La ce vârstă încep copiii să vorbească?
Până la vârsta de 6 luni, bebelușul tău va începe să scoată diverse sunete precum oh, ah sau altele asemănătoare, folosindu-și limba, buzele și cerul gurii. Un bebeluș ascultă sunetele pe care le faci tu atunci când vorbești cu el și este foarte atent la buzele tale pentru a învăța cu adevărat limbajul pe care-l folosești tu. Pe lângă aceste metode, bebelușul tău va folosi plânsul ca o metodă de comunicare cu tine. Plânsul său este diferit î funcție de ce vrea să-ți transmită (că-l deranjează ceva, că îi este somn, că îl doare ceva etc). De la 4 luni în sus, copilul tău va începe să combine vocale și consoane și să scoată sunete ce seamănă cu silabe de cuvinte precum: ”ba-ba”, ”da-da” sau chiar ”ta-ta”, ”ma-ma”. În jurul vârstei de 6 luni, bebelușul începe să-și recunoască numele și să răspundă atunci când îl rostești. Totuși, până la vârsta de 1 an, bebelușul nu va putea să-ți răspundă cu cuvinte sau silabe inteligibile.
Dacă te întrebi la ce vârstă încep copii să vorbească, află că de-abia în jurul vârstei de un an, micuțul tău va începe să articuleze cuvintele și va putea înțelege semnificația cuvintelor rostite de cei din jur. Treptat, după 1 an, copilul tău va începe să exerseze tot mai mult, va rosti tot mai multe cuvinte și va folosi tot mai multe inflexiuni ale vocii, diverse tonalități. Vorbirea va progresa până ce bebelușul va împlini 2 ani. El va înțelege tot ce-i spui, dar de obicei nu poate să spună mai mult de 50 de cuvinte. Până la vârsta de 2 ani, copilul tău poate folosi propoziții de două-patru cuvinte și să cânte melodii simple. Treptat, el va începe să vorbească despre ceea ce îi place sau nu, despre ceea ce gândește sau simte.
Când trebuie să te îngrijorezi?
Dacă te întrebi la ce vârstă vorbesc copii, află că până la vrsta de 3 ani, copilul ar trebui să vorbească în propoziții. Dacă pe la vârsta de doi ani copilul mai are încă probleme de articulare, nu trebuie să te îngrijorezi. Până la vârsta de trei ani este firesc să aibă anumite dificultăți, dar de obicei, pe la vârsta de trei ani, copilul tău ar trebui să spună propoziții și să susțină conversații pe care să le înțelegi. Important este să comunici în permanență cu micuțul tău, prin jocuri, vorbe, povești citite, pentru că astfel îl vei încuraja să vorbească mai repede.
Citește Cum să-ți înveți copilul să vorbească mai repede
Dacă bebelușul tău are între 12-18 luni și vezi că nu reacționează atunci când îl strigi pe nume, poate însemna că are o problemă cu auzul sau mai grav, poate fi semn de autism. Comunică cu bebelușul tău foarte mult și fii atentă la toate semnele care ar putea indica o problemă. Nu este nevoie să vorbești cu el non-stop, dar este bine să-i descrii ce faci, să-i pui întrebări sau să-i cânți. Iată câteva semne care pot indica probleme:
- între 6-12 luni, bebelușul nu scoate nici un fel de sunet și nu menține contactul vizual cu tine;
- între 13-18 luni, copilul nu indică anumite obiecte, nu are cel puțin 6 cuvinte în vocabular;
- între 19-24 luni, copilul nu indică anumite părți ale corpului, nu-ți imită limbajul și folosește doar câte un cuvânt, fără să le combine în propoziții foarte simple;
- pe la vârsta de 3 ani, copilul nu înțelege instrucțiunile tale sau vorbește incoerent.
Dacă observi aceste semne, trebuie să consulți un doctor specialist pentru a-ți oferi mai multe lămuriri și pentru a-ți testa copilul.
Sursa: babycentre.com
Surse foto: Pixabay