Este foarte important de reținut faptul că intoleranța la lactoză nu pune în pericol sănătatea și dezvoltarea copilului și că poate fi ținută sub control. De fapt, aceasta nu este altceva decât incapacitatea organismului uman de a digera cantitatea de lactoză prezentă în lapte.
Ce este lactoza? Este cantitatea de zahăr prezentă în lapte și în alte produse derivate. Intoleranța la lactoză apare atunci când enzima prezentă în intestinul subțire (lactaza) este secretetă în cantități mult prea mici, lactoza neputând astfel fi digerată. Dedigerată, lactoza poate provoca probleme gastrointestinal, care se manifestă în diverse moduri, acestea fiind de altfel și semnalele care te atenționează că trebuie să elimini produsele pe bază de lactoză din regimul alimentar al copilului tău.
Dureri abdominale
Oricine experimentează măcar o dată dureri abdominale, chiar și copiii. Cauzele acestora pot fi dintre cele mai diverse, însă pentru a descoperi dacă este vorba despre intoleranță la lactoză, trebuie să urmărești manifestările copilului după fiecare consum de lapte. Este important de reținut faptul că durerile abdominale pot apărea la 30 de minute după consum, dar și după 2 ore. De aceea este important să ții evidența oricăror modificări de comportament pentru a descoperi exact cauza problemelor. De asemenea, simptomele se manifestă diferit, în funcție de cantitatea de lactoză consumată, ceea ce înseamnă că cel mic poate experimenta episoade de intensitate diferită.Stări de greață și balonare
Încă un semn că piticul tău are nevoie de lapte fără lactoză îl reprezintă stările de greață, însoțite de balonare, emisie de gaze, și nu ultimul rând, prezența scaunelor moi. Sigur, acestea pot fi foarte ușor confundate cu simptomele unei indigestii, dar la fel de bine poate fi vorba despre intoleranță la lactoză. Cum le deosebim? Verificând istoricul alimentar al copilului. Dacă aceste episoade neplăcute apar în urma consumului de lapte sau de produse bogate în lactoză atunci nu-ți rămâne de făcut să introduci laptele fără lactoză. Sugestia noastră este laptele Lactopriv de la Topfer, disponibil la remediumfarm.ro. Acesta este indicat micuților începând cu vârsta de 6 luni, care prezintă intoleranță la lactoză și un deficit de lactază. Mai mult decât atât, acesta conține 4 tipuri de bifidobacterii, ce sunt de regulă prezente în mod natural în intestine și sunt responsabile cu menținerea echilibrului florei intestinale. Nu trebuie să te îngrijoreze faptul că acesta nu conține lactoză, restul proteinelor fiind nealterate, ca și în cazul laptelui normal.Erupții cutanate
Printre manifestările intoleranței la lactoză se numără și erupțiile cutanate, care pot fi cu ușurință confundate cu o alergie la una dintre proteinele prezente în lapte. Alergia la proteinele din lapte și intoleranța la lactoză sunt doua manifestări total diferite. În timp ce intoleranța se referă la imposibilitatea lactazei de a digera lactoza, alergia presupune respingerea lactozei de către sistemul imunitar. Pentru a scăpa de orice îndoială este indicat să elimini laptele bogat în lactoză din alimentația copilului, desigur, la indicațiile medicului specialist. Pentru intoleranța la lactoză nu există încă un tratament bine stabilit, însă poate fi ținută sub control prin înlocuirea laptelui normal cu cel fără lactoză.