Șosete umede, acoperite însă de unele uscate
Această tehnică de reducere a febrei este cunoscută de foarte mult timp și s-a constatat că poate fi un remediu eficient contra febrei.
Tot ce ai de făcut este să alegi o pereche de șosete subțiri, din bumbac și să le uzi bine cu apă. Încalță-ți copilul cu ele și pune-i deasupra și niște șoșete uscate, tot subțiri. După aceea îl vei lăsa în pat și îl vei înveli bine.
Ideal este ca acest tratament contra febrei să fie aplicat seara, înainte de culcare, astfel încât corpul să aibă timp să-și intensifice circulația sângelui și a limfei, iar organismul să lupte mai ușor. Dimineața șosetele ar trebui să fie uscate.
Poți să repeți procedeul pentru câteva nopți la rând.
Prosopul ud
Dacă te vei folosi de un prosop udat în apă rece, vei ajuta corpul copilului tău să elimine mai ușor căldura produsă de febră și să se simtă de îndată mai bine.
Pur și simplu vei lua unul sau două prosoape mici, de mână și le vei uda bine în apă rece. Stoarce-le și înfășoare-le fie în jurul capului, gâtului, gleznelor sau încheieturilor de la mâinile copilului tău. Ai însă grijă să nu folosești prosoape ude pentru mai mult de două zone ale corpului, întrucât riști să răcești prea mult corpul încălzit de la febră.
Citește și: Cum scadem febra la copii
Oțetul de mere
Și acesta este un remediu numai bun pentru reducerea febrei. Pe de o parte, oțetul de mere are capacitatea (datorită acidului) de a ajuta pielea să elibereze mai ușor căldura produsă de febră. Pe de altă parte, este bogat în minerale și ajută corpul să-și restabilească resursele de minerale pierdute din cauza febrei.
Ajută-ți copilul să scape de febră cu oțetul de mere, în două moduri:
• Pregătește-i o baie cu apă nu prea fierbinte, în care să adaugi o jumătate de cană de oțet. Lasă-l să stea în apă cam 5-10 minute. Poți să repeți.
• Înmoaie o cârpă într-un amestec format dintr-o parte oțet și două părți apă rece. Stoarce cârpa pentru a îndepărta excesul de lichid și pune-i-o copilului pe frunte sau pe burtică. De asemenea, la fel de eficient este să i-o aplici și pe tălpi, înfășurând-o bine acolo. Odată ce aceasta începe să se încălzească, înmoaie cârpa din nou în amestecul de apă și oțet de mere. Repetă până când constați că febra a mai scăzut.
Băile călduțe
Dacă îți vei îmbăia copilul în apă călduță, poți să-i scazi gradual temperatura corpului. „Secretul" este ca apa să fie cam cu 2 grade mai rece decât temperatura corpului.
Copilul ar trebui să facă o asemenea baie pentru 10-15 minute. După aceea îl vei pune în pat și îl vei înveli foarte bine. Cât de curând ar trebui să înceapă să transpire și să scape de febră.
Specialiștii spun că nu este indicat să folosim acest remediu mai mult de o dată pe zi și să nu apelăm la el pentru o febră care este în continuă creștere.
Hidratarea
Febra poate duce mai ușor decât crezi la deshidratare. Iată de ce este foarte important să discuți cu pediatrul și să ai mereu la dispoziție nu numai apă, dar și alte săruri de hidratare sau ceaiuri. În special copiii foarte mici se dehidratează ușor, așa că supraveghează-i cu și mai mare atenție când au febră.
În plus, încearcă să-i oferi copilului și alte surse de lichide, nu numai apă. De exemplu, supele, iaurtul de băut înghețat sau mici „înghețate pe băț" din ceaiuri sau fructe pot fi o sursă de hidratare.
Plantele
În primul rând, când copilul tău are febră, folosește-te de ceaiuri care-i pot fi de mare ajutor. Desigur, esențial este să consulți un specialist înainte să i le dai și să nu utilizezi, mai ales pentru copiii mici, mai mult de o jumătate de linguriță de plante uscate. Tot pentru copiii mici trebuie să te asiguri că nu vei adăuga miere/vei adăuga foarte puțină, precum și că nu le oferi un ceai mult prea fierbinte.
Printre ceaiurile de plante cele mai indicate pentru reducerea febrei la copii se numără:
Ceaiurile făcute dintr-o combinație de plante
Următoarea variantă de ceai va fi binevenită pentru a-l ajuta pe copil să transpire ș i astfel să elimine mai ușor febra. Îl vei putea obține din: 2 lingurițe de mentă, 2 lingurițe de flori de soc, 2 lingurițe de coada- șoricelului, 2 lingurițe de iarba-febrei (este o plantă din familia echinaceea). Toate se vor adăuga la 4 căni de apă fierbinte. Lasă la fiert pentru aproximativ cinci minute. Amestecă bine. Oprește ceai într-o cană pe care să i-o dai copilului, iar restul poți să-l răstorni în apă călduță, în care micuțul să facă o baie. Astfel, vei avea rezultate mai bune în a scăpa de febră.
Poți să-i oferi copilului și ceai pe bază de o sigură plantă, precum:
• bucuioc
• coajă de salcie
• mușețel
• isop
• frunze de zmeur
• oregano etc.
În al doilea rând, mai ales dacă al tău copil nu prea acceptă ideea de ceai, poți să prepari totuși un ceai, pe care să-l pui apoi la congelator pentru a forma un fel de „înghețată pe băț".
De asemenea, puterea vindecătoare a plantelor se poate dovedi și în caz de febră datorită uleiurilor esențiale. Spre exemplu, vei face rost de ulei esențial de lavandă sau de mușețel și îl vei pune într-un recipient de stropit, în combinație cu puțină apă. Stropește-ți micuțul pe brațe, pe picioare, pe spate și pe piept, evitând însă zona feței.
Albușurile de ou
Probabil că nu știai că și aceastea pot fi un remediu eficient contra febrei. Se spune că albușurile de ou pot absorbi excesul de căldură din corp și pot scădea febra unui copil în aproximativ o jumătate de oră.
Pentru a te folosi de ele ar trebui să procedezi după cum urmează:
• Sparge 2-3 ouă proaspete și pune albușurile separat. Bate-le bine.
• Înmoaie un prosop de hârtie sau o batistă în albușurile bătute și aplică direct pe tălpile copilului. Pune-i și o pereche de șosete.
• Când observi că șosetele încep să se usuce, scoate-le și înmoaie-le iar în albușuri.
• Continuă până la o ameliorare mai semnificativă a febrei.
Supa
Nu numai că aceasta va fi ușor de digerat, dar este și nutritivă și îl va ajuta pe copilul tău să aibă parte de un plus de hidratare.
Supa ideală în caz de febră este cea de pui, în care poți să adaugi și puțin orez sau câteva legume.
Cartofii
Sunt recunoscuți deja pentru capacitatea lor de a reduce febra, inclusiv în rândul copiilor.
Fie că îi vom folosi ca atare, fie că îi vom asocia cu spirt, feliați sau rași, aceștia pot fi aplicați cu succes atât pe tălpile unui copil, cât și pe frunte sau pe gât.
Ceapa
Este și ea un vechi remediu folosit împotriva febrei.
Când copilul tău are febră, poți să feliezi o ceapă și să pui câte pe felie pe tălpile lui. Pune-i niște șosete și lasă-l să stea așa până când febra începe să scadă.
Usturoiul
Și acesta este un bun remediu pentru febră.
Ca și ceapa, și acesta se va pune pe tălpile copilului (după ce vei zdrobi bine câteva căpățâni). Pentru un efect mai rapid, tălpițele vor fi învelite în folie de plastic și apoi vei pune niște șosete.
ATENȚIE!
Nu te baza numai pe remedii naturale pentru a reduce febra copilului. Febra se reduce, în primul rând, cu antitermice, și numai în urma sfatului unui medic specialist. Febra poate fi foarte periculoasă pentru copil, mai ales dacă este ridicată. Remediile naturale sunt oferite numai ca adjuvant la medicamente.
Citește și: Ce trebuie sa faci cand copilul are febra
Voi ați mai auzit și de alte remedii naturale, numai bune pentru a contracara febra unui copil?
Surse:
www.earthclinic.com; www.livestrong.com; www.naturalpapa.com;www.top10homeremedies.com; www.wikihow.com