Cand poti introduce dulciurile in alimentatia copilului?
Intr-un fel sau altul, fie ca vrei sau nu, odata cu diversificarea alimentatiei bebelusului tau, vei introduce si dulciurile. Important este sa alegi dulciurile sanatoase, facute in casa, precum orez cu lapte, compoturi de fructe, pasta de biscuiti cu mere ori banane. |
|
Cum sa introduci dulciurile in dieta copilului?
Zicala "cum il cresti, asa il ai" se potriveste perfect acestei situatii. Astfel, este bine ca dieta copilului tau sa cuprinda si o parte dulce, produse cu care trebuie sa il inveti treptat si de care trebuie sa stie ca este bine sa le consume cu moderatie si control.
Ideal ar fi ca momentul dulce al zilei sa fie parte a desertului de la masa de pranz.
Este bine sa il inveti inca de cand este micut, ca dulciurile se servesc numai dupa masa si in cantitati mici. Atentie, nu folosi niciodata dulciurile ca recompensa pentru ca se vor transforma in ceva valoros in ochii micutului. Cel mai bine este sa ai o abordare neutra, dar ferma asupra lui. Truc: am spus ca nu este recomandat sa folosesti dulciurile drept recompensa, dar o mica joaca in urma careia piticul se va hrani corespunzator este permisa, deci, daca cel mic a mancat tot din farfurie, poti sa ii oferi o portie mai mare de desert. Daca, din contra, a mancat mai putin decat de obicei, ofera-i mai putin dulce, inlocuindu-le cu mai multe fructe. |
Care sunt dulciurile "sanatoase"?
Numim dulciuri sanatoase acele produse care, pe langa faptul ca satisfac dorina de dulce, ofera si o serie de elemente nutritionale foarte importante pentru organismul copilului tau.
Daca cel mic are intre 2-5 ani, ii poti oferi ca si desert fructe proaspete sau uscate, prajituri facute in casa in care sa nu adaugi zahar in exces ori biscuiti simpli si, sa nu uitam, de cereale integrale. Ce spui de fructele exotice precum ananas, mango sau kiwi, nu-i asa ca te tenteaza sa i le oferi celui mic pentru a aduce o schimbare in meniul lui de zi cu zi?
Pe masura ce piticul tau creste, vei putea sa ii diversifici din ce in ce mai mult dieta, chiar si atunci cand vorbim de dulciuri.
Intr-un top al celor mai sanatoase dulciuri, conduc detasat fructele confiate. Poti sta linistita in privinta lor deoarece nu au conservanti si nici un aport foarte mare de zahar. Oferta pentru astfel de fructe este destul de variata, poti opta pentru caise, prune confiate sau chiar stafide.
Truc: Prepara-i chiar tu copilului iaurt cu fructe 100% natural. Amesteca fructe confiate cu iaurt si vei obtine, astfel, un delicios si sanatos desert pentru piticul tau.
|
Locul 2 al topului este ocupat de cereale. Constituie o gustare dulce si sanatoasa in toate formele lor: musli, fulgi de porumb simpli sau cu miere ori fructe. Incearca sa eviti cerealele cu continut de cacao sau cele foarte colorate deoarece nu sunt deloc indicate din cauza cantitatii mari de indulcitori artificiali si coloranti.
O alta alternativa de dulce sanatos, ocupand, de altfel, si locul 3 in top, este si dulceata sau compotul preparate in casa, fara conservanti sau zahar in exces. Te asigur ca este cel mai natural desert pentru piticul tau. Dulci si fara un continut mare de zahar sunt si biscuitii, insa cei simpli, nu cu crema sau cu cacao ori cu diverse alte arome. |
Incearca biscuitii digestivi pe baza de cereale, sunt foarte sanatosi, dulci si gustosi.
Pufuleti sau pufarine? Ambele reprezinta o varianta de gustare inspirata si gustoasa.
Un fresh de citrice pe care sa il prepari in casa sau sucurile speciale pentru copii care contin si pulpa ii vor placea, cu siguranta, copilului, iar tu vei fi mandra si fericita ca piticul a avut o gustare sanatoasa.
Cat de mult dulce inseamna destul in dieta copilului tau?
Cu cat copilul este mai mic, cu atat dulciurile trebuie alese mai cu grija, iar cantitatea oferita acestora sa fie mai mica.
Dupa ce ai introdus treptat dulciurile in alimentatia copilului, il poti lasa sa manance o portie pe zi de ceva dulce, preferabil ca parte a desertului de la masa de pranz.
Ce inseamna o portie rezonabila de desert?
Indiferent de varsta micutului, un pahar cu lapte sau un iaurt reprezinta cantitatea ideala de dulce, iar cu cat acesta se mareste, cu atat si desertul poate sa fie mai diversificat si mai consistent.
|
Astfel, daca copilul tau are intre 5 si 10 ani, atunci ii poti oferi fara probleme o ciocolata mica, 2-3 biscuiti cu ciocolata sau cu crema ori o inghetata cu diverse arome. Pentru ca gustarea sa para mai consistenta in ochii copilului, ii poti adauga pe farfurioara feliute de fructe proaspete.
Iti recomand sa calculezi zilnic aportul caloric al copilului si sa ii organizezi mesele in asa fel incat zaharul sa nu ocupe mai mult de 10%. |
In concluzie, este indicat sa introduci treptat dulciurile in alimentatia copilului inca din momentul in care incepi sa ii diversifici alimentatia, important fiind, insa, sa ai grija ce fel de dulciuri alegi, dar si ce cantitate, pentru a-i indulci ziua piticului tau.