Află care sunt simptomele și cauzele constipației la copii, dar și ce putem face pentru a regla tranzitul intestinal al celor mici!
Simptomele constipației la copii
Se consideră că un copil suferă de constipație atunci când are mai puțin de trei scaune pe săptămână. Vei mai sesiza următoarele manifestări:
- scaunele copilului sunt tari și greu de eliminat;
- abdomenul copilului este ușor umflat;
- apar uneori dureri abdominale;
- copilul are frecvent gaze intestinale;
- scaunul este însoțit uneori de firișoare de sânge, din cauza unei fisuri anale provocate de scaunele tari.
Medicii spun că nu trebuie să te îngrijorezi dacă cel mic suferă de episoade sporadice de constipație. Dacă, în schimb, această problemă durează mai mult de 2 sau 3 săptămâni, în ciuda tratamentelor și metodelor folosite pentru reglarea tranzitului intestinal, și mai apar și alte simptome precum febră, prolapsul rectal, pierderea poftei de mâncare sau greață, trebuie anunțat medicul.
Însă în general constipația reprezintă un episod pasager în viața copilului și se rezolvă foarte ușor.
Cauzele constipației la copii
Tulburările de tranzit intestinal la cei mici pot apărea din diferite cauze. La bebeluși, de exemplu, poate surveni oricând și poate fi provocată de laptele praf, hidratarea insuficientă sau trecerea la alimentația solidă.
La copiii mai mari, constipația poate apărea din următoarele cauze:
- dieta dezechilibrată, bogată în alimente procesate și sărace în fibre;
- hidratarea insuficientă. Aceasta este, de fapt, una dintre cele mai comune cauze ale constipației la copii. Asta pentru că lichidele, în special apa, ușurează procesul de eliminare al alimentelor, iar atunci când nu sunt consumate suficient, apar dezechilibre la nivelul tranzitului intestinal și nu numai;
- mestecatul insufcient al alimentelor. Atunci când nu sunt mestecate bine, alimentele ajunse în stomac se digera greu și îngreunează tranzitul intestinal;
- sedentarismul;
- intoleranța la gluten sau lactoză;
- factori genetici. În familie există un „istoric" al constipației cronice;
- anumite medicamente.
Metode eficiente pentru reglarea tranzitului intestinal al copiilor
De obicei, constipația precum și alte dereglări ale tranzitului intestinal, se tratează prin modificări în alimentație și în stilul de viață. Pentru bebelușii până în 6 luni, de cele mai multe ori, este suficientă schimbarea formulei de lapte praf, la recomandarea medicului pediatru. Pentru bebelușii care au început diversificarea, soluția este o dietă bogată în alimente ce conțin fibre.
La copiii ceva mai măricei, există câteva metode eficiente prin care constipația poate fi prevenită sau tratată. Iată care sunt pașii pe care trebuie să ii urmezi pentru reglarea tranzitul intestinal al copilului tău:
- o alimentație echilibrată. Copiii ar trebui să consume din belșug alimente bogate în fibre, care să îmbunătățească digestia și să favorizeze eliminarea materiilor fecale: banane, prune, iaurt, kefir, linte, năut, broccoli, struguri, semințe de in.
De asemenea, încearcă să introduci în dieta celui mic și alimente care conțin probiotice și prebiotice, adică bacterii vii și prietenoase care încurajează bună funcționare a tranzitului intestinal. LAXODEP sirop este un complex unic de fibre prebiotice și fitoextracte standardizate bogate în mucilagii, polizaharide, care ajută la combaterea constipației și reglarea tranzitului intestinal, a crampelor intestinale și a flatulenței.
Este indicat în tratamentul tulburărilor de tranzit intestinal, precum și în prevenția constipației. Poate fi administrat atât copiilor, începând de la vârsta de 6 luni, precum și adulților. Nu conține zahăr, gluten sau lactoză, ci doar ingrediente naturale;
- hidratare corectă. Asigură-te că micuțul tău consumă suficiente lichide. Conform specialiștilor, între 4 și 8 ani un copil ar trebui să bea, în medie, 5 căni de apă pe zi, între 9 și 13 ani 7 căni (fetele) și 8 căni (băieții), iar de la 14 ani, până la 8 căni pe zi (2 litri);
- mișcare. Exercițiile fizice ușoare stimulează mișcările intestinale și favorizează eliminarea materiilor fecale.
După cum vezi, există câteva metode simple prin care poți regla tranzitul intestinal al puiului tău. O alimentație corectă, bogată în fibre și prebiotice, consumul suficient de lichide și mișcarea sunt printre cele mai eficiente „remedii” pentru prevenirea și tratarea constipației la copii.
Surse: webmd.com, healthline.com, verywellfamily.com, mayoclinic.org, emedicine.medscape.com
Surse foto: istockphoto.com