Ce trebuie să știi despre salazion și de ce este periculos pentru copii

Ce trebuie să știi despre salazion și de ce este periculos pentru copii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Afecțiunile oculare pot interveni oricând, în condițiile în care ochiul este unul dintre cele mai sensibile organe. Printre asemenea afecțiuni se numără și salazionul. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, acesta poate apărea la orice vârstă (dar va afecta mai ales copiii și adulții cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani), nu pune mereu probleme deosebite, dar există și posibilitatea ca, uneori, să fie nevoie de o intervenție chirurgicală. De asemenea, veți vedea că există și tot felul de măsuri ce ne pot ajuta să prevenim apariția salazionului și că există situații în care acesta se poate vindeca spontan.

Ce este salazionul

Salazionul se referă la o inflamație cronică, ce se dezvoltă treptat, în general lent, (pe parcursul a 2-3 săptămâni) a glandelor sebacee Meibomius, prezente la nivelul marginii palpebrale (la nivelul unei pleoape).
Această afecțiune denumește o inflamație (în general fără durere) chistică, ce apare pe pleoapa inferioară sau superioară.

Care pot fi cauzele responsabile de apariția salazionului

Inflamațiile, bacteriile (mai ales Stafilococul auriu) sau virușii sunt responsabile de blocarea glandelor sebacee de la nivelul pleoapei. Când se întâmplă așa ceva, acestea nu vor mai putea secreta uleiurile responsabile cu menținerea hidratării. Ele se vor acumula, iar sistemul imunitar va recunoaște sebumul ca fiind o substanță străină și va reacționa determinând inflamația.
De obicei, salazionul este mai frecvent în rândul copiilor sau adulților ce se confruntă cu probleme precum:
• dermatita seboreică
• prezența unui orjelet (urcior) mai vechi
• acneea rozacee
• alte inflamații pe termen lung ale pleoapei
• conjunctivita virală
• alte infecții prezente la nivelul ochilor (inclusiv intern)

Citește și: Conjunctivita la copii- simptome si tratament

Ce se poate spune despre simptomele salazionului, la copii și la adulți

Specialiștii spun că simptomele salazionului se leagă de tipul acestuia. Astfel, există 2 tipuri ale acestei afecțiuni:
Salazionul intern- Este cea mai frecventă formă de salazion, în care leziunea este localizată profund, spre partea conjunctivală posterioară a pleoapelor. În acest caz, se manifestă ca o formațiune chistică de mici dimensiuni, congestionată și ușor dureroasă (durerea poate fi accentuată de presiune). Printre simptome putem menționa deci o inflamație locală și mici dureri.
Salazionul extern- Se caracterizează prin prezența leziunii spre partea cutanată anterioară a pleoapei, având o dezvoltare superficială. Această formă a salazionului poate apărea și după evoluția unui orjelet.

Copil ce are pe pleoapa inferioara o mica inflamatie

De ce salazionul poate fi periculos

Această afecțiune poate fi riscantă, atât pentru copii, cât și pentru adulți, întrucât:
• Din cauza presiunii exercitate de pleoapa superioară asupra corneei poate apărea astigmatismul, viciu de refracție ce poate fi corectat optic
• Salazionul poate fi sursă pentru apariția altor boli, cum ar fi flegmonul sau celulita palbebrală, ce necesita un tratament complex, de lungă durată

Cum se va pune diagnosticul de salazion

Dacă tu crezi că ai salazion sau că al tău copil se confruntă cu așa ceva, ia legătura cât mai repede cu un medic oftalmolog. Numai acesta vă poate consulta pentru a stabili un diagnostic corect.
Când este vorba despre un salazion extern, va fi nevoie de un examen bacteriologic și de antibiogramă, astfel încât să se poată știi agentul declanșator al infecției și pentru a se stabili tratamentul corespunzător.
Trebuie să știi că anumite salazioane (mai ales dacă sunt mici) se pot vindeca spontan. Poți să grăbești însă procesul de vindecare dacă se vor face injecții cu corticosteroizi intralezional.

Cum se tratează salazionul

Numai medicul este cel ce va decide dacă salazionul de care suferă copilul tău va avea nevoie sau nu de un tratament.
Cel mai adesea, salazionul se va trata în oricare dintre modurile de mai jos:
Tratament fără medicamente, ce constă într-o îngrijire atentă
În primul rând, nu va trebui ca salazionul să fie stors. Fii atentă ca al tău copil să-l atingă cât mai puțin posibil, cu atât mai mult cu cât nu are mâinile curate!
În al doilea rând, medicul poate să indice efectuarea unui masaj ușor al pleoapei cu probleme, în fiecare zi. Prin intermediul acestui masaj, se va face un mai bun drenaj al zonei inflamate și se va ușura procesul de vindecare.
Nu în ultimul rând, tot în vederea realizării drenajului glandelor sebacee blocate, va fi recomandat să se aplice niște comprese călduțe pe pleoapa bolnavă. Pentru cele mai bune rezultate, este indicat să se procedeze așa:
• Mâinile se vor spăla bine cu apă și săpun
• O cârpă perfect curată se va înmuia în apa călduță. Ai grijă ca aceasta să nu se răcească înainte să o pui la ochi. De asemenea, nu o încălzi la microunde.
• După ce vei îndepărta excesul de apă, vei așeza cârpa udă pe pleoapa afectată de salazion și o vei lăsa acolo cel mult 2 minute. Vei repeta procedeul de 4-6 ori.
Fie că este vorba despre un adult, fie că este vorba despre un copil, numai medicul va fi cel ce va decide cum și cât poți urma tratamentul cu aplicații călduțe la ochiul cu salazion.

Tratament pe bază de antibiotic
Dacă în urma analizelor (examen bacteriologic) s-a stabilit că salazionul a fost declanșat de o anumită bacterie, se vor prescrie antibiotice. Acestea pot fi sub formă de unguent sau de picături. Scopul va fi să se reducă inflamația, odată cu diminuarea infecției existente. Odată ce inflamația se retrage, glandele sebacee se vor debloca, iar uleiurile de acolo vor putea iar să efectueze drenajul.
În ceea ce privește picăturile de ochi, acestea pot să conțină și un steroid. Se va accelera astfel procesul de diminuare a inflamației.
Indiferent de tratamentul prescris, este esențial să se urmeze întocmai indicațiile specialistului!

Tratamentul chirurgical
Se va impune atunci când tratamentele anterioare nu au dat rezultate, timp de mai multe săptămâni sau dacă salazionul este sever.
Când se va ajunge la operație, trebuie să știi următoarele detalii:
Inciziile pentru salazionul intern vor avea un traiect vertical, perpendicular pe marginea pleoapei, iar pentru salazionul extern vor fi orizontale, paralele cu marginea pleoapei
• Se va aplica anestezie locală
• După intervenție se vor pune copci
• Pleoapa va fi inflamată, roșie sau vânătă timp de câteva zile
• Pot apărea dureri și o senzație puternică de disconfort- Medicul va prescrie medicamente pentru ușurarea durerilor
• Din ochiul operat se poate scurge un lichid roz deschis sau gălbui- Ia legătura urgent cu medicul dacă acesta va fi galben intens sau verde, întrucât poate fi semn de infecție
Mai ales dacă este vorba despre un copil, va trebui să stai de vorbă cu medicul pentru ca acesta să îți spună când acesta își va putea relua activitățile obișnuite după intervenția chirurgicală. De pildă, va fi esențial să știi când al tău copil va putea reveni la școală/ la grădiniță, când va putea să se spele și pe ochiul operat, când va putea să meargă iar la cursuri de înot etc..

Intervențiile chirurgicale pentru vindecarea salazionului decurg bine și nu aduc complicații. Inclusiv vedete din țara noastră au trecut în ultimii ani prin asemenea intervenții.
Spre exemplu, Irina, fiica Monicăi Gabor și a lui Irinel Columbeanu, a suferit o operație pentru un salazion și s-a vindecat fără probleme.
De asemenea, și prezentatorul TV Victor Slav s-a operat în toamna anului trecut din cauza unui salazion de la ochiul stâng, întrucât tratamentul pe care îl făcuse nu dăduse rezultatele așteptate. Acesta s-a refăcut rapid după intervenție.

Cum ar putea fi prevenit salazionul

Atât pentru noi, cei mari, cât și pentru cei mici, există măsuri ce pot fi eficiente în vederea prevenirii apariției salazionului. Iată ce ar trebui să facem:
• Se vor evita, pe cât posibil, zonele foarte aglomerate și poluate (întrucât riscul de contaminare este mai ridicat aici)
• Întotdeauna mâinile vor fi curate când le vom duce la ochi

Mama ce isi spala fetita pe maini

• Va trebui să ne asigurăm că toate obiectele cu care ochii vin în contact (inclusiv ochelarii obișnuiți, ochelarii de soare sau lentilele de contact) sunt perfect curate
• În cazul în care noi sau copiii noștri suferim de vreuna dintre afecțiunile ce crește riscul de a fac salazion (cum ar fi dermatită seboreică, acnee rozacee, blefarită cronică etc.), va trebui să ținem permanent legătura cu un medic, astfel încât acesta să ne poată da sfaturile necesare pentru a nu ne îmbolnăvi adesea

Voi ați auzit până acum de salazion? Știați că poate afecta atât copiii, cât și adulții?

Citește și: Ochii bebelușului: probleme și rezolvări

Surse:
www.aboutkidshealth.ca, www.csid.ro, www.healthline.com, www.spynews.ro

Surse poze:
www.pexels.com

Articolul urmator
Cât de periculos este părul de pisică pentru copii și bebeluși?
Cât de periculos este părul de pisică pentru copii și bebeluși?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce „trebuie” este un cuvânt periculos pentru proaspetele mămici?
    De ce „trebuie” este un cuvânt periculos pentru proaspetele mămici?

    Cuvântul „trebuie” este necesar în anumite momente, însă proaspetele mămici îl aud mult prea des și de cele mai multe ori, nu au cu adevărat nevoie de...

    Ce este "pozitivismul toxic" și cât de periculos poate fi pentru copii și părinți?
    Ce este "pozitivismul toxic" și cât de periculos poate fi pentru copii și părinți?

    Probabil ai auzit și tu că este important să păstrezi o gândire și o atitudine pozitivă. Însă este realist și, mai important, benefic, întotdeauna? Vorbim despre...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Ce este „divorțul” somnului și când devine periculos pentru căsnicia ta
    Ce este „divorțul” somnului și când devine periculos pentru căsnicia ta

    Una dintre provocările cu care se pot confrunta partenerii unui cuplu este și aceasta: când unul dintre ei, din diverse motive, nu îi permite celuilalt să se bucure de un somn...

    Când devine periculos pentru copii mitul „nu există părinte rău"?
    Când devine periculos pentru copii mitul „nu există părinte rău"?

    Există sau nu părinți răi? Părinții sunt răi doar în spatele ușilor închise și în fața celorlalți se comportă impecabil cu copiii lor, sau orice acțiune a lor...

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi
    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi

    Recent, Colegiul Farmaciștilor din România a anunțat că mai multe farmacii din țara noastră sunt incluse într-un program pilot. Scopul acestui program este ca vaccinarea...

    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor
    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor

    Te gandesti sa devii mamica? Atunci probabil ca mintea iti zumzaie de preocupari legate de vitamine prenatale si teste de ovulatie. Exista insa multe alte lucruri pe care e bine sa le stii...

    © 2024 Qbebe