Ce reprezintă sistemul Isofix
Sistemul Isofix este un sistem standardizat, internațional, ce se referă la montarea scaunului pentru copil în autoturism. Scopul acestuia este să se asigure o siguranță cât mai mare.
Acest sistem a fost creat în anul 1997 prin colaborarea dintre compania ce se ocupă de scaune pentru siguranța copilului în mașină Britax-Roemer și Volkswagen. În anul 1999 „Organizația Internațională pentru Standardizare" (ISO) a publicat prima parte a ISO 13216, cea care acoperă standardizarea inelelor isofix pe masina, iar în 2004 a fost publicată partea a doua, ce include informatiile despre punctele superioare de ancorare din mașină. Începând cu anul 2006, Isofix a fost utilizat în cea mai mare parte a mașinilor lansate pe piață.
Ideea de a se lansa acest sistem a pornit de la premisa că securizarea copilului cu centura nu este întotdeauna suficientă, iar scaunele auto speciale diferă foarte mult din perspectiva calității și a capacității de a ne proteja copiii în timpul deplasărilor cu mașina.
Isofix este reprezentat de cuplul scaun-mașină (scaunul copilului prezintă niște conectori și masina are niște inele de care se prind acei conectori), de un picior de susținere (apare când scaunul este utilizat în poziție de „rearward facing", dar nu numai) și de punctele superioare de ancorare (acestea sunt folosite cand scaunul este instalat doar „forward facing").
Citește și: 5 greșeli periculoase pe care le fac părinții privind siguranța copilului în mașină
De câte tipuri sunt scaunele auto pentru copii cu sistem Isofix
Pentru o mai mare siguranță și pentru confortul copiilor de vârste diferite, Isofix a stabilit mai multe tipuri de scaune. Acestea sunt fabricate în funcție de vârsta, greutatea și de înălțimea copiilor. Practic, există următoarele tipuri de scaune dotate pentru Isofix:
Scaunele cu sistem Isofix 0
Ele sunt destinate copiilor începând cu vârsta de până la 15 luni, ce nu au mai mult de 10 kg. Ceea ce le face speciale este că nu permit mișcări bruște ale capului bebelușului în timpul mersului mașinii, fiind dotate cu sistem cu spatele la sensul de mers („rearward facing").
Scaunele cu sistem Isofix 1
Și majoritatea acestora sunt speciale pentru „rearward facing" și se adresează copiilor începând cu 9 luni, până la vârsta de 4 ani. Greutatea admisă pentru acest tip de scaune este de 9-18 kg.
Scaunele Isofix 2
Sunt mai mari decât cele de tip 1 și sunt adecvate copiilor între 4 și 6 ani, ce au greutatea între 15-25 de kg.
Scaunele Isofix 3
Acestea sunt recomandate pentru copiii mai mari de 6 ani, pentru o greutate cuprinsă între 22 și 36 de kg.
Ele sunt concepute pe sistemul „forward facing" (către sensul de mers al mașinii) și pot fi utilizate pentru o siguranță sporită a copilului, inclusiv datorită unei centuri de siguranță.
Care sunt avantajele și dezavantajele folosirii unui scaun auto cu sistem Isofix
Ca să ne convingem că este necesar să achiziționăm pentru copiii noștri un scaun auto cu acest sistem, trebuie să avem în față atât avantajele, cât și dezavantajele sale.
În ceea ce privește avantajele Isofix, se poate spune că:
• Testele de siguranță arată că sistemul Isofix este extrem de sigur-Riscul instalării incorecte este scăzut. Pentru a fi mai liniștiți, majoritatea scaunelor dotate cu ISOFIX au indicatoare pentru a ne arăta că le-am montat corect
• Instalarea unui scaun auto cu Isofix este rapidă și ușoară- Va fi suficient un simplu „clic" pentru ca scaunul să se fixeze în mașină
• Un picior de sprijin suplimentar sau o curea de prindere în partea superioară crește stabilitatea, ceea ce va însemna mai multă siguranță pentru copil
• Înălțătoarele pot fi fixate permanent folosind sistemul Isofix
Referindu-ne la dezavantajele pe care le poate genera sistemul Isofix, ar trebui să luăm în calcul următoarele aspecte:
• Nu chiar toate mașinile au sistem Isofix
• Unele scaune cu acest sistem nu pot pot fi instalate folosind o centură a scaunului, ceea ce înseamnă o reducere a flexibilității
• Scaunele cu Isofix pot fi mult mai costisitoare decât acelea dotate cu o simplă centură de siguranță
Experții consideră că dezavantajele nu sunt însă semnificative, în condițiile în care scaunele Isofix au dat cele mai bune rezultate la testele de siguranță, fie că a fost vorba despre „forward facing", fie că a fost vorba despre „rearward facing". De aceea, aceștia ne sfătuiesc să ne orientăm, pentru copiii noștri, la scaunele auto ce sunt prevăzute cu acest sistem.
Scaunul auto cu Isofix Coccole Cressida
Scaunele auto oferite de către Smart Baby sunt dotate cu Isofix și sunt realizate din materiale de calitate, ce permit utilizarea pentru o perioadă foarte lungă. Scaunul Coccolle Cressida este destinat copiilor cu greutatea cuprinsă între 0 și 36 kg.
Versatil si elegant, este un scaun „4 în 1", care combină siguranța și stabilitatea oferită de sistemul Isofix cu materialele textile de înaltă calitate, ce asigură confortul maxim.
De ce scaunul Coccolle Cressida?
- perne reductoare și matlasate
- găuri de ventilație ce permit circulația aerului, astfel copilul nu transpiră
- poate fi montat atât cu fața, cât și cu spatele la sensul de mers
- 4 poziții de ajustare, pentru un confort sporit
- tetiera se înalță în 5 poziții
- husele pot fi îndepărtate pentru a fi curățate
- stabilitate și siguranță dublă: sistem Isofix + centură top-tether
- poate fi utilizat până la vârsta de 12 ani
|
|
|
Voi știați până acum detalii despre sistemul Isofix al scaunelor auto pentru copii?