7 verdeturi pentru dezvoltarea armonioasa a copilului tau
Patrunjelul
Este bogat in saruri minerale, vitamine, proteine si glucide. 100 de grame de patrunjel contin de patru ori mai multa vitamina C decat necesarul zilnic al unui copil si decat 100 de grame de zeama de lamaie.
De la 8 luni, ii poti incorpora in supa sau in piure 4-6 grame de patrunjel. De la 1 an si jumatate, poti creste cantitatea pana la 12 grame.
Mararul
Gustos, aromat si foarte sanatos. Contine uleiuri esentiale, calciu, fier si 80% din toate vitaminele cunoscute! De asemenea, este un ajutor de nadejde daca bebelusul sau copilul tau sufera de constipatie, deoarece mararul stimuleaza activitatea gastrica si intestinala.
De la varsta de 8 luni, pune-i in supe sau in piure 5 grame de marar. De la varsta de 1 an si jumatate, poti mari cantitatea pana la 10 grame.
Ceapa verde
Incepand cu varsta de 1 an, include ceapa verde in supe, ciorbe, piure, maximum 5 grame. De la varsta de 1 an si jumatate, adauga salata, ghiveciul de legume si nu numai la lista preparatelor ce pot contine ceapa verde, in forma preparata dar si cruda. |
Salata
Este bogata in vitamina C, minerale si toate vitaminele din grupele B, K, E si P. Stimuleaza digestia, combate constipatia si are efect calmant, motiv pentru care se recomanda sa fie oferita micutilor hiperactivi seara, pentru un somn bun.
Incepand cu varsta de 1 an si jumatate, copilul poate consuma salata, sub orice forma: tocata, fiarta, cruda - in supe, ciorbe, salate. Pentru un plus de aspect si atractie pentru copil, alege salata cu foi crete.
Stevia
O vegetala bogata in saruri de calciu, fier, magneziu, vitamina C si potasiu. Frunzele acrisoare ale steviei, crude sau semi preparate, ajuta la asimilarea fierului si previn anemia. Poate nu stiai, insa nu doar morcovii contin caroten, ci si stevia, astfel ca ajuta la intarirea organismului, pigmentarea pielii si sporirea acuitatii vizuale. Stevia mai contine si acid crisofanic, cu rol in digestie, avand efect laxativ.
De la varsta de 1 an, ofera-i micutului tau 50 de grame de stevie, fiarta si/sau pasata, in supe si piure. Incepand cu varsta de 1 an si jumatate, i-o poti oferi fiarta in ciorbe sau cruda, in salate.
SpanaculEste bogat in vitaminele A, E, B1, B6 si K, dar si in saruri minerale. Chiar daca face parte din verdeturile minune pentru alimentatia bebelusului si a copilului, spanacul nu trebuie oferit mai mult de o data pe saptamana de la 8 luni pana la varsta de 2 ani sau mai mult de doua ori pe saptamana incepand cu varsta de 2 ani. Astfel, de la 8 luni pana la 2 ani, ofera-i copilului nu mai mult de o lingurita de spanac fiert si pasat, in supe sau piureuri. De la varsta de 2 ani copilul poate consuma piure de spanac simplu insa nu mai mult de 10 linguri sau 50 de grame de spanac crud, in salate. |
Urzica
Poate nu te asteptai sa afli asta, insa urzica mai este numita si regina verdeturilor, datorita proprietatilor sale - glucide, proteine, vitamina A, vitamina K, vitaminele B1 si B6, caroten, acid folic, taninuri, enzime, aminoacizi si clorofile. Despre ultimele 3 elemente poti afla mai multe ceva mai jos.
Incepand cu varsta de 8 luni, bebelusul poate primi in supe, ciorbe, piureuri maximum 1 lingurita de urzica fiarta si pasata. Incepand cu varsta de 3 ani, copilul poate descoperi daca ii place sau nu mancarea de urzici.
De la ce varsta incep sa ii ofer verdeturi?
Odata cu inceperea diversificarii alimentatiei, atunci cand copilul are 6 luni, poti incepe si introducerea pretioaselor verdeturi in alimentatia micutului. Nutritionistii si medicii pediatri iti recomanda sa adaugi la piureurile oferite bebelusului si putin marar sau patrunjel. Ceva mai tarziu, incepand cu varsta de 8-10 luni, poti incorpora si alte legume sau verdeturi in supe, piureuri, ciorbe si sosuri. Cand piticul va trece de varsta de 2 ani, ii poti oferi fara grija o salata din legume si verdeturi proaspete.
Cum il pot pacali sa manance verdeturi si legume?
Iata cateva idei numai bune de pus in practica, pe rand, ca sa il obisnuiesti pe micutul tau cu verdeturile:
- pune putin patrunjel in macaroane sau in orez cu legume proaspete;
- amesteca branza proaspata sau urda cu patrunjel/marar;
- incorporeaza verdeata maruntita (patrunjel, marar, ceapa) in chiftelute de diverse forme;
- foloseste forme pentru prajituri si pune in ele orice fel de mancare este posibil (piure, orez fiert, chiftelute, etc.) pe care le ornezi apoi, dupa posibilitate, cu marar, patrunjel, ceapa verde sau legume;
- pregateste-i un ou ochi haios (parul din betisoare subtiri de morcov, ochii din 2 patratele de ardei gras si gura dintr-o felie subtire de rosie fara seminte).
|
Sfaturi in alegerea si oferirea verdeturilor
Testeaza si alte vegetale!
O data pe saptamana testeaza impreuna cu membrii familiei o alta leguma sau un alt tip de verdeata decat cele cu care sunteti obisnuiti. Ofertele din hipermarketuri sunt extrem de variate, oferindu-ti o multime de vegetale cu gust deosebit si o multime de vitamine. Acestea pot aduce un plus de savoare si sanatate in farfuria celor dragi, dar mai ales a micutului pretentios la mancare!
Spala bine legumele si verdeturile!
Atunci cand pregatesti masa, mai ales pentru copilul tau, nu este de ajuns sa treci legumele si verdeturile pe sub un jet de apa, deoarece astfel nu sunt indepartate toate impuritatile. Cel mai bine este sa umpli un castron suficient de mare cu apa si sa scufunzi acolo legumele si verdeturile, lasandu-le in apa pentru cateva minute. Astfel, pamantul, nisipul si impuritatile se vor lasa la fundul apei, iar atunci cand le scoti le treci pe sub un jet de apa si incepi sa le pregatesti pentru masa.
Alege mai intai verdeturi, apoi legume!
Bineinteles, legumele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia nimanui, mai ales a copiilor aflati in plina crestere, insa verdeturile chiar au cateva proprietati miraculoase in plus, ceea ce trebuie sa te convinga sa le incluzi mai mult in alimentatia copilului tau!
Afla ca, pe langa vitamine si minerale, verdeturile contin urmatoarele elemente miraculoase:
- Clorofila - pigment care consolideaza celulele de orice tip si participa la constructia tesutului conjunctiv;
- Enzime - au un rol esential in digestie si in buna functionare a metabolismului;
- Aminoacizi - elimina substantele cancerigene si intaresc metabolismul copiilor care locuiesc in medii poluate ;
- Bioflavonoide - actioneaza ca antioxidanti, intarind sistemul imunitar.
Copilul tau accepta vegetalele in alimentatia lui? Care ii sunt legumele si verdeturile preferate?