Învață de la medic să recunoști semnele de meningită

Învață de la medic să recunoști semnele de meningită

Irina Olteanu - Redactor Senior

Meningita este o afecțiune rar întâlnită, dar extrem de periculoasă, în special pentru copiii de vârstă mică. Forma bacteriană poate conduce chiar la deces, prin urmare este important să recunoști semnele sale distinctive și, în cazul în care ai motive de îngrijorare, să mergi de urgență la medic. Află alături de specialist ce semne sunt de urmărit.

Informații importante despre meningită

Meningita apare atunci când membrana care acoperă creierul și coloana vertebrală, denumită meninge, se infectează și se inflamează. Este de obicei cauzată fie de infecții bacteriene, fie virale. Meningita nu este o afecțiune atât de des întâlnită pe cât se crede, însă are un potențial ridicat de agravare și necesită tratament imediat.

meningitaExistă o gamă variată de infecții virale și bacteriene care cauzează meningită și uneori apare în urma unei complicații a altei afecțiuni, precum varicelă sau pojar. Meningita bacteriană poate avea o evoluție rapidă; unul din cinci copii care sunt infectați ajung cu dizabilități permanente precum pierderea auzului sau paralizie cerebrală. În cazuri extreme poate cauza și deces. Forma virală de meningită este mai comună, dar cu complicații mai puțin grave.

"Meningita reprezintă inflamarea acută/ cronică a spațiului subarahnoidian, de cauză infecțioasă sau neinfecțioasă, și reprezintă o amenințare redutabilă pentru viața și capacitatea funcțională a bolnavului. Trebuie tratată urgent și adecvat fiind o urgență medicală majoră!
Simptomatologia este extrem de complexă și variată, în funcție de vârsta pacientului și alte eventuale boli de fond ale acestuia.
Părinții pot identifica câteva elemente premonitorii instalării meningitei:
- la nou-născut și sugarul mic - refuzul alimentației, tulburări ale termoreglării rapid instalate (hipo și hipertermia), somnolența alternând cu agitația, respirațiile neregulate și chiar apneea/ cianoza, accentuarea icterului, scăderea tonusului muscular al cefei (copil moale) și accentuarea contracturii membrelor inferioare (piciorușelor), privire plafonată, vărsături în jet! Febra adesea lipsește!
- la sugar mare / copil mic - bombarea fontanelei (în afara mesei sau plânsului- când sunt firești), febră, agitație/somnolență, hipotonie (copil moale), plafonarea privirii, cianoză, convulsii, vărsături în jet
- la copilul mai mare - cefaleea brusc instalată și rezistența la antiinflamatoriile utilizate casnic (ibuprofen), alterarea stării generale, vărsături în jet, febră (uneori absentă), iritabilitate, fotofobie (nu tolerează stimulii luminoși),  modificarea stării de conștiență (somnolență, confuzie până la comă), poziție atipică (cocoș de pușcă)
De reținut: simptomatologia altor afecțiuni poate imita uneori meningita sau uneori pot masca o meningită, de aceea consultul pediatric este esențial în stabilirea diagnosticului",
completează doamna doctor Claudia Mariana Suciu, medic specialist pediatru în cadrul Centrului Medical Iowemed Medicover.  

Semne de meningită

Semnele acestei afecțiuni pot să difere, în funcție de vârsta persoanei respective și de cauza infecției (dacă este cauzată de un virus sau de o bacterie). Primele simptome pot să se instaleze subit sau pot să debuteze la un interval de câteva zile după ce copilul s-a confruntat cu o răceală, un episod diareic, cu vărsături sau cu alt semn de infecție.

Infecția apare de obicei la nivelul tractului respirator și ajunge în fluxul sanguin, de unde se poate răspândi la creier și măduva spinării. Organismul poate cauza o răceală, o infecție de sinus sau a urechii și apoi poate circula prin sinusuri către creier (mai rară această metodă de transmitere). Copilul poate să nu aibă simptome, dar să fie purtător al infecției în gât și nas.

Meningita se caracterizează prin următoarele simptome: febră, durere de cap, vărsături, diaree, durere musculară, crampe stomacale, febră cu mâini și picioare reci, lipsă de energie, irascibilitate, sensibilitate la lumină (fotofobie), rigiditate a gâtului, iritație a pielii, convulsii.

La bebeluși se poate prezenta cu simptome diferite. Astfel, bebelușii pot fi agitați, pot să aibă apetitul redus, pot fi somnoroși sau dificil de trezit (letargie), au un nivel de conștiență redus, sunt greu de consolat chiar dacă sunt luați în brațe și legănați. De asemenea, pot să prezinte febră și umflarea fontanelei. Alte simptome la această categorie de vârstă includ: icter (colorație gălbuie a pielii, rigiditate a corpului cu mișcări convulsive și rigiditate a gâtului - își pot ține capul spre spate, își pot arcui spatele sau au un aspect moale, lipsit de viață), temperatură mai scăzută decât normal, supt defectuos, plâns pe o tonalitate ridicată. Febra este adesea absentă la bebelușii cu vârsta mai mică de 3 luni.

Simptomele de meningită pot să persiste câteva zile după o răceală, diaree sau vărsături, fiind similare altor afecțiuni. Din acest motiv este important să apelezi întotdeauna la medic pentru un diagnostic corect.

Doamna doctor Valeria Herdea, Președinte AREPMF, medic primar de medicină generală, medicină de familie cu profil pediatrie completează: 

"Meningita reprezintă inflamația meningelui. Poate fi produsă de bacterii, virusuri sau ciuperci (fungi). Infecția meningococică, este o afecțiune gravă, produsă de Neisseria meningitidis.
De reținut!
Populație la risc:
Zone endemice, călători, vârstă mică (prematurii), greutate foarte mică la naștere, colectivitatea, contactul cu cazuri de meningită, implantul cohlear, traumatisme craniene, lipsa imunizării prin vaccinare, splenectomia, imunitate redusă la adolescenți aparent sănătoși.
a. Tablou clinic:
• lipsa apetitului, iritabilitate sau torpoare (copilul zace), grețuri, vărsături, convulsiile -50% dintre cazuri, fontanela bombată(sugar), febră, cefalee (dureri de cap), letargie (zace), iritabilitate, confuzie, fotofobie (frica de lumina),
Semne clinice sugestive:
- redoarea cefei (copilul nu poate pune bărbia în piept), bombarea fontanelei la sugar-« moalele capului »), fotofobia (frica de lumină) orientează diagnosticul clinic.
Transmitere: prin aer sau prin contact cu obiecte recent contaminate
Incubaţia este în medie de 7 zile."

 

semne de meningita

Când trebuie să mergi la medic

Dacă copilul tău are o iritație la nivelul pielii care constă în pete mici de culoare roșu aprins sau vânătăi care nu devin albe când le apeși, poate fi vorba de meningită cauzată de bacteria meningococică. Pentru a realiza această verificare a pielii este cel mai bine să apeși un pahar transparent de iritația respectivă. Dacă poți vedea clar petele de pe piele prin pahar trebuie să mergi urgent la medic. Verifică întregul corp; caută mici urme roșii sau maronii, care pot devenii pete mai mari de culoare roșie sau mov și vezicule sanguinolente. Cu cât este mai închisă la culoare pielea copilului, cu atât este mai greu să observi eczema septicemică, prin urmare este bine să analizezi zonele mai deschise la culoare precum palmele și tălpile sau să privești în interiorul pleoapelor și pe cerul gurii.

În cazul în care cel mic prezintă semne de meningită sau infecție meningococică, trebuie dus imediat la cel mai apropiat medic sau spital. Reține că un copil bolnav are nevoie de asistență medicală chiar dacă sunt doar câteva pete pe piele sau nu există nicio pată. Pentru a fi diagnosticată meningita, este necesară efectuarea unei puncții lombare - un test efectuat de un medic ce presupune prelevarea de lichid din jurul măduvei, care este apoi analizat la microscop alături de mostre de sânge. De asemenea, poate fi indicată o tomografie (pentru a exclude alte afecțiuni) sau RMN (arată modificările inflamatorii ale meningelui) sau pot fi folosite exudate nazale, faringiene sau rectale (pentru meningita virală). 

Tratament, complicații și prevenire - sfatul specialistului 

"Tratament: în spital, strict supravegheat

Complicații:
• Mortalitate 2 - 15% depinde de terenul pacientului,
• surditate, orbire
• tulburări de echilibru,
• afectarea pe termen lung sau ireversibil a memoriei, orientarea, proceselor ideatice corecte
• Afectare neurologică pe termen lung - retard motor, pareze, epilepsie, paralizii ale nervilor cranieni
Meningita produce suferință, invaliditate, deces
Prevenție -prin vaccinare cu vaccin meningococic
Indicații - Vaccinarea este recomandată grupelor la risc:
- toți copiii din zonele cu incidență crescută a bolii, călătorii în zonele endemice (zone cu risc înalt de infecție)
- în caz de epidemie
- pacienți cu implant cohlear,
- pacienți cu afecțiuni ale splinei / post-splenectomie,
- persoane care călătoresc în zone endemice - Arabia Saudită, zona sub-sahariană a Africii,

Conform recomandărilor în vigoare, vaccinul meningococic disponibil în România poate fi administrat:
- de la vârsta de 6 săptămâni la 6 luni- două doze la interval de minim 1 lună între ele
- sugarii peste 6 luni, copiii, adulții: o doză
Serotipuri vaccinale:
- Vaccinul care include serogrupurile: A, C, W-135 şi Y (Vaccin disponibil în România)
- Este recomandabilă vaccinarea completă și cu vaccin destinat serogrupului B (Acest vaccin nu este disponibil în România)"
subliniază doamna doctor Valeria Herdea.

"În absență tratamentului adecvat și rapid pot apărea complicații acute sau tardive. Printre complicațiile acute - hemoragiile, supurațiile intracraniene, decesul. Printre complicațiile tardive - stările convulsivante recidivante, pareze/ paralizii, cecitate (orbire), surditate, tulburări psihice, dificultăți de concentrare. Întrucât majoritatea meningitelor au o cauză infecțioasă (virală, bacteriană, fungică, parazitară), putem vorbi despre prevenția prin vaccinare, într-o mare măsură.Nu putem discuta despre un singur vaccin, ci despre mai multe, întrucât etiologia meningitei este, așa cum am menționat, extrem de complexă.

Meningitele virale - determinate de virusuri precum - virus urlian, virusul varicelo-zoosterian, virusul Coxakie, adenovirus, enterovirus, echovirus, arbovirus, poliovirus, Epstein Barr virus, West NILE virus, virus gripal/paragripal, herpex simplex virus, HIV etc. Așadar, putem preveni infecția virală și implicit riscul de menigită prin igienizarea mâinilor/ suprafețelor cu care vin copiii în contact, limitarea riscului înțepăturilor de insecta, dar mai ales prin vaccinare - ROR, antivaricelo-zoosterian, antigripală disponibile în țara noastră.

Meningitele bacteriene sunt cauzate de N.Meningitidis, S. Pneumoniae, H. Inflenzae, L Monocitogenes, Streptococ gr B, E Coli etc. Profilaxia în acest caz, presupune, în afara respectării măsurilor de igienizare și alimentație corecte și vaccinarea antimeningococică, antiHib, antipneumococică (disponibile și în țara noastră). Vaccinurile conțin antigene polizaharidice capsulare pentru cele mai frecvente serotipuri implicate în producerea meningitei, sunt bine tolerate și asigură un plus apărării copilului în lupta cu aceste bacterii agresive. 

Vorbind despre prevenție prin igienizare, aș vrea să adaug că spălatul mânuțelor ar trebui însușit încă din prima copilărie, iar alimentele cu potențial infectant mare din punct de vedere bacteriologic, precum laptele nefiert, brânzeturile moi, carnea crudă și vegetalele nespălate, ar trebui să lipsească din alimentația micuților dvs.

Menigitele fungice și parazitare pot fi prevenite prin reducerea expunerilor copiilor la medii cu încărcătură fungică mare, cu risc de inhalare/ ingestie de dejecte de păsări și animale, spații neaerisite/ neventilate corespunzător.

Încă o scurtă precizare, meningita tuberculoasă a scăzut ca incidență după introducerea vaccinării corecte în lume,  în maternitate, a vaccinării BCG la nou-născuți, reducând astfel în populația generală apariția acestei boli și a complicațiilor ei pe termen scurt și lung.

Schemele naționale de vaccinare (obligatorii, dar și opționale) chiar pot reduce incidența meningitei atât la vârstele mici cât și în populația generală, așadar părinții ar trebui să asculte sfaturile medicilor și să respecte calendarul vaccinărilor, care se derulează încă din primele zile de viață și până la vârsta adolescenței. Este admirabil interesul părinților pentru vaccinurile disponibile, pe care îl constat în ultima perioadă în cabinetul de consultații și sper ca în viitor incidența acestei boli să fie în continuă scădere" concluzionează doamna doctor Claudia Mariana Suciu.

În final, este important să reții că nu trebuie să aștepți iritația pielii deoarece nu apare întotdeauna. De asemenea, simptomele menționate nu apar la toate persoanele și pot să se prezinte în orice ordine. Septicemia (răspândirea infecției la nivelul sângelui) poate apărea asociată sau nu meningitei. În calitate de părinte, îți cunoști cel mai bine copilul și trebuie să acționezi întotdeauna în baza instinctelor.

Surse: www.meningitis.org; www.rch.org.au; https://kidshealth.org; www.meningitisnow.org; www.stanfordchildrens.org

Articolul urmator
Povestea băiețelului care la 5 ani a învins cancerul și acum a devenit medic
Povestea băiețelului care la 5 ani a învins cancerul și acum a devenit medic

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?
    Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?

    Intoxicația alimentară poate apărea atunci când consumi un aliment sau o băutură care conține bacterii dăunătoare organismului. Aceste microorganisme pot produce toxine ce se...

    Cum recunoști mutismul selectiv la copii și cum gestionezi situația?
    Cum recunoști mutismul selectiv la copii și cum gestionezi situația?

    Copilul refuză să vorbească în anumite situații sau cu anumite persoane? Nu este doar un moft sau un semn al obrăzniciei! Poate fi un semn al mutismului selectiv! Citește mai...

    Comportamentul antisocial la copil: cum îl recunoști și ce trebuie să faci
    Comportamentul antisocial la copil: cum îl recunoști și ce trebuie să faci

    Este normal ca, pe măsură ce cresc, copiii să manifeste comportamente sociale pozitive și negative sau unele tendințe antisociale, cum ar fi închidere, retragere în sine sau...

    Simți că soacra „îți poartă sâmbetele”? Semnele care arată că ai o soacră toxică, conform terapeuților
    Simți că soacra „îți poartă sâmbetele”? Semnele care arată că ai o soacră toxică, conform terapeuților

    Nu toate soacrele sunt toxice! Există și femei care se comportă asemenea unei mame cu nurorile lor. Dar, conform portretizării populare, „soacră, soacră, poamă acră”,...

    Depresia zâmbitoare: ce este și cum o recunoști la copilul tău
    Depresia zâmbitoare: ce este și cum o recunoști la copilul tău

    Depresia poate „îmbrăca” forme foarte diverse, inclusiv în cazul copiilor și adolescenților. De aceea, nu sunt puține situațiile în care nu vei reuși să...

    Ce este love bombing și de ce este important să îl recunoști?
    Ce este love bombing și de ce este important să îl recunoști?

    Love bombing-ul este o tehnică de manipulare emoțională prin care o persoană, sau un grup de persoane, copleșește o altă persoană cu afecțiune, atenție și gesturi romantice...

    Tulburare borderline la copii: cum o recunoști
    Tulburare borderline la copii: cum o recunoști

    Copilăria este o perioadă critică de dezvoltare, marcată de formarea personalității, a rezistenței emoționale și a elementelor ce construiesc relațiile interpersonale. Cu toate...

    Cum recunoști o relație toxică între mamă și fiică
    Cum recunoști o relație toxică între mamă și fiică

    Într-o relație sănătoasă, atât mama, cât și fiica, se simt întotdeauna în largul lor, sunt dispuse să-și deschidă inima, se înțeleg una pe alta...

    © 2025 Qbebe