Voi, parintii, aveti datoria morala de a-i oferi copilului o educatie exemplara pentru a-l ajuta sa se dezvolte armonios atat din punct de vedere moral, cat si fizic, aceasta perioada fiind decisiva pentru intregul curs al vietii.
Cum sa cresti un copil de nota 10
1. Permite-i sa fie unic si sa isi manifeste personalitatea in modul sau caracteristic, sa le arate celorlalti ceea ce ii place si sa stie cand sa spuna "nu".
2. Invata-l sa fie independent inca de la o varsta frageda. Va avea numai de castigat, va prinde incredere in propriile decizii si in propria persoana. Chiar si atunci cand greseste, explica-i unde a avut loc "ruptura", cum ar fi trebuit sa actioneze, lasandu-l sa traiasca experienta consecintelor, pe cat posibil, fara sa intervii.
3. Ofera-i protectie, nu trebuie sa uiti nicio clipa ca are nevoie de un mediu sigur, in care sa se simta in siguranta, sa simta ca este ascultat, inteles si iubit. Pentru a-i intari aceasta crezare, petrece zinic cateva ore cu el in care sa cititi, sa va jucati, sa discutati, sa radeti, sa glumiti.
5. Inteligenta emotionala conteaza si trebuie cultivata. Asa cum foarte importante ti se par abilitatile inteleculate ale copilului precum modul in care face asociatii, cum retine poezii sau cantecele sau cum utilizeaza limbajul, tot atat de importante sunt si performantele ce apartin sferei inteligentei emotionale. Recunoasterea emotiilor, empatia, abilitatile de interactiune sociala sunt mai mult decat necesare pentru ca cel mic sa invete sa se adapteze si sa reuseasca in viitor in orice colectiv.
6. Lasa-l sa isi aduca contributia in diverse activitati si decizii in cadrul familiei sau al comunitatii. Da-i sarcini simple, dar explica-i clar rolul important al acestora si ca de buna indeplinire a lor depinde intreaga activitate. Lasa-l sa bage si sa scoata el lucrurile din masina de spalat, sa isi stranga singur jucariile si chiar sa isi spele propria farfurie.
Atunci cand este ceva mai maricel, il poti indemna sa participe la diferite activitati de voluntariat, in cadrul carora isi va da seama de calitatile sale, se va vedea ca o persoana competenta.
7. Nu ezita sa il duci la cresa, gradinita. In colectivitate, va invata cum sa socializeze, cum sa imparta lucrurile cu ceilalti, va realiza ca nu este centrul universului si ca trebuie respectate si dorintele celor din jur.
8. Nu incuraja monotonia, mai concret monotonia intelectuala. Nu ii implementa ideea ca este bun la romana sau ca stie foarte bine matematica doarece creierul sau va percepe ideea ca trebuie sa se ocupe exclusiv de domeniul respectiv. De exemplu, daca cel mic are inclinatii spre stiinta si discipline reale, incurajeaza-l sa aiba si o activitate creativa precum muzica, dansul, pictura.
9. Evita sa ii satisfaci orice dorinta deoarece copilul va percepe aceasta atitudine a ta ca pe o actiune normala, obisnuita, ii va creste ideea ca i se cuvine tot ceea ce isi doreste. Mai bine incerci sa ii explicit ca trebuie sa faca si ceva pentru a merita lucrul dorit. Explica-i ce este bine si ce este rau in dorinta sa, el reusind astfel sa isi creeze o imagine reala pe cat posibil. In familie, comunicarea este foarte importanta pentru o relatie armonioasa.
|
10. Sportul, ideal pentru un fizic si un psihic ideal format. Este cunoscut faptul ca sportul intareste increderea in propria persoana, il invata sa comunice si sa isi desfasoare activitatile dupa un program riguros. Cel mic va deveni mai ordonat in activitatea zilnica dar si in gandire, va invata sa se autoeduce si sa aleaga partile pozitive ale oricarei activitati.
11. Evita sa ii satisfaci orice dorinta deoarece copilul va percepe aceasta atitudine a ta ca pe o actiune normala, obisnuita, ii va creste ideea ca i se cuvine tot ceea ce isi doreste. Mai bine incerci sa ii explicit ca trebuie sa faca si ceva pentru a merita lucrul dorit. Explica-i ce este bine si ce este rau in dorinta sa, el reusind astfel sa isi creeze o imagine reala pe cat posibil. In familie, comunicarea este foarte importanta pentru o relatie armonioasa.
Ce sfaturi de educatie poti oferi din experienta proprie?