Aparate aerosoli: când le folosești pentru cel mic?
Pediatrii din România (și din toată lumea) insistă pe faptul că antibioticele sunt interzise pentru tratarea gripei, deoarece este o boală virală, nu una bacteriană. Cu toate acestea, este la latitudinea medicului să facă o evaluare pentru a preveni infecțiile bacteriene din cauza scăderii imunității, care poate afecta gâtul sau chiar plămânii. Se pot folosi antitusive și aparate aerosoli, tot la recomandarea medicului.
Aparate aerosoli: când nu le folosești pentru copil
Mulți părinți consideră aerosolii un panaceu, un fel de remediu universal pentru afecțiunile sezoniere și tuse, și folosesc aparate aerosoli chiar și atunci când nu sunt nici utile, nici necesare. Experții ne reamintesc, însă, că este esențial să cerem sfatul medicului înainte de a folosi dispozitivele de nebulizare a medicamentului în căile respiratorii ale copiilor.
În general, aceste aparate aerosoli pot fi folosite în mod eficient, în tratamentul următoarelor patologii:
• Astm bronșic
• Laringită
• Bronhopneumonie
• Alte boli pulmonare
Dacă tusea este cauzată de bronhospasm, cum este cazul astmului și al bronșitei astmatice, aerosolul este cu siguranță eficient, deoarece aduce medicamentul direct la suprafața bronhiilor inflamate, dar trebuie utilizate medicamente bronhodilatatoare specifice.
Aparate aerosoli: le folosim pentru tratarea gripei sau a răcelii?
Pediatrii sunt convinși că aerosolul pentru copii nu este soluția universală împotriva durerilor de gât, sinuzitei, răcelii și gripei. De asemenea, ei cred că abuzul de aceste dispozitive este aproape inutil și, în unele cazuri, chiar dăunător. Răceala este o boală de sezon care, în majoritatea cazurilor, se îndreaptă în mod natural spre vindecare, fără intervenție medicală. Gripa este de origine virală, așa că administrarea de antibiotice este, de asemenea, inutilă și trebuie evitată.
Batista bebelușului: cum funcționează?
Bebelușii nu știu cum să-și sufle nasul. Așa că au nevoie de ajutor pentru a se simți cât mai confortabil, astfel încât să poată respira fără probleme. Curățarea nasului bebelușului tău este esențială pentru a ușura congestia, pentru a-l ajuta să respire mai ușor și pentru a preveni afectarea căilor respiratorii inferioare de către germeni. Batista bebelușului este un aspirator nazal care se poate folosi chiar din prima zi de viață a nou-născutului.
Există mai multe tipuri diferite de batista bebelușului: două modele principale
- batista bebelușului manuală: este formată dintr-un vârf nazal, un rezervor, un vârf de tub, un tub și o piesă bucală. Funcționează prin aspirație și este activat prin respirație. Pentru a-l utiliza, introdu vârful nazal în nara copilului și piesa bucală în gură, apoi începe să aspiri. Îți recomandăm să inspiri ușor și timp îndelungat, mai degrabă decât puternic pentru o perioadă scurtă de timp. Acest lucru va fi mai puțin neplăcut pentru bebeluș. Repetă operațiunea în cealaltă nară. Un dop cu filtru asigură faptul că secrețiile rămân în rezervor și nu refulează în gura persoanei care aspiră.
- batista bebelușului electrică: arată ca un termometru electric și este alimentată cu baterii. Mai întâi, trebuie să introduci duza - care poate fi de unică folosință sau sterilizabilă și reutilizabilă - în nasul bebelușului și apoi să apeși butonul pentru a activa pompa. Dispozitivul se oprește automat când curățarea este completă. Poți trece apoi la cealaltă nară.
Indiferent dacă alegi batista bebelușului manuală sau batista bebelușului electrică, nu împinge prea adânc aparatul în nările copilului pentru a evita iritarea mucoaselor. De asemenea, nu uita să cureți bine batista bebelușului după utilizare, pentru a elimina orice germeni și bacterii care s-ar fi putut dezvolta acolo.
Batista bebelușului se utilizează cel mai bine atunci când bebelușul tău este bolnav. Dacă cel mic nu este bolnav, vata și soluția salină vor fi suficiente pentru a-i curăța nasul. Dacă este mult mucus de eliminat, folosește, deci, batista bebelușului. Pentru a recunoaște când nou-născutul este bolnav, fii atent(ă) la o serie de semne, cum ar fi febra, somnul tulburat, pierderea poftei de mâncare sau chiar respingerea suzetei, care îl împiedică să respire pe gură.