Informatii despre consumul de apa la copii
Majoritatea persoanelor considera ca apa constituie o bautura perfect sigura pentru organism. Daca pentru adulti este adevarat acest lucru, nu se intampla la fel si in cazul copiilor; cand cel mic mananca si bea, face acest lucru doar in functie de necesitati, nutrimentele din organismul sau aflandu-se in echilibru perfect. Acelasi lucru este valabil si pentru adulti; semnalele pe care corpul le transmite pentru a bea sau a excreta apa sunt cele necesare mentinerii homeostazei (echilibrului intern de lichide). In lipsa unui echilibru al apei din organism, acesta nu ar mai putea folosi si transporta nutrimente, digera alimente, mentine temperatura corporala, transporta reziduurile metabolice prin transpiratie, urina si fecale, lubrefia incheieturi, oferi forma celulelor, ajuta sistemul imunitar si gestiona mii de reactii chimice care au loc in permanenta in corp.
Necesitatile unui copil in crestere pot fi intrunite printr-un aport de lapte praf sau matern, iar apa nu devine o preocupare reala pana la momentul diversificarii sau pana la recomandarea pediatrului (chiar daca cel mic pare uneori insetat, hidratarea este asigurata de lapte). Insa daca cel mic consuma deja alimente solide si mananca cel putin 950 ml de lapte de san sau matern si tot pare insetat, poate fi indicat un aport de apa de 60-120 ml intre mese.
Citeste si:
Apa la bebelusi - toate informatiile de care ai nevoie
Apa la copii mici - tot ce trebuie sa stii
Ce probleme poate ascunde un consum excesiv de apa
Deoarece rinichii sunt meniti sa filtreze si proceseze 15 l de apa pe zi (echivalentul a 60 pahare de lichide) este posibil, doar in cazuri rare, un consum prea mare de apa. In termeni medicali afectiunea este desemnata polidipsie. Desi de obicei polidipsia constituie un simptom al unei alte probleme mai grave de sanatate (inclusiv de natura psihica), in general este vorba de deshidratare sau de un mediu prea uscat. Orice activitate care cauzeaza o pierdere de lichide sau deshidratare in organism poate determina o polidipsie temporara; aici se includ imbolnavirile, diareea, varsaturile, hemoragia si transpiratia excesiva.
Afectiunea pe care o indica cel mai adesea polidipsia este diabetul; atat ca simptom initial, cat si ca simptom pentru cei care nu isi urmeaza cu consecventa medicatia sau sufera de un diabet insuficient controlat. De asemenea, poate fi vorba si de o boala renala cronica (mielom, amiloidoza, siclemie), modificare in osmolaritatea lichidului extracelular, hipocalcemie, volum redus de sange (cum se intampla in cazul hemoragiei grave) si alte afectiuni care creeaza un deficit de apa; in termeni specializati, este desemnata diureza osmotica. O sete excesiva mai poate ascunde si otravire anticolinergica, o deficienta de zinc (zincul ajuta la o asimilare mai eficienta de lichide), iar cand apare noaptea si este combinata cu poliurie (urinare frecventa), poate desemna hiperaldosteronism (se asociaza cu hipocalcemie). Un efect advers al medicatiei antipsihotice poate fi uscaciunea gurii si respectiv senzatia pronuntata de sete.
Diagnostic
Medicul pediatru va realiza o examinare fizica completa. Deseori setea excesiva este insotita si de eliminarea de urina in exces si chiar de o scadere in greutate. Daca este vorba de diabet, prin intermediul unui test rapid de urina se poate identifica cu siguranta afectiunea (apare o cantitate mare de zahar si cetone) si printr-un test de sange se va confirma (glicemia a jeun peste 126 mg/dL sau glicemia in mod normal de peste 200 mg/dL reprezinta un diagnostic pentru diabet, conform definitiei emise de Asociatia Americana a Diabetului).
Ce se intampla in cazul diabetului? Un hormon denumit insulina impinge zaharul din sange in celulele corpului unde poate fi folosit pentru energie. Concentratia de zahar din sange ramane intr-un interval relativ normal, iar daca sangele nu mai produce insulina, cantitatea adecvata de zahar nu intra in celule. In lipsa insulinei, muschii si grasimea incep sa fie consumati pentru energie (apar cetone in urina), iar persoana respectiva se simte mereu infometata si scade in greutate in pofida unui consum de alimente sporit. Daca nu se inlocuieste insulina, se poate ajunge la deces; intre timp, concentratia de zahar din sange incepe sa creasca, iar cand nivelul ajunge la 180 mg/dL acesta incepe sa intre in urina, ceea ce conduce la o urinare frecventa si la o sete si mai intensa, fiind vorba de o evolutie rapida. Simptomele clasice pentru diabet includ urinare crescuta (poliurie), sete crescuta (polidipsie), consum sporit de alimente (polifagie) si pierdere in greutate; uneori sunt insotite si de oboseala, vedere incetosata, varsaturi, durere abdominala sau infectii frecvente de piele.
Tratament
Daca diabetul ramane nediagnosticat, simptomele vor evolua pana la respiratie ingreunata, coma si deces; cel de tip 1 implica o predispozitie genetica si este declansat de cele mai multe ori de o infectie virala, simptomele aparand in timp, dupa ce celulele din pancreas sunt distruse in procent de 90%. Debuteaza de obicei timpuriu, intre 5-7 ani si in perioada pubertatii. Diabetul de tip 2 este prezent in special la adulti, la cei supraponderali.
Polidipsia psihogena este de obicei o afectiune dificil de tratat, in cazuri grave fiind parte dintr-o boala psihotica complexa; optiunile includ terapie comportamentala, beta-blocante si antipsihotice (risperidona si antagonisti ai receptorilor de angiotensina).
In cazul in care este vorba de o uscaciune a aerului sau de deshidratare, puteti apela la un umidificator sau la un aport crescut de lichide; nu exagerati insa deoarece este posibila intoxicatia cu apa.
Surse:
www.drgreene.com; http://discoverykids.com; www.livestrong.com; https://en.wikipedia.org; http://patient.info