Imunizarea copilului in sezonul rece - informatii complete

Imunizarea copilului in sezonul rece - informatii complete

Iuliana Moraru

Odata cu venirea toamnei, si vremea a inceput sa isi faca de cap, sezonul rece fiind un motiv de ingrijorare in plus pentru mamici, mai ales daca cei mici prezinta o sensibilitate accentuata in fata virusurilor si a bacteriilor de tot felul.

Factorii care determina scaderea sistemului imunitar

Pentru a lupta cu toate aceste amenintari, copilul trebuie sa aiba un sistem imunitar viguros si puternic. Din pacate, presiuni care duc la scaderea imunitatii exista la tot pasul, de exemplu atunci cand intra in contact cu copiii de la cresa, de la gradinita sau de la scoala ori atunci cand se face trecerea de la un anotimp la altul, cea mai solicitanta perioada fiind aceea in care se face trecerea in sezonul rece.

Credeai ca s-a terminat lista factorilor care duc la scaderea imunitatii copilului tau? Din pacate, nu.

Printre presiunile care pot afecta sistemul imunitar al copilului se numara si stresul, orice schimbare a stilului de viata sau a mediului ori schimbarile brsute legate de cresterea in inaltime sau modificarea greutatii.

Pentru a avea siguranta ca piticul tau nu se va imbolnavi in aceasta perioada in care frigul ne da batai de cap, trebuie sa tii cont de 3 elemente de baza: vitamine, suplimente si o haina in plus.

Chiar daca se spune ca raceala si gripa sunt boli obisnuite pentru orice copil, trebuie sa ai mare grija si sa folosesti diverse metode pentru a reduce numarul si durata lor.


Cele mai eficiente metode prin care poti creste imunitatea copilului tau

1. Alimentatia sanatoasa, bogata in fructe si legume

Foarte important pe perioada iernii, si nu numai, este sa ii asiguri copilului o dieta bogata in vitamine si minerale, pe care le gasesti din abundenta in legume precum morcovii, fasolea ori in fructe ca portocalele si mandarinele.

Daca il obisnuiesti pe cel mic cu un astfel de regim alimentar, vei determina secretia de fitonutrienti in organismul copilului, acestia fiind responsabili de cresterea numarului de celule albe din corp, protejandu-l in acest fel de virusuri.

Ce iti poate fi mai la indemana decat sa ii asiguri piticului o alimentatie sanatoasa, cu un continut scazut in lipide si zaharuri, cu proteine de calitate superioara si, mai ales, cu o cantitate crescuta de vitamine si minerale. Produsele bogate in vitamina C, dar si produsele apicole ocupa primele locuri intr-un top al celor mai eficienti aparatori ai organismului.

Deoarece vitamina C are un important rol antiseptic si antiinflamator, ai grija sa introduci in alimentatia zilnica a copilului produse precum citricele, kiwi, afinele, coacazele, ardeiul verde, patrunjelul, varza ori broccoli.

Produsele apicole sunt si ele recunoscute pentru apararea organismului asa ca foloseste-le cat mai des in dieta piticului. Mierea, propolisul si laptisorul de matca sunt recunoscute pentru complexul de vitamine si minerale in cantitate crescuta, cu rol important in inlaturarea radicalilor liberi si cu rol antioxidant crescut.

Pentru o imunizare cat mai eficienta a organismului copilului tau, incearca sa ii oferi cat mai des si alimente bogate in zinc ori seleniu. De ce spun asta? Pentru ca au un rol antioxidant important, pentru ca duc la cresterea imunitatii si la scaderea riscului cardiovascular. Pentru a fi sigura ca cel mic primeste cantitatea necesara de zinc si seleniu, introdu-i in alimentatie carne rosie, stridii, fasole, nuci ori fructe de mare, oua, ficat si prune uscate.


Iata o serie de alte alimente bine cunoscute pentru rolul lor in cresterea imunitatii copilului tau:

1. Rosiile: au un important rol antiinflamator, avand si un continut insemnat de licopen.

2. Morcovii: au un efect benefic asupra bunei vederi a copilului tau, avand si rol in scaderea inflamatiei.

3. Usturoiul: este considerat un adevarat panacea universal care, pe buna dreptate, asa cum ne invatau bunicile, tine raceala la distanta.

4. Merele: ai auzit de expresia "un mar pe zi tine doctorul la distanta?". Sunt sigura ca da. Un mar ii asigura celui mic cantitatea necesara de vitamina C, fibre si antioxidanti. In plus, merele contin potasiu, care este important in normalizarea presiunii arteriale.

5. Afinele: asigura si ele cantitatea zilnica de vitamina C si fibre, avand in acelasi timp si un continut scazut de calorii. Il apara pe copil de boli de inima si mentin sanatatea cavitatii lui bucale.

6. Nucile: fiind foarte bogate in potasiu, fosfor, cupru, magneziu, vitamine, saruri minerale, impiedica ingrosarea arterelor si previn bolile de inima. Se spune ca 8 nuci pe zi tin arterele flexibile, inima sanatoasa si previn aparitia atacului vascular cerebral.

2. Suplimentele nutritive

Pe langa o alimentatie corespunzatoare, este important sa ii asiguri celui mic si aportul necesar de suplimente nutritive. Astfel, in categoria celor mai eficiente produse de acest gen se numara:

1. Suplimentele nutritive cu echinaceea: pe care le gasesti atat sub forma de pastile, cat si sub forma de sirop, astfel incat sa alegi ceea ce ti se pare mai potrivit pentru copilul tau. Actioneaza ca un analgezic usor, imunostimulent, antiviral, bacteriostatic dar si antibiotic.

2. Suplimentele nutritive cu Broncho-vaxom: mareste rezistenta organismului celui mic la infectiile cailor respiratorii si stimuleaza mecanismul de aparare a organismului. Este un vaccin pe care i-l poti administra pe cale orala.


3. Suplimentele nutritive cu aloe vera: intaresc sistemul imunitar, avand si un efect preventiv durabil asupra organismului. Ai mare grija, insa, pentru ca nu este recomandat sa le administrezi daca piticul tau are sub 2 ani.


3. Activitatea fizica

Studiile au demonstrat ca activitatea fizica regulata incurajeaza secretia de celule albe, asa ca nu-l lasa pe copil sa petreaca prea mult timp in fata calculatorului sau a televizorului, incurajeaza-l sa faca sport, inscrie-l in cadrul unui grup sportiv si vei vedea ca vei avea un numai un copil sanatos fizic si psihic, ci si un copil sociabil, care se integreaza cu usurinta in colectivitate.

Pentru ca tot vorbim de sezonul rece, du-l pe cel mic la ski, la patinoar, vei vedea ca va fi foarte incantat.

4. Somnul este si el foarte important

Este important sa stii ca un copil are nevoie de mai multe ore de somn decat un adult. Asa ca, incearca sa ii faci un program de somn de la care sa nu va abateti, deoarece cu cat lipsa somnului este mai mare, cu atat vulnerabilitatea copilului in fata diferitelor afectiuni va creste.

Astfel, daca piticul tau este inca la gradinita, asigura-te ca este in pat la ora 21.00 si ca are un somn linistit timp de minim 8-10 ore. In cazul in care copilul este scolar, poti prelungi ora la care sa se bage in pat pentru a dormi pana la 22.00-23.00.

 


De asemenea, trebuie sa stii ca un bebelus are nevoie de pana la 18 ore de somn, iar un copil de peste un an are nevoie de circa 12-13 ore.


5. Vaccinul antigripal tine raceala la distanta

Iti recomand ca in fiecare an, la jumatatea toamnei, sa ii faci copilului un vaccin antigripal, acesta fiind una dintre cele mai bune masuri de prevenire a imbolnavirii copilului tau.

Pentru a fi sigura ca ai ales cel mai eficient vaccin antigripal, apeleaza cu incredere la medicul de familie.


6. Igiena este esentiala

Inca de mic trebuie sa ii implementezi obiceiuri ce tin de igiena personala. Nu il lasa niciodata sa se aseze la masa fara sa se spele pe maini sau sa se duca, seara, la culcare, fara sa se spele pe dinti.

O igiena riguroasa nu intareste sistemul imunitar al copilului tau, dar previne raspandirea microbilor.

Aseaza-i intotdeauna in rucsac un pachet de servetele dar si un gel de curatare a mainilor care nu necesita clatire. De asemenea, schimba-i periuta de dinti o data la 3 luni si chiar mai devreme in cazul in care copilul raceste, pentru a preveni instalarea microbilor si persistarea bolii.

 

7. Antibioticele trebuie evitate

In ziua de azi se obisnuieste din ce in ce mai des ca si pentru cea mai mica raceala, medicul sa prescrie antibiotice. Acest lucru nu face decat sa obisnuiasca organismul celui mic cu medicamente puternice si sa nu mai reactioneze la cele usoare. Peste toate acestea, antibioticele nu fac altceva descat sa creasca rezistenta virusurilor.

Articolul urmator
„E rece și nu se mișcă”. Povestea micuțul Harry, un miracol al vieții! Cum a învins moartea și a renăscut
„E rece și nu se mișcă”. Povestea micuțul Harry, un miracol al vieții! Cum a învins moartea și a renăscut

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție
    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție

    Ca părinți, ne temem adesea să nu fim mult prea protectori, să nu îl închidem pe bebe într-o închisoare de sticlă, minimizându-i astfel expunerea necesară...

    5 sfaturi pentru un sistem imunitar puternic în sezonul rece pentru întreaga familie
    5 sfaturi pentru un sistem imunitar puternic în sezonul rece pentru întreaga familie

    Sănătatea organismului este pusă la încercare în sezonul rece. Schimbările bruște de temperatură, ploile și vântul răcoros pot destabiliza sistemul nostru imunitar,...

    Copiii și sezonul estival: este recomandat sau nu să le schimbăm programul de somn?
    Copiii și sezonul estival: este recomandat sau nu să le schimbăm programul de somn?

    Sezonul estival vine la pachet cu mai multe schimbări: zilele sunt mai lungi, temperaturile mai ridicate și vacanțele sunt la tot pasul. Bineînțeles că și copiii răspund la...

    8 idei de rețete de ceai rece pe care să le încerci vara
    8 idei de rețete de ceai rece pe care să le încerci vara

    Cauți o băutură răcoroasă, făcută în casă? Descoperă în acest articol 8 rețete de ceai rece pe care le poți pregăti oricând și care te vor încânta...

    Atenție! De ce nu este recomandat să bei apă foarte rece pe caniculă
    Atenție! De ce nu este recomandat să bei apă foarte rece pe caniculă

    Consumul de apă foarte rece nu este o alegere pe care o recomandă medicii, ba dimpotrivă. Deși asta este tendința noastră, pentru că vrem să ne răcorim, specialiștii avertizează...

    Previziuni complete pentru ultimele luni din anul 2023. Ce se întâmplă cu nativii pe plan amoros
    Previziuni complete pentru ultimele luni din anul 2023. Ce se întâmplă cu nativii pe plan amoros

    Finalul anului 2023 aduce surprize în dragoste tuturor nativilor, căsătoriți sau singuri. Pentru cine vor bate clopote de nuntă în 2024? Ce nativi își vor găsi...

    Nativii din zodiac cu inima rece ca gheața. Nu se pot iubi pe ei înșiși, cu atât mai puțin pe alții
    Nativii din zodiac cu inima rece ca gheața. Nu se pot iubi pe ei înșiși, cu atât mai puțin pe alții

    Unele semne zodiacale sunt atât de lipsite de afectivitate, emoții și empatie, încât parcă au o piatră în loc de inimă. Există nativi care au o inimă...

    Aveți grijă unde mâncați la mare când mergeți în vacanță cu familia! S-au dat deja primele amenzi din sezonul estival 2024
    Aveți grijă unde mâncați la mare când mergeți în vacanță cu familia! S-au dat deja primele amenzi din sezonul estival 2024

    Mâncare alterată, ținută în condiții necorespunzătoare, carne și produse lactate stricate pe litoral. Vrea cineva o gustare? O ciorbică sau o porție de hamsii?

    © 2025 Qbebe