Informații despre plante
Plantele sunt extrem de importante pentru viața pe planeta Pământ. Cresc pe munți, în văi, deșerturi, în apă dulce și sărată și aproape pretutindeni pe planetă. Ele îmbracă toate formele și mărimile de la cele mai mici până la arborii gigantici de sequoia. Nu sunt doar frumoase de privit, dar joacă un rol vital în menținerea sănătății oamenilor, a animalelor și, de altfel, a întregii planete. Ele oferă hrană, vindecare, adăpost și oxigenul de care avem nevoie pentru a respira. De fapt, tot ceea ce mâncăm provine în mod direct sau indirect de la plante.
Animalele erbivore (consumatoare de plante), precum și cele omnivore (consumatoare de carne și plante) depind de ele pentru supraviețuire. Chiar și carnivorele depind de plante în mod indirect deoarece au ca pradă animale erbivore.
Plantele deservesc de asemenea și drept adăpost sau habitat pentru multe animale. Solul pe care ne aflăm are și el nevoie de plante. Când plantele mor ajung să se descompună și oferă un sol fertil, bogat în nutrimente care ajută semințele să germineze și să se transforme în răsaduri. Ele ajută de asemenea la procesul de încetinire a eroziunii solului deoarece rădăcinile copacilor îl mențin în loc. Când plantele realizează procesul de fotosinteză, preiau dioxidul de carbon din atmosferă și eliberează oxigenul atât de necesar respirației tuturor ființelor.
Ce vor plantele
Toate ființele vii au nevoie fizice care trebuie întrunite pentru a susține viața. În funcție de mediu și de disponibilitatea resurselor, unele organisme pot fi capabile să supraviețuiască bine, altele mai puțin bine sau chiar deloc. Nevoile oamenilor au rămas relativ constante de mai multe secole. Odată cu primii exploratori care au pornit în descoperirea unor tărâmuri noi și în cartografierea unor noi teritorii, aceștia au trebuit să se asigure de faptul că avem la îndemână hrană, apă, aer și un adăpost. În cazul în care oricare dintre aceste nevoi de bază nu ar fi suplinită, viața pe pământ s-ar afla în pericol.
Ca și oamenii, plantele necesită anumite elemente pentru a se dezvolta, reproduce și a supraviețui. Plantele au nevoie de un loc să crească, de temperatura potrivită, lumină, apă, aer și nutrimente și, nu în ultimul rând, de timp. Când aceste necesități sunt limitate sau nu sunt deloc oferite pot inhiba dezvoltarea plantelor sau le pot determina să moară.
Apă și nutrimente - asemenea oamenilor și animalelor, și plantele au nevoie de apă și nutrimente pentru a supraviețui. Majoritatea plantelor folosesc apa pentru a transporta umezeala și nutrimentele de la rădăcini la frunze. Apa, ca și nutrimentele, este în mod normal preluată prin rădăcini din sol. Din acest motiv este extrem de important ca plantele să fie udate când solul lor se usucă.
Fertilizatorii oferă de asemenea plantelor nutrimente și sunt de obicei oferiți acestora când sunt udate. Cele mai importante nutrimente pentru plante sunt azotul (N), fosforul (P) și potasiul (K). Azotul este necesar pentru aspectul verde al frunzelor, fosforul este necesar pentru dezvoltarea florilor și a rădăcinilor puternice, iar potasiul ajută plantele să combată diverse probleme. Un aport prea mare sau prea mic de apă se poate dovedi dăunător. În ceea ce privește apa necesară plantelor, grădinarii acordă o atenție deosebită calității acesteia. O calitate mai slabă a apei poate conduce la condiții ale solului dăunătoare pentru recolte. Mai exact, apa salină folosită pentru răsaduri poate conduce la un conținut ridicat de sare care va inhiba abilitatea plantei de a depozita apă; plantele udate cu acest tip de apă pot părea ofilite chiar dacă sunt udate regulat (nu germinează și au o dezvoltare oprită în creștere). Este important și nivelul de pH al apei, dacă depășește 7 este desemnată alcalină, iar dacă nu este desemnată acidă. În cazul din urmă se reduce disponibilitatea unor nutrimente precum fier, zinc și fosfor, iar plantele pot avea dungi galbene pe frunze sau colorație mov pe partea inferioară a frunzelor, iar o apă alcalină poate cauza deficiențe în calciu și magneziu și un aspect gălbui, nivelul optim de pH fiind între 6-7,2.
Aer și sol - aerul proaspăt, curat și solul sănătos ajută de asemenea plantele să crească. Un aer murdar cauzat de fum, gaze și alți poluanți poate fi dăunător pentru plante, limitându-le abilitatea de a prelua dioxid de carbon din aer pentru fotosinteză. De asemenea, un aer murdar poate bloca lumina soarelui, atât de importantă pentru creșterea unei plante sănătoase. Solul sănătos este vital pentru plante. În plus față de nutrimentele esențiale din acesta (de la materie organică la microorganisme), solul oferă un suport pentru plante.
Lumină și temperatură - plantele au nevoie și de lumina soarelui pentru a crește. Lumina este folosită ca energie pentru crearea hranei, respectiv fotosinteză. Prea puțină lumină poate face planta să pară slăbită, să aibă mai puține flori și fructe. Și temperatura este importantă, majoritatea plantelor preferând temperaturile răcoroase specifice nopții sau cele plăcute de pe timpul zilei. O temperatură prea ridicată le poate arde sau una prea rece la poate îngheța.
Spațiu și timp - un alt factor de luat în considerare în ceea ce privește creșterea plantelor. Atât rădăcinile cât și frunzișul au nevoie de loc pentru a crește. În lipsa acestuia, plantele pot deveni pipernicite. Plantele prea aglomerate au șanse mai mari să sufere de boli deoarece fluxul de aer către ele este limitat. Nu în ultimul rând, au nevoie de timp deoarece plantele nu cresc peste noapte. Au nevoie de timp și răbdare pentru a crește, unele mai mult decât altele. Majoritatea necesită un anume număr de zile, luni sau chiar ani pentru a produce flori și fructe.
Prin urmare, o plantă își dorește toate aceste lucruri, precum și multă răbdare și atenție din partea celui care o crește. Sperăm să vă ajute aceste sfaturi și ca cei mici să le aprecieze.
Citește și: Plantele de apartament, afla cat de periculoase sunt pentru copii
Surse:
www.gardeningknowhow.com; http/special/children/how-plants-grow.htm; http://learnaboutag.org/