Apendicita la copii: simptome si tratament

Apendicita la copii: simptome si tratament

Roxana Cristea

Cei mai multi parinti sunt familiarizati cu simptomele apendicitei, in special cu dureri, in partea dreapta, jos, a abdomenului unui copil, dar multi parinti se alarmeaza cu ideea falsa despre apendicita ori de cate ori copiii lor au dureri de burta, chiar daca nu prezinta simptome clare de apendicita.

Ce este apendicita?

Apendicita este o inflamatie a apendicelui, un tesut tubular care se extinde de la intestinul gros. Nimeni nu stie cu certitudine care este functia apendicelui, insa un lucru este sigur, putem trai fara el, in conditii normale si fara consecinte aparente.
Apendicele este pozitionat la inceputul colonului, unde se intalnesc intestinul gros cu cel subtire. Apendicele este asemanator cu un tub inchis la un capat cu un gol in mijloc prin care materiile fecale ar putea sa patrunda si sa dezolte rapid o infectie care ar putea deveni o urgenta. Apendicele are 7-8 cm lungime.
Apendicita este o urgenta medicala care necesita interventie chirurgicala prompta pentru a elimina apendicele. In caz contrar, un apendice inflamat se va sparge sau se va perfora, deversand materiale infectioase in cavitatea abdominala. Acest lucru poate duce la peritonita, o inflamatie grava a captuselii abdominale (de peritoneu), care poate fi fatala daca nu este tratata rapid cu antibiotice puternice.
Apendicita poate sa apara la orice varsta, dar se intampla foarte rar sa afecteze un copil mai mic de 2 ani, cel mai expus segment de varsta este cuprins intre 10 si 30 de ani.

Complicatiile apendicitei la copii

- Apendice rupt
- Abces
- Peritonita
- Buzunar de infectie in jurul apendicelui
- Infectia mucoasei cavitatii abdominale
- Durere acuta la mersul pe jos sau tuse

Cauzele apendicitei la copii

Apendicita apare atunci cand apendicele se blocheaza, de la scaun, de la un corp strain sau de la cancer. Blocajul poate sa apara si de la o infectie, deoarece apendicele se umfla ca raspuns la orice infectie a organismului. Apendicele se poate perfora dupa 72 de ore de la formarea blocajului.
In termeni medicali, cauza acestei afectiuni poate fi obstructia lumenului, a cavitatii organului, fie din cauza unei proliferari limfatice stimulate bacterian sau a unui mic corp strain (sambure, samanta).
Aceasta obstruare a lumenului provoaca o crestere a presiunii din interiorul organului, o tulburare a circulatiei sangelui in peretii organului si inflamatia acestuia ce poate evolua fara tratament pana la gangrena si perforatie.
Predispozitia genetica pentru obstructia lumenului apendicular poate fi cauzatoare de apendicita.

Simptomele apendicitei la copii

Cele mai frecvente simptome ale apendicitei sunt:
- Durere in apropierea ombilicului sau in abdomenul superior, care devine ascutita cand se muta in partea dreapta (jos) a abdomenului. Aceasta durere este, de obicei, primul semn;
- Pierderea poftei de mancare;
- Greata si/sau varsaturi la scurt timp dupa ce incep durerile abdominale;
- Umflarea abdomenului;
- Febra;
- Imposibilitatea de a elibera gazele.
Alte simptome:
- Durere surda sau ascutita oriunde in partea superioara a abdomenului sau in partea de jos, spate, rect;
- Varsaturi care preced durerile abdominale
- Crampe severe
- Constipatie sau diaree

Simptome la copiii mici
Copiii mici pot avea urmatoarele simptome: varsaturi, somnolenta, dificultati in alimentare, constipatie. Consultarea medicului trebuie facuta cat mai rapid, mai ales ca in cazul copiilor mici evolutia este rapida, de multe ori chiar fara faze intermediare. Din pacate, copiii foarte mici nu isi pot exprima durerea si diagnosticarea poate fi mai greoaie. Din fericire, incidenta cazurilor de apendicita la copiii mici este foarte redusa.

Ce spune medicul despre simptomele de apendicita

Dr. Orlando Marinescu, medic primar, chirurgie pediatrica spune: „In principiu, semnele de debut ale apendicitei sunt cele pe care le stie toata lumea. Debutul este in plina stare de sanatate, cu stari de greata, varsaturi alimentare, febra 38-38,5 grade Celsius, durerea care este prezenta in toate cazurile - durere in fosa iliaca dreapta cu iradiere pe membrul inferior - dar asta in cazul in care apendicul este la locul lui. Practic in abdomen, apendicul poate sa se afle in foarte multe locuri si atunci afectiunea sa imprumuta simptomatologia organelor cu care se invecineaza, adica simptomatologie renala, urinara, hepatica, ovariana etc. Durerea apare brusc si nu inceteaza nici la o pozitie anume si nici la administrarea de antispastice. Starea generala incepe sa se altereze din cauza varsaturilor si a durerilor, tranzitul este normal, dar in cazul in care boala avanseaza spre o peritonita pot sa apara si scaunele diareice. De aici confuzia foarte frecventa (mai ales la copiii mici) intre apendicita si enterocolita".

semne apendicita

Primul ajutor...

Cand debuteaza durerile abdominale ar trebui sa identifici, daca se poate, cauza durerii. Gaseste locul durerii si inregistreaza durata. Poti tine un jurnal. Cere-i copilului sa se intinda si sa se odihneasca putin pentru a vedea daca durerea dispare. Ii poti da un analgezic usor.
Daca tu sau copilul tau prezentati simptome de apendicita, mergeti imediat la doctor pentru diagnostic si tratament. Este contraindicat sa te folosesti de remedii contra durerii, antiacide, laxative sau aplicatii calde care pot provoca ruperea apendicelui inflamat.

Diagnosticarea apendicitei

Diagnosticul este dat doar de medicul specialist. Acesta va dori sa stie despre simptomele observate de mama la micutul pacient, dar si daca mama sau tatal, bunicii materni si paterni au avut apendicita. Dupa aceea medicul va trece la examenul fizic care consta in palparea abdomenului si a zonelor care sunt sub efectul durerilor. Se vor masura temperatura, pulsul, frecventa respiratorie si tensiunea arteriala a micutului pacient.
Analize de laborator necesare in caz de apendicita sunt: leucocitoza si sumarul de urina. Radiografia abdominala, ecografia abdominala si tomografia computerizata pot ajuta la diagnosticarea apendicitei (nu sunt specifice apendicitei acute, dar sunt folosite in caz de diagnostic incert).

Tratamentul apendicitei la copii

Dupa confirmarea diagnosticului se va face apendicectomia.
Apendicectomia este indepartarea chirurgicala a apendicelui, atunci cand acesta este inflamat. Din fericire, apendicectomia este o procedura comuna si complicatiile sunt rare. In prezent indepartarea apendicelui se poate face si prin utilizarea laparoscopului ( un telescop fin si subtire dotat cu o camera video la unul dintre capete). Daca apendicita este diagnosticata si tratata prompt, recuperarea este rapida si usoara pentru majoritatea copiilor.

La un procent foarte de mic de pacienti, functioneaza tratamentul cu antibiotice. Astfel, apendicita nu va evolua si simptomele vor fi ameliorate si starea pacientului se va imbunatati in cateva zile. Aceasta poarta denumirea de apendicita limitata si poate fi tratata doar cu antibiotice. Posibil sa fie sa nu necesar sa se elimine, ulterior, apendicele.

Se intampla foarte rar ca micutul pacient sa ajunga la medic dupa ce au trecut mai multe zile de la ruptura apendicelui. In aceasta situatie se formeaza un abces, iar perforatia apendicelui ar putea fi acoperita de acesta. Daca abcesul este mic, initial poate fi tratat cu antibiotice, dar va necesita drenaj. Pentru colectia de puroi se va introduce un tub de plastic sau cauciuc prin piele in abces, sub ghidaj ecografic. La cateva saptamani dupa tratarea abcesului se va face si apendicectomia.

operatie de apendicitaRecuperarea dupa operatia de apendicita

Daca apendicele nu este nici rupt nici perforat in momentul in care medicul executa apendicectomia, dupa 2 zile micutul pacient este trimis acasa. In cazul in care apar complicatiile bolnavul poate sta in spital intre 4 si 7 zile (in caz de peritonita). In spital se vor administra intravenos si antibiotice.

Acasa dupa operatie...
Cei mai multi pacienti revin la activitatile lor normale dupa 3 saptamani de la operatia de apendicita.
In acest timp se vor evita activitatile fizice intense; in caz de tuse, operatia (abdomenul) trebuie sustinuta cu mainile; Revenirea la activitatile zilnice se face treptat. De asemenea, sunt recomandate odihna si relaxarea.
Copiii pot reveni la scoala dupa o saptamana, dar vor fi evitate activitatile fizice.
Medicul este cel care stie cu siguranta daca piticii isi pot relua activitatile sau nu.
Pastreaza rana curata pentru a preveni o infectie. Aplica pansamente cu hidrocoloid (poate ajuta la vindecarea rapida si frumoasa a ranei).
Regimul alimentar al copilului operat de apendicita trebuie sa fie bogat in supe clare, care sunt foarte usor de inghitit, nu provoaca greata sau voma si vor creste apetitul micutului pacient. Iaurtul este bogat in proteine, usor de digerat si grabeste vindecarea. Dovlecelul este o sursa de vitamina A sau beta-caroten ( la fel ca morcovul si legumele verzi) care incurajeaza vindecarea. Este recomandat piureul de dovlecel.
Daca apendicita este diagnosticata la timp si interventia chirurgicala este facuta rapid, recuperarea este grabnica si usoara pentru majoritatea copiilor.

Atunci cand apare apendicita nu exista niciun medicament care sa salveze situatia, dar ca sa nu ajungi aici poti sa faci niste schimbari in dieta ta si a piticului tau. Fructele, legumele si fibrele te vor ajuta si in caz de apendicita la copii. Multa sanatate!

Surse: kidshealth.org; webmd.com; netdoctor.co; sfatul medicului.ro; firstaidguide.net; basicfirstaid.ca; surgeryencyclopedia.com; youtube.com.

Articolul urmator
Sindromul Pandas: simptome și tratament
Sindromul Pandas: simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament
    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament

    Copilul tău suferă de oboseală sau lipsă de energie de când s-a schimbat anotimpul? S-ar putea să fie vorba despre astenia de toamnă. Află mai multe despre această afecțiune,...

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Alergia la apă: simptome si tratament
    Alergia la apă: simptome si tratament

    Alergia la apă se manifestă sub formă de urticarie, adică prin apariția unei iritații cutanate, fie sub formă de bubițe, fie de pete, de culoare roșie și cu aspect inflamat, care...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Hepatita E: cauze, simptome și tratament
    Hepatita E: cauze, simptome și tratament

    În fiecare an, specialiștii estimează că în întreaga lume există 20 de milioane de infecții cu virusul hepatitei E, ceea ce duce la aproximativ 3,3 milioane de cazuri...

    © 2025 Qbebe