Alimentatia recomandata in raceala si gripa

Alimentatia recomandata in raceala si gripa

Irina Olteanu - Redactor Senior

Alimentatia in raceala este in general cea normala, daca nu exista probleme de tipul durerilor de gat sau diaree. Este de preferat sa administram insa celor mici produse care sa ofere organismului necesarul de vitamine si minerale pentru o recuperare cat mai rapida. Sa aflam in articolul urmator care este varianta optima de alimentatie in raceala.

Alimentatia in raceala - vitamine si minerale

Deoarece nu putem intotdeauna preveni raceala si gripa, o dieta bogata in fructe, legume si cereale integrale poate ajuta. Aceste alimente reprezinta surse excelente de vitamine si minerale care pot fortifica sistemul imunitar al copilului si-i pot spori abilitatea de a elimina raceala sau gripa. Iata cele mai importante vitamine necesare in procesul de vindecare:

- Vitamina C, un puternic antioxidant, care se gaseste in capsuni, portocale, ardei si legume cu frunze
- Vitamina E care se gaseste in lapte, ulei de floarea soarelui, soia si avocado
- Beta-caroten care se gaseste in morcovi, cartofi dulci, pepene galben, spanac, dovleac placintar
- Zinc care se gaseste in carne, peste, crustacee, produse lactate, fasole uscata, nuci si cereale

Trebuie sa retineti faptul ca aceasta lista contine doar cateva repere orientative si majoritatea legumelor si fructelor contin nutrimente in diverse cantitati, reprezentand oricand o alternativa benefica in comparatie cu alimentele procesate sau cu cele de tip fast-food.

Alimentatia in raceala - alimente si beneficii oferite

Kiwi contine intre 90 si 110 miligrame de vitamina C - mai mult decat o portocala obisnuita, reprezentand o sursa buna de potasiu, important pentru fortifierea musculaturii si nervilor, dar si vitamina E care propuleseaza sistemul imunitar slabit. Fructele kiwi sunt pline de flavonoide si carotenoide - antioxidanti care imbunatatesc sanatatea sistemului respirator, a inimii si pe cea generala, conform dr. Suki Hertz, profesor de nutritie in cadrul Insitutului Culinar American. Le puteti taia in bucati (dupa ce le curatati) pentru o salata de fructe sau le puteti combina cu iaurt.

Papaya este recunscuta pentru proprietati anti-inflamatorii, reprezentand si o sursa excelenta de vitamina C, o papaya medie oferind in acest sens 313% din necesarul zilnic. Contine si beta-caroten, un fito-nutriment care este convertit in vitamina A de organism si mentine umezeala ochilor, a pielii si a membranelor. Poate fi consumata dimineata sau amestecata cu suc de portocale pentru un smoothie tropical.

Ghimbirul poate diminua simptomele racelii si elibera caile nazale, stimuland de asemenea sistemul digestiv, reduce durerile cauzate de gaze si relaxeaza tractul intestinal. Pentru enteroviroze puteti introduce cateva felii in apa fierbinte, apoi acoperiti pentru 10 minute si veti obtine o bautura matinala sanatoasa (puteti adauga lamaie si miere). Radacina proaspata de ghimbir poate ajuta prin inducerea transpiratiei si reducerea senzatiei de greata si a diareei.

Semintele de dovleac sunt pline de vitamine, amino-acizi si minerale, inclusiv zinc. Zincul ajua sistemul imunitar actionand ca un antioxidant si minimizand afectarea membranelor celulare cauzata de radicalii liberi. Sunt delicioase simple sau in iaurt, combinate cu ovaz sau alte cereale la micul dejun.

Germenii de grau sunt plini de vitamine si grasimi esentiale, putand stimula rapid sistemul imunitar. De asemenea, contin o cantitate mare de vitamina E, un antioxidant care contribuie la reducerea inflamatiei. Pot fi serviti cu iaurt, ovaz sau alte cereale.

Semintele de in contin de asemenea nutrimente si minerale, inclusiv vitamina E, un antioxidant care mentine sanatatea celulelor si un acid alfa-linoleic (sursa vegetala de acizi-grasi omega 3). Pentru a beneficia la maxim de acesti acizi grasi benefici, semintele trebuie intai macinate. Au o aroma de alune si pot fi consumare cu iaurt, ovaz sau ale cereal, uleiul din seminte de in reprezentand o alta varianta de luat in seama. Deoarece sunt extrem de perisabile, trebuie pastrate in frigider timp de maxim 3 luni.

 In afara de vitamina C, lamaile stimuleaza productia de bacterii benefice. Nutritionistii considera ca lamaia poate fi utilizata drept condiment in loc de zahar si sare (care pot slabi sistemul imunitar). Dimineata poate fi stoarsa pe fructe sau adaugata in ceai.

Afinele cunoscute drept super-alimente contin mai multi antioxidanti decat orice alt fruct sau leguma. Sunt de asemenea printre cele mai bogate alimente in antocianidine (anti-oxidanti care lupta cu celulele canceroase) si o excelenta sursa de vitamina C, magneziu si fibre.

Galbenusurile reprezinta o sursa buna de seleniu, o substanta minerala care sustine sanatatea sistemului imunitar. Desi considerate odata daunatoare pentru afectiunile inimii, contin o cantitate relativ redusa de grasimi saturate (dar ridicata de colesterol). Proteinele din albus sunt de calitate superioara, prin urmare ouale reprezinta o solutie eficienta oricand. Persoanele care nu consuma suficiente proteine tind sa acumuleze carbohidrati care pot creste nivelul glicemiei si slabi sistemul imunitar.

Tofu reprezinta o proteina completa si o sursa buna de calciu si acizi grasi omega-3, toate acestea putand fortifia sistemul imunitar.

Quinoa este cunoscuta drept o cereala, dar este de fapt o samanta care poate fi gatita. Un super-aliment, quinoa este una din putinele "proteine complete" ale regnului vegetal, oferind astfel toti amino-acizii esentiali care se afla in carne, pui sau peste, cum este lizina care ajuta la refacerea tesuturilor. Puteti inlocui painea alba cu o paine care sa o contina.

Toata lumea cunoaste faptul ca portocalele sunt pline de vitamina C si cu antioxidanti puternici, continand putine calorii (previn obezitatea). Le puteti consuma ca atare sau sub forma de suc (trebuie consumat la scurt timp dupa preparare pentru ca isi pierde in timp valoarea nutritiva).

Usturoiul poate stimula sistemul imunitar crescand rezistenta la infectie si stres. Puteti zdrobi cateii de usturoi cu un cutit inainte de a-i adauga in mancare (in acest mod se elibereaza sucul ). Proprietatile sale de antioxidant puternic sunt antivirale si pot preveni racelile si scurta durata acestora, fiind determinate de alicina, un compus uleios (care ofera mirosul distinct).

Ceaiul verde este folosit din vremuri stravechi pentru proprietatile vindecatoare fiind plin de antioxidanti. Se pare ca cei care consuma constant se confrunta mai rar cu raceli, dar si sistemul lor imunitar produce mai multe celule care lupta cu bacteriile si virusurile. Retineti insa faptul ca contine cofeina, deci nu este indicat copiilor mici.

Mierea este intrebuintata de mult timp pentru durerile de gat, studiile indicand faptul ca poate reduce tusea prin captusirea mucoasei gatului si ameliorarea iritatiei. Mierea de hrisca este cunoscuta pentru calitatile sale medicale. Retineti insa faptul ca nu este indicata copiilor sub 1 an deoarece poate cauza botulism.

Carnea slaba contine fier, esential pentru un sistem imunitar puternic, fiind usor asimilata de orgasim si continand si zinc.

 Nu in ultimul rand, branza de vaca (urda) este un puternic antioxidant care poate intari sistemul imunitar. Branza si alte produse lactate contin acid linoleic conjugat, o componenta naturala a produselor lactate care poate stimula sistemul imunitar, conform studiilor pe animale. Iaurtul si alte produse pe baza de culturi de lapte contin probiotice, bacterii benefice pentru sistemul imunitar. Verificati cand le cumparati si daca contin vitamina D, deoarece nivele scazute alte acesteia sunt asociate aparitiei racelii si a altor probleme respiratorii. Pe de alta parte, lactatele pot duce la productie mare de mucus, de aceea, daca raceala are printre simptome si expectoratii sau nas care curge, limitati consumul de lactate.

Cercetarile medicale au concluzionat ca supa de pui suprima inflamatia care cauzeaza multe din simptomele racelii, subtiind in acelasi timp secretiile de mucus, prin urmare ameliorand congestia nasului, a plamanilor si a gatului. Daca contine si taietei si legume, va spori nivelul de energie prin intermediul carbohidratilor si pe cel al nutrimentelor din organism.

Alimentatia in raceala- cantitati mici

Este important sa retineti ca raceala si gripa sunt de obicei insotite de o scadere a apetitului, prin urmare nu este indicat sa fortati organismul sa primeasca mai multe alimente decat doreste. In schimb, sunt recomandate portiile mici servite mai des. In acest fel preveniti si aparitia altor simptome neplacute cum sunt greata si varsaturile care pot conduce la deshidratare. Dupa terminarea perioadei de convalescenta, organismul va reveni la apetitul normal (chiar va fi mai ridicat) si recuperarea va decurge firesc.

Alimentatia in raceala - dureri de gat

In cazul in care raceala este insotita de dureri de gat, trebuie sa optati pentru alimente cu textura moale si, eventual, cu gust fad (pentru a nu irita suplimentar mucoasa gatului). De asemenea, este bine sa fie servite calde, nu reci si pot fi asociate cu ceaiuri (cum este cel de musetel), care prezinta proprietati anti-inflamatorii si antiseptice si chiar miere, recunoscuta din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale vindecatoare (in special in sfera problemelor aparatului respirator).

Alimentatia in raceala - diaree

Daca raceala sau gripa este insotita de diaree, este indicat sa optati pentru un regim adecvat, general valabil atat pentru adulti, cat si pentru copii:

- ceai de menta indulcit cu glucoza pulvis (1 lingurita la 100 ml sau 100g), apa plata, apa fiarta si racita
-sticks-uri, covrigei, biscuiti normali (fara zahar sau crema), paine prajita
-branza de vaci, branza telemea
-carne fiarta sau fripta (pui sau vita)
-supa de zarzavat cu morcovi, telina si albitura, fara cartofi, rosii, dovlecel, zeama de carne
-morcov fiert, orez fiert, paste fainoase cu branza
-lapte delactozat pentru copii si eventual excluderea produselor lactate pentru adulti
-ou fiert tare, banana- daca nu exista varsaturi
-regim normal sarat

Daca nu exista alte probleme asociate racelii sau gripei, o dieta bogata in fructe si legume proaspete va prezenta intotdeauna mai multe beneficii prin comparatie cu administrarea excesiva a medicamentelor. Organismul va fi stimulat in procesul de vindecare de produse naturale si sanatoase care, de altfel, nu sunt costisitoare si sunt usor de achizitionat.

Surse:.
http://everydaylife.globalpost.com; www.kidspot.com.au; www.healthyeating.org; http://life.familyeducation.com; www.babycenter.in

 

Articolul urmator
Nu am scos carnea din alimentația copilului, deși sunt vegană. Vreau să facă propriile alegeri
Nu am scos carnea din alimentația copilului, deși sunt vegană. Vreau să facă propriile alegeri

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Decizie radicală a vedetelor în plin sezon de gripă, nu și-au dus copiii la grădiniță. „Este o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți"
    Decizie radicală a vedetelor în plin sezon de gripă, nu și-au dus copiii la grădiniță. „Este o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți"

    Cazurile de gripă sunt în creștere, iar părinții încearcă să ia toate măsurile necesare pentru a-și proteja copiii. Printre aceștia se numără și Anca Serea și...

    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator
    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator

    Caz de triplă infecție virală la un copil de 3 ani din București, raportat de Spitalul de Copii „Victor Gomoiu”. Micuțul a fost depistat cu gripă, Covid-19 şi virus...

    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală
    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală

    Să îți vezi copilul pe patul de spital, în stare gravă, este una dintre cele mai grele încercări prin care poate trece un părinte. Într-o asemenea situație s-a...

    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție
    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție

    Ca părinți, ne temem adesea să nu fim mult prea protectori, să nu îl închidem pe bebe într-o închisoare de sticlă, minimizându-i astfel expunerea necesară...

    O fetiță de 4 ani a murit de gripă
    O fetiță de 4 ani a murit de gripă

    Chiar dacă, potrivit Ministerului Sănătății, în țara noastră nu se înregistrează o epidemie de gripă în momentul de față, medicii spun că, de la începutul...

    Analiza câmpului vizual: ce este și când este recomandată
    Analiza câmpului vizual: ce este și când este recomandată

    Imaginează-ți că-ți pierzi o parte din vedere fără să observi acest lucru - ca marginea unui tablou care dispare încet. Testarea câmpului vizual, un instrument de...

    Ecografie oculară: ce este și când este recomandată
    Ecografie oculară: ce este și când este recomandată

    Ecografia oculară este o investigație imagistică non-invazivă utilizată pentru a examina structurile interne ale ochiului și ale orbitei (spațiul în care se află globul ocular...

    Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată
    Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată

    În spațiul suplimentelor nutritive, o anumită inovație a captat din ce în ce mai multă atenție pentru potențialul său de a redefini modul în care organismul nostru...

    © 2025 Qbebe