Leucocite scăzute la copil: cauze, simptome și tratament

Leucocite scăzute la copil: cauze, simptome și tratament

Irina Olteanu - Redactor Senior

Un număr scăzut de leucocite la copil semnalizează de cele mai multe ori o infecție. Poate însă să indice o varietate mare de afecțiuni. Când trebuie să ne îngrijoreze numărul scăzut de leucocite la copil, prin ce simptome se caracterizează și ce tratament necesită veți afla în continuare.

Când este vorba despre un număr scăzut de leucocite la copil

Globulele albe sau leucocitele sunt celulele pe care corpul le folosește pentru a combate infecțiile. Există mai multe tipuri de globule albe, fiecare fiind responsabile pentru combaterea diverșilor microbi. De exemplu, neutrofilele combat infecțiile bacteriene, în timp ce limfocitele cresc în timpul afecțiunilor virale. Un număr scăzut de leucocite poate varia în funcție de vârsta și sexul copilului; poartă denumirea medicală de neutropenie.
Tipurile de globule albe și sarcinile lor: neutrofilele ajută la combaterea infecțiilor bacteriene, limfocitele creează anticorpi pentru combaterea infecțiilor, monocitele ajută la combaterea infecției prin distrugerea și îndepărtarea bacteriilor, bazofilele și eozinofilele răspund la o reacție alergică.
Există și conceptul de număr absolut de neutrofile care reprezintă numărul total de neutrofile din numărul total de leucocite al copilului. Cu cât acest număr este mai redus, cu atât crește riscul infecției; sub 500 riscul de infecție este ridicat. Această valoare este calculată deja și inclusă în analizele de sânge (hemoleucograma completă).

leucocite scazute la copil

Cauze pentru un număr scăzut de leucocite la copil

Măduva osoasă generează provizia de leucocite din corp, prin urmare orice afecțiune cu impact asupra măduvei poate reduce numărul de celule din fluxul sanguin. De exemplu, infecții bacteriene puternice pot distruge neutrofilele mai repede decât acestea sunt produse, iar virusurile pot penetra măduva și pot influența producția de globule albe. Parvovirusul, o infecție comună în rândul copiilor, poate cauza o afecțiune denumită anemie aplastică, oprind producția de celule, inclusiv de leucocite, în interiorul măduvei osoase. Infecția cu virusul HIV cauzează de asemenea o scădere în numărul de limfocite, făcând copilul susceptbil la infecții grave.
Unii copii se nasc cu defecte genetice care le împiedică corpul să creeze globule albe. Majoritatea deficiențelor imunitare congenitale sunt asociate cromozomului X, ceea ce înseamnă că doar băieții sunt afectați. Copiii care vin pe lume cu un tip de imunodeficiență combinată severă, așa-numitul sindrom al băiatului în glob de sticlă, nu au un anumit tip de globule albe, sistemul lor imunitar fiind distrus. În lipsa unui transplant de măduvă osoasă aceși copii mor de obicei din cauza unor infecții oportunistice până la împlinirea unui an. Copiii care suferă de o altă afecțiune, neutropenie ciclică, prezintă o scădere periodic în numărul de neutrofile, urmată de perioade de număr normal de leucocite. În timpul perioadelor cu număr scăzut de leucocite, acești copii sunt susceptibili infecțiilor bacteriene.
Un număr redus de globule albe poate să apară de asemenea ca urmare a faptului că un copil primește medicamente sau trece prin anumite terapii. Copiii cu cancer care trec prin chimioterapie pot prezenta un număr scăzut de leucocite, deoarece chimioterapie elimină celulele din măduvă care produc leucocite. Corticosteroizii folosiți de copiii cu afecțiuni cronice precum lupus pot suprima producția de la nivelul măduvei osoase de globule albe. Iar un cancer precum leucenia poate înghesui măduva osoasă, scăzându-i abilitatea de a crea globule albe.

Simptome pentru un număr scăzut de leucocite la copil

Copiii care suferă de neutropenie au șanse mai mari de a contacta o infecție. Acestea sunt cel mai adesea localizate în gât, urechi, sinusuri, plămâni, piele sau tract urinar. Pot apărea ulcerații la nivel bucal sau gingii înroșite și inflamate. Copiii pot să nu prezinte niciun simptom efectiv până la infecție. Febra reprezintă un simptom comun pentru infecții; alte simptome depind de localizarea infecției, astfel infecțiile urechii cauzează durere la nivelul urechii, infecțiile sinusurilor pot cauza durere de cap, congestie sau tuse, pneumonia afectează plămânii și cauzează frisoane,tuse, scurtarea respirației și dureri musculare, infecțiile vezicii urinare pot cauza febră, greață sau durere la urinare.
Trebuie să apelezi de urgență la medic în cazul în care observi următoarele semne de infecție, inclusiv: febră, frisoane, tuse, dificultate în respirație, diaree, durere.
În situația în care copilul are un dispozitiv central de acces vascular (o linie centrală sau o branulă), urmărește roșeață, inflamație, durere sau puroi la locul respectiv. Un copil cu un număr scăzut de leucocite nu va avea doar roșeață sau puroi, ci este posibilă și o infecție.
Atunci când nu există semne exterioare ale unui număr scăzut de leucocite, este important să urmărești momentul în care acest apare dacă este vorba despre chimioterapie. Atunci când un copil beneficiază de acest tip de tratament, este important să discuți cu medicul/asistenta medicală cu privire la o programare corespunzătoare a analizelor sanguine.

leucocite scazute la copil

Tratament pentru un număr scăzut de leucocite la copil

Neutropenia nu necesită întotdeauna tratament; depinde de cât de gravă este afecțiunea și cauza acesteia. Există categorii de copii, în special cea afro-americană, care prezintă în mod normal un nivel ușor mai scăzut de neutrofile, ceea ce poartă denumirea de neutropenie etnică benignă și nu necesită tratament.

Dacă medicii nu pot identifica cauza, poate fi gestionată neutropenia pentru a evita complicațiile. Uneori tratamentul poate consta în administrarea unui medicament denumit factor de stimulare a coloniilor granulocitare (G-CSF) pentru a ajuta la creșterea numărului de leucocite din măduva spinării.
Majoritatea copiilor prezintă neutropenie după ce trec printr-o infecție cauzată de un virus. Dacă este vorba de o infecție microbiană, tratamentul va include antibiotice. În timp, corpurile lor vor reface nivelul de neutrofile, însă până atunci copilul va avea nevoie de îngrijire suplimentară. Dacă numărul scăzut de leucocite este cauzat de o boală a sângelui, a măduvei sau a sistemului imunitar, trebuie tratată cauza subiacentă.

Pentru un copil sănătos asigură-te că acesta are parte de toate vitaminele și mineralele pentru a de dezvolta armonios. Poți apela la un supliment care să asigure aportul necesar copilului, precum WellKid, un supliment alimentar care protejează aportul nutrițional al copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani. Nu conține: coloranți artificiali, conservanți sau lactoză, sare sau grăsimi.

 

Surse: www.livestrong.com; https://childrensoncologygroup.org; www.seattlechildrens.org

Articolul urmator
Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament
Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament
    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament

    Poate ai auzit de termenul medical "eritem polimorf" și te-ai întrebat ce înseamnă mai exact. În acest articol, vei afla ce este eritemul polimorf, precum și tot ce...

    Dermatomiozita: cauze, simptome și tratament
    Dermatomiozita: cauze, simptome și tratament

    Dermatomiozita este o afecțiune rară, autoimună, caracterizată prin inflamația mușchilor și a pielii.

    © 2025 Qbebe