Mai mult de jumatate dintre bebelusii mai mici de 4 luni regurgiteaza, iar o mica o parte dintre ei (5%) dintre ei o face dupa fiecare masa. Regurgitarile reprezinta eliminarea spontana si fara efort a unei cantitati mici de lapte. Ele apar atunci cand stomacul este suprasaturat cu lapte sau aer, ca urmare a imaturitatii stomacului. Specialistii asigura ca, atata timp cat regurgitarile nu sunt abundente si dureroase, iar copilul ia in greutate si are o stare buna de sanatate, nu ai de ce sa iti faci griji!
De la raul de masina si pana la o indigestie sau chiar o criza prelungita de plans, orice poate provoca starea de voma a copilului. Astfel ca, probabil, iti vei vedea copilul vomitand destul de des in primele luni de viata. Insa dupa aceasta perioada, un debut brusc de varsaturi este cel mai probabil cauzat de un virus la stomac, cum ar fi gastroenterita, insotita adesea si de episoade diareice.
Starea de voma va disparea intre 6 si 24 de ore de la debut fara un tratament special si doar cu cateva mici schimbari in dieta. Daca micutul tau continua sa se simta bine si se dezvolta normal inseamna ca lucrurile sunt sub control si starea lui se va remedia cat de curand. Nu trebuie sa-ti faci prea multe griji.
Cand ar trebui sa te ingrijorezi?
Varsaturile presupun eliminarea fortata, violenta si in reprize a continutului stomacului. Ele pot fi un semn ca micutul a ingitit aer si, mai grav, un corp strain ori a consumat alimente alterate. Daca se intampla ca bebelusul sa ceara din nou sanul la nici jumatate de ora ce a varsat abundent, este cazul sa te prezinti cu el de urgenta la medic. Este semn ca sufera de stenoza pilorica, ingustarea spatiului dintre stomac si duoden, care necesita interventie chirurgicala.
Varsaturile insotite de crize acute de plans, refuz al sanului si agitatie anunta refluxul gastro-esofagian patologic. Netratat, acesta provoaca inflamarea esofagului, sinuzita sau otita. De asemenea, in cele mai multe cazuri, varsaturile pot anunta viroze, boli respiratorii sau infectii urinare. Si in aceste cazuri, perintii ar trebui sa apeleze la medicul pediatru.
Urmatoarele simptome ar trebui sa constituie semnalul de alarma ca ai nevoie de opinia specialistului:
- este deshidratat, are gura uscata, lipsa lacrimilor;
- febra (mai mare de 38 de grade Celsius pentru bebelusul sub 3 luni sau peste 39 de grade Celsius - daca are peste 3 luni);
- refuza sa suga de la san sau sa-si bea biberonul;
- vomita de peste 12 ore;
- manifesta o eruptie albicioasa care atunci cand pielea este atinsa nu se estompeaza;
- este fie letargic, fie mult prea agitat;
- respiratia are un ritm accelerat;
- abdomenul este umflat;
- voma contine sange sau fiere de culoare verzuie;
- nou nascutul prezinta varsaturi puternice dupa mai putin de jumatate de ora de la ultima masa.
Ce ai de facut!
In general, varsaturile nu trebuie sa te ingrijoreze. Ele se pot trata usor si trec destul de repede. Dar pentru ca micutul tau sa-si revina si sa intoarca la joaca, trebuie sa urmezi caiva pasi simpli:
Mentine-l cat mai hidratat!
Copilul pierde lichide vitale cand vomita. Este important sa le inlocuiesti pentru a nu se deshidrata. Laptele matern sau formula, saruri de hidratare sau chiar apa va ajuta organismul copilului sa nu se deshidrateze. Evita sucurile de fructe sau bauturile carbogazoase.
Revino la dieta zilnica!
Daca in ultimele 12-24 de ore nu a vomitat, revino treptat la dieta zilnica incepand cu alimentele usor de digerat, precum iaurt sau cereale. Continua sa-l hidratezi.
Ai grija sa se odihneasca!
Somnul il va ajuta pe copil sa se refaca mai repede. In timpul somnului, stomacul transfera tot continutul catre intestine, iar asta il va ajuta sa nu mai vomite.
Nu ii administra copilului medicamente anti greata decat la recomandarea medicului. Daca micutul a intrat deja in colectivitate, tine-l acasa cel putin 48 de ore de la ultimul episod de voma.
Citeste si:
Varsaturile la copii: informatii complete
Voma la copii
7 simptome comune la copii si cauzele acestora
Surse:
http://www.babycentre.co.uk
https://www.healthychildren.org
http://www.webmd.com/