- Care este temperatura normala la copii?
- Cum ar trebui sa ii iau temperatura copilului meu?
- Modalitati de verificare daca bebelusul sau copilul are febra
- Metode de reducerea febrei la copii
- Ce fel de medicament ar trebui sa dau copilului meu si in ce cantitati?
- Pot sa ii dau aspirina copilul meu pentru a-i reduce febra?
- Ce altceva pot face pentru a-mi ajuta copilul sa se simta mai bine?
- Baia ajuta la scaderea febrei copilului meu?
Care este temperatura normala la copii?
O temperatura normala este de aproximativ 37°C atunci cand este masurata oral (plasarea termometrului in gura copilului) si 37,5 ° C atunci cand este masurata rectal (plasarea termometrului in funduletul copilului). Multi medici declara ca micutul sau micuta ta are febra, atunci cand temperatura orala a copilului este de peste 37,5 ° C sau cand temperatura rectala este mai mare 38 ° C.
Cum ar trebui sa ii iau temperatura copilului meu?
Poti obtine valorea exacta a temperaturii copilului pe cale rectala, daca bebelusul este mai mic de 3 luni. Insa pentru copil mai mare de 3 luni, este bine ca temperatura sa ii fie luata pe cale orala, facand exceptie cazurile in care medicul pediatru sugereaza o alta modalitate. Foloseste un termometru digital. Nu utiliza un termometru cu mercur. Mercurul este toxic si nu vrei sa risti sanatatea familiei tale, cu siguranta.
Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru obtinerea unei valori cat mai exacte a temperaturii corpului copilului:
- asigura-te ca termometrul rectal este marcat cu un semn distinctiv, astfel elimini posibilitatea de a fi folosit accidental pentru masurarea temperaturii copilului pe cale orala.
- inainte de a lua temperatura copilului curata termometrul cu apa calduta si sapun si clateste bine cu apa rece. Daca ii iei temperatura copilului pe cale orala, asteapta cel putin 20 minute dupa ce a mancat alimente sau a baut lichide fierbinti sau reci, apoi ii poti pune termometrul.
- nu il agita, jucandu-te cu el, inainte de a ii lua temperatura.
- nu ii lua temperatura imediat dupa baie.
- nu lasa niciodata copilul singur in timp ce ii iei temperatura cu ajutorul unui termometru.
-dupa ce ai folosit termometrul si ai terminat cu el, curata-l prin frecarea cu alcool medicinal sau spala-l in apa rece, cu sapun.
Modalitati de verificare daca bebelusul sau copilul are febra
Metoda traditionala de luare a temperaturii
|
Cea mai folosita metoda de catre mamici este metoda traditionala, aceea de a-i atinge cu buzele fruntea, nu cu mana deoarece poti fi rece sau calda si nu iti dai seama. Daca ti se pare fierbinte, probabil copilul are febra. In 75% din cazuri, aceasta metoda este buna, insa un termometru va confirma (sau infirma) daca copilul are febra. Majoritatea pediatrilor sunt de parere ca temperatura normala pentru un sugar este intre 36 si 38 grade Celsius. Daca temperatura rectala a copilului este mai mare de 38 de grade, atunci are febra. Chemati doctorul imediat daca sugarul e mai mic de 3 luni. |
Masurarea temperaturii copilului rectal
Atunci cand vrei sa ii iei temperatura copilului rectal, acesta trebuie pus cu burtica in jos in poala ta. Apoi varful termometrului trebuie uns cu crema (sau vaselina) si apoi introdus aproximativ 2 cm in rect. Opreste-te daca simti rezistenta. Tine termometrul in funduletul copilului si nu ii da drumul pana auzi un piuit. Acum poti verifica valoarea temperaturii indicata pe display-ul termometrului. Ai grija ca cel mic sa nu faca msicari bruste.
Masurarea temperaturii copilului pe cale orala
Daca vrei sa ii iei temperatura copilului oral, plaseaza termometrul sub limba lui sau pe limbuta, spre partea din spate a gurii. Apoi cerei micutului sau micutei sa lipeasca buzele pe termometru. Spune-i copilului sa nu muste sau sa vorbeasca. Atunci cand termometrul emite un sunet, scoate-l si verifica valoare indicata.
Masurarea temperaturii copilului axial
Masurarea temperaturii axial se face plin plasarea termometrului sub bratul copilului si este o metoda simpla si rapida, de altfel preferata atat de bebelusi, copii cat si de parinti.Insa valoarea indicata este cu un grad mai mica decat cea reala. Poti compara rezultatele folosind o alta metoda de masurare a temperaturii copilului.
Cand febra la copii prezinta motive de ingrijorare?
In cazul in care copilul tau prezinta unul din urmatoarele simptome sau mai multe, asociate cu temperatura mai mare de 37 grade C, suna medicul de familie imediat.
- Varsaturi sau diaree constanta;
- Uscaciunea gurii;
- Dureri de urechi sau, daca este mai mic se trage cu manutele de ureche;
- Iritabilitate, insotita de lipsa poftei de mancare;
- Convulsii;
- Dureri de cap;
- Eruptii pe piele;
- Articulatii dureroase sau umflate;
- Durere in gat;
- Torticolis;
- Dureri de stomac;
- Umflaturi la nivelul capului ( in " moalele" capului);
- Lipsa de reactie la stimuli sau lipsa de vlaga;
- Probleme de respiratie sau respiratie suieratoare;
- Scancet persistent.
In cazul in care copilul:
-este mai mic de 3 luni, suna medicul imediat daca temperatura rectala a copilului este de 38 ° C sau mai mare. Nu amana informarea medicului, chiar daca bebelusul nu este grav bolnav, la varste mici ei se pot imbolnavi foarte repede.
-are intre 3 si 6 luni, suna medicul imediat, daca copilul are o temperatura de 38,3 ° sau mai mare, chiar daca bebelusul nu este foarte bolnav.
- a implinit 6 luni si prezinta o temperatura a corpului intre 38,8 ° C pana la 39,4 ° C, urmareste modul in care el sau ea reactioneaza. Suna-ti medicul daca febra creste sau dureaza mai mult de 2 zile. Daca valoarea temperaturii copilului creste mai mare de 39,4 ° C suna medicul chiar daca copilul pare sa se simta bine.
Daca febra creste brusc, s-ar putea sa fie vorba de o "criza febrila". De obicei aceste crize nu sunt periculoase. Daca bebelusul are o astfel de criza (respira greu, se invineteste, da ochii peste cap, isi scutura bratele si picioarele incontrolabil), aseAza-l pe spate sau intr-o parte. Intoarce-i usurel capul intr-o parte, pentru ca saliva sau voma sa curga, fara ca sa o inghita. Asigura-te ca nu s-a inecat si nu te grabi sa ii oferi lichid imediat, asteapta sa se linisteasca.
Metode de reducerea febrei la copii
Febra este un semn ca organismul se lupta cu germenii care cauzeaza infectii. In cazul in care copilul are varsta cuprinsa inte 3 luni si 3 ani si are o febra de pana la 37.8 ° C, poti reduce tenperatura oferindu-i un medicament sau un siropel recomandat de medicul pediatru. In cazul in care copilul este agitat si termometrul indica valori mai mari de 37,8 ° C, chiar daca i-ai administrat medicamentul prescris, este necesar sa il consulte un medic. Daca bebelusul tau este mai mic de 3 luni si are o temperatura rectala de 38 ° C sau mai mare, suna medicul sau mergi la camera de garda imediat. Febra poate fi un semn al unei infectii grave.
Ce fel de medicament ar trebui sa dau copilului meu si in ce cantitati?
Nu ii administra bebelusului nici un medicament pentru reducerea febrei daca este mai mic de 2 luni fara sa te consulti in prealabil cu medicul neonatolog sau pediatru.
Acetaminofenul (sau paracetamol), amelioreaza durerea si scade febra. Verifica eticheta ambalajului sau adreseaza-te medicului despre doza corecta pentru copilul tau. Doza corecta depinde de greutatea copilului si de varsta.
Ibuprofenul este un alt medicament care poate fi folosit pentru a reduce febra la copii mai mari de 6 luni. Discuta cu pediatrul inainte de a da ibuprofen copilului. Medicul iti va spune doza corecta pentru copilul tau in functie de particularitatile de varsta si istoricul medical.
Pot sa ii dau aspirina copilul meu pentru a-i reduce febra?
Nu. In cazuri rare, aspirina poate provoca sindromul Reye la copii. Sindromul Reye este o boala grava, care poate duce la deces. Medicii recomanda ca parintii sa nu administreze aspirina la copii cu varsta sub 18 de ani.
Ce altceva pot face pentru a-mi ajuta copilul sa se simta mai bine?
In primul rand hidrateaza-l, oferindu-i lichide pentru a preveni deshidratarea si totodata pentru a ajuta organismul sa se raceasca. Alpatatul, apa, ceaiul ( fiindca contine glucoza), supe strecurate, inghetata la copii mai mari sunt alegeri bune pentru combaterea febrei la copii. Si nu in ultimul rand asigura-te ca micutul sau micuta ta se odihneste bine. O alta forma de reducere a febrei este sa mentii temperatura camerei, la aproximativ 21- 23 grade C.
Imbraca copilul in pijamale din bumbac. Infofolirea copilului cu mai multe straturi de haine pot provoca incalzirea excesiva si astfel, temperatura copilului sa creasca. Daca copilul are frisoane, inveleste-l cu o paturica pana trece apoi da la o parte paturica.
Baia ajuta la scaderea febrei copilului meu?
Da, daca ii faci baie cu apa calduta si ii administrezi acetaminofen, este posibil ca febra sa scada. Insa acetaminofenul se administreaza inainte de baie. In cazul in care ii faci baie copilului cand are febra, fara a-i administra medicamentul, pot surveni frisoanele. Nu te lua dupa vorbele si invatamintele din batrani sa ii faci masaj copilului cu spirt sau sa ii faci baie cu apa rece.
Tine cont de faptul ca temperatura corpului uman creste dupa-amiaza si seara si scade din nou dupa miezul noptii, pana dimineata. Acest ciclu natural al termostatului nostru intern explica de ce medicii pediatri primesc cele mai multe apeluri alarmate de febra in timpul serii.
Tu cum ai scazut febra copilului tau?