- Ce este hepatita B?
- Cum se transmite hepatita B la copii?
- Simptomele hepatitei B la copii
- Ce se poate intampla cu copilul care are hepatita B?
- Cum se pune diagnosticul de hepatita B la copii?
- Tratamentul hepatitei B la copii
- Alimentatia in caz de hepatita B la copii
- Tratamente naturiste pentru afectiunile hepatice
- Tratament homeopat pentru hepatita
Ce este hepatita B?
Hepatita este o inflamatie a ficatului care poate duce la deteriorarea si chiar distrugerea celulelor hepatice.Hepatita B este o boala grava cauzata de virusul hepatitei (VHB). VHB intra in celulele ficatului (numite hepatocite) si se multiplica distrugand celulele-gazda. Distrugerea unui numar mare de celule poate provoca insuficienta ficatului (boala cronica a ficatului) care poate duce in final la cancer hepatic.
Hepatita B se transmite prin sange infectat si alte fluide corporale cum ar fi sperma, secretiile vaginale, dar si prin rani deschise.
Acest virus poate provoca boli hepatice acute si cronice. Prezentarea clinica variaza de la aparitia hepatitei subclinice, la hepatita simptomatica si in cazuri rare, hepatita fulminanta. Complicatiile pe termen lung ale hepatitei B includ ciroza si carcinomul hepatocelular.
Infectia perinatala sau infectia dobandita in copilarie se manifesta prin putine simptome (de cele mai multe ori, nu sunt simptome), dar prezinta un risc mare de a deveni cronica. Din fericire exista un vaccin eficient si sigur care-l va feri pe copil de aceasta afectiune. Din octombrie 1995, in Romania, se practica vaccinarea tuturor nou-nascutilor in primele zile dupa nastere.
Cum se transmite hepatita B la copii?
Virusul hepatitei B se transmite prin expunere percutanata sau permucosala la fluide corporale infectioase prin contact sexual cu o persoana infectata. De asemenea, VHB se poate transmite si de la mama infectata la copilul ei (transmitere perinatala)Virusul este prezent in toate fluidele corpului, mai putin in scaun (fecale). Fluidele si sangele sunt principalele vehicule de transmitere.
Modurile de transmitere sunt aceleasi ca si pentru HIV, dar VHB este de 50-100 de ori mai infectios. Spre deosebire de HIV, virusul hepatitei B poate supravietui in afara corpului cel putin 7 zile. In acest timp poate infecta o alta persoana care nu are virusul in corp si vine in contact cu acesta.
Modalitatile de transmitere sunt urmatoarele:
- Perinatale (de la mama la copil la nastere);
- Copilul mic se poate infecta prin rani deschise care intra in contact cu virusul sau cu sangele infectat al altei persoane;
- Practici nesigure de injectare (in cazul consumatorilor de droguri care impart aceeasi seringa)
- Transfuzii de sange (foarte rar, pentru ca sangele este acum testat inainte de a fi transfuzat)
- Contact sexual neprotejat (la adolescenti si adulti)
Virusul hepatitei B nu se transmite prin alimente sau apa contaminata, prin atingere sau pe cale fecalo-orala.
Copiii care dobandesc infectia la nastere sau imediat dupa pot deveni purtatori cronici.
Simptomele hepatitei B la copii
- icter (ingalbenirea pielii si a partii albe a ochilor si colorarea in maro sau portocaliu a urinii)- decolorarea scaunului (fecalelor)
- oboseala inexplicabila, care persista saptamani sau luni de zile
- febra
- lipsa poftei de mancare
- greata si varsaturi
- dureri abdominale.
La copiii cu hepatita virala B poate sa apara acrodermatita papuloasa infantila (o eruptie formata din elemente eritemato-papuloase pe fata si extremitati, cu usor prurit) precum si adenopatii moderate inghinale si axilare.
In caz de hepatita B acuta simptomele apar dupa o perioada de incubatie, care variaza de la 1 la 6 luni dupa expunerea la virus. Aproximativ 30% dintre bolnavi nu prezinta niciun simptom.
In caz de hepatita cronica B simptomele sunt aceleasi dar mai severe ( oboseala in special) si pot aparea confuzia sau dezorientarea.
Ce se poate intampla cu copilul care are hepatita B?
In cele mai multe cazuri, virusul hepatitei B cauzeaza infectii limitate. De obicei, copiii reusesc sa lupte cu succes impotriva infectiei, care se va stinge in cateva luni. Piticii dezvolta apoi o imunitate contra virusului, pentru toata viata (nu vor mai face infectie hepatica de tip B). Testele vor arata dovezi de imunitate, dar niciun semn de infectie activa.Cu toate acestea, unii copii nu scapa de infectie. Daca sunt infectati cu virusul hepatitei B pentru mai mult de 6 luni, vor fi considerati purtatori de virus, chiar daca nu prezinta simptome de infectie. Acest lucru inseamna ca pot transmite boala altor persoane prin rani deschise, schimb de ace sau seringi sau contact sexual neprotejat (adolescenti si adulti).
Din motive necunoscute, infectia dispare la un procent mic de purtatori.
Pentru alti copii infectia devine cronica. Hepatita cronica este o infectie a ficatului care poate duce la ciroza si cancer de ficat. Ciroza, sau intarirea ficatului, provoaca leziuni si cicatrici tesutului hepatic si acesta nu va mai functiona.
Un purtator de virus nu poate sa doneze sange sau organe, iar cei care au inceput viata sexuala au obligatia sa-si anunte partenerul ca sunt purtatori de virusul hepatitei B si contactul sexual trebuie sa fie protejat.
Cum se pune diagnosticul de hepatita B la copii?
Diagnosticul de hepatita B poate fi pus numai in urma unor teste de sange, care identifica virusul si pot diferentia infectia acuta de cea cronica.De asemenea testul anticorpilor anti HBS ne poate spune daca piticul are anticorpi impotriva virusului hepatic sau nu. In cazul in care tesul este pozitiv copilul are imunitate in fata virusului si este ferit de hepatita B.
In cazul in care copilul este diagnosticat ca fiind infectat cu virusul hepatitei B, medicul va efectua o serie de teste care sa stabileasca severitatea infectiei si starea ficatului.
Tratamentul hepatitei B la copii
Daca piticul a fost expus accidental la virusul hepatic B (de ex. s-a intepat cu un ac contamintat cu sange, sau are o rana deschisa la mana si a intrat in contact cu sangele unui copil infectat) mergi imediat la medic. Va primi o injectie cu imunoglobulina daca a ajuns la spital in 24 de ore de la incident. Imunoglobulina poate impiedica imbolnavirea de hepatita B. Tot atunci piticul va primi una din cele 3 doze de vaccin anti hepatita B.Daca infectia este cronica, medicul va stabili tratamentul. Uneori, la pacientii asimptomatici si fara modificari ale testelor hepatice, medicul poate recomanda numai monitorizarea bolii. In alte cazuri, poate recomanda initierea unui tratament antiviral ( interferon sau analogi nucleotidici).
Daca ficatul este sever afectat ultima optiune terapeutica este transplantul hepatic.
Alimentatia in caz de hepatita B la copii
Alimentatia unui copil cu hepatita cronica B trebuie sa fie normala, fara excese dar si fara prea multe restrictii semnificative. Toate produsele care contin alcool sunt interzise, pentru ca alcoolul este toxic.Evitara sa-i dai copilului medicamente cu metabolizare hepatica.
Pentru ca piticul sa fie imun la acest virus este bine sa fie vaccinat in primii ani de viata.
Tratamente naturiste pentru afectiunile hepatice
Anghinarea ajuta la mentinerea structurii normale a ficatului.Patrunjelul crud ajuta la buna functionare a ficatului si este o sursa importanta de vitamina C.
Morcovul ajuta la regenerarea celulelor hepatice si stimuleaza activitatea ficatului.
Varza contine sulforafan, o substanta care ajuta la eliberarea in organism a unor enzime ce au rolul de detoxifiant al ficatului.
Pelinul este considerat a fi un bun protector al ficatului si un tonic de exceptie pentru acest organ. Ceaiul de pelin este foarte amar si nu se recomanda a fi indulcit. Este posibil ca piticii sa-l refuze.
Papadia si macrisul detoxifiaza ficatul si il ajuta sa se vindece.
Armurariu (ciulinul)este recunoscut ca fiind un agent redutabil in lupta cu afectiunile hepatice si un bun detoxifiant. Silimarina continuta de armurariu ajuta ficatul sa lupte impotriva bolii. Ceaiul de armurariu se prepara din doua lingurite de planta la 250 ml de apa fiarta. Ceaiul se bea de 3 ori pe zi. Pulberea de armurariu poate fi consumata ca atare, o lingurita rasa inainte de fiecare masa principala. In farmaciile naturiste exista si tinctura de armurariu. Aceasta in combinatie cu tinctura de anghinare lupta eficient impotriva bolilor hepatice.
Sfecla rosie protejeaza celulele hepatice si ajuta la regenerarea lor. Din pacate, sucul de sfecla rosie cruda are un gust de pamant si este posibil sa fie refuzat de copil. Incearca sa-l amesteci in blender cu morcov sau fructe dulci.
Catina ajuta la buna functionare a ficatului si este o importanta sursa de vitamina C. Chiar daca gustul acrisor ar putea sa-i tina pe copii departe de catina, o poti pune in blender alaturi de alte fructe gustoase.
Daca alegi produsele din farmaciile naturiste citeste cu atentie indicatiile de pe cutie inainte de a-i da copilului tau vreun produs care ar putea sa-i faca rau chiar daca este natural. Intreaba medicul daca aceste plante sunt indicate in tratarea copiilor.
Tratament homeopat pentru hepatita
Chelidonium (rostopasca) este indicat in orice icter. Este un remediu foarte bun atat in hepatitele acute sau cronice, cat si in colica biliara datorata litiazei.
Carduus Marianus are specificitate pentru ficat, splina, dar si pentru hemoragiile produse de afectarea acestor organe. Este util in manifestari specifice bolilor hepatice.
Leptandra este un tratament eficient in cadrul bolilor hepatice cu icter si dureri de cap chinuitoare.
Cholesterinum unul dintre cele mai specifice remedii hepatobiliare util in ictere, colici biliare si cancere hepatice.
Magnesia Muriatica, tratament indicat in tulburari hepatice cu migrene si diaree la fructe, lapte si grasimi.
Cere parerea unui medic homeopat pentru un tratament adecvat afectiunii si varstei copilului tau.
De retinut...
Recuperarea din insuficienta hepatica acuta este procentual mai mare la copii (56,6 %).
Riscul de a ramane purtator de virus este mai mare la copii mici (28,8%, fata de 7,7% la adulti).
Hepatita virala B la sugar este foarte rara (1% din totalul cazurilor de hepatita B la copii)
Virusul hepatitei B a fost descoperit in anul 1966 si afecteaza mai mult de 350 de milioane de oameni din intreaga lume.
28 iulie este declarata ziua mondiala a hepatitei, pentru a creste gradul de constientizare si de intelegere a hepatitei, pentru ca, din pacate, exista forme ale acestei boli care sunt foarte periculoase pentru ficat si pot provoca moartea.
Surse: medscape.com; kidshealth.org; sfatulmedicului.ro; webmd.com.