Cum îl protejezi pe cel mic de tusea reziduală? Iată 5 sfaturi care te pot ajuta

Cum îl protejezi pe cel mic de tusea reziduală? Iată 5 sfaturi care te pot ajuta

Bianca Geica - Redactor Senior

Niciun părinte nu vrea să își audă copilul tușind. Chiar dacă tusea în sine este un proces fiziologic normal, prin care organismul încearcă să elimine secrețiile patologice din căile respiratorii, nu este deloc plăcută atunci când persistă câteva săptămâni bune, după un episod de răceală sau gripă.

De obicei, tusea dispare odată cu infecția, însă în unele cazuri poate persista chiar și mai mult de trei săptămâni, caz în care este vorba despre tuse reziduală. Pe lângă gripă, tusea reziduală poate fi cauzată și de o hiperreactivitate bronșică, un fenomen frecvent în astmul bronșic, dar și în urma unei infecții virale simple. După o viroză respiratorie, hiperreactivitatea bronșică poate dura până la câteva luni și este, din păcate, un diagnostic pe care mulți părinți îl primesc în ultima perioadă.

fetita care sta pe canapea si tuseste

Ce este tusea reziduală și de ce apare?

Tusea reziduală este acea tuse care persistă o anumită perioadă de timp după o afecțiune respiratorie (gripă, răceală, sinuzită, faringită, bronșită, penumonie) și poate fi însoțită și de alte manifestări clinice precum dureri în gât, disconfort la înghițire, secreții nazale, respirație șuierătoare.

Tusea reziduală poate fi uscată sau productivă și persistă, în majoritatea cazurilor, între 2-3 săptămâni, după o viroză respiratorie comună, până la 1-2 luni în cazul infecțiilor respiratorii severe sau însoțite de complicații. Atunci când tusea persistă mai mult de două luni, poate indica reapariția unei infecții la nivelul căilor respiratorii sau a altor afecțiuni care se manifestă prin tuse.

Cinci remedii împotriva tusei reziduale

Deoarece medicamentele fără prescripție medicală pentru tuse și răceală nu sunt recomandate copiilor cu vârsta sub 6 ani, poate fi o provocare să încerci să alini tusea prichindelului tău, mai ales dacă este persistentă și se manifestă îndeosebi în timpul nopții.

Tusea reziduală se remite treptat în cel mult două luni de zile, prin urmare nu necesită tratament simptomatic. În formele severe de tuse reziduală se pot administra medicamente pentru ameliorarea simptomatologiei, însă în majoritatea cazurilor se recomandă hidratarea corespunzătoare, consumarea ceaiurilor din plante cu efect antitusiv și evitarea expunerii mucoasei respiratorii la factori iritanți.

Iată câteva moduri prin care poți ameliora tusea copilului tău acasă:

1. Menținerea umidității în locuință

Aerul prea uscat poate afecta sănătatea celor mici în mai multe moduri. De la iritarea ochilor și a sinusurilor până la afecțiuni respiratorii, supraexpunerea la aer uscat poate provoca o varietate de simptome. De asemenea, poate crește riscul de apariție a unor boli.

Potrivit experților medicali, simptomele astmului pot fi agravate de aerul rece și uscat din interior. Atunci când prichindelul tău petrece timp într-un mediu cu umiditate foarte scăzută, lichidul care îi hidratează bronhiile se poate evapora rapid. Acest lucru îi poate lăsa căile respiratorii vulnerabile la iritații.

Pe lângă astm, simptomele bronșitei, sinuzitei și ale altor boli respiratorii se pot agrava, de asemenea, într-un mediu cu aer prea uscat. Să nu uităm faptul că un aer uscat este un mediu propice pentru virusuri și bacterii. Soluția? Investește într-un umidificator, care ajută la îndepărtarea senzației de aer uscat, menținând nivelul de umiditate din locuință între 30% și 50%.

Un umidificator ajută la eliberarea căilor respiratorii, ajută la vindecarea mai rapidă a răcelilor și a gripei, contribuie la ameliorarea simptomelor specifice virozelor respiratorii sau ale astmului și asigură un somn mai liniștit.

fetita cu parul lung care tuseste

2. Miere

Cercetările sugerează că proprietățile antimicrobiene ale mierii pot ajută la reducerea simptomelor răcelii - în principal frecvența și severitatea tusei. 

Conform Asociației Americane de Pediatrie, dozele recomandate de miere pentru copii, în funcție de vârstă, sunt următoarele:

  • între 1-5 ani: 1/2 linguriță de miere;
  • între 6-11 ani: 1 linguriță de miere;
  • peste 12 ani: 2 lingurițe de miere.

3. Lichide calde

Creșterea aportului de lichide poate ajuta la calmarea acceselor de tuse la copii și, în același timp, poate face că mucusul din plămâni să fie mai ușor de eliminat. Pe lângă apa plată, consumul de lichide calde poate ajuta la calmarea durerilor de gât, la combaterea congestiei nazale și la ameliorarea tusei.

Ceaiul de mentă, de exemplu, este cunoscut pentru efectul său relaxant asupra diferitelor sisteme ale organismului. Acesta poate ajuta la calmarea sistemului respirator și poate aduce ușurare în cazul tusei persistente. De asemenea, poate fi combinat cu miere (doar dacă copilul are peste 1 an), care s-a demonstrat că are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii.

4. Eliminarea factorilor iritanți

Dacă micuțul tău se confruntă cu o tuse persistentă, uscată, încearcă să elimini factorii potențiali iritanți din locuință. Aceștia includ fumul de țigară, mucegaiul, praful, polenul, anumiți detergenți sau odorizante de cameră cu parfum puternic, care pot irita sinusurile și pot crește producția de mucus.

Schimbă frecvent așternuturile, aspiră podelele zilnic și curăță des ferestrele și draperiile, în special pe cele din camera copilului. De asemenea, asigură-te că aerisești zilnic locuința! Deschide larg ferestrele pentru câteva minute atât în prima parte a zilei, cât și seară, înainte de culcare, pentru un somn liniștitor și odihnitor.

5. Produse pentru ameliorarea simptomelor tusei 

Produsele pentru ameliorarea simptomelor tusei protejează căile respiratorii și calmează tusea, fără a o bloca. De primă intenție în prevenția și reducerea manifestărilor alergice asociate infecțiilor de tract respirator recomandăm siropul Allerdep, care susține funcționarea normală a tractului respirator datorită componentelor active din fitoextractele conținute.

Allerdep este indicat în tratamentul infecțiilor de tract respirator superior și inferior: amigdalite, laringite, bronșite (acute, cronice, astmatiforme), bronhopneumonii, faringotraheobronșite în prezența unui teren atopic. Iată cum acționează acest sirop:

  • Reduce hiperreactivitatea bronșică;
  • Previne și reduce manifestările alergice asociate infecțiilor de tract respirator prin scăderea inflamației și descongestionarea căilor respiratorii;
  • Ajută la normalizarea răspunsului organismului la agenții alergeni;
  • Calmează tusea și fluidifică secrețiile bronșice;
  • Contribuie la reducerea manifestărilor alergice cutanate (erupții, prurit, roșeață).

Allerdep poate fi administrat începând de la vârstă de 6 luni, cu 2 săptămâni înainte de sezonul infecțiilor respiratorii, pentru prevenție. În faza acută, se administrează minim 3-4 săptămâni până la 3 luni.

Mai multe detalii despre siropul Allerdep - cum acționează și ce conține, găsești pe drphyto.ro/allerdep.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: https://www.healthline.com/health/cough-that-wont-go-away#home-remedies
https://www.goodhousekeeping.com/health/g40691011/how-to-get-rid-of-a-cough/
https://www.verywellhealth.com/treatments-for-lingering-cough-4107545
https://www.prevention.com/health/a30735959/how-to-get-rid-of-lingering-cough/

Articolul urmator
10 sfaturi care te vor ajuta să rămâi cu o atitudine pozitivă chiar și atunci când copilul refuză să mănânce
10 sfaturi care te vor ajuta să rămâi cu o atitudine pozitivă chiar și atunci când copilul refuză să mănânce

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta
    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta

    Ce părinte nu-și dorește să crească un copil fericit și bine adaptat societății în care trăiește? Facem tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta pe micuții noștri...

    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli
    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli

    Ne dorim ca micuții noștri să devină niște adulți autosuficienți, independenți și inteligenți din punct de vedere emoțional. Pentru asta, însă, este important să ne...

    Cum discuți cu cel mic despre problemele tale psihice?
    Cum discuți cu cel mic despre problemele tale psihice?

    Chiar dacă nu înțeleg anumite lucruri la fel ca noi, copiii își dau seama atunci când ceva este neînregulă. Dacă suferi de anumite probleme mentale, cel mic va...

    Cum eviți cheltuielile neașteptate cu cel mic? Ce beneficii îți aduce o asigurare pentru copilul tău
    Cum eviți cheltuielile neașteptate cu cel mic? Ce beneficii îți aduce o asigurare pentru copilul tău

    Atunci când ai un copil, cheltuielile neprevăzute sunt inevitabile. Fie că este vorba de o urgență medicală, de creșterea facturilor la utilități, de (re)amenajarea camerei...

    Cel mic începe grădinița? Cum îl putem proteja împotriva virozelor
    Cel mic începe grădinița? Cum îl putem proteja împotriva virozelor

    Pe lângă entuziasmul și bucuria pe care le ai când îți pregătești micuțul pentru începerea grădiniței, este firesc să ai și emoții. Pe de o parte, te...

    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede
    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede

    Ai avut o zi lungă, ești obosită, nemâncată și tot ce vrei este liniște, dar ajungi acasă și vezi că cel mic nu te ascultă și se agită încontinuu. Probabil ți s-a...

    Fiul cel mic al lui Christian Sabbagh a fost diagnosticat cu autism. Cum s-a schimbat viața familiei de la aflarea veștii
    Fiul cel mic al lui Christian Sabbagh a fost diagnosticat cu autism. Cum s-a schimbat viața familiei de la aflarea veștii

    Christian Sabbagh și soția acestuia, Iulia Sabbagh, au avut parte de un adevărat șoc în momentul în care au aflat că fiul lor de 4 ani, Christian Jr., suferă de autism....

    Constipația la bebeluși: cauze și cum ne pot ajuta probioticele
    Constipația la bebeluși: cauze și cum ne pot ajuta probioticele

    Încă din primul an de viață al bebelușului tău, un tranzit intestinal normal pentru starea sa de bine contează foarte mult. Uneori însă, din diverse motive, tranzitul...

    © 2025 Qbebe