar o simpla raceala pot provoca aceasta afectiune dureroasa.
Otita poate fi acuta sau cronica. De obicei, otita acuta are un debut rapid dar dureaza putin. Aceasta afectiune inseamna acumulare de lichid in urechea medie, infectie la ureche, un timpan inflamat si dureros, sau un timpan perforat, de multe ori apar si scurgeri de puroi. Febra poate fi si ea prezenta.
Otita cronica este o inflamatie persistenta a urechii medii (dureaza minim o luna de zile). Aceasta se dezvolta dupa ce lichidul s-a format in urechea medie si a ramas acolo prea mult timp (efuziune) sau daca exista presiune negativa in spatele timpanului (membrana timpanului). Otita cronica poate duce la deteriorarea timpanului si a urechii medii. Aceasta afectiune incepe fara durere, fara febra. In schimb, se simte o presiune in zona sau niste „zvacniri", care pot persista cateva luni si uneori este afectat auzul.

Cauzele otitei la copii

Studiile internationale arata ca otita afecteaza 50% din copii. Cauzele acestei afectiuni sunt multiple:
- Bacterii. Cele mai frecvente bacterii care provoaca otita sunt: pneumococul (Streptococcus pneumoniae), Haemophilus influenzae si Moraxella catarrhalis.
- Disfunctia trompei lui Eustache
- Inflamatia (sinuzite, viroze respiratorii superioare)
- Varsta... copiii cu varsta mai mica de 2 ani sunt mai predispusi, din cauza sistemului imunitar imatur sau din cauza ca trompa lui Eustachio este mai scurta si orizontala si astfel microbii din nas si din faringe vor migra mai usor spre urechea medie.
- Deficiente imunitare, alergiile, alte boli infectioase si contagioase
- Factori genetici
- Copiii din colectivitate care pot transmite microbi
- Sugarii care mananca din biberon. Cei care nu sunt alaptati la san, nu beneficiaza de anticorpii mamei. De asemenea, pozitia copilului atunci cand este alaptat la san este mai buna, in ceea ce priveste modul de functionare a tubului lui Eustachio. Chiar daca bebelusul este hranit cu biberonul, este mai bine sa fie tinut in brate, cu corpul usor ridicat.
- Conditiile nefavorabile de mediu (curent, umezeala, frig, aer poluat cu fum de tigara)

Simptomele otitei

Copilul cu otita poate fi irascibil, agitat, nu are pofta de mancare sau are probleme cu somnul. Copiii mai mari plang din cauza durerii sau din cauza zvacnirilor. Fiind vorba despre o infectie, poate sa para si febra. Aceste simptome sunt adesea asociate cu semne ale unei infectii respiratorii superioare, cum ar fi nas infundat, curgerea nasului sau tuse.
Acumularea de puroi in urechea medie provoaca durere si amortizeaza vibratiile timpanului, deci se poate ca otita sa afecteze calitatea auzului.
Infectia severa poate provoca perforarea sau ruperea timpanului. Astfel, puroiul se scurge in canalul urechii. Timpanul perforat se vindeca numai cu tratament medical.
Simptomele otitei pot fi diferentiate si in functie de varsta copilului. Adolescentii si copiii mai mari simt durere acuta in ureche si uneori pierderea temporara a auzului. De obicei, aceste simptome apar brusc.
La sugari si la copiii mici simptomele sunt: febra ( temperatura rectala mai mare de 38 de grade Celsius), copilul se trage des de ureche, este irascibil, nervos, fara energie, nu mananca sau are probleme la inghitire. Uneori otita la bebelusi poate fi insotita de varsaturi sau diaree.

Diagnosticarea otitei la copii

In cazul in care crezi ca piticul are o infectie la ureche, mergi cu el la doctor.
Desi examinarea medicala nu doare, cei mai multi copii, in special bebelusii se sperie atunci cand le sunt examinate urechile. Pentru a nu leza urechile copilului, tine-l pe micut pe genunchi, cu bratele peste corpul si mainile lui, in timp ce medicul se uita in interiorul urechii cu un instrument medical numit otoscop. Inainte sa mergeti la doctor, curata bine urechile micutului pacient astfel incat medicul sa poata vedea mai bine in interior. Dupa examinare medicul iti poate spune daca este vorba despre o infectie si in ce stadiu este aceasta.

Tratamentul otitei la copii

Tratamentul depinde foarte mult si de varsta copilului, de gradul de imbolnavire, de cauzele imbolnavirii, daca a avut sau nu alte infectii.
Tratamentul otitei la copii poate include: antibiotice, medicamente pentru tratarea febrei si calmarea durerilor sau supraveghere medicala, in cazul in care copilul este mai mare de 2 ani, nu prezinta dureri acute si nici febra, are o stare generala de sanatate foarte buna.
Antibioticele se administreaza la copiii mai mici de 24 de luni sau celor care au febra mare sau infectie in ambele urechi. Copiii mai mari de 24 de luni, care au simptome usoare pot ramane sub supraveghere medicala, pentru a vedea daca starea lor nu se imbunatateste fara antibiotice.
Din pacate, antibioticele pot avea efecte secundare cum ar fi diareea si eruptiile cutanate. De asemenea, poate creste rezistenta organismului la anumite antibiotice, asta inseamna ca aceste antibiotice nu vor mai avea putere de vindecare data viitoare.
Medicul iti poate prescrie medicamente pentru alinarea durerii si il poate pune pe cel mic sub observare. Asta inseamna ca in 24 de ore vei reveni cu el la medic pentru ca acesta sa vada daca starea lui s-a imbunatatit sau din contra s-a inrautatit. Daca starea lui s-a agravat, va trebui tratat cu antibiotice.
Dupa tratament copilul ar trebui sa se simta din ce in ce mai bine, astfel incat progresele sa fie vizibile. Daca, dupa primele zile de tratament, starea copilului se inrautateste sunati medicul.
Dupa cateva luni de la debutul bolii, copii mai mari de 2 ani care au probleme de vorbire sau de invatare, ar trebui sa fie dusi la un medic ORL-ist pentru investigatii. Este posibil ca problemele legate de lichidul din urechea medie sa nu fie rezolvate si de aici problemele de vorbire si de invatare.

Ce spun medicii despre otita la copii?

Dr. Roxana Masariu, raspunde unei mamici ingrijorate pe site-ul sfatulmedicului.ro: Aproape toti copiii fac cel putin un episod de otita medie in cursul copilariei, mai ales in momentul intrarii in colectivitate, pana se "maturizeaza" sistemul imunitar. Atentie la racelile la nas, trebuie tratate atent, pentru ca poate stiti deja ca urechea "comunica" si cu nasul prin trompa lui Eustachio.
 
Dr. Dennis Phillips, editor medical este de parerea ca: In caz de otita la copii, exista medicamente care se pot cumpara fara prescriptie medicala doar pentru ameliorarea durerilor. Pentru tratarea infectiei este bine sa avem recomandarea unui medic ORL-ist care vede pacientul. In niciun caz nu apelam la antibiotice care „au mers" in alte cazuri de infectie. Pentru managementul durerii putem administra copilului analgezice, inclusiv ibuprofen sau paracetamol. Picaturile pentru urechi, care contin un anestezic usor, pot ameliora durerea copilului care sufera de otita."

Dr. Dan Sorin Cadar spune ca: „Numai otita congestiva cu potential de infectie, moment in care apare febra, moment in care apare durerea din spatelele urechii, deci la nivelul osului mastoidian, abia atunci ne punem problema sa dam sau sa nu dam copilului un antibiotic. Si aceasta nu se face decat in urma unor examinari microbiologice de la nivelul nazal, care vor identifica microbul, se face o antibiograma, se vede ce antibiotic se da. Antibioticul este extrem de daunator deoarece 85% din rinitele cu extensii catre ureche sunt virale. Nu exista antibiotic viral eficien, la ora actuala, in lume, iar un antibiotic, administrat inadecvat inrautateste situatia in loc sa o imbunatateasca".

Alte informatii despre otita la copii

Otita nu este o boala contagioasa, dar infectiile virale care o provoaca sunt contagioase.
Copiii dezvolta mai multe infectii respiratorii superioare inainte de a face otita.
Expunerea copilului la aer poluat cu substante iritante, cum ar fi fumul de tigara, creste riscul de otita.
Copiii cu sindrom Down sunt predispusi la infectii ale urechii.
Orice problema legata de tubul lui Eustache (blocaj, malformatii, inflamatii) creste riscul de otita.
Copiii care au episoade de otita inainte de varsta de 6 luni au tendinta de a dezvolta infectii ale urechii in copilarie.

Surse: sfatulmedicului.ro; uptodate.com; medicinenet.com
Articolul urmator
Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament
    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament

    Poate ai auzit de termenul medical "eritem polimorf" și te-ai întrebat ce înseamnă mai exact. În acest articol, vei afla ce este eritemul polimorf, precum și tot ce...

    Dermatomiozita: cauze, simptome și tratament
    Dermatomiozita: cauze, simptome și tratament

    Dermatomiozita este o afecțiune rară, autoimună, caracterizată prin inflamația mușchilor și a pielii.

    © 2025 Qbebe