Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea domnului doctor Alexandru Ulmeanu, medic specialist pediatru, Centrul Medical Medsana:
Orice copil sănătos poate necesita la un moment dat o evaluare medicală de urgență. Majoritatea afecțiunilor pediatrice pot fi evaluate și tratate de către medicul de familie sau medicul pediatru în ambulatoriul de specialitate. Există însă anumite situații în care copilul trebuie consultat rapid de medicul pediatru la cameră de gardă sau într-o unitate pediatrică de primiri urgențe.
Situații în care copilul trebuie evaluat de urgență:
1. Sugarul ce prezintă apnee prelungită (oprirea totală a respirației) și sau însoțită de cianoză (colorația albastră a tegumentelor și mucoaselor), schimbare de tonus muscular (copilul este foarte moale)
2. Sugarul sub 3 luni cu febră peste 38 grade Celsius măsurată intrarectal
3. Copil ce prezintă alterarea stării de conștiență
4. Copil cu convulsii
5. Copil ce prezintă palpitații și durere toracică
6. Copil ce prezintă cefalee acută (durerea de cap) apărută după un traumatism sau însoțită de vărsături, rigiditate a gâtului, tulburări de vedere sau echilibru și confuzie
7. Copilul ce a ingerat o substanță cu potențial toxic. Aduceți cu voi recipientul, medicamentele rămase sau foliile în care se află substanța.
8. Copil cu traumatism cranian ce este însoțit de vărsături, pierderea stării de conștientă sau confuzie
9. Copilul ce prezintă tulburări de respirație, respirație foarte rapidă sau greoaie, eventual însoțită de întreruperi periodice ale respirației și cianoză (colorație albastră a tegumentelor)
10. Copilul și sugarul ce prezintă vărsături și diaree ce refuză sărurile de rehidratare și are semne de deshidratare moderată (nu a urinat sau nu s-a schimbat scutecul în ultimele 6 ore, încercănat, absența lacrimilor, buze uscate)
11. Copilul ce prezintă febră înaltă mai mare de 40,5 grade Celsiu greu responsivă la tratamentul cu antitermice sau care asociază semne de alarmă: tulburări de respirație, semne de deshidratare, tulburări ale stării de conștientă, covulsii, erupție cutanta
12. Copilul ce prezintă vărsături cu sânge (proaspăt=roșu, parțial digerat=maron (zaț de cafea)).
13. Copilul ce prezintă durere abdominala severă ce asociază vărsături, stare generală alterată și scaune cu sânge
14. Copilul ce a aspirat un corp străin sau prezintă tuse frecventă și respirație dificilă după ce s-a înecat cu mâncare sau alte obiecte
15. Copil ce prezintă epistaxis (sângerare nazală) abundent ce nu se oprește spontan sau asociază tulburări de respirație, slăbiciune, paliditate sau confuzie
16. Copil ce prezintă erupție cutanată însoțită de febră sau însoțită de manifestări hemoragice
17. Copil ce prezintă durere testiculară severă apărută recent
Nu uitați să luați cu voi certificatul de naștere al copilului și actele de identitate ale părinților. Nu uitați să menționați medicului istoricul afecțiunilor, al intervențiilor chirurgicale și al alergiilor, medicația pe care o primește copilul și vaccinurile pe care acesta le-a efectuat.
Mulțumim domnului doctor Alexandru Ulmeanu pentru ajutorul acordat în realizarea acestui articol.