5 tipuri de tuse la copii: simptome și cauze

5 tipuri de tuse la copii: simptome și cauze

Andreea Constantin

Tusea este un reflex normal, care ajută la curățarea căilor respiratorii din gât și piept. Este însă și un simptom frecvent întâlnit la copii, în special la cei cu vârste mai mici. Adesea este asociată cu răcelile ce nu mai par să se sfârșească după intrarea în colectivitate, dar poate avea și alte cauze sau poate să apară fără vreun motiv anume.

În funcție de modul cum se manifestă, există mai multe tipuri de tuse, iar în acest articol îți vom vorbi despre câteva dintre cele mai comune și cauzele lor. 

1. Tusea seacă

Tusea seacă, numită și tuse uscată sau tuse neproductivă, se caracterizează în principal prin faptul că nu generează mucus sau flegmă. Poate apărea ca simptom al unei infecții virale a tractului respirator superior sau al astmului ori ca răspuns la alergii și iritanții din aer. Este frecvent asociată cu senzația de mâncărime sau iritație în gât și tinde să se agraveze noaptea ori când copilul stă culcat.

2. Tusea productivă

Tusea productivă, cunoscută și sub denumirea de tuse umedă, este un tip de tuse care poate apărea la copii în urma unei infecții virale sau bacteriene, precum gripa, răceala sau pneumonia. Cauzele tusei productive la copii mai includ și tuberculoza, astmul, sinuzita acută, fibroza chistică sau chiar inhalarea unui corp străin sau a altui iritant.

Diferența între tusea productivă și cea uscată la copii constă în faptul că cea dintâi este caracterizată de producerea și eliminarea mucusului, un lichid care provine din tractul respirator. În funcție și de cauza ei, poate fi acompaniată de simptome precum durere în gât, rinoree și oboseală.

3. Tusea lătrătoare

Tusea lătrătoare este un tip strident, foarte zgomotos, de tuse, unul ce tinde să se manifeste în special noaptea și care poate reprezenta motivul pentru care copilul se trezește răgușit.

Această tuse apare din cauza inflamației căilor respiratorii și a formării unui edem în jurul corzilor vocale, îngreunând respirația copilului. Laringita (inflamația laringelui) sau traheita (inflamația traheei) sunt responsabile, de obicei, de apariția acestui tip de tuse la copii. Poate fi declanșată de alergii, de schimbările de temperatură sau de virusuri.

4. Tusea convulsivă

Tusea convulsivă, numită și pertussis sau tuse măgărească, este provocată de bacteria Bordetella pertussis. Este foarte contagioasă și poate fi periculoasă, în special pentru sugari și bebeluși mici, deoarece poate duce la episoade de oprire a respirației și poate afecta alimentarea cu oxigen a creierului.

Tusea convulsivă se caracterizează prin accese numeroase, repetitive, de tuse spastică, însoțite de un sunet distinctiv, asemănător răgetului unui măgar (de unde și denumirea de tuse măgărească), atunci când copilul încearcă să tragă aer în piept.

5. Tusea șuierătoare

Tusea șuierătoare reprezintă un simptom al îngustării căilor respiratorii ori al existenței unui blocaj la nivelul acestora. Bronșiolita, astmul sau pneumonia sunt câteva exemple de afecțiuni care pot duce la îngustarea căilor respiratorii și la apariția tusei cu acel șuierat distinctiv. O altă posibilă explicație este prezența unui corp străin în căile respiratorii, care împiedică respirația normală.

Tusea la copii poate lua diverse forme, de la tusea seacă la cea productivă, de la tusea lătrătoare la tusea convulsivă sau șuierătoare. Fiecare tip de tuse are propriile simptome și cauze, pe care este bine să le cunoști pentru a putea decide când este momentul să mergi cu copilul la medic. În funcție de tipul de tuse diagnosticat, acesta îți va recomanda tratamentul potrivit.

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au caracter general și nu pot înlocui vizita la medic. Dacă cel mic tușește sau prezintă alte simptome îngrijorătoare, indiferent de natura acestora, adresează-te unui medic pentru un diagnostic clar și un plan de tratament corect!

Surse articol: https://www.medlife.ro/articole-medicale/remedii-pentru-tusea-copiilor https://www.medlife.ro/articole-medicale/tusea-productiva-ce-trebuie-sa-stii

Articolul urmator
Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Epidemie de tuse convulsivă în România. Cel puțin 10 copii ajung zilnic la Urgențe
    Epidemie de tuse convulsivă în România. Cel puțin 10 copii ajung zilnic la Urgențe

    România se confruntă cu o explozie de cazuri de tuse convulsivă. În ultimele luni s-au înregistrat cele mai multe cazuri din ultimul sfert de secol. Această boală...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Hepatita E: cauze, simptome și tratament
    Hepatita E: cauze, simptome și tratament

    În fiecare an, specialiștii estimează că în întreaga lume există 20 de milioane de infecții cu virusul hepatitei E, ceea ce duce la aproximativ 3,3 milioane de cazuri...

    Dermatomiozita: cauze, simptome și tratament
    Dermatomiozita: cauze, simptome și tratament

    Dermatomiozita este o afecțiune rară, autoimună, caracterizată prin inflamația mușchilor și a pielii.

    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament
    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament

    Auzi adesea de boli neurodegenerative cunoscute, precum Alzheimer sau boala Parkinson. Datorită descoperirilor din ultimele decenii, cei care se confruntă cu aceste afecțiuni au parte de...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Migrena oculară: cauze, simptome și tratament
    Migrena oculară: cauze, simptome și tratament

    Migrena oculară este o afecțiune neurologică manifestată prin tulburări vizuale temporare care afectează unul sau ambii ochi.

    © 2024 Qbebe