Ce este amprenta anală?
Amprenta anală reprezintă o metodă folosită pentru depistarea ouălor paraziților Enterobius vermicularis (oxiurii). Aceștia sunt considerați cei mai cunoscuți paraziți intestinali întâlniți la om, studiile arătând că afectează aprox. 200 de milioane de persoane din întreaga lume, întâlnindu-se cel mai frecvent (în peste 30% dintre cazuri) la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani.
Atât femelele, cât și masculii de Enterobius vermicularis, colonizează intestinul subțire temporar, dar după ce are loc fecundarea femelele vor locui în zona cecului de la nivelul colonului. Femelele gravide migrează în regiunea perianală (în pliurile anale) mai ales noaptea, lăsând acolo în jur de 15.000 de ouă. Prin prezența femelelor în pliurile anale se poate ajunge la mâncărimi, iar prin scărpinare involuntară ouăle (ajunse la aproximativ același stadiu al dezvoltării) vor ajunge pe degetele copiilor/adulților, pe lenjerie și de acolo în gură. Ouăle se vor maturiza rapid în zona perianală eliberându-se larve ce vor migra, la rândul lor, către anus, unde va avea loc o nouă infestare (autoinfectare). În absența autoinfectării, infestarea durează cam 4-6 săptămâni. Unele ouă vor părăsi regiunea anală și vor contamina lenjeria intimă, cea de pat, hainele sau alte suprafețe. O igienă deficitară și colectivitatea sunt principalii factori ce favorizează o contaminare cu Enterobius vermicularis. În aceste condiții, cei mai expuși la oxiuri sunt copiii care merg la creșă, la grădiniță sau la școală.
Care este rolul amprentei anale și de ce este eficientă această procedură?
Rolul amprentei anale este acela de a evidenția ouăle parazitare pentru un diagnostic al infestării cu Enterobius vermicularis. Deși la prima vedere se poate crede că un examen coproparazitologic clasic (un examen în strat gros, direct) este util pentru a se detecta prezența acestor paraziți, ciclul lor biologic specific, dar și faptul că nu sunt eliminați decât ocazional în scaun, demonstrează că este nevoie de o investigație cu ajutorul amprentei anale. Practic, ea este eficientă întrucât se bazează pe comportamentele femelelor de Enterobius vermicularis, care obișnuiesc să își depună ouăle în zona pliurilor anale mai ales pe parcursul nopții.
Prin comparație cu un examen coproparazitologic obișnuit, ce poate să detecteze cam 10-15% dintre cazurile de infestare cu oxiuri, prin amprenta anală se pot detecta, încă de la o primă investigație, mai mult de 50% dintre cazuri. De asemenea, prin diferite cercetări s-a adus în prim-plan următorul fapt: o singură examinare cu ajutorul unei amprente anale, pe baza utilizării unei benzi de celofan, prezintă o sensibilitate de 50%, trei examinări prezintă o sensibilitate de 90%, iar la 5 examinări se poate ajunge la o sensibilitate de aproape 99%. Totodată, pentru a te asigura că ai parte de un grad cât mai ridicat de acuratețe a investigației, este indicat să o repeți pentru 3-5 dimineți la rând.
Când trebuie prelevată amprenta anală?
Recoltarea amprentei anale se efectuează dimineața, până când se va efectua toaleta perianală și până când va avea loc defecația. Poziția copilului trebuie să fie în picioare, să stea aplecat în față.
Amprenta anală la copii și nu numai nu este un demers dureros, doar în cazuri rare anumite persoane pot avea o iritație ușoară după efectuarea ei, dar aceasta va dispărea rapid.
Care sunt etapele recoltării amprentei anale la copii?
Pentru ca această metodă ce vizează depistarea ouălor de paraziți Enterobius vermicularis să se poată realiza va fi nevoie de un test (kit special) de recoltare amprentă anală, pe care nu îl vei achiziționa de la farmacie, ci îl vei comanda de la centrul medical în care se va efectua această analiză. Cu alte cuvinte, kitul pentru amprenta anală nu se procură dintr-o farmacie, dar în termeni comerciali, când îl vei achiziționa, îl poți găsi sub denumirea de REAL GRAHAM Test.
Odată ce ai la îndemână materialele necesare, se va proceda în felul următor:
- Banda scotch va fi dezlipită de pe o suprafață ce ocupă 2/3 din lamă
- Vârful lamei va fi acoperit cu suprafața dezlipită
- Dispozitivul cu partea adezivă se va apropia de zona perianală (în jurul anusului), iar fesele vor fi desfăcute bine cu mâna
- Pentru ca ouăle paraziților din pliurile anale să se desprindă și să ajungă la scotch-ul pentru amprenta anală mucoasa va fi presată ușor, amprentându-se amândouă părțile ale lamei
- Banda dezlipită va fi readusă în poziția inițială, dar nu înainte de a te asigura că zona care a fost amprentată s-a întins bine pe lamă- Procedând așa, se va evita formarea bulelor de aer
- Datele de identificare ale pacientului se vor nota în zona situată la capătul lamei
- După recoltare, banda adezivă va fi introdusă într-un recipient pentru amprenta anală, ce este de fapt un coprorecoltor simplu, fără mediu de transport
Amprenta anală trebuie să ajungă în laboratorul de analize în cel mult 8 ore de la recoltare. Acolo proba va fi analizată cu ajutorul unui examen microscopic direct.
Cum se interpretează testul amprentei anale?
Un diagnostic de enterobioză (afecțiunea parazitară provocată de Enterobius vermicularis; se mai numește și oxiuroză) poate fi exclus după ce se vor efectua 7 testări pentru amprentă anală, dar la un interval de două zile.
În ceea ce privește interpretarea rezultatelor amprentei anale, trebuie să ai în vedere și următoarele aspecte:
- Dacă este un rezultat negativ, nu se exclude neapărat infecția (un rezultat negativ poate surveni dacă este vorba despre excreția intermitentă a parazitului Enterobius vermicularis)
- Dacă rezultatul este negativ, dar există simptome specifice unei enterobioze (cum ar fi mâncărimi în zona perianală, un somn mai agitat, diminuarea poftei de mâncare), este necesar să se mai repete recoltarea unei amprente anale întrucât paraziții pot depune intermitent ouă în regiunea pliurilor anale
- Dacă rezultatul este pozitiv, nu este exclusă prezența altor patogeni
Sursă poză: istockphoto.com
Ce trebuie să facă părinții după interpretarea rezultatelor?
Primul pas care trebuie făcut, dacă s-a obținut un rezultat pozitiv în urma efectuării unei amprente anale, este ca toți membrii familiei (dar în special copiii) să se testeze pentru Enterobius vermicularis. De asemenea, într-o astfel de situație, este indicat ca părinții să se adreseze unui medic pentru ca acesta să poată recomanda un tratament care va fi urmat de întreaga familie (întrucât paraziții sunt foarte contagioși). Unul dintre principalele scopuri ale tratamentului este prevenirea reinfectării și constă, de obicei, în administrarea de medicamente antihelmintice (împotriva paraziților) în 2 doze, la un interval de 2 săptămâni. Este preferabil să se procedeze așa pentru că paraziții Enterobius vermicularis pot fi rezistenți la medicamente. De aceea, în anumite situații, medicul poate să recomande mai multe sesiuni de tratament. Bebelușii cu vârsta mai mică de 3 luni nu vor urma un tratament, în cazul lor recomandându-se doar respectarea regulilor de igienă (de exemplu, când se va schimba scutecul, copilul va fi spălat foarte bine).
Sursă poză: istockphoto.com
De altfel, respectarea unor măsuri de igienă este esențială pentru a se reduce riscul de transmitere a parazitului. Printre acestea se numără:
- Spălatul pe mâini, cât mai frecvent (mai ales după utilizarea toaletei)
- Unghiile se vor tăia cât mai pe scurt (pentru a se preveni depunerea ouălor de Enterobius vermicularis pe unghii)
- Lenjeria intimă va fi schimbată zilnic
- Prosoapele nu se vor folosi în comun în familie
- Hainele și lenjeria de pat vor fi spălate și vor fi uscate la temperaturi înalte din prima zi de tratament pentru a se evita reinfestarea
- Praful din locuință va fi șters regulat, iar suprafețele din baie și din bucătărie vor fi și ele spălate și dezinfectate regulat, în special în primele șase săptămâni de la depistarea contaminării prin intermediul amprentei anale (parazitul Enterobius vermicularis are un ciclu de viață de aprox. 6 săptămâni)
Utilizarea amprentei anale, alături de respectarea regulilor de igienă menționate, sunt foarte importante pentru a se reduce din riscul apariției unei epidemii familiale (dacă transmiterea parazitului are loc între membrii unei familii din cauza mâinilor contaminate, a lenjeriei de pat ce nu a fost igienizată corect etc.) sau instituționale (când transmiterea parazitului survine în școli, grădinițe, creșe).
Surse: arcadiamedical.ro, bioclinica.ro, medicover.ro, medscape.com, onlinelibrary.wiley.com, reginamaria.ro, read.qxmd.com, synevo.ro
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com, youtube.com