Siguranta copilului: Top 10 cele mai periculoase obiecte din casa

Siguranta copilului: Top 10 cele mai periculoase obiecte din casa

Lidia Rusu

Atunci cand ai un copil, caminul tau incepe sa fie diferit, pentru ca te gandesti extrem de mult la siguranta micutului tau.  Stim cu totii despre copii ca sunt foarte curiosi, iar uneori se pot rani fara sa-si dea seama. Sunt tentati sa bage degetele in priza sau sa se joace  cu diferite cabluri care sunt periculoase. De asemenea, trebuie sa ai grija si la obiectele din masina si nu numai. Asadar, Qbebe iti vine in ajutor: am creat pentru tine o lista cu cele mai periculoase 10 obiecte din casa. 

1. Geamurile electrice de la masina 

Curiozitatea ii impinge pe copii sa apese pe toate butoanele posibile. Atunci cand sunteti in masina, iar tu conduci, riscurile sunt si mai mari. De multe ori s-a intamplat ca micutii sa deschida geamurile electrice si sa scoata capul pe geam. Asta poate fi foarte periculos pentru ei. 
 
Iti recomandam sa folosesti mecanismul de blocare a geamurilor electrice atunci cand ai copii in masina. Astfel vei fi sigur/a ca micutul tau nu va pati nimic. De asemenea, foloseste un scaun de copii si centura de siguranta. Si nu lasa niciodata cheile in contact. Nici macar atunci cand iesi doua minute din masina, pentru a alimenta. 
po 

2. Masina de spalat vase 

Da, masina de spalat vase se poate dovedi a fi o adevarata  distractie pentru copii, insa in acelasi timp este foarte periculos sa-ti lasi micutul sa se joace acolo. In masina de spalat sunt de regula si cutite si copiii se pot rani. De asemenea, in preajma ar putea fi si detergent si nu o data s-a intamplat ca din greseala copiii sa bea detergent. 
Iti sugeram sa blochezi mereu masina de spalat vase. Chiar si atunci cand functioneaza. Si pune detergent in masina de spalat vase chiar inainte sa o pornesti. 
  
po

3. Calorifere mobile

po
Iarna, caloriferele mobile pot fi foarte de folos in casa. Insa trebuie sa ai grija unde le pui. Mai ales pentru ca nu e in regula sa pui obiecte inflamabile in apropiere. Asadar, incearca sa pui caloriferul acolo unde copilul tau nu se joaca cu hartie sau acolo unde nu sunt draperii. Mai bine previi.

4. Produse de curatat

Desi s-ar putea sa ai impresia ca ai pus produsele de curatat la loc sigur, departe de privirile curioase ale copilului, s-ar putea ca micutul sa le gaseasca. Asadar, asigura-te ca micutul tau nu poate ajunge la ele cu ajutorul unei scari sau a unui scaun. Si nu uita sa nu lasi produsele de curatat in apropierea surselor de caldura. Altfel s-ar putea produce o nenorocire. 

5. Incarcatoare 

Ai grija unde pui incarcatoarele pentru diferite device-uri: incarcatoare pentru laptop, telefon sau tableta. Ele nu trebuie sa fie in apropierea surselor de caldura. Si nu uita: in ultimii ani, pe piata au inceput sa apara incarcatoare foarte ieftine, dar nu de calitate. Ele pot fi extreme de periculoase. Si au existat cazuri in care incendii au izbucnit din cauza incarcatoarelor lasate la voia intamplarii. 

6. Lampi 

po
Poate nu te-ai gandit la asta, dar lampile pot fi periculoase. Si nu vorbim despre a aprinde sau nu lumina. Ci despre improvizatiile referitoare la cabluri. Daca un cablu de la lampa s-a stricat si te pricepi sa-l repari, asigura-te ca o faci asa cum trebuie. Altel risti sa apara un scurticircuit. Iar daca nu esti sigur in privinta vreunui cablu, atunci mai bine cheama un profesionist!

7. Aparatul de prajit paine

Tu, ca adult, te poti frige cu un prajitor de paine. Gandeste-te ce se intampla daca micutul tau incepe sa se joace cu el? Insa trebuie sa ai in vedere si urmatorul lucru: daca nu sunt curatate, prajitoarele de paine pot provoca un adevarat haos atunci cand sunt incinse. De la prajitoarele de paine pot izbucni adevarate incendii. 

8. Casti 

S-a dovedit stiintific faptul ca in prezent, din ce in ce mai multi tineri incep sa-si piarda auzul din cauza utilizarii in exces a castilor. Pericolul este cu 30% mai mare fata de acum 30 de ani. 
Pentru majoritatea tinerilor, castile sunt esentiale. Asculta muzica acasa, in tramvai, in autobuz sau pe strada. Acele casti micute, care par aproape inofensive produc 110 decibeli (la fel ca la un concert rock). Cum iti suna asta? 

9. Aragazul

Nu este suficient sa te intrebi daca ai inchis aragazul dupa ce l-ai folosit. Exista mai multe aspect de care trebuie sa te preocupi. De exemplu, instaleaza un sistem de blocare pentru a nu permite copiilor sa deschida usa de la aragaz atunci cand esti plecata de acasa. 
po

10. Aerul conditionat

In anumite zone ale tarii, aerul conditionat nu lipseste din casa. Insa, atunci cand ai un copil trebuie sa fii de doua ori mai atenta la aerul conditionat. Praf sau polen se pot strecura in aparatul de aer conditionat, iar asta poate conduce la alergii pentru membrii familiei. Mai rau, uneori pot aparea diferite bacterii. Asadar, ar fi bine sa cureti aparatul de aer conditionat de fiecare data cand vezi ca e nevoie. 
po 
 
Articolul urmator
De ce unii copii aleg să se identifice cu obiecte
De ce unii copii aleg să se identifice cu obiecte

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai periculoase rase de câini pentru familii cu copii
    Cele mai periculoase rase de câini pentru familii cu copii

    Un câine poate deveni un membru important al familiei tale, mai ales dacă ai copii, însă trebuie să ai mare grijă cum îl alegi. Nu este de ajuns să îl iei pe cel...

    Ceaiuri toxice pentru ficat: cele mai periculoase plante pentru acest organ
    Ceaiuri toxice pentru ficat: cele mai periculoase plante pentru acest organ

    Atunci când vine vorba despre plante sau remedii naturiste pentru sănătate, suntem mereu în căutare de noi informații. Însă unele plante ne pot face mai mult rău...

    Marșul pentru siguranța femeilor, desfășurat în mai multe orașe din România
    Marșul pentru siguranța femeilor, desfășurat în mai multe orașe din România

    Pe data de 23 octombrie a avut loc marșul intitutal „Împreună pentru siguranța femeilor”. Acesta s-a desfășurat în mai multe orașe din România:...

    Înghețată fără zahăr: cele mai bune rețete făcute în casă
    Înghețată fără zahăr: cele mai bune rețete făcute în casă

    Înghețata este unul dintre deserturile copilăriei pe care îl mâncăm cu plăcere și ca adulți. Dacă ești pasionată de gătit și vrei să încerci să prepari...

    O mamă din București nu și-a mai văzut fiica de mai bine de 1 an, pentru că tatăl ei o ține închisă în casă
    O mamă din București nu și-a mai văzut fiica de mai bine de 1 an, pentru că tatăl ei o ține închisă în casă

    Iulia, o jurnalistă de 34 de ani trece prin momente cumplite pentru că fostul partener nu-i permite să-și vadă fetița în vârstă de 6 ani de peste 1 an de zile. Se pare că...

    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire
    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire

    Este de ajuns să îți arunce o simplă privire ca să le cazi la picioare. Nu își propun să te cucerească, dar totuși, cumva, reușesc. Știu să se facă plăcuți, au o...

    Amintiri din casa în care am avut cea mai frumoasă copilărie - cea a bunicii mele
    Amintiri din casa în care am avut cea mai frumoasă copilărie - cea a bunicii mele

    Una dintre cele mai iubite locuri de pe acest Pământ pentru mine? Casa bunicii mele. Cândva era un loc al familiei, al râsului, al dragostei, al jocului de cărți, al...

    Hoarding-ul sau acumularea excesivă de obiecte: ce se ascunde în spatele acestui comportament
    Hoarding-ul sau acumularea excesivă de obiecte: ce se ascunde în spatele acestui comportament

    Să colecționezi diferite obiecte, să le ordonezi și să ai grijă de ele reprezintă o activitate firească. Însă în momentul în care insiști să le colectezi chiar...

    © 2025 Qbebe