- Pasul 1- Opreste sangerarea:
- Pasul 2- Curata rana si zona din jurul ranii:
- Pasul 3- Aplica o crema antibiotica:
- Pasul 4- Bandajeaza zona afectata:
- Pasul 5- Schimba regulat bandajele:
- Pasul 6- Semne de infectare a juliturii:
- Pasul 7- Iti recomand vaccinul antitetanos:
- Semnale de alarma care te pot trimite cu micutul direct la cabinetul medical:
- Cum actionezi rapid in cazul in care rana prezinta corpuri straine?
- Cum actionezi rapid in cazul in care apare un cucui?
Iata o serie de sfaturi care iti vor fi de mare folos in acordarea primului ajutor piticului tau:
Pasul 1- Opreste sangerarea:
In cazul in care zgarietura nu este una foarte grava, vei observa ca sangerarea se va opri de la sine. Exista, insa, si situatii in care sangele, pur si simplu, curge fara oprire. Pentru a stopa sangerarea, preseaza-i rana cu un bandaj sau cu un prosop curat timp de 20-30 de minute. Explica-i celui mic ca rana pe care o are nu este una foarte grava si, pentru a-l linisti, lasa-l pe el sa tina apasat si sa controleze bandajul. Supravegheaza-l, insa, pentru a fi sigura ca nu indeparteaza in mod repetat bandajul din dorinta de a vedea daca sangerarea s-a oprit sau nu, deoarece aceasta ar putea reporni, afectand in acest fel procesul de vindecare. Daca sangerarea nu se opreste, iti recomand sa mergi imediat la spital.
Pasul 2- Curata rana si zona din jurul ranii:
Incep prin a-ti spune ca este total neindicat sa folosesti sapunul deoarece ai putea provoca o iritatie. Apa curata este suficienta, clateste zona afectata pana consideri ca este complet curata. Daca este cazul, foloseste o penseta pe care o dezinfectezi in prealabil pentru a indeparta micile reziduuri. Daca ti se pare ca nu poti curata rana perfect pentru a evita in acest fel riscul aparitiei infectiilor sau tetanosului, apeleaza la un medic. |
Pasul 3- Aplica o crema antibiotica:
Urmatorul pas dupa ce ai curatat foarte bine rana copilului, este sa ungi zona cu o crema antibiotica sau cu un unguent precum Baneocin, Neosporin sau Polysporin. Citeste, cu atentie, prospectul si in cazul in care stii ca cel mic are o sensibilitate sau o alergie la unul din ingredientele cremei, nu iti recomand sa o aplici. Chiar daca aceste produse nu grabesc procesul de vindecare, ele reduce riscul aparitiei unei infectii.
Pasul 4- Bandajeaza zona afectata:Pentru a mentine atat rana cat si zona din jur curate si pentru a tine bacteriile la distanta, este foarte important sa acoperi cu bandaje potrivite si sterile. Stiu ca o vorba din batrani spune ca rana trebuie expusa la aer pentru a grabi vindecarea acesteia, insa, din punct de vedere medical, rana poat fi lasata nedescoperita doar in momentul in care consideri ca este indeajuns de vindecata incat sa nu se infecteze.
|
|
Pasul 5- Schimba regulat bandajele:
Cu siguranta, chiar si cu bandajele la mana sau la picior, piticul tau nu sta cuminte, sare, se joaca, se uda ori se murdareste. Tocmai din aceasta cauza, iti recomand sa ii schimbi bandajele ori de cate ori consideri ca este necesar, mai exact de cel putin 2-3 ori pe zi.
Pasul 6- Semne de infectare a juliturii:
Daca in timp de o saptamana, rana nu da semne de vindecare ba, mai mult, observi o scurgere, roseata, inflamare ori daca piticul simte durere sau caldura in zona afectata, mergi imediat la doctor.
Pasul 7- Iti recomand vaccinul antitetanos:
Daca rana este adanca si murdara, du-l pe copil la medic in termen de 48 de ore pentru a-i face vaccinul antitetanos. In mod normal, orice persoana ar trebui sa isi faca acest tip de vaccin o data la 10 ani.
Din nefericire, in urma unor julituri aparent lipsite de importanta, poate aparea si o serie de complicatii si in aceasta situatie trebuie sa te prezinti cu cel mic de urgenta la medic.
Semnale de alarma care te pot trimite cu micutul direct la cabinetul medical:
- in cazul in care nu poti scoate singura corpurile straine din interiorul ranii pentru ca au patruns prea adanc;
- in cazul in care observi ca zona afectata colecteaza puroi,fiind, in acelasi timp, si foarte rosie, exista o mare posibilitate sa fi aparut o infectie; - in cazul in care cel mic iti spune ca nu simte absolut nicio durere, iar nu este bine. Stiu, o sa spui ca in mod normal, daca micutul nu se plange de dureri, nu ai de ce sa iti faci probleme. Nimic mai fals... In aceste situatii, exista o mare posibilitate ca un nerv sa fi fost afectat, fiind neaparat necesar sa te prezinti impreuna cu copilul la un medic specialist; |
- in cazul in care julitura nu prezinta niciun semn de vindecare in cateva zile de la producerea micului accident.
Cum actionezi rapid in cazul in care rana prezinta corpuri straine?
Foarte des intalnite sunt si situatiile in care in urma unei cazaturi, raman aschii infipte in manuta sau piciorusul copilului. In cazul unei astfel de rani care prezinta "complicatii", trebuie sa actionezi cu toata atentia. Incearca sa speli zona afectata cu apa curata, iar zona din jurul ranii cu apa si sapun dupa care sterilizeaza o penseta si extrage cu atentie aschia. In situatia in care nu reusesti sa apuci aschia, indeparteaza cu mare grija pielea de deasupra cu ajutorul unui ac steril si incearca din nou sa o scoti. Stiu ca vei reusi! Imediat, insa, tamponeaza rana cu apa oxigenata sau rivanol si acopera cu un bandaj steril. |
Cum actionezi rapid in cazul in care apare un cucui?
Cucuiul apare ca urmare a unei lovituri care produce sangerare in tesuturile de sub piele, manifestandu-se ca o umflatura. Aceasta dispare daca aplici imediat gheata ori comprese cu apa rece. Ai grija ca micutul sa nu dea la o parte compresa deoarece, pentru a avea efect, aceasta trebuie tinuta aproximativ o ora. In apa pe care o folosesti pentru comprese, poti adauga si o jumatate de lingura de tinctura de sunatoare. In cazul in care exista si o plaga deschisa, este neaparat necesar sa aplici pe rana un pansament steril uscat. | |
Un lucru foarte important este ca tu, ca si mama, sa ramai calma si sa actionezi repede si eficient dar, in acelasi timp, cu mare blandete si atentie, pentru a nu-l speria pe copil.