Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea domnului doctor Alexandru Ulmeanu, medic specialist pediatru, Centrul Medical Medsana:
Rinofaringita acută sau guturaiul este o boală virală autolimitată ce afectează foarte frecvent copiii, mai ales în lunile de toamnă şi de iarnă. Simptomele se instalează la 1-2 zile de la expunere şi sunt: febra moderată, congestia nazală, rinoreea şi tusea. La copil se mai pot asocia frecvent următoarele: iritabilitatea, tulburările de somn şi apetit. Simptomele durează de obicei 7-10 zile de obicei nu apar complicaţii. Fiind o boală simplă, autolimitată, tratamentul ţinteşte de obicei simptomele. Din păcate, deşi este o boală foarte frecventă, unele informaţii nu sunt cunoscute de către părinţi sau sunt interpretate greşit. Vom încerca să lămurim câteva dintre problemele întâlnite frecvent în evoluţia şi tratamentul rinofaringitei acute.
1. De multe ori viroza poate afecta mai mulţi membri ai familiei. Chiar dacă mama este răcită nu trebuie întreruptă alăptarea. Mama trebuie însă să poarte o masca şi să se spele foarte bine pe mâini pentru a scădea riscul transmiterii virozei la sugar.
2. Rinofaringita acută nu beneficiază de tratament antibiotic. Tratamentul antibiotic trebuie administrat doar dacă au apărut complicaţii prin suprainfecție bacteriană şi trebuie administrat numai la indicaţia medicului. Folosirea abuzivă şi greşită a antibioticelor duce la apariţia rezistenţei bacteriene.
3. Deşi pe piaţă există foarte multe produse pentru răceală (decongestionante nazale, antihistaminice, antitusive şi expectorante) efectele acestora au fost foarte puţin studiate la copil, iar studiile ce s-au efectuat până acum nu au demonstrat eficiența acestora. În acest moment la copiii sub 6 ani se recomandă doar combaterea febrei cu tratament antitermic cu Ibuprofen sau Paracetamol. Nu se recomandă administrarea aspirinei pentru combaterea febrei la copil. Pentru congestia nazală se recomandă administrarea de soluţie salină intranazală şi aspirarea blândă a secrețiilor.
4. Părinţii nu trebuie să folosească din proprie iniţiativa medicaţia inhalatorie, aceasta se va administra numai la indicaţia medicului
5. Produselele naturiste aflate pe piaţă în acest moment nu şi-au dovedit eficiența în studii clinice pentru tratamentul rinofaringitei acute şi nu sunt recomandate de societăţile internaţionale de pediatrie
6. Copilul cu rinofaringită acuta asociază de obicei un apetit capricios, trebuie cunoscut că acesta nu se va alimenta ca un copil sănătos, el trebuie hidratat suplimentar cu lichide atât la temperatura camerei, cât şi lichide călduţe (de exemplu ceai).
7. Copilul răcit nu trebuie îmbrăcat mai gros, îmbrăcămintea trebuie să fie cea care îi oferă comfortul termic în funcţie de temperatura corporală, precum şi de temperatura şi umiditatea din casă. Atunci când are febră copilul trebuie dezbrăcat sau ţinut într-o îmbrăcăminte subţire de bumbac. Copilul poate fi spălat în perioada în care este răcit, se preferă duşurile rapide.
8. Pentru a evita transmiterea bolii şi apariţia complicaţiilor copilul răcit nu trebuie dus în colectivitate (creşă, grădiniţă, şcoală) trebuie să evite locurile de joacă precum şi locurile aglomerate (de exemplu mall-uri, magazine). Cea mai importantă măsură de prevenţie a transmiterii bolii este spălatul frecvent al mâinilor cu apă şi săpun.
Deşi cel mai frecvent boala se vindecă fără probleme, în unele cazuri pot apărea complicaţii. Copilul trebuie evaluat de către medic dacă: este foarte apatic, febra persistă mai mult de 3 zile, congestia nazală nu se ameliorează după 14 zile sau apar secreţii purulente (galben-verzi) ce persistă mai mult de 3-4 zile, apare durere de ureche, copilul refuză lichidele şi alimentaţia, apar tulburări de respiraţie (respiră greu sau prea repede).
Citește și: Medicamente recomandate pentru raceala la copii
Mulțumim domnului doctor Alexandru Ulmeanu pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.