Informații despre ganglionii limfatici
Ganglionii limfatici sunt o parte importantă a sistemului imunitar. Și mai exact, sunt incluși în sistemul limfatic; acesta mai conține lichid limfatic (limfa), vase limfatice, splină, amigdale, polipi, plăcile Peyer și timusul. Limfa este un sânge ultrafiltrat colectat prin canalele limfatice, care sunt răspândite în întregul corp. Acest lichid are un parcurs lent și este transportat de la cap și extremități către vasele mari de sânge care drenează în sistemul venos.
Ganglionii acționează similar unor mici filtre, captând virusurile și bacteriile pentru a fi distruse de către leucocite (globulele albe). Ei produc de asemenea substanțe care ajută la distrugerea germenilor cauzatori de infecție. Corpul uman conține mai mult de 600 de ganglioni. Aceștia sunt localizați pretutindeni în corp, cu excepția creierului și a inimii. Sunt compuși din foliculi și conțin din abundență limfocite. Majoritatea se află grupați lângă zona axilară, inghinală și gât. De asemenea, se găsesc și în piept și cavitatea abdominală, în profunzime față de suprafața pielii. Din punctul de vedere al dimensiunii, au între 0,5-1,5 cm diametru, în funcție de locul unde se află. În general, au mărimea unui bob de mazăre.
Datorită expunerii la modificări imunitare, imunitatea asigurată de anticorpi și cea mediată celular se activează. Ca urmare a acestor procese, ganglionii se pot mări fie prin proliferarea unor celule normale sau prin infiltrarea unor celule anormale. Ganglionii inflamați poartă denumirea medicală de limfadenopatie și apar în momentele în care corpul se luptă cu o infecție. Copiii de vârstă mică sunt în mod constant expuși unor noi infecții și antigeni, prin urmare ganglionii sunt de obicei mai mari decât ai adulților (diagnosticul diferențiat între ganglionii măriți dintr-o cauză banală și una patologică constituie o problemă des întâlnită pentru medici). Deși sunt desemnați uneori drept glande, adevărul este că glandele nu fac parte din sistemul imunitar (rolul lor fiind doar de a produce hormoni care pot controla diferite procese din organism).
Cauze ale ganglionilor inflamați la copii
Ganglionii se pot inflama deoarece reacționează la o infecție sau sunt infectați. Pot fi clasificați în ganglioni reactivi și ganglioni infectați.
- Ganglionii reactivi - ganglionii copilului se vor inflama într-o anumită zonă a corpului când se luptă cu un proces infecțios din apropiere. Dacă ganglionii sunt inflamați de un virus, precum o răceală sau o bacterie (cum este cea din faringita streptococică), pot crește până la 2 centimetri în zona gâtului. Această mărire ușoară, alături de sensibilitatea ușoară înseamnă că ganglionii reacționează la infecție și încearcă să o controleze.
- Ganglioni infectați - dacă ganglionii copilului sunt sensibili și cresc mai mult de 4 centimetri, iar pielea din jur dobândește o culoare roșie, ganglionii vor deveni ei înșiși infectați. Această afecțiune poartă denumirea de limfadenită. Limfadenita se tratează cu antibiotice. Copiii care se confruntă cu aceasta au febră ridicată, durere mare și dificultate în consumul băuturilor sau al alimentelor (poate fi necesară spitalizarea pentru administrare intravenoasă de antibiotice).
Alte cauze posibile ale ganglionilor inflamați: tăieturi, arsuri, infecții ale pielii, iritații și ciupituri de insecte pot determina mărirea ganglionilor. Atunci când ganglionii sunt inflamați în fața gâtului pot indica faptul că al tău copil se confruntă cu o răceală sau cu o infecție a gâtului (în general sunt mai inflamați la copii decât la adulți din cauza infecțiilor respiratorii dese). La bebeluși poate fi vorba despre procesul de erupție dentară. Ganglionii inflamați din zona inghinală pot însemna că al tău copil are o leziune lângă zona inferioară a abdomenului sau picioare. Ganglionii inflamați la nivel axilar pot desemna o leziune a copilui lângă brațe sau partea superioară a toracelui. Ganglionii inflamați de pe ceafă pot însemna că al tău copil a suferit o leziune la nivelul scalpului. Mai rar poate fi vorba despre tuberculoză, consum de lapte nepasteurizat (infecții micobacterine) sau chiar toxoplasmoză (consum de carne insuficient preparată termic) și, nu în ultimul rând, o cauză malignă precum limfom. Dacă există inflamația ganglionilor de la baza gâtului și chiar deasupra claviculei, trebuie examinat copilul cât mai curând posibl.
Tratament pentru ganglioni inflamați la copii
Atunci când este prezentă doar inflamarea ganglionilor (și nu există alte simptome asociate) se ia în considerare o infecție virală. Ganglionii își revin la dimensiunea normală (se micșorează) de la sine în decurs de 2-4 săptămâni. În cazul în care copilul are o infecție bacteriană, medicul poate prescrie antibiotice pentru a trata cauza subiacentă a inflamării ganglionare. Trebuie evitată presarea ganglionilor inflamați; se pot irita suplimentar și, în plus, previi revenirea lor la dimensiunea normală. În unele cazuri poate dura până la o lună sau chiar mai mult pentru ca inflamația să dispară complet.
Dacă însă sunt prezente și durere sau febră (mai mare de 38,3 grade Celsius), medicul poate prescrie acetaminofen sau ibuprofen ca antiinflamator. Când ganglionul în sine are o infecție poate necesita comprese calde urmate de drenaj chirurgical (materialul prelavat va fi testat în laborator pentru a afla cauza exactă). În situațiile în care nu se poate identifica cauza îmbolnăvirii se poate impune o biopsie (prelevarea unei bucăți mici din ganglion și analiza la microscop - se relevă de obicei o tumoare sau o ifnecție fungică).
Trebuie să faci o programare la medic în următoarele situații: copilul are febră, are o durere de gât, ganglionii continuă să se mărească sau nu își revin la dimensiunea normală în decurs de câteva săptămâni, copilul dezvoltă vânătăi în mod inexplicabil, copilul sângerează din nas sau gură, copilul scade în greutate. Sună de urgență la ambulanță dacă: pielea din jurul ganglionului este roșie și dureroasă, ganglionul se mărește mai mult de 4 cm, un ganglion din gât este extrem de inflamat, iar copilul întâmpină dificultate în respirație sau în mișcarea capului.
Opinia specialistului
Doamna doctor Gabriela Spălătelu, Medic Specialist Medicină Internă, Clinica Gral Ștefan cel Mare, ne-a oferit următoarele informații despre motivele de îngrijorare pentru ganglionii inflamați la copii:
Sunt importante și alte semne care se asociază cu adenopatia cum ar fi: scăderea în greutate, starea generală modificată, febra persistentă, transpirațiile nocturne, anemia, splina mărită, care pot sugera o etiologie malignă. Toate acestea sunt semne de alarmă care ar trebui să determine pacientul să consulte un medic.
Adenopatia mai mare de 1 cm nu este normală la persoanele adulte, dar nu înseamnă obligatoriu cancer. În majoritatea cazurilor sunt adenopatii inflamatorii.
Adenopatia persistentă, fără o cauză infecțioasă/inflamatorie evidentă sau care nu dispare după tratarea presupusei infecții, sau care se însoțește de semnele de alarmă menționate mai sus necesită consult medical și investigații pentru stabilirea cauzei.
Mulțumim doamnei doctor Gabriela Spălătelu pentru informațiile oferite.
Surse:
www.drgreene.com; www.aboutkidshealth.ca; www.healthychildren.org