Durerile de cap la copii

Durerile de cap la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Durerile de cap la copii constituie o problema des intalnita, insa de obicei nu ascund probleme de sanatate serioase. La fel ca si adultii, si cei mici pot prezenta mai multe tipuri de dureri, inclusiv migrene, precum si dureri cronice sau asociate stresului. Tot ce trebuie sa stiti despre durerile de cap la copii, alaturi de cauze si tratament veti descoperi chiar aici.

Informatii despre durerile de cap la copii

Desi dispar adeseori de la sine sau cu medicamente eliberate fara reteta medicala, durerile de cap la copii constituie o problema importanta de luat in considerare, mai ales daca se agraveaza sau daca apar frecvent. Spre deosebire de durerile de cap ale adultilor, cand apar la copii acestea sunt mai scurte, durand doar o ora sau doua (dispar de la sine in mai putin de 12 ore), debuteaza in general dupa-amiaza tarziu, sunt rare (o data pe luna sau la cateva luni), durerea tinde sa se manifeste mai degraba la nivel bifrontal (de-a lungul fruntii) decat unilateral (pe o parte a capului), in intervalul de varsta 2-8 ani pot aparea si alte sindroame migrenoase (migrena abdominala - copilul se plange de durere de stomac in jurul buricului sau in tot stomacul, sindromul vomei ciclice - episoade de varsaturi cu repetare previzibila in decurs de cateva saptamani care pot fi dramatice si pot conduce la deshidratare), pot sa nu raporteze simptome nedureroase asociate de obicei migrenelor (sensibilitate la lumina sau sunet).

Citeste si:

Durerile de cap ale copilului: 7 cauze pe care nu le stiai  

dureri de cap

Tipuri de dureri de cap

Copiii au parte de aceleasi tipuri de dureri de cap ca si adultii, insa ele pot fi incadrate dupa cum urmeaza:

- Migrene: durere pulsanta, trepidanta sau apasatoare, durere care se agraveaza la efort, greata, varsaturi, durere abdominala, sensibilitate extrema la lumina si sunet. La bebelusii care nu pot sa se exprime, poate fi remarcat plansul si atingerea zonei capului
- Durere de tip tensiune: o strangere puternica in muschii capului sau ai gatului, durere usoara spre moderata, nepulsatila pe ambele parti ale capului, durere care nu este agravata de activitate fizica, care nu este insotita de greata sau de varsaturi. Bebelusii se pot retrage de la joaca uzuala si pot dori sa doarma mai mult. Se poate extinde chiar pe durata mai multor zile
- Durere de cap cluster/in ciorchine: neobisnuita la copiii mai mici de 12 ani, apare in grup de 5 sau mai multe episoade (de la o durere la 2 zile pana la 8 episoade pe zi), implica o durere ascutita/strapungatoare pe o parte a capului care dureaza 15 minute-3 ore, insotita de oboseala, congestie, rinoree, neliniste sau agitatie
- Durere cronica zilnica: migrene si dureri de tip tensiune care apare mai mult de 15 zile pe luna pentru mai mult de 3 luni. Poate fi cauzata de o infectie, lovitura minora la cap sau de medicamente analgezice in exces

Cauze

O serie de factori pot conduce la aparitia durerilor de cap la copii, printre care: imbolnaviri si infectii (raceala, gripa, infectii ale urechii si ale sinusurilor sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap la copii, dar poate fi vorba si de meningita sau encefalita - la cele din urma apar in plus si febra si intepenirea gatului sau boala Lyme), traume ale capului (lovituri si vanatai pot cauza dureri de cap - intotdeauna este indicat sa cereti asistenta medicala daca copilul se loveste la cap puternic sau daca durerea se agraveaza dupa o lovitura la cap), factori emotionali (stresul si anxietatea probabil declansate de probleme cu colegii, profesorii sau parintii, in unele cazuri chiar depresia), predispozitia genetica (migrenele in special se transmit pe cale ereditara), anumite alimente (branza, nuci, pizza, ciocolata, inghetata, alimente grase sau prajite, crenvursti, iaurt) si bauturi (nitratii pot declansa durerile, precum si anumiti aditivi alimentari - monoglutamatul de sodiu, dar si prea multa cofeina - suc, ceai), probleme ale creierului (o tumoare cerebrala sau abces - preseaza anumite zone din creier; apar si alte simptome precum vizuale, ameteala si lipsa coordonarii). Din fericire, mai putin de 5% din cazuri apar in urma unei probleme organice (tumoare, abces sau trauma).

Alte cauze: anumite medicamente (au reactii adverse), odihna insuficienta sau modificarea programului de odihna, saritul peste mese, deshidratarea, problemele cu vederea, postura defectuoasa, vizionarea in exces a televizorului sau a computerului, schimbari hormonale, drumurile lungi cu masina/autobuzul, muzica tare, mirosurile puternice (parfum, diverse arome).

Teste si analize

Pentru a identifica natura durerii de cap a copilului, medicul va verifica in primul rand istoricul medical (daca au dureri de capexistat si in trecut dureri si cand au aparut, daca este cunoscut un tipar sau un factor declansator - frecventa, gravitate etc.), va realiza un examen fizic (inclusiv masurarea inaltimii, greutatii, circumferintei craniene, tensiunii sanguine si pulsului, ochii, gatul, capul, umerii si coloana vertebrala a copilului), examen neurologic (probleme cu miscarea, coordonarea sau senzitivitatea).

Daca cel mic este sanatos si durerea de cap este simptom unic, nu sunt necesare teste suplimentare. Doar in cateva cazuri, proceduri de tip imagistic si alte evaluari care pot ajuta la un diagnostic sau exclude alte afectiuni, precum tomografia computerizata (ofera o perspectiva transversala a creierului - ajuta la diagnosticul tumorilor, infectiilor si altor probleme medicale), RMN- Investigatie prin Rezonanta Magnetica (depisteaza tumori, accident vascular cerebral, anevrisme, boli neurologice si alte anormalitati cerebrale, examineaza vasele de sange din creier), punctia lombara (pentru meningita bacteriana sau virala - se extrage o mostra de lichid cerebrospinal pentru analiza prin inserarea unui ac in coloana vertebrala).

Tratament

De obicei durerile de cap se trateaza la domiciliu si nu implica decat odihna, respectarea programului zilnic, zgomot redus, aport de lichide, mese echilibrate, aplicarea unei comprese pe frunte si ochi si analgezice de tip paracetamol si ibuprofen (cel din urma doar pentru copiii mai mari de 6 luni). Sub nicio forma nu oferiti copiilor si adolescentilor aspirina (si celor care isi revin dupa simptome similare varicelei sau gripei) deoarece poate cauza sindromul Reye, o afectiune potential fatala. Exista si medicatie speciala pentru tratarea migrenelor care include triptani, extrem de eficace si poate fi folosita in siguranta la copiii mai mari de 6 ani; cand durerile de cap la copii sunt insotite si de greata/varsaturi se pot recomanda si antiemetice. Retineti ca nu trebuie sa abuzati de medicamente deoarece supradozajul reprezinta in sine un factor al aparitiei acestora; in plus, in timp isi pierd eficacitatea si prezinta si diverse efecte adverse.

Terapii alternative pentru durerile de cap includ tehnici de relaxare (respiratie profunda, yoga, meditatie, relaxare musculara progresiva insotita de intinderea unui muschi pe rand si apoi eliminarea tensiunii), instruire biofeedback (cum sa isi controleze anumite reactii corporale pentru a reduce durerea-tensiunea musculara, ritmul cardiac si presiunea sanguina), terapie cognitiv-comportamentala (ajuta la gestionarea stresului si reduce frecventa si gravitatea durerilor - un specialist ajuta copilul sa priveasca lucrurile intr-o nota optimista).

Prevenire

Urmatoarele metode pot ajuta la prevenirea durerilor de cap sau reduc gravitatea lor: deprinderea obiceiurilor sanatoase (odihna suficienta, activitate fizica, mese si gustari sanatoase, evitarea cofeinei - supraponderabilitatea, fumul si activitatea redusa contribuie la aparitia lor), reducerea stresului (ca urmare a unui program aglomerat, probleme cu colegii sau dificultati in efectuarea temelor), un jurnal al durerilor de cap (cand apar, cat dureaza si daca ajuta ceva-cum raspunde copilul la medicamente), evitarea factorilor declansatori (alimentele cu cofeina de exemplu), respectarea recomandarilor medicului (unele medicamente se recomanda preventiv la intervale regulate - antidepresive sau anticonvulsive).

Retineti ca trebuie sa mergeti de urgenta la medic daca: starea vigilenta a copilului este redusa, apar varsaturi, durere de cap la trezirea din somn, apare durerea de cap dupa o lovitura la cap/pierderea constientei sau durere de cap insotita de convulsii, modificari in vedere, senzatii de furnicaturi, slabiciune, neindemanare, iritatii ale pielii, dificultati in mers/stat in picioare, in vorbit, durere/intepenire a gatului, febra sau alte semne de infectie, inabilitatea de a participa la activitati scolare/alte activitati, schimbari in personalitate, consum exagerat de lichide sau urinare excesiva.

Surse: 

www.mayoclinic.org; www.achenet.org; www.webmd.com; http://kidshealth.org; www.nhs.uk

Articolul urmator
Sindromul de scrot acut la copii: ce este și cum îl gestionezi
Sindromul de scrot acut la copii: ce este și cum îl gestionezi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul
    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul

    Un tată din Dublin a subliniat importanța controalelor oftalmologice, după ce a aflat că fiica sa se lupta cu o tumoră cerebrală care îi pune punea viața în pericol.

    Am crezut că durerile mele de cap sunt migrene de sarcină, dar adevarul a fost mult mai crunt
    Am crezut că durerile mele de cap sunt migrene de sarcină, dar adevarul a fost mult mai crunt

    Multe viitoare mămici se confruntă cu migrene în sarcină, care sunt mai complicate decât durerile de cap obișnuite fiindcă nu pot fi tratate cu inflamatoare, iar uneori pot...

    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi
    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi

    Durerile de cap pot interveni la orice vârstă și, în anumite cazuri, sunt însoțite și de alte manifestări neplăcute. Printre astfel de manifestări se regăsește și...

    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere
    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere

    Cât de grea este nașterea fără epidurală? Ne spune o mămică de peste ocean, care a născut 4 copii, fără injecția la care speră majoritatea mamelor, care se pregătesc să...

    Medicul mi-a scăpat în cap bebelușul, care s-a născut fără viață. „Ești tânără! O să mai faci copii! Ești bine."
    Medicul mi-a scăpat în cap bebelușul, care s-a născut fără viață. „Ești tânără! O să mai faci copii! Ești bine."

    O poveste de viață cutremurătoare a unui cuplu tânăr, la început de drum și de relație, care și-au pierdut fiul la 21 de săptămâni de sarcină din cauza unei...

    O mamă de 38 de ani s-a trezit paralizată după ce a acuzat dureri de cap puternice
    O mamă de 38 de ani s-a trezit paralizată după ce a acuzat dureri de cap puternice

    O femeie de 38 de ani din Warrington, Anglia s-a trezit paralizată pe partea stângă a feței, după ce a acuzat dureri de cap puternice, timp de mai multe zile. Când a ajuns la...

    Ce boli ascund durerile de călcâie
    Ce boli ascund durerile de călcâie

    Când durerile de călcâie îți afectează mișcările de zi cu zi, se modifică și mersul. În aceste condiții, ești mai predispusă pierderilor de echilibru și...

    De ce își dau bebelușii ochii peste cap
    De ce își dau bebelușii ochii peste cap

    Dacă ești mămică, știi deja că bebelușii fac o mulțime de gesturi inexplicabile, care te pot îngrijora. Pe această listă se află și datul ochilor peste cap. Parcurge...

    © 2024 Qbebe