1. Intarzieri de limbaj
In cazul problemelor legate de intarzierea limbajului, de dificultatea pronuntarii unor cuvinte ori de intelegerea a ceea ce spun cei din jur, trebuie sa apelezi din timp la un medic specialist, astfel risti ca dezvoltarea intelectuala a celui mic sa aiba de suferit, dar si sa aiba dificultati in ceea ce priveste relatiile cu cei din jur.
Posibile cauze ale intarzierii de limbaj
Cauzele problemelor de limbaj sunt destul de numeroase si extrem de diverse, ele fiind fie de natura psihologica, fie neurologica, sociala sau ereditara.
Iata, deci, cele mai des intalnite cauze ale problemelor legate de intarzierea de limbaj:
Lipsa implicarii si a comunicarii parintilor Foarte important pentru copil este sa vorbesti cu el inca din perioada in care el este foarte mic.Chiar daca tu crezi ca nu intelege ce spui si ca nu are rost sa obosesti degeaba vorbind continuu cu el, afla ca tonul vocii tale, cuvintele si expresia fetei ii sunt de mare ajutor in capacitatea viitoare de exprimare si de vorbire. Daca l-ai privat de tot ceea ce inseamna stimulare verbala, este de asteptat sa aiba dificultati de exprimare, asa ca ai mare grija si vorbeste... vorbeste vrute si nevrute, vei vedea ca efectele nu pot fi decat pozitive. |
Problemele de auz
In momentul in care observi intarzieri in limbajul piticului tau, primul lucru pe care trebuie sa il investighezi este acuratetea auzului. Otitele frecvente ori o serie de alte probleme ce pot aparea la nivelul urechii, afecteaza auzul si, implicit, dezvoltarea limbajului.
Acestea sunt cele mai frecvente cauze care pot declansa probleme de limbaj, insa trebuie sa fii foarte atenta si la:
1. deficiente psihice sau celebrale
2. anomalii ale cavitatii sau ale coardelor vocale
3. probleme ale danturii
4. autism
5. dificultati in articularea unor sunete precum "s, l, r'. De cele mai multe ori, incapacitatea de pronuntie se corecteaza de la sine pe masura ce copilul creste. Daca, insa, persista, du-l la logoped.
Evolutia fireasca a limbajului
4 luni- gangureste |
|
2. Probleme cu auzul
Auzul este foarte important si in dezvoltarea altor abilitati ale copilului, cum ar fi limbajul, dezvoltarea psihica si a intelectului. De aceea, depistarea precoce a problemelor de auz este extrem de importanta.
Iti prezint acum o serie de probleme care ar trebui sa te alarmeze:
1. Copilul nu are nicio reactie in momentul in care se aud zgomote puternice, neasteptate. 2. Nu-si intoarce capsorul atunci cand vorbesti cu el ori atunci cand se aud anumite zgomote din diverse surse. 3. Nu rosteste cuvinte ori este peltic, toate acestea semnaland faptul ca poate nu aude sunetele corect, deci nu le poate produce ca atare. 4. Nu gangureste pana la varsta de 6-7 luni. |
|
3. Probleme de vedere
Afectiunile de vedere sunt extrem de diverse, de la strabism pana la absenta totala a vederii.
Iti recomand sa ii faci copilului un control oftalmologic inca de la nastere, apoi in jurul varstei de 6 luni, atunci cand in mod normal el ar trebui sa isi poata coordona miscarea ochilor, si apoi la varsta de 3 anisori. In acest fel vei fi sigura ca vei evita orice complicatie, care uneori poate ramane toata viata.
Daca in familie exista persoane cu diverse afectiuni oculare, riscul ca si copilul sa sufere de anumite probleme de acest gen este mai crescut.
Iata, deci, o serie de semne care ar trebui sa te trimita la doctor:
1. Atunci cand ochiul isi schimba aspectul obisnuit.
|
|
4. Autism
Autismul consta intr-o incapacitate severa de dezvoltare, ce afecteaza capacitatea copilului de a comunica si de a relationa cu lumea, fiind cauzat de o tulburare neurologica complexa.
Semnele acestei afectiuni apar inca de timpuriu, iar in 80% din cazuri, se manifesta inainte de varsta de 3 ani.
Semne care ar trebui sa te trimita la doctor:
1. Cel mai vizibil semn care ar trebui sa iti dea de gandit este inchiderea copilului intr-un univers al lui, unde nu lasa pe nimeni sa patrunda.
2. Nu gangureste pana la un an, nu spune cuvinte intregi pana la un an si jumatate, nu leaga propozitii de doua cuvinte pana la doi ani. 3. Repeta foarte des unele cuvinte auzite, aliniaza obiecte. 4. Evita contactul vizual si nu este interesat de activitati cu alte persoane. 5. Nu arata cu degetul. 6. Nu zambeste. 7. Nu raspunde atunci cand il strigi pe nume. 8. Face crize de furie. 9. Are comportamente si activitati fixe, continue, stereotipe, precum invartirea unei rotite, deschiderea si inchiderea usilor, acestea avand rol de autolinistire.
|
|
5. ADHD
In ultimii ani, am auzit din ce in ce mai des vorbindu-se despre copii ce sufera de sindromul ADHD. Cum se manifesta? Prin comportament hiperactiv, impulsivitate ori deficit de atentie. Apare, in special, la copiii cu varsta de peste 7 ani, afectand in jur de 5% din scolari, dar se poate manifesta si la varste mai fragede, pe la 3-4 anisori.
Semne care ar trebui sa te trimita la doctor:
1. Este foarte agitat, nu sta intr-un loc mai mult de maxim 5 minute, se foieste, alearga, se catara. |
- zahar
- ciocolata
- aditivi alimentari
- alimente care au continut de coloranti artificiali
6. Retard mintal
Diagnosticul de retard mintal este usor de depistat, de obicei, la varsta scolii, atunci cand copilul nu reuseste sa tina pasul cu ceilalti copii de varsta lui din cauza deficientelor de citire si memorare.
Primele semne apar, insa, mai devreme, asa ca trebuie sa fii foarte atenta: 1. Probleme cu auzul si vorbitul 2. Dificultati de comunicare 3. Desfasurarea greoaie a activitatilor zilnice Tu nu poti rezolva problema de una singura, du-te urgent la medic, imediat ce observi aceste simptome in comportamentul piticului tau. El te va indruma spre un specialist care te poate ajuta. |
Ce trebuie sa stie bebe si cand este cazul sa mergi la doctor. Ghid pe varste
0-1 an
- Zambeste, urmareste jucariile cu privirea si arata cu manuta spre diverse obiecte.
- Reactioneaza cand il strigi pe nume, intoarce capul cand aude un zgomot.
- Sta singur in fundulet, merge sprijinindu-se de mobila, cand il asezi pe burtica, ridica pieptul si capul.
- Se uita atent la figurile oamenilor din jur, reactioneaza atunci cand iti schimbi mimica fetei.
- Te recunoaste pe tine, pe tata, pe frati, va zambeste, se bucura de prezenta voastra.
Mergi la medic in cazul in care...
- Nu zambeste, nu urmareste obiectele cu privirea.
|
|
1-2 ani
- Merge singurel, se joaca cu diverse jucarii, stie sa le foloseasca, impinge jucariile cu rotite.
- Ii place sa iasa in parc, sa stea printre copii de varsta lui, sa socializeze, sa se joace.
- Imita alte persoane.
- Stie foarte bine o serie de cuvinte, formuleaza propozitii scurte, de 2-3 cuvinte.
Mergi la medic in cazul in care... - Are deja 1 an si jumatate si nu merge singurel ori merge foarte greu, numai pe varfuri. - Se exprima in special prin semne, evitand sa vorbeasca. - Nu urmeaza nici cele mai mici instructiuni. - Sta mai mereu singur, retras, nu ii place sa socializeze, sa stea printre copii. - Nu stie sa foloseasca o serie de obiecte, chiar si cele comune.
|
2-3 ani
- Intelege foarte multe lucruri din ce spui, vocabularul lui contine aproximativ 400 de termeni, stie sa lege 4-5 cuvinte.
- Se desparte foarte usor de parinti pentru a se juca cu alti copii sau cu alte persoane.
- Alege obiectele in functie de culoare si forma.
- Alearga, urca si coboara singur scarile, loveste mingea.
Mergi la medic in cazul in care...
- Pare ca nu intelege ce spui, foloseste foarte putine cuvinte.
|
|