Crești un băiat? Iată ce trebuie să știi despre penisul lui

Crești un băiat? Iată ce trebuie să știi despre penisul lui

Irina Olteanu - Redactor Senior

Multe mame de băieți se întreabă ce ar trebui să știe despre organul masculin, cum trebuie îngrijit și în ce mod trebuie abordate chestiunile delicate care îl implică. Iată o serie de lucruri pe care poate le știați deja despre organul intim la copii alături de sfaturi din partea medicului urolog pentru a vă clarifica orice nedumerire.

Ca urmare a diferenței de gen, multe mame nu știu cum este să crești un băiat și mai ales cum funcționează acest organ intim, penisul. De cele mai multe ori ajung să învețe prin proprie experiență anumite lucruri pe care nici nu le intuiau, chiar dacă multe dintre ele cauzau îngrijorare.

Pot avea o erecție încă de la o vârstă fragedă, cum ar fi vârsta de 2 săptămâni

Acest lucru este perfect normal și nu trebuie să constituie un motiv de îngrijorare. Nu înseamnă că băiatul tău va suferi vreo disfuncție erectilă prematură din cauza unor erecții dese în acest moment din viață. Însă, nu uita că în acest mod îi este mult mai ușor să urineze în timpul schimbatului de scutec, prin urmare este bine să te miști rapid.

penisul la copii

Dacă ceva rămâne înfășurat în jurul organului intim poate să doară

Dacă cel mic nu poate încă vorbi, sunt momente în care îți dai seama că este în suferință. Dacă îți observi copilul agitat sau că indică spre burtă sau zona inghinală, verifică-i organul intim înainte de a suna la ambulanță. Se poate să aibă ceva înfășurat în jurul său, cum ar fi un fir de păr care poate fi extras cu penseta extrem de rapid.

Poate să dispară

Nu de tot, însă în cazul copiilor dolofani cu exces de strat adipos organul masculin se poate "ascunde" temporar privirii. Înainte de a suna la medicul pediatru așază două degete pe fiecare parte a zonei cu grăsime unde se ascunde și acesta va reapărea în mod miraculos.

Poate plânge din cauză ca tata îl are mai mare

În cazul în care fiul tău face baie alături de tati, se poate să vină o zi în care să realizeze că arată diferit organul său și chiar se poate întrista. Tati îi poate explica faptul că el este adult și că și falusul lui va crește la fel de mult și va arăta la fel în câțiva ani și nu trebuie să se îngrijoreze.

Când învață să vorbească, va fi un subiect important de discuție

Dacă se lipește, îți va zice, dacă coboară pe picior, îți va zice, dacă se îngrijorează că scrotul este înclinat sau că este transpirat, vei afla. Dacă îl va întinde ca pe un elastic sau dacă îl înțeapă din cauza apei din piscină, vei fi tot prima care va afla. Nu are nicio importanță dacă vă aflați într-un loc public.

Un obicei specific masculin, se va juca mereu cu organul masculin

Odată ce conștientizează prezența sa, te vei afla constant în ipostaza de a-i ține mâinile departe de zona intimă. Nu te îngrijora, este normal. În mod ironic, singurul moment când nu își ține mâna pe el va fi la toaletă când va încerca să țintească corect fără niciun fel de...susținere.

Îl poate măsura

Băieților le place să măsoare lucruri, prin urmare nu strică să cumperi un metru de croitorie care reprezintă un instrument relativ sigur de măsură în general pentru diverse obiecte (când vârsta îi permite).

Va întreba de ce unele organe intime arată diferit

Unele au piele în exces, altele nu și se poate să observe când se află la plajă că alți copii au organul intim cu un aspect diferit. Îi poți explica despre circumcizie, dacă este suficient de mare să înțeleagă, sperând că va fi mulțumit de modul în care arată al său.

Citește șiCe trebuie sa stii despre decalotarea la baieti

Desemnează-l întotdeauna penis sau folosește un termen similar și nu unul de alint

În acest mod copilul va dezvolta o relație sănătoasă adultă cu părțile sale intime, fiind dificil să faci mai târziu trecerea de la diverse diminutive la termenul concret. În plus, eviți astfel și eventuale situații jenante în care i se adresează folosind un apelativ amuzant.

Atinge-l în părțile intime cât mai puțin posibil când crește

Învață-l cum să se curețe singur; un organ intim necircumcis nu doare la curățare.

Discută cât mai timpuriu despre părțile sale intime

Când copilul începe să se obișnuiască cu olița, îi poți explica faptul că ai voie să îl cureți deoarece ești una dintre persoanele care au permisiunea (alături de tată, bunici, bonă sau educatoare). Îl poți învăța că dacă un străin încearcă să îl atingă trebuie să ceară ajutorul unui adult.

baietel care sta pe toaleta

Nu te panica

Chiar dacă fiul tău se va obișnui să audă că organul masculin constituie o parte intimă, trebuie să îl ajuți să simtă că dacă are întrebări sau probleme îți poate cere ajutorul. Este însă de preferat ca problemele să nu ți le împărțășească chiar de față cu toată lumea.

Nu în ultimul rând, nu îi spune să nu își mai atingă organul intim

În acest mod îl vei determina să facă și mai mult acest lucru. În loc să îi dai instrucțiuni directe, fă-l să simtă că este alegerea lui să nu îl atingă în public, oferind alte exemple masculine din familie pentru a-ți argumenta recomandarea.

Sfatul specialistului

medicDomnul doctor Georg Gusbeth, medic primar urolog cu experiență în cadrul Clinicii Medicale Isar din Munchen, Director al departamentului ambulator Urologie, clinica privată Ritzensee, Austria și Medic Primar Urolog la Clinica Grosshadern, Ludwig-Maximilians University, Munchen, totodată profesor asociat la Facultatea de Medicină și Farmacie, Universitatea din Oradea pe care-l puteți găsi la www.intermedicas.com  ne-a răspuns la următoarele întrebări:  

1. Ce informații trebuie să știe mamele de băieți cu privire la organul intim (funcționare, dezvoltare, toaletă etc.)?

Baieții trec printr-o serie de schimbări. În cea mai mare parte aceste schimbari au loc odată cu debutul pubertății, în jurul vârstei de 10-14 ani. Dezvoltarea băieților este marcată de modificări fizice vizibile: musculatura se dezvoltă, iar hormonii încep să stimuleze creșterea organelor genitale.

Un prim aspect pe care mamele de băieți ar trebui să îl urmarească este dezvoltarea în sine, pubertatea poate izbucni precoce (8-9 ani, aproximativ 5-10% dintre cazurile de pubertate prematură au origini ereditare) sau poate fi vorba despre o pubertate întârziată (în cazul în care schimbările nu apar până la vârsta de 14 ani).

În ceea ce privește toaleta, cel mai important sfat care trebuie urmat este să evitați decalotarea în timpul băii. Riscați să faceți mai mult rău decât bine; durerile sunt resimțite intens de către copil și acest lucru îi poate afecta psihicul pe termen lung.

2. În ce mod trebuie abordată discuția despre organul intim cu un băiat și de la ce vârstă?

În opinia mea, părinții ar trebui să abordeze acest subiect după vârsta de 6 ani. Desigur, copilul va fi conștient de existența organelor și cel mai probabil curios, însă o discuție serioasă trebuie purtată atunci când băiatul începe să își dezvolte deja capacitățile de ascultare și înțelegere. Desigur, apoi urmează discuția despre prezervative și contactul intim. De cele mai multe ori, schimbările hormonale rapide tind să îi sperie, însă, ca majoritatea copiilor spre adolescență, vor evita să abordeze acest subiect din propria inițiativă.

3. Cum trebuie îngrijit organul intim al unui băiat? Cum trebuie învățat copilul să îl îngrijească?

Mă bucur că ați ridicat această întrebare, în special pentru că majoritatea părinților care se află la primul copil (și nu, numai) au multe nelămuriri și întrebări când vine vorba de igiena intimă a băiețeilor. Este cunoscut faptul că acea zonă este extrem de sensibilă, foarte predispusă infecțiilor și iritațiilor și are nevoie de o atenție sporită.

Aici totodată vorbim despre o diferență între toaleta băieților circumciși și a celor necircumciși. În primul caz, trebuie urmate recomandările medicului care a realizat intervenția (de cele mai multe ori, imediat după operație, se recomandă acoperirea cu un tifon steril la fiecare schimbare a scutecului). În cazul băieților nercicumciși, zona genitală se curăță cu apă la o temperatură medie și, foarte important, se spală doar partea exterioară a prepuțului.

Totodată, este foarte important să reținem efectele negative pe care le pot avea produsele cosmetice pentru bebeluși, folosite în exces.

4. Cu ce afecțiuni se confruntă cel mai des băieții în acest sens și în ce mod trebuie gestionate?

Probabil cea mai răspândită afecțiune la bebeluși în general, este candidoza. Aproximativ 50% dintre copii contractează această ciuperca. Afecțiunea este mult mai usor de identificat decât iritația de scutec, date fiind manifestările fizice diferite (ex. candidoza produce mai mult decat o iritație a pielii deoarece se poate vedea un lichid pe porțiuni bine definite).

5. Ce sfaturi aveți pentru mame in acest sens?

Pentru toaleta băiețeilor se recomandă folosirea astringenților, a bețisoarelor de bumbac și, totodată, este important să rețină că săpunul și apa călduță sunt suficiente pentru o igienă completă. De cele mai multe ori, produsele cosmetice, chiar și cele special concepute pentru copii, pot face mai mult rău decat bine.

Cei mai multi părinți au această idee că daca vor folosi produse cât mai multe și cât mai diversificate, îi vor asigura bebelușului o igienă completă și corectă. Cele mai multe iritații, reacții alergice sau alte probleme dermatologice apar din cauza produselor de bebeluși folosite în exces.

Mulțumim domnului doctor Georg Gusbeth pentru informațiile oferite.

Surse:
www.scarymommy.com; www.today.com; www.themomiverse.com

Articolul urmator
Vizitele la dentist cu un copil cu autism. Ce trebuie să știi?
Vizitele la dentist cu un copil cu autism. Ce trebuie să știi?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cât de important este să crești un copil bun! Un băiat de doar 11 ani a făcut un gest minunat pentru un om al stăzii
    Cât de important este să crești un copil bun! Un băiat de doar 11 ani a făcut un gest minunat pentru un om al stăzii

    Un gest de bunătate a fost oferit unui om al străzii urmărit de ghinion, de un copil de numai 11 ani, care a văzut în el un prieten și un bun model pentru prima lui tunsoare. Mama...

    Vrei să crești un copil responsabil? Lista de 8 lucruri pe care orice părinte trebuie să o știe
    Vrei să crești un copil responsabil? Lista de 8 lucruri pe care orice părinte trebuie să o știe

    Copiii au nevoie să fie responsabili de la cele mai fragede vârste. În funcție de vârstă, părinții pot da micuților sarcini menite să le aducă o mulțumire de sine...

    Tu știi cum arată copiii Shakirei și ai lui Gerard Piqué? Uite ce mari sunt!
    Tu știi cum arată copiii Shakirei și ai lui Gerard Piqué? Uite ce mari sunt!

    Shakira și Gerard Piqué au ținut primele pagini ale tabloidelor săptămâni întregi, după ce au anunțat că se despart. Cei doi au hotărât să pună capăt...

    Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri
    Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri

    Copiii se simt bine atunci când au o rutină, deoarece predictibilitatea îi ajută să se simtă în siguranță. Copiii mei, de exemplu, au voie ca înainte de culcare...

    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor
    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor

    Te gandesti sa devii mamica? Atunci probabil ca mintea iti zumzaie de preocupari legate de vitamine prenatale si teste de ovulatie. Exista insa multe alte lucruri pe care e bine sa le stii...

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    Un cuplu de lesbiene dă în judecată clinica de fertilizare pentru că au primit un embrion băiat
    Un cuplu de lesbiene dă în judecată clinica de fertilizare pentru că au primit un embrion băiat

    Un cuplu de lesbiene din New York a dat în judecată o clinică de fertilizare după ce a primit un embrion masculin în locul unui embrion feminin. Cele două compară incidentul...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    © 2024 Qbebe