Magazinele pentru copii, supermarketurile si internetul sunt pline de jucarii, care mai de care mai colorata, mai interesanta sau mai la moda. Pentru parinti poate fi un lucru dificil sa aleaga o jucarie care, nu numai sa distreze copilul o perioada, dar sa fie utila dezvoltarii acestuia si sigura pentru varsta micutului.
La doi ani, copilul este in permanenta miscare, curios si plin de energie. Aceasta este varsta la care copilul incepe sa fie interesat de socializarea cu alti copii. De asemenea, copilul de doi ani se poate juca singur cu jucariile, imita persoanele care ii plac sau nu. Tot acum incepe sa foloseasca mai bine creioanele si sa inteleaga jocurile simple de puzzle. La doi ani, copilul are nevoie si se bucura de urmatoarele jocuri si jucarii: jucarii de calarit (caluti, etc), jucarii cu telecomanda, masinute electrice cu care se pot deplasa, mingi, bucatarii cu ustensile si mancare de jucarie, papusi care "fac ceva" (sunete, lumini, miscare, sau toate la un loc).
Desi este foarte curios si din ce in ce mai indemanatic, copilul de 3 ani nu se poate descurca totusi cu jucarii prea complexe si devine repede frustrat daca intalneste astfel de jucarii. La 3 ani, copilul are nevoie de jucarii educationale care ii pot stimula dezvoltarea intelectuala, cum ar fi carticele care il invata culorile sau cifrele, cartonase cu animale, cu litere, jocuri de puzzle, papusi, masinute. De asemenea, tricicletele, patinele cu rotile, badmintonul, pot fi foarte utile in dezvoltarea sa fizica. La aceasta varsta fetitele incep sa imbrace papusile in diverse tinute si baieteii incearca sa demonteze masinutele si alte jucarii.
Micutul tau creste vazand cu ochii si incepe sa isi schimbe gusturile in materie de jucarii. Probabil ca deja iti spune foarte clar si raspicat ce anume isi doreste, dar tu tot mai trebuie sa selectezi jucariile pe care i le oferi, din dorinta de a ajuta dezvoltarea copilului tau. La varsta de 4 ani, copilul are nevoie de jocuri in care foloseste cuvinte, jocuri de puzzle cu mai multe piese, jocuri de constructie (lego sau altele) mai complexe. De asemenea, la aceasta varsta copilul poate incepe sa fie integrat in jocuri de grup, cu alti copii si chiar cu adultii.
La aceasta varsta copilul tau este probabil deja integrat intr-o colectivitate, asa ca cele mai potrivite jocuri pentru aceasta varsta sunt cele care pot fi jucate de mai multi copii impreuna. La 5 ani copilul incepe sa inteleaga semnificatia jocului in echipa, sa imparta jucariile si sa fe competitiv. Jocurile recomandate pentru aceasta varsta sunt cele care ii stimuleaza creativitatea si abilitatile, cum ar fi jocurile de logica, de constructii, bricolaj, "nu te supara frate" sau "monopoly pentru copii".
La varsta de 6 ani majoritatea copiilor manifesta anumite inclinatii sau aptitudini. Fie ca este vorba despre sport in cazul baieteilor sau muzica si dans in cazul fetitelor, parintii trebuie sa acorde atentie acestor aptitudini, sa le stimuleze si sa ajute copiii sa le dezvolte oferindu-le jucarii in acord cu aceste aptitudini. Cele mai potrivite jucarii pentru aceasta varsta sunt cele care stimuleaza copilul atat intelectual cat si fizic, cum ar fi instrumentele muzicale de jucarie, echipamente sportive, seturi de pictura, sau alte jocuri in care copiii pot imita activitatile adultilor.
Sfaturi
• Cititi eticheta fiecarei jucarii pe care o cumparati copilului vostru si respectati limitele de varsta indicate de aceasta.
• Nu mergeti la cumparaturi cu un copil capricios si nu il lasati sa aleaga jucarii nepotrivite cu varsta lui.
• Nu cheltuiti sume mari pe jucarii; dupa ce le au, copiii se plictisesc repede de ele si veti regreta investitia facuta.