Limfocite scăzute la copil: cauze, simptome și tratament

Limfocite scăzute la copil: cauze, simptome și tratament

Irina Olteanu - Redactor Senior

Un număr scăzut de limfocite la copii apare cel mai adesea când este prezentă o infecție în organismul copilului. Alte motive pentru această problemă le poți descoperi în continuare, alături de simptome și tratamentul necesar pentru fiecare caz în parte.

Limfocitele- definiție și tipuri

Limfocitele reprezintă globule albe, care constituie unul dintre cele mai importante tipuri de celule care fac din sistemul imunitar. Ele se regăsesc în măduvă, în sânge și în limfă, fiind de trei tipuri:
• Limfocitele B- Au rolul de a fabrica anticorpii (proteine care sunt produse de sistemul imunitar pentru a lupta cu substanțele străine, numite antigeni). Fiecare celulă de tip B produce un anticorp specific, iar fiecare dintre aceștia, la rândul lor, se potrivesc cu un anumit antigen (care va fi distrus)
• Limfocitele T- Ajută organismul să contracareze celulele canceroase și controlează răspunsul sistemului imunitar la substanțele venite din afară. Limfocitele de acest fel distrug celulele care au fost atacate de virusuri sau care au devenit canceroase.
• Celulele natural killer (NK)- Sunt specializate în a distruge celulele canceroase sau acelea care sunt invadate de virusuri

Limfocite scăzute la copil- valori

Un număr scăzut de limfocite la copil poartă denumirea de limfocitopenie (sau limfopenie) și este o problemă de sănătate în care sângele nu conține suficient de multe celule sanguine de tip limfocite. Aceste celule sunt create în măduva osoasă împreună cu alte tipuri de celule. Limfocitele protejează corpul de infecție, iar un număr redus de limfocite poate crește riscul de infecție. Se consideră că sunt responsabile pentru depozitarea memoriei imunologice (un al doilea contact cu un antigen determină un răspuns accelerat și crescut).

Un procent între 20-40% din leucocite sunt limfocite. Pentru copii, un nivel normal al acestora se încadrează între 3000 și 9500 per microlitru de sânge. Nivelul trebuie să fie peste 9000/mm3 la bebeluși și copii până la 4 ani, peste 7000/mm3 la copii cu vârsta 5-12 ani și peste 4000/mm3 la copii peste 13 ani. Limfocitopenia este considerată când nivelul scade sub 3000 limfocite per microlitru de sânge.
Cele trei tipuri de limfocite din corpul uman sunt limfocitele B, limfocitele T și celulele natural killer, toate cu un rol important în protejarea corpului de infecție. De obicei când este vorba de limfocitopenie, există un număr redus de limfocite T.

limfocite scazute la copil

Limfocite scăzute la copil- factori de risc

Copiii care se află în oricare dintre situațiile de mai jos au un risc mai ridicat de a dezvolta, la un moment dat, o limfocitopenie:
• Au boli autoimune
• Au cancer al sângelui sau alte tipuri de boli ale sângelui
• Suferă de SIDA sau de alte boli infecțioase
• Au anumite boli genetice
• Urmează un tratament pe bază de radioterapie sau de chimioterapie

Limfocite scăzute la copil- cauze

În general, există anumiți factori care pot conduce la un număr redus de limfocite, precum: corpul nu creează suficiente limfocite, corpul creează suficiente limfocite dar acestea sunt distruse, limfocitele rămân blocate în splină sau noduli limfatici (în mod normal limfocitele trec prin aceste organe în sânge) sau o combinație a acestora. Există și o serie de afecțiuni care pot fi dobândite sau moștenite.

Cauzele pentru limfocitopenie trebuie privite sub aspect acut (apar pe durată scurtă pe perioada anumitor afecțiuni iar apoi se rezolvă de la sine) sau cronic (apar pentru perioadă lungă de timp ca urmare a unei afecțiuni cronice). SIDA și subnutriția sunt cele mai comune cauze pentru limfocitopenia cronică.
Cauze ale limfocitopeniei acute: anumite infecții virale (gripă și hepatită), lipsa alimentației, perioade de stres fizic grav, folosirea cortocosteroizilor, chimioterapie și/sau radioterapie.
Cauze ale limfocitopeniei cronice: anumite afecțiuni autoimune (lupus sistemic eritematos, artrită reumatoidă și miastenia gravis), anumite infecții cronice (SIDA și tuberculoza), anumite forme de cancer (leucemie, limfom, limfom Hodgkin).

Alte cauze: mononucleoză infecțioasă (apare în special la adolescenți și tineri și este caracterizată de limfocite atipice), citomegalovirus, pneumonia atipică, rujeolă, rubeolă, oreion, hepatită infecțioasă, sifilis, toxoplasmoză, sindrom Cushing.
Cauzele de tip ereditar includ: anomalia DiGeorge, sindromul Wiskott-Aldrich, sindromul grav al imunodeficienței combinate și ataxia-telangiectazia, însă apar destul de rar.
Afecțiunile dobândite includ: boli infecțioase precum hepatita virală, tuberculoza și febra tifoidă, afecțiuni autoimune precum lupus (sistemul imunitar al corpului atacă în mod eronat celulele și țesuturile corpului), terapia cu steroizi, cancerul sângelui și alte boli ale sângelui (boala Hodkin și anemia aplastică), radioterapia și chimioterapia (tratamente pentru cancer).

Modul în care fiecare boală, afecțiune sau factor influențează numărul de limfocite nu este cunoscut. Unele persoane au un număr redus de limfocite fără vreo cauză cunoscută. Poate apărea o scădere în numărul de limfocite după arsuri sau traume, în uremia cronică. Mai trebuie menționată limfocitoza infecțioasă care apare de obicei la copii (95% dintre limfocitele prezente în această boală sunt mici).

Limfocite scăzute la copil- simptome

Un număr scăzut de limfocite, în sine, poate să nu cauzeze simptome vizibile, iar problema este descoperită când se efectuează teste pentru diverse boli. Uneori pot fi observate următoarele: noduli limfatici măriți și splină mărită (cancer sau infecție HIV), tuse, rinoree și febră (infecție virală respiratorie), amigdale sau noduli limfatici mici (o afecțiune de tip ereditar), articulații dureroase și iritația (artrită reumatoidă sau lupus sistemic eritematos). Limfocitopenia poate varia de la ușoară la severă. Perioada pentru care persistă depinde de cauză, iar tratamentul depinde de cauză și de gravitate. Dacă sunt prezente infecții neobișnuite sau repetate și /sau infecții care se vindecă cu greutate, medicul poate suspecta limfocitopenie. Febra este cel mai comun simptom al infecției.

limfocite scazute la copil

Limfocite scăzute la copii- diagnostic

Medicul poate să recomande, pentru copilul tău, mai multe tipuri de teste, cele mai cunoscute fiind:
• Analiza pentru diferențierea globulelor albe- Cu ajutorul ei se vor vedea cele mai importante celulele din clasa leucocitelor (neutrofilele, limfocitele, monocitele, eozinofilele și bazofilele). Numărul lor poate da informații importante despre imunitatea copilului și va arăta dacă numărul de limfocite este într-adevăr prea mic
• Citometria în flux- Această investigație este mai detaliată decât cea anterioară și arată nivelurile tuturor tipurilor de limfocite (celule B, T și NK)
• Teste pentru diagnosticarea posibilelor afecțiuni ce au dus la limfocitopenie- Din acest punct de vedere, se pot efectua teste ale sângelui, ale nodulilor limfatici sau chiar pentru măduvă. În plus, copilului i se pot recomanda teste legate de prezența unei afecțiuni autoimune, a unei infecții cu HIV, de tuberculoză, maladii ale sângelui sau orice alte boli care țin de sistemul imunitar

Limfocite scăzute la copil- tratament

Limfocitopenia ușoară poate să nu necesite tratament și să dispară problema de la sine. Dacă este vorba de o afecțiune subiacentă tratată cu succes, sunt șanse să se amelioreze. Însă atunci când este însoțită de infecții grave pot fi necesare medicamente sau alte tratamente. Dacă este vorba de SIDA, o terapie combinată cu cel puțin 3 agenți antivirali poate crește numărul de celule T și durata lor de viață.

Este important de subliniat faptul că un număr scăzut de limfocite poate îngreuna sarcina corpului de a combate infecțiile. Este posibil să apară infecții cauzate de virusuri, fungi, paraziți sau bacterii. Tratamentul pentru fiecare depinde de cauză; există șanse să fie necesar un tratament și după dispariția infecției pentru a preveni reapariția acesteia. Copiii care prezintă infecții grave de tip bacterian pot necesita un medicament denumit imunoglobuline (o substanță bogată în anticorpi), care ajută sistemul imunitar (previne infecțiile când există prea puține celule B).
Cercetătorii studiază modalități de a crește producția de limfocite în rândul celor care se confruntă cu limfocitopenie și cu probleme grave de sănătate. De exemplu, există studii care iau în considerare transplantul de sânge și de măduvă osoasă pentru afecțiuni de tip ereditar. Acest tip de proceduri pot ajuta la tratarea sau chiar vindecarea afecțiunii care conduce la un nivel scăzut de limfocite.

Pentru un copil sănătos asigură-te că acesta are parte de toate vitaminele și mineralele pentru a de dezvolta armonios. Poți apela la un supliment care să asigure aportul necesar copilului, precum WellKid, un supliment alimentar care protejează aportul nutrițional al copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani. Nu conține: coloranți artificiali, conservanți sau lactoză, sare sau grăsimi.

Limfocite scăzute la copii- prevenție

Medicii atrag atenția asupra următorului fapt: limfocitopenia nu va putea fi complet prevenită, dar cu ajutorul măsurilor pentru întărirea sistemului imunitar și prevenirea infecțiilor se poate reduce semnificativ riscul de a se dezvolta această afecțiune. Iată ce ar trebui să faci pentru copilul tău:
• Asigură-i o dietă echilibrată, din care să nu lipsească nutrienții valoroși (vitamine, minerale, proteine de calitate)

• Dacă medicul ți-a prescris o dietă sau suplimente alimentare speciale pentru întărirea sistemului imunitar al copilului, urmează-le cu strictețe

• Învață-l pe copil normele elementare de igienă (cum să se spele corect pe mâini, cum să-și acopere nasul/gura când tușește sau strănută, să nu împrumute obiecte destinate igienei personale precum periuța de dinți, să nu mănânce/să nu bea după un alt copil sau adult etc.)

• Dacă știi că ai un copil ce nu are o imunitate foarte solidă, învață-l să poarte o mască de protecție în locurile foarte aglomerate

• Ai mare grijă și igienizează bine locuința dacă aveți un animal de casă

• Obișnuiește-l pe copil să-ți spună îndată în cazul în care a suferit tăieturi, zgârieturi sau alte leziuni ale pielii, astfel încât să intervii rapid și să nu se ajungă la infecții

• Străduiește-te să veghezi modul în care se odihnește copilul tău, întrucât somnul suficient, de calitate, va influența în bine activitatea sistemului imunitar- De pildă, un studiu din anul 2017 a ajuns la concluzia că imunitatea copiilor și adulților funcționează la parametrii optimi când aceștia au parte de somn suficient

Citește și: Imunitatea copilului meu, sau cum am reușit performanța să ia pentru prima oară antibiotic la 6 ani

Tu știai până acum cât de complexă este de fapt problema limfocitelor scăzute la copil?

Surse:

www.ncbi.nlm.nih.gov; www.merckmanuals.com; www.healthcentral.com, www.healthline.com
www.medicalnewstoday.com

Articolul urmator
Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament
Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament
    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament

    Poate ai auzit de termenul medical "eritem polimorf" și te-ai întrebat ce înseamnă mai exact. În acest articol, vei afla ce este eritemul polimorf, precum și tot ce...

    Dermatomiozita: cauze, simptome și tratament
    Dermatomiozita: cauze, simptome și tratament

    Dermatomiozita este o afecțiune rară, autoimună, caracterizată prin inflamația mușchilor și a pielii.

    © 2025 Qbebe