Creșterea imunității la copii începe cu acești 6 pași simpli

Creșterea imunității la copii începe cu acești 6 pași simpli

Bianca Geica - Redactor Senior

Pe lângă soare, temperaturi blânde și explozii de culori, mult așteptata primăvară vine la pachet cu o mulțime de provocări pentru organismul nostru, dar mai ales pentru cel al copiilor. Schimbările bruște de temperatură, care predomină în această perioadă, pot aduce serioase probleme de sănătate unui organism cu un sistem imunitar slăbit sau incomplet dezvoltat, cum este cel al micuților noștri.

Până în jurul vârstei de 10 ani, imunitatea unui copil nu este în totalitate dezvoltată, prin urmare nu asigură protecție completă împotriva tuturor agenților patogeni. Acesta este și motivul pentru care, în primii ani de viață, cei mici răcesc mult mai des. Imunitatea lor încă se formează, așa că este important să ne asigurăm că facem tot ce ne stă în putință pentru a-i feri de diferite afecțiuni.

Află care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate care le pot da serioase bătăi de cap celor mici primăvara, dar și cum putem avea grijă de imunitatea lor, în așa fel încât aceștia să se poată bucura, fără griji, de soare, căldură și joacă!

copil imbracat in supererou care alearga intr-un parc

Probleme de sănătate cu care se pot confrunta cei mici primăvara

După cum bine știm, primăvara este sezonul alergiilor. Însă nu numai acestea reprezintă o problemă pentru un sistem imunitar slăbit sau incomplet dezvoltat. Iată care sunt printre cele mai frecvente „probe” la care este supus organismul micuțului tău, la început de sezon:

  • alergiile sezoniere. În perioada februarie-aprilie, multe persoane, în special copiii și adolescenții, suferă din pricina alergiilor de primăvară, care se manifestă prin nas înfundat, stranuturi în salve, secreții nazale apoase, mâncărimi la nivelul nasului și gâtului, inrosirea ochilor și lăcrimarea excesivă. Printre factorii responsabili de apariția acestui tip de alergie se numără expunerea mai mare la polen, generată de arbori, ierburi și flori, dar și de mucegaiurile din exterior care își eliberează primăvara mai mulți spori. Pentru că simptomatologia alergiilor sezoniere este deseori confundată cu cea a răcelilor, este foarte important să apelăm la un medic alergolog pentru a stabili un diagnostic;
  • conjunctivita alergică este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni oculare în cazul copiilor și apare în momentul în care ochii întră în contact un alergen (ex.: polen), determinând sistemul imunitar să aibă o reacție exagerată. Se manifestă prin înroșirea și inflamarea ochilor, senzație puternică de mâncărime la nivelul ochilor, lăcrimare abundență, strănut, secreție nazala apoasă.

Potrivit Național Institutes of Health, conjunctivitele alergice sunt de trei feluri: blânde, severe și cronice. Conjunctivitele blânde sunt, însă, cele mai întâlnite primăvară, din cauza polenului;

  • virozele respiratorii. Virozele respiratorii sunt produse de virusuri, ce se înmulțesc rapid în atmosferă la începutul primăverii, atunci când temperaturile se modifică constant, iar umezeala este mai accentuată. În faza inițială, copilul va avea câteva zile nasul înfundat și vei observă că respiră destul de greu, că strănută des și că prezintă scurgeri nazale apoase, după care se instalează și tusea;
  • enterocolita. Enterocolita este o afecțiune des întâlnită în rândul copiilor, care presupune inflamarea tractului digestiv că urmare a unei infecții cu bacterii, virusuri sau paraziți. Se manifestă, de regulă, în sezonul cald, când din cauza ingestiei unor alimente alterate sau a nerespectării unor condiții de igienă, apar diverse infecții cu virusuri și bacterii la nivelul tractului digestiv. Simptomele enterocolitei diferă de la un caz la altul, dar în mare parte se manifestă prin stări de greață, vărsături, lipsa poftei de mâncare, crampe abdominale, diaree, febram frisoane, balonare și o stare generală de rău și de oboseală.

Pentru a preveni toate aceste probleme de sănătate, și nu numai, este important să avem grijă de imunitatea micuților nostri, care este pusă la încercare primavara!

Care sunt factorii care pot afecta imunitatea copiilor?

Știm deja că până în jurul vârstei de 10 ani, imunitatea celor mici nu este complet dezvoltată și este pusă la încercare, în fiecare sezon. Pentru a-i ajuta să se bucure de o sănătate de fier, este necesar să ne asigurăm că îi ținem departe de anumiți factori care le-ar putea scădea imunitatea, precum stresul, sedentarismul, lipsa somnului, o alimentație dezechilibrată. Administrarea incorectă de medicamente, în special de antibiotice, duce la scăderea capacitaiti de apărare a organismului în față agenților patogeni, așa că nu este indicat să le dăm micuților noștri medicamente fără să cerem, în prealabil, sfatul pediatrului.

Pe lângă acești factori, imunitatea organismului depinde, în mare măsură, și de sănătatea florei intestinale. Buna funcționare a sistemului imunitar depinde în proporție de peste 70% de activitatea tractului digestiv, iar dacă acest microecosistem este perturbat pot apărea o serie de boli atât la nivel intestinal, cât și în restul organismului.

Dezechilibrul florei intestinale scade imunitatea!

Flora intestinală este alcătuită din aproximativ 100 trilioane de microorganisme, dintre care mai mult de jumătate sunt bacterii. Bacteriile bune, care populează flora intestinală, contribuie în mod semnificativ la sănătatea sistemului imunitar. Ele formează un scut de protecție împotriva diferitelor afecțiuni care pot apărea din cauza unei imunități scăzute.

Conform studiilor, dezechilibrul florei intestinale afectează întregul organism și poate scădea imunitatea și chiar provoca apariția unor boli precum diabet sau Boală Chron. Tocmai de aceea, pentru a menține echilibrul florei intestinale este important să mâncăm alimente care conțin probiotice și prebiotice. Foarte importante pentru sănătatea copilului și, ulterior, a adultului, sunt considerate bacteriile lactice, care au numeroase efecte benefice la nivelul tubului digestiv - favorizează un tranzit digestiv normal, refac bariera intestinală de apărare a organismului, mențin integritatea mucoasei intestinale și susțin imunitatea.

Ce simptome apar în cazul dezechilibrului florei intestinale la copii

Când are loc un dezechilibru la nivelul florei intestinale, cele mai frecvente simptome sunt:

  • durerile abdominale;
  • balonarea;
  • greața;
  • diareea sau constipația;
  • scăderea în greutate.

6 pași pentru întărirea sistemului imunitar la copii

De obicei, pentru prevenirea dezechilibrelor florei intestinale, dar și pentru ameliorarea simptomelor se recomandă sinbioticele, suplimente alimentare care combină bacterii benefice cu prebiotice într-o singură formulă. Acestea conțin bacterii care restabilesc echilibrul florei intestinale, menținând astfel funcționarea optimă a organismului.

Sănătatea începe de la intestine, iar OMNI-BIOTIC® 6 este un supliment alimentare ce are în compoziție 6 tulpini bacteriene, care se regăsesc în mod natural în intestinul uman. Acestea, împreună, restabilesc echilibrul florei intestinale.

Iată care sunt cele 6 tulpini bacteriene conținute de OMNI-BIOTIC 6:

1. Bifidobacterium animalis W53

B. animalis este o componentă importantă a florei intestinale sănătoase. Aceasta poate favoriza bunăstarea gastrointestinală, în special la copii, iar unele studii sugerează că poate ajută organismul să prevină și să lupte împotriva infecțiilor.

2. Lactobacillus acidophilus W55

Lactobacillus acidophilus este unul dintre cele mai comune tipuri de probiotice și poate fi găsit în alimentele fermentate, în iaurt și în suplimente. Studiile au arătat dovezi solide ale unui rol activ al bacteriei Lactobacillus acidophilus în reglarea imunitățîi. Poate ajuta la prevenirea și reducerea simptomelor de răceală și gripă, precum și la ameliorarea alergiilor de sezon.

Dar, în general, lactobacilii sunt foarte buni pentru sănătatea florei intestinale. Un studiu a examinat cu atenție efectele L. acidophilus asupra intestinului și a constatat că administrarea acestuia că probiotic poate crește expresia genelor din intestine care sunt implicate în răspunsul imunitar.

3. Lactobacillus salivarius W57

Lactobacillus salivarius este o bacterie care trăiește în cavitatea bucală și s-a dovedit a fi promițătoare pentru sănătatea dentară, controlul greutății, imunitatea, sănătatea pielii și alte beneficii potențiale. Asigură scăderea rapidă a valorii pH-ului în mediul intestinal.

4. Enterococcus faecium W54

E. faecium a fost recunoscută de mult timp pentru beneficiile sale probiotice. Asigură un mediu intestinal echilibrat, iar studiile demonstrează și proprietățile antineoplazice și imunostimulatoare. Enterococcus faecium s-a dovedit a fi deosebit de util pentru tratarea diareei infantile.

5. Lactococcus lactis W58

Lactococcus lactis este o specie de bacterie benefică producătoare de acid lactic, utilizată pe scară largă în producția de lapte bătut, brânză, legume murate și alte produse fermentate. Această bacterie stimulează sistemul imunitar, poate combate alergiile, hipertensiunea și sindromul intestinului iritabil și are efecte benefice asupra pielii.

Lactococcus lactis își exercită proprietățile antioxidante și stimulează imunitatea organismului gazdă pentru un efect protector semnificativ. Mai mult, Lactobacillus lactis se caracterizează printr-un comportament ridicat de aderență pe mucoasa umană, mărind astfel rezistența la colonizare.

6. Lactobacillus casei W56

Lactobacillus casei parte dintr-un grup de bacterii lactice care se găsește în diferite părți ale corpului, în special în tractul gastrointestinal. Este, de asemenea, prezentă într-o varietate de produse alimentare și recomandată pentru susținerea sistemului digestiv, dar și pentru menținerea unui sistem imunitar puternic.

Combinația dintre aceste șase tulpini bacteriene sporește calitățile pozitive ale fiecărei specii aparte. Tulpinile bacteriene conținute în OMNI-BIOTIC 6 supraviețuiesc până la 90 % la trecerea gastrointestinală și au o vitalitate și o activitate intensă ce permite colonizarea intestinelor (dovedit științific într-un studiu pre-clinic în vitro de la Universitatea din Maastricht, Olanda).

OMNI-BIOTIC 6 devine, astfel, esențial pentru o bună funcționare a bacteriilor din sistemul digestiv prin prezența celor șase tulpini active principale de bacterii intestinale și anume lactobacili, bifidobacterii și enterococi diferiți.

Surse:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212429219308971
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1075996410000181
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1075996411001119
https://journals.asm.org/doi/abs/10.1128/aem.61.3.1082-1089.1995
https://journals.asm.org/doi/full/10.1128/CVI.13.2.219-226.2006
https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/evaluation-of-the-immune-benefits-of-two-probiotic-strains-bifidobacterium-animalis-ssp-lactis-bb12-and-lactobacillus-paracasei-ssp-paracasei-l-casei-431-in-an-influenza-vaccination-model-a-randomised-doubleblind-placebocontrolled-study/37AF5CBDFE755064E97C8C75E7B8F5D4
https://supplements.selfdecode.com/blog/b-animalis
https://supplements.selfdecode.com/blog/l-lactis/

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Fiica mea folosește un scaun cu rotile și începe să observe că e diferită de ceilalți copii. Cum să gestionez situația?
Fiica mea folosește un scaun cu rotile și începe să observe că e diferită de ceilalți copii. Cum să gestionez situația?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli
    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli

    Ne dorim ca micuții noștri să devină niște adulți autosuficienți, independenți și inteligenți din punct de vedere emoțional. Pentru asta, însă, este important să ne...

    Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli
    Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli

    Pe măsură ce micuțul tău descoperă lumea și devine tot mai independent, îți dai seama că trebuie să-l înveți ce înseamnă responsabilitatea. Fie că este vorba...

    Singuri pe lume! Ajută acești copii să nu mai ducă grija zilei de mâine
    Singuri pe lume! Ajută acești copii să nu mai ducă grija zilei de mâine

    Nouă copii din județul Prahova s-au trezit, dintr-odată, singuri pe lume, în fața unor responsabilități deloc copilărești. Au fost părăsiți de mamă, iar anul acesta tatăl...

    Are gemeni cu sindrom Down, dar nu se ferește să-i arate lumii. „Dumnezeu mi-a dat acești copii pentru că știa că o să-i iubesc orice ar fi”
    Are gemeni cu sindrom Down, dar nu se ferește să-i arate lumii. „Dumnezeu mi-a dat acești copii pentru că știa că o să-i iubesc orice ar fi”

    O tânără mamă a două fetițe gemene care s-au născut cu sindromul Down își împărtășește povestea de viață pe rețelele sociale. De unii criticată, de alții...

    5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău
    5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău

    Fluctuațiile de temperatură specifice acestei perioade, precum și trecerea la ora de iarnă, își pun încet, dar sigur, amprenta asupra organismului nostru. Cei mai mulți...

    Probleme la puterea a doua: Iată ce fac acești gemeni când părinții lor cred că dorm
    Probleme la puterea a doua: Iată ce fac acești gemeni când părinții lor cred că dorm

    Andrew și Ryan au devenit vedetele rețelelor de socializare în urmă cu 5 ani. Motivul? La doar 2 ani, gemenii dădeau adevărate petreceri nocturne, când părinții lor...

    Povestea tragică și mai puțin cunoscută a Mariei Montessori, pedagogul care a contribuit la creșterea multor generații de copii
    Povestea tragică și mai puțin cunoscută a Mariei Montessori, pedagogul care a contribuit la creșterea multor generații de copii

    Metoda de educație Montessori poartă numele celebrei Maria Montessori, cea care a trecut prin multe greutăți astfel încât să pună bazele unui sistem educațional folosit...

    Cât de implicat este Laurențiu Reghecampf în creșterea celor doi copii. „În cele mai multe nopți, el stă cu cel mic"
    Cât de implicat este Laurențiu Reghecampf în creșterea celor doi copii. „În cele mai multe nopți, el stă cu cel mic"

    Laurențiu Reghecampf este un tătic dedicat copiilor săi! Este foarte implicat în creșterea micuților Liam și Landon Abram. Cum „muncește” umăr la umăr alături de...

    © 2024 Qbebe