Cum prevenim diareea asociată unui tratament cu antibiotice la copii

Cum prevenim diareea asociată unui tratament cu antibiotice la copii

Bianca Geica - Redactor Senior

Oricât de mult am încerca să îi ferim pe micuții noștri de anumite probleme de sănătate, uneori starea lor de bine poate fi umbrită de anumite infecții cauzate de virusuri sau bacterii. Dacă în cazul afecțiunilor virale nu este indicat să intervenim cu antibiotice, când vine vorba de infecțiile bacteriene, destul de frecvente în rândul celor mici, medicul pediatru sau specialist i-ar putea prescrie celui mic un tratament cu antibiotic.

Administrate corect, conform indicațiilor medicului, antibioticele își dovedesc eficiența în tratarea infecțiilor bacteriene. Însă, ca în cazul oricărui alt tip de medicament, acestea au, la rândul lor, și efecte adverse, printre care tulburări gastrointestinale (diaree, greață, vărsături, pierderea apetitului), infecții fungice, fotosensibilitate. Ne vom opri, însă, asupra tulburărilor gastrointestinale, mai precis la diaree, una dintre cele mai frecvente reacții adverse la antibiotice, în rândul copiilor.

Află care sunt efectele antibioticelor asupra microbiomului intestinal al copilului și cum poți preveni diareea care poate apărea în urma unui tratament cu antibiotice!

Ce este diareea asociată antibioticelor?

Pe lângă faptul că omoară bacteriile responsabile cu anumite infecții, antibioticele pot distruge și bacteriile prietenoase care formează flora intestinală a copilului, ajută digestia și reglează consistența scaunelor celui mic. Odată eliminate aceste bacterii, scaunele copilului devin apoase, moi și mult mai frecvente, mai ales în cazul în care celui mic îi sunt administrate antibiotice pe termen lung. Tocmai de aceea, orice tratament cu antibiotice ar trebui însoțit și de unul cu probiotice, care ajută la reglarea florei intestinale.

În general, diareea debutează după aproximativ o săptămână de la iniţierea tratamentului cu antibiotice, însă există situații în care apare și la câteva ore după administrarea antibioticului sau la câteva zile, săptămâni, chiar două luni după oprirea antibioticului.

Diareea poate fi produsă de aproape orice tip de antibiotic, în special de cefalosporine, betalactamine (ampicilină, amoxicilină, penicilină), sulfonamide, macrolide și chinolone.

Care sunt simptomele diareei asociate antibioticelor?

Simptomele diareei asociate antibioticelor pot fi ușoare până la severe, însă de cele mai multe ori simptomatologia este una ușoară, care se remite în câteva zile după oprirea antibioticului.

De obicei, diareea asociată antibioticelor se manifestă prin:

  • scaune moi, eliminate de mai mult de 3 ori într-o zi;
  • crampe abdominale;
  • flatulență;
  • senzație de balonare;
  • letargie.

Uneori, diareea asociată antibioticelor mai poate fi însoțită și de senzație de vomă, vărsături sau febră. În orice caz, indiferent de simptome, este important să iei legătura cu medicul care i-a prescris copilului tratamentul, în așa fel încât să ajusteze dozele sau să îi prescrie un alt tip de antibiotic.

De ce apare diareea în urma tratamentului cu antibiotice?

Te întrebi de ce antibioticele provoacă tulburări gastrointestinale, printre care și diaree? Ei bine, așa cum am precizat anterior, antibioticele au puterea să distrugă bacteriile care provoacă infecții în organism, dar și echilibrul microbiomului intestinal (microflora sau microbiota) format din trilioane de microorganisme: bacterii virusuri, ciuperci, protozoare.

Microbiomul joacă roluri-cheie în susținerea funcțiilor fiziologice din organismul nostru, iar la nivel intestinal, include cel puțin 1.000 de specii diferite de bacterii bune, cu roluri multiple și complexe. Un microbiom sănătos și echilibrat, ajută la:

  • absorbția optimă a nutrienților din alimente;
  • prevenirea bolilor autoimune, prin reglarea permeabilității crescute a mucoasei intestinale, împiedicând pătrunderea în sânge a anumitor molecule responsabile de instalarea unor afecțiuni autoimune;
  • susținerea sistemului imunitar. Știai că peste 70% din funcția imunitară se află în intestin și că sistemul imunitar poate fi întărit prin fortificarea microflorei intestinale?;
  • sinteza anumitor vitamine (vitamine din complexul B, vitamina K);
  • reducerea inflamației cronice;
  • prevenirea anumitor tipuri de cancer;
  • menținerea greutății corporale în parametri normali.

Cum prevenim diareea asociată tratamentului cu antibiotice la copii?

Pentru că tulburările gastrointestinale, implicit diareea, apar frecvent în urma tratamentului cu antibiotice, în majoritatea cazurilor se recomandă utilizarea probioticelor concomitent cu administrarea antibioticelor.

Probioticele sunt microorganisme care alcătuiesc flora benefică a organismului și creează un filtru protector împotriva microbilor și bacteriilor neprietenoase care pot provoca diferite infecții, ajută sistemul imunitar și previn tulburările gastrointestinale care apar fie în urma antibioticelor, fie după administrarea altor tipuri de medicamente.

Probioticele se găsesc și în farmacii, sub formă de suplimente necesare pentru a limita efectele adverse ale tratamentelor cu antibiotice. Unele probiotice s-au dovedit a fi eficiente în tratamentul unor condiții medicale specifice, cum ar fi diareea indusă de tratamentul cu antibiotice la copii.

Probioticele care conțin tulpini de Lactobacillus rhamnosus sunt, în general, cel mai bine tolerate de organismul celor mici, chiar și de către persoanele imunocompromise. Tulpina probiotică originală Lactobacillus rhamnosus se găsește în microflora intestinală și la nivel urogenital, precum și în diferite produse alimentare precum lapte fermentat, pasteurizat, iaurt și anumite brânzeturi.

Lactobacillus rhamnosus este una dintre cele mai studiate tulpini de bacterii, fiind izolată pentru prima dată în 1983 de către Barry R. Goldin și Sherwood L. Gorbach. Majoritatea studiilor au fost realizate pentru a evidenția și analiza beneficiile pe care această tulpină le are asupra sistemului gastrointestinal, dovedindu-se că este eficientă în reducerea episoadelor și simptomele diareice la copii.

Organismul uman este expus zilnic acestor tipuri de lactobacili, astfel că probioticele care conțin tulpini de Lactobacillus rhamnosus sunt bine tolerate și foarte rar produc infecții sau apariția altor afecțiuni.

Dr. BIOM BABY Digestive Confort asigura echilibrul microbiomului intestinal al copiilor și conține Lactobacillus rhamnosus, LGG®, tulpină originală de bacterii benefice de la Chr. Hansen, cu eficacitate dovedită clinic.

Este singurul produs care conține Lactobacillus rhamnosus, LGG® de la Chr. Hansen și VITAMINA D3 în doză optimă (400 UI) și singurul produs cu cea mai mare cantitate de Lactobacillus rhamnosus, LGG® per doză – 5 miliarde UFC.

Lactobacillus rhamnosus, LGG® Chr. Hansen, este studiată și recomandată în:

  • prevenția diareei asociate cu utilizarea antibioticelor. La copiii cărora li se administrează Lactobacillus rhamnosus, LGG® împreună cu antibiotice s-a observat o reducere a incidenței diareei asociate cu antibioterapia;
  • diaree acută. Utilizarea Lactobacillus Rhamnosus, LGG® la copii în diareea acută a condus la o durată mai scurtă a episoadelor diareice și o recuperare mai rapidă, precum și la îmbunătățirea consistenței scaunului;
  • tulburări funcționale. Lactobacillus rhamnosus, LGG® de la Chr. Hansen poate reduce frecvența și severitatea durerii abdominale la copii cu Sindrom de Intestin Iritabil (SII). Efectul benefic al LGG® persistă dincolo de încetarea administrării și poate reprezenta o opțiune terapeutică efientă.
  • prevenția diareei intraspitalicești.

Așadar, spune adio diareei provocate de tratamentul cu antibiotice! Ai grijă de microfloră intestinală a celui mic cu Dr. BIOM BABY Digestive Confort, se poate utiliza pentru sugari (<12 luni) și copii mici, adolescenți și adulți. Mai multe informații găsești pe www.e-medhealth.ro.

Surse: theprobioticsinstitute.com, chr-hansen.comsciencedirect.commicrobewiki.kenyon.edu

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Sindromul Pandas: simptome și tratament
Sindromul Pandas: simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    O femeie a adus pe lume gemeni identici după ce i-au fost îndepărtate ovarele în urma unui tratament împotriva cancerului
    O femeie a adus pe lume gemeni identici după ce i-au fost îndepărtate ovarele în urma unui tratament împotriva cancerului

    În 2020, Shelly Battista, din Illinois, SUA, a primit diagnosticul de cancer la sân triplu negativ. În timp ce-și alăpta fiica, femeia în vârstă de 34 de ani...

    Transpiratii reci la copii: cauze și tratament
    Transpiratii reci la copii: cauze și tratament

    Transpirațiile reci sunt un fenomen în care o persoană simte o senzație de transpirație umedă, rece și neobișnuită, care poate apărea brusc și fără un efort fizic intens....

    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!
    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!

    Tratament hemoroizi. Cum poti scapa de hemoroizi este o intrebare care macina multa lume. Hemoroizii sunt o problema de sanatate de serioasa, chiar daca nu pune viata in pericol. Sunt...

    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii
    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii

    E natural ca, atunci când copilul suferă, fie că îl doare gâtul sau îl tulbură urechea, să intrăm într-o stare de nervozitate atroce, virând ușor...

    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament
    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament

    Copilul tău suferă de oboseală sau lipsă de energie de când s-a schimbat anotimpul? S-ar putea să fie vorba despre astenia de toamnă. Află mai multe despre această afecțiune,...

    Intoleranța la histamină: ce este, cum o identifici și tratament
    Intoleranța la histamină: ce este, cum o identifici și tratament

    Cele mai cunoscute intoleranțe sunt cele alimentare, însă există și alte tipuri, care nu afectează doar sistemul digestiv, ci și alte sisteme din organism. Printre acestea se...

    Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină
    Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină

    O mamă este cercetată penal pentru că și-a lăsat bebelușul nou-născut în coșul de gunoi al toaletei unui avion. Cel mic a fost transportat de urgență la spital pentru...

    © 2024 Qbebe