În societatea modernă actuală nu mai există doar două genuri, masculin și feminin, ci mai multe genuri. Acum a apărut un nou cuvânt pentru a defini genul unei persoane. Xenogender reprezintă termenul folosit de către persoanele care nu își pot descrie identitatea în niciun fel. Termenul provine din limba greacă unde xeno- înseamnă străin sau extraterestru, iar gender, bineînțeles că are legătură cu genul. Din ce în ce mai mulți copii, tineri, adolescenți se identifică cu acest tip de descriere.
Așadar nu mai este un „el” sau „ea”, ci generația Z își extinde viziunea și contestă ideea tradițională de gen. Time magazine, o celebră publicație din străinătate a raportat în anul 2023 că mai mult de jumătate din membrii generației Z consideră că există mai mult de două sexe, două genuri, două tipuri de identități.
Ce înseamnă nonbinar?
Dacă nu erați încă familiarizați cu acest concept, genul nonbinar este reprezentat de persoanele care resping identitățile de gen cu totul. Persoanele nonbinare consideră această identitate ca făcând parte din viața lor, reprezentând modul în care se diferențiază de alte persoane. Nonbinaritatea reprezintă un termen umbrelă pentru identitățile care nu sunt nici masculine, nici feminine.
În timp ce unele identități nonbinare fac parte din categoria transgender, fiindcă reprezentanții se identifică cu genul diferit față de sexul atribuit la naștere, în alte cazuri persoanele nonbinare sunt independente. Așadar, din cadrul comunității nonbinare există un mic procent de oameni care aleg să nu-și identifice genul cu nimic de pe tărâmul uman. Părinții copiilor care se regăsesc în acest tablou cu siguranță se întreabă cum pot susține identitatea micuților.
Cum recunoaștem identitatea Xenogender și ce sunt Neopronumele
Din punct de vedere științific, neopronumele reprezintă pronume personale neolingvistice în limba engleză la persoana a treia, preferate de indivizii nonbinari care nu se identifică cu pronumele „el”, „ea” și „ei”. Acestea sunt diferite de pronumele convenționale și pot fi întâlnite sub forma „ze/hir” sau ”fae/faer”.
Eticheta xenogender a apărut pe aplicația Tumblr acum aproximativ 10 ani descriind persoanele care se identifică cu genul lor folosind plante, animale, obiecte și creaturi. Unii chiar aleg să folosească „substantiv” pentru a se descrie. Aceste neopronume pot fi și de forma „wol/ wolf/ wolfself”, „fae/ faer/ faeself” sau „vamp/ vampself”.
Potrivit cercetătorilor care au fost implicați în proiectul Trevor, numărul de persoane care folosesc astfel de pronume este foarte mic și acestea sunt folosite doar în anumite contexte cum ar fi jocurile de rol online sau numai cu anumite persoane cum ar fi prietenii sau rudele.
Copilul meu mi-a spus că este nonbinar și apoi trans. Cum să gestionez situația?
De ce atrage această modă copiii și tinerii?
Identitatea xenogender atrage în general copiii și tinerii, persoanele cu un creier neurodivergent care pot avea mai multe gânduri simultan și care nu simt presiunea societății sau presiunea de a urma normele sociale. Complexitatea gândirii acestora este principalul motiv pentru care indivizii caută un alt mod de a se identifica.
Alegerea unui pronume de acest gen reflectă procesul unui copil sau adolescent de a-și înțelege identitatea și genul prin hobbyurile, interesele și personalitatea sa. Cu toate acestea, articolele pe acest subiect din New York Times și CNN despre neopronume au stârnit numeroase critici și dezbateri pe rețelele sociale pentru că sunt folosite doar de o mică parte a populației și sunt foarte greu de înțeles și de acceptat de mulți oameni. Unii doar caută o alternativă la pronumele personale, dar momentan sunt foarte puțini tineri care îmbrățișează acest tip de identitate xenogender pentru ca cercetătorii să se poată pronunța în acest sens.
Cum îți poți sprijini copilul care susține că este xenogender?
Pentru că dezbaterile continuă și tendința devine din ce în ce mai populară în rândul tinerilor, părinții se întreabă cum ar putea să-i sprijine pe copii în viața lor de zi cu zi atunci când se regăsesc în identitatea xenogender. În primul rând, părinții ar trebui să ceară copilului să le împărtășească mai multe despre identitatea în care crede și să îi comunice că îl înțelege și îi respectă deciziile. Specialiștii susțin că părinții ar trebui să își întrebe copiii cum și-ar dori să fie numiți, în ce mod și cu ce pronume pentru a nu se simti jigniți.
De asemenea, respectarea intimității persoanelor xenogender este foarte importantă pentru că nu toți tinerii și adolescențio își doresc să le fie cunoscute orientările și dorințele în acest sens. Folosirea unor astfel de cuvinte nefamiliare în diferite contexte ar putea fi nefaste pentru copii. De aceea, părinții ar trebui să apeleze la terapeuții specializați în LGBTQ sau în probleme de identitate și gen. Deși tinerii xenogender nu sunt la fel ca și cei transgender sau nonbinari, aceștia pot susține o gamă mai largă de identități și adesea se vor simți neînțeleși.
Xenogender ca și termen nu este foarte larg întâlnit sau răspândit la momentul actual, iar părinții ar trebui să se intereseze asupra acestui subiect pentru că unii copii au tendința să îmbrățișeze o altfel de ideologie despre viață sau o altfel de identitate.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: scarymommy.com, wikipedia.org, hmn.wiki, time.com